un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cea mai deranjantă știre a ultimei săptămâni este despre atitudinea comunistă a spitalelor

5 Dec 2018  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Cel mai tare m-au enervat în ultimele zile declarațiile purtătorului de cuvânt de la Maternitatea Giulești. După ce vreo 20 de bebeluși născuți acolo au fost infectați cu stafilococ auriu, purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Doru Pană, a declarat următoarele:

Din nefericire, oamenii din grabă, sau pur şi simplu fără să-şi dea seama, mai uită să se spele pe mâini.

și

Părinții și pacienții din România ar trebui să fie atenți, dacă vor da în judecată personalul tot timpul, personalul va pleca în străinătate, unde este apărat de legi.

Adică, pe scurt, ei fac ce vor acolo în maternitate, iar voi, săracilor, n-ar trebui să comentați și să vă plângeți că altfel nu vă mai tratează nici măcar așa. Declarația de mai sus este dincolo de “îmi iau jucăriile și plec”, este un fel de comunism în care ți se interzice dreptul de a te plânge sub amenințarea unor repercusiuni.

Primăria a investit în ultimul an peste 4,6 milioane de lei pentru modernizarea maternității. Salariile medicilor și asistentelor din întreg sistemul medical au crescut în ultimul an, practic prin dublare. Mă întreb, în această situație, ce măsuri ar mai trebuie luate înainte de a avea pretenția ca personalul medical să nu mai uite se spele pe mâini.

Știți care este culmea? Că același personal medical, odată ajuns “în străinătate”, se spală pe mâini. Nu-i vorba de salarii. De acolo știu că nu mai au unde pleca din nou, că nu există un alt grup de țări și mai bune, așa că ajunși la capătul liniei respectă toate procedurile și-și fac treaba pentru că nu mai există alternative.

sursa: Digi24.

    22 comentarii

  1. Mie unul mi se pare corect cum sunt tratati rahații ăștia de doctori. Abia acum descoperim, mulțumită DNA, care este modul in care privesc ei lucrurile.

    Cumva nu ma mir ca ei sunt cei care infectează – fiind infecți. Marș la lucru in alta țara, dacă va accepta cineva pe aceleași poziții. Cred ca mulți nu știu ce înseamnă sa lucrezi pentru străini. :)

      (Citează)

    • Spune-mi te rog ca esti la fel vehement (era sa scriu coios) si cand te duci la doctor. Altfel, esti doar alt gigi (wink|wink) care rupe realitatea prin comentarii pe net.
      Problema ridicata de Radu e pertinenta, NU asa se raspunde la o problema, cu amenintari de plecat din tara.
      Bagarea in aceeasi oala a tuturor, cum fac justitiarii de net, nu.
      Unde crezi ca au ajuns copiii aia? Nu ai sa crezi, la alt spital, la alti doctori. Bine ca nu ti-au ascultat toti indemnul binemeritat cu mars, ca dracu stie unde se mai duceau.

        (Citează)

    • @gigi Dupa primul paragraf m-am oprit din citit. Locuiesc in alta tara, aici nu se percep comisioane. Hence my reply, wink, wink.

        (Citează)

  2. Ai uitat sa te speli pe maini? Penalizare 30% la salariu. Camere de luat vederi, procedura si spalatul pe maini.

    S-a intors cu stafilococ auriu bebelus din salonul tau? Penalizare 50% din salariu. Al doilea bebelus infectat? Dat afara din functiile de sef si director.

    Asa zisul doctor minte de ingheata apele, in afara personalul medical este aparat de niste legi care ii lasa fara drept de a profesa