un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oare ce salariu are un medic primar cu gradul de colonel în Spitalul Militar?

4 Dec 2018  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

O știre cu medici: Radu Viorel Vrăcioiu, medic primar ORL la Spitalul Militar Central “Carol Davila” cu grad de colonel, a fost prins în flagrant luând mită 500 de lei. Anterior pacientul a vrut să-i dea 200 de lei și medicul i-a spus că este prea puțin, că pentru această sumă “nici nu ar fi urcat din cabinet până în sala de operații”. Pacientul a revenit cu 500 de lei și flagrantul de la Poliție.

În primul rând, felicitări pacientului care a înțeles că nu merită să fie tratat ca ultimul om pentru că are prea puțini bani de șpagă. Ar trebui să fie un exemplu pentru toți pentru care să dea șpagă la medic este un gest la fel de natural precum închinatul în biserică.

Eu aș vrea să știu altceva: ce salariu avea acel medic? Cât câștigă un colonel medic primar atunci când se adună salariul, sporurile și toate indemnizațiile primite, în contextul în care salariul personalului medical a fost dublat anul acesta?

Cât ar trebui să câștige pentru a-i spune pacientului, în scârbă, că pentru 200 de lei nu-l tratează?

Eu cred că, la 100 de ani de România, este cazul pentru o lege mai radicală: medicilor prinși luând șpagă să li se retragă dreptul de a mai profesa medicina. Altfel, nu se va termina niciodată cu acest fenomen. Sistemul este plin de oameni care s-au făcut medici pentru a lua plocon și oricâți bani ar primi la salariu, vor cere în continuare și șpagă pentru că este modul lor de a trăi.

sursa: Digi24.

    20 comentarii

  1. Cred ca au cateva zeci de mii de lei lunar astia.

    Si cu spagile asa merge pe acolo, nimic sub 500 lei. Seful de sectie de la neurochirurgie nici n-a vrut sa se uite la tata pana n-a vazut plicul cu 500. Si la controlul urmator o sticla de vin bun.

      (Citează)

  2. Paradoxul salariilor mari este ca nu elimina mita ci creste nivelul ei !
    Un medic de provincie s-ar fi multumit cu 200 de lei, dar colonelul care sigur are un salariu cu 5 cifre a vrut mai mult.

      (Citează)

    • Hai să mâncăm rahat și să îi punem pe toți medicii în aceași oala!
      Trebuie sa fii tâmpit sa crezi ca astfel de oameni dispar la niște măriri salariale substanțiale, doar pentru că logica o dictează! Asta așa a fost dresat și nu îl mai schimbă nimic. In schimb daca menții nivelul de atractivitate vor veni alți oameni din spate, pentru care salariile astea or să fie văzute pe măsura calificarii lor și atunci specimenele ca cel de sus se vor rări drastic.

        (Citează)

  3. Sistemul in esenta este piramidal si conteaza cum esti angajat. In sistemul de stat sunt urmatoarele posibilitati de lucru ca medic specialist:
    1.Contract totul legal, mult noroc in a obtine asta daca esti la inceput;
    2.Contract pe perioada nedeterminata=sclavi si bani putini 3000 de ron esti jmecher; Aici mai e cazul sa fi inclus pe post de asistent medical printr-un artificiu legal, dar nivelul de sclav creste.
    3.Garzi aici e cu dus si intors esti platit la garda si variaza pretu 700-1000 si in unele spitale ti se mai da de inteles ca mai stai si dupa garda sa ajuti.
    4.Sfantul voluntariat pana pica ceva, esti pielea p…. canci salariu, o spaga, o atentie si poate promovezi la ceva mai bun vezi 3,2 si dupa multa sarguinta 1.
    Ca si un nice to have daca esti in centru universitar musai la doctorat la domn profesor, care practic castiga un sclav in buzunar.
    Avand in vedere ca medicul este in sistem militar probabil se incadreaza la 1, dar nu bag mana in foc. De ce a cerut spaga, pai nu risca nimic in mare cel mult cu suspendare ca doar e medic nu pielea p…
    Sistemul medical este cum este din cauza oamenilor ce-l compun. Cine a ramas in Romania a trecut prin etapele descrise mai sus. Cand treci prin ele spaga e sfanta pentru tine oricat de corect vrei sa fi. Desigur daca esti fiu/fiica ruda directa a unei somitati usile iti sunt larg deschise.

      (Citează)

  4. Ideea este ca acum 2 luni m-am operat si eu in sectia aceasta, la alt doctor, fara spaga. Deci nu toti sunt asa, deci mai avem o mica sansa.
    Singura solutie este sa nu mai dea nimeni spaga pe nicăieri si poate asa… In 10 ani o sa avem parte de servicii bune, sa zicem platite odata prin banii luati lunar din salariu si nu de 2 ori.
    E boala grea spaga asta…

      (Citează)

  5. Eu as zice ca ar trebui sa i se interzica si dreptul de practica. Astfel sa aiba nevoie de o recalificare, fapt care poate l-are face sa se gandeasca de doua ori inainte de a cere bani…

      (Citează)

  6. Nu sunt sigur că doar interzicerea dreptului de practica ar rezolva ceva. E prea înrădăcinată asta. Confiscarea tuturor posesiunilor care sunt suspecte că provin din mită și nu pot și dovedite că fiind din alte surse pentru el și familia lui, câțiva ani de răcoare și apoi mai vorbim.

      (Citează)

  7. Apropo de salariu, uite o lista de salarii pe site-ul spitalului -> http://www.spcaroldavila.ro/index.php/despre-noi/administrativ/lista-functiilor/

    Am gasit link-ul dupa ce am postat prima data.

      (Citează)

  8. Ia undeva la 30.000 lei lejer. Un doctor cucuin 20 ani experienta in botosani fara grad colonel sI nu e centru universitar, tot baga 20.000lei,

      (Citează)

  9. Într-o discuție cu o asistenta am întrebat daca s-a schimbat ceva în sistem de când au salariile mărite. Mi-a zis ca da…valoarea șpăgii. S-a dublat.

      (Citează)

  10. Si eu cred ca ia 30000!

      (Citează)

  11. the_real_blue

    04/12/2018 la 8:30 PM

    Pana la urma romanul nostru a vrut sa dea spaga, deci tot nu ne vindecam. Nu mi se pare ceva de laudat ca s-a dus cu politia la doctor dupa. Era de laudat daca NU DADEA SPAGA !

      (Citează)

    • Exact asa ma gandeam si eu. Pacientul nu a fost deranjat de spaga in sine, ci doar de valoarea ei. Daca il reclama pe doctor din prima merita laudat.

        (Citează)

  12. Spitalele au pe site lista cu salariile, punse pe secții/ funcții , cu declaratii de avere ale medicilor șefi, poate nu toate spitalele dar multe au

      (Citează)

  13. Tu te-ai da jos din pat sa scrii un articol pentru 2 lei? Asa nici el nu coboara in sala de operatii pt 200 de lei :P

    In martie am avut o interventie chirurgicala la sf Ioan.
    Pe medicul care m-a operat l-am gasit la o clinica particulara si mi-a zis sa vin cu trimitere de la med de fam si ma opereaza la spitatul de stat unde profeseaza.

    Nu am platit nimic pe operatie (decontata de cas), nu mi s-a cerut si nici nu am dat spaga. Nici la medicul chirurg (un tip foarte profesional) nici la asistente, anestezisti etc.

    La 3 zile dupa, o asistenta amarata dupa ce mi-a scos firele, a uitat unul mic acolo.
    Nu ii dadusem nici ei nimic. Probabil a fost neintentionat. Firul mi l-am scos singur acasa, o sa am o cicatrice uratica :)))

      (Citează)

  14. Deci romanul ala obisnuit sa dea spaga s-a suparat si i-a facut flagrant (doar) pentru ca doctorul ala obisnuit sa ia spaga i-a raspuns ca spaga data a fost prea mica??!
    Daca docu ar fi luat banii si nu ar fi zis nimic,nu il mai reclama? Aici e si un pic de ipocrizie…vai, m-a umilit! Nu, bre, tu te-ai umilit cand ai considerat sa ii dai bani aluia care e platit sa isi faca treaba!
    E un cerc vicios pana la urma : pacientul da, de multe ori fara sa i se ceara pentru ca “asa se face”, doctorul primeste “pentru ca asa se face”, iar unii dintre doctori considera ca merita mai mult si ori refuza ori cer din prima o suma…
    E o chestiune care nu se va vindeca niciodata…cei tineri au preluat mizeria asta de la parinti, bunici si o duc mai departe…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus