blog demisec cu note fine de tehnologie

Căutați o trotinetă electrică? Citiți review-ul de la Ninebot ES2. Urmăriți-mă și pe Instagram și YouTube.

Japonezii emit în 8K în timp ce TVR încă este la 360p

4 Dec 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

Japonia a lansat un satelit prin care a început să emită programe TV în format 8K, adică, recapitulez, la rezoluția 7680 x 4320 pixeli. Sunetul, apropo, este în format 22.2.

Televizoarele 8K abia au început să apară. La IFA am văzut modele Samsung și LG, iar peste o lună la CES probabil vom vedea și mai multe modele. Mi se pare normală evoluția japonezilor: întâi oferi conținut 8K și apoi le poți cere oamenilor să cumpere astfel de televizoare. Am fost chiar încântat să aflu că NHK, televiziunea japoneză, a remasterat în 8K și filme vechi precum Odiseea Spațială 2001, care a fost filmat pe peliculă de 70 mm și deci permite digitalizarea la astfel de rezoluții, ba chiar și mai mult.

Vreau să remarc un contrast amuzant cu România: TVR a pus pe YouTube parada militară de 1 decembrie la rezoluția 360p, adică 640 x 360 pixeli. Cu ce naiba au filmat de au materialul doar la rezoluția aceasta? Un Nokia 3110, ediția inițială? Echipamente de acum 100 de ani, special pentru centenar, pentru că rezoluția aceasta nu-i foarte diferită de cea de la începuturile televiziunii?

Sâmbătă, când difuzau parada, am dat pe TVR HD și mi s-a părut că imaginea nu este high-definition. Doar câteva cadre aveau rezoluție bună, majoritatea nu. Gândiți-vă la modul acesta: pe net, care teoretic este nelimitat, TVR a urcat clipul în 360p în timp ce japonezii transmit prin sateliți de pe orbită la 4320p.

  29 comentarii

 1. FYI, HD la TVR este blocat din cauza birocratiei :)
  Sursa: Bugete

    (Citează)

 2. Am urmărit o bună parte din paradă pe ProTV. La un moment dat m-am mirat cum numai ei sunt pe acolo şi nu se văd cameramanii altor televiziuni. Comentatorii de la ProTV au spus că mulţumesc celor de la TVR pentru unele dintre cadre. Într-adevăr se vedea pixelat pe ProTV, dar cred că au avut ei probleme în a transmite aşa cum trebuie. Am schimbat de pe ProTV pe TVR şi pe ProTV aceleaşi cadre arătau fullHD. TVR a preferat să facă upscaling, sunt sigur că ei au echipamente capabile de 1080p cel puţin. Poate au vrut să scadă costurile sau nu au putut transmite fullHD de la paradă.

    (Citează)

 3. Asta reflecta foarte clar anii pe care ei îi au in avans fata de România.

    (Citează)

 4. Când la TVR, Ionuț Cristache Sărmăluță are salariu de 5.500 de euro iar Mircea Dinescu câștigă 6.200 de euro, chiar că nu mai sunt bani de FullHD.

  Tvr s-a transformat în trompeta PSD, cu invitați în emisiuni cum este Cristoiu si alții veniți de la Antena3. Dragnea a scos obligativitatea abonamentului Radio-TV ca Srtv să devină dependenți de banii de la Guvern.

  Tvr a avut monopol la paradă să ascundă huiduielile împotriva PSD si a Jandarmeriei, de asta urlau megafoanele iar transmisia Tvr era decalată cu 3-5 secunde față de ProTV.

    (Citează)

 5. Probabil nu știi bancul ăla:
  De ce la TVR nimeni nu-și face de cap în teambuildinguri?
  Pentru că toți sunt neamuri.

  Echipamentele sunt o chestiune ne-esențială într-o instituție bugetară. Esențială e să intre salarul la fix, și să reușești cumva să faci o schemă să mai angajezi pe un prieten, un neam, o noră, un socru, etc.

    (Citează)

 6. Pe de alta parte, japonezii au un cuvant dedicat pentru moarte prin epuizare la locul de munca – karoshi – si se fac statistici oficiale pentru astfel de cazuri.

  Mai citeam zilele astea ca guvernul va organiza activitati de speed dating, in speranta ca va ajuta la cresterea natalitatii, in contextul in care populatia scade si imbatraneste alarmant.
  Alta statistica trista este cea a adolescentilor si adultilor izolati – hikikomori – care se retrag total din societate si interactioneaza doar cu parintii lor.

    (Citează)

 7. TVR se axează pe conținut de calitate nu pe formă…

    (Citează)

 8. Lăsînd la o parte considerațiile politice ale unora, e jenant într-adevăr că TVR nu transmite HD, iar unii ca antenele au toate rahaturile de posturi HD. Sînt convins că TVR are buget mult mai mare decît oricare din televiziunile private.
  Trecînd însă la capitolul 8k, mi se pare fix un moft. Nu cred că va prinde, va fi ca și 3d-ul. Unii vor da banii pe televizoare și vor vedea că nu au nici content, și că acel content nu e mult diferit – calitatea tehnică – de 4k. Oricum, pentru a vedea diferența trebuie să ai ecrane din ce în ce mai mari, ceea ce nu multă lume își va permite, sau nici măcar nu își va dori.

    (Citează)

 9. Doina Gradea, marți, la Parlament:
  “Vă anunţ că de la 1 ianuarie, sperăm ca de la 1 ianuarie 2019, TVR 1 şi TVR 2 vor fi distribuite, difuzate în format HD pentru prima dată.”

    (Citează)

 10. Transmisiunea Paradei de 1 Decembrie a fost asigurată de TVR. Semnalul full HD a fost preluat de toate televiziunile. similar și pt parada de la Alba Iulia. Si înmormântarea Regelui Mihai afișat transmisă exclusiv de TVR care a dat semnalul gratis și celorlalți. Mai cercetați.

    (Citează)

 11. Deci tvr are un canal tvr hd si urmeaza sa introduca inca doua tvr 1 si 2 hd.

    (Citează)

 12. Ca de obicei Romanul nu stie sa aprecieze ce are….marea majoritate a posturilor emit 1080 full hd, exista digi 4k deja,
  Comparativ, in USA, nici un canal nu emite 1080p, toate sunt 1080i sau 720p…sa nu mai vorbim de 4k…

    (Citează)

 13. pe youtube au emisiuni garantat 100% 720p.

    (Citează)

 14. Stirea e ca Japonia va fi prima tara care va emite 8k. Acum asta nu se putea spune altfel pe nwradu decat ca noi suntem vai de capul nostru si am ramas la SD. Eu stiu ca am prins tvr full hd cu o sarmulita indreptata spre geam, asa ca asta cu 360p nu prea tine. Bineinteles ca tvr mai emite SD din cand in cand cand reia filme si emisiuni vechi, dar asta o fac toate posturile si pot sa jur ca si televiziunea japoneza va emite uneori 720p pentru ca nu vor avea conditii meteo favorabile pentru live 8k, iar digitalul e totul sau nimic, nu poti risca ca pe analogic cu cativa pureci.

    (Citează)

  • …poi daca suntem vai de capul nostru….
   M-am pus Duminica sa vad si eu parada pe youtube, cea mai completa filmare parea sa fie de la TVR. Intra si vezi ce calitate are. Initial credeam ca am probleme cu internetul. Penibili!

     (Citează)

  • Cum să nu țină? O poți vedea pe YouTube. Mie nu-mi pasă ce prinzi cu sârma pe geam, ci că TVR nici măcar un export video nu poate face cum trebuie, în caz că vrei să vezi parada ulterior pe YouTube sau să o arăți altcuiva. În mintea lor, calitatea 360p a fost suficientă.

     (Citează)

  • Poate e ceva one time only care are si o explicatie logica. Atat timp cat pe stical sunt FullHD nu putem spune ca nu sunt FullHS

     (Citează)

 15. Să mai avem și PIB-ul al Japoniei, pe urmă mai discutăm 8k-urile… asta dacă nu ne ducem într-o pădure să ne legăm la gât de o cracă.

    (Citează)

  • PIB-ul Japoniei crezi că a apărut din neant? Crezi că întâi li s-a dat PIB-ul și li s-a spus “na, faceți o țară bună cu el, poate și calitate TV înaltă” sau PIB-ul mare este o consecință a eforturilor constante și a muncii tuturor, privați și de stat, pentru a îmbunătăți țara, economia și PIB-ul?

   Orice țară dezvoltată a fost făcută de oamenii ce locuiesc în ea, nu prin magie. În particular pentru Japonia, abia de exista după 1945 și uite unde este acum prin muncă. Cred că ai vrut să spui “întâi să avem oameni ca-n Japonia și apoi să discutăm 8K”.

   NHK nu primește bani de la buget, se susține din taxa tv și atât, apropo.

     (Citează)

 16. O comparatie cu Japonia, in orice domeniu, nu-si are locul. Vorbim totusi de un fost imperiu, in care R&D tehnologic are un loc de frunte si care isi batea capul cu probleme mai avansate cand noi ne ‘incaltam cu fesul’. Mai bine ne-ai compara cu state de prin jurul nostru, de prin vecini de aici. Cum stam intr-o asemenea comparatie vs. Serbia, Bulgaria, Ungaria, Polonia etc?

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus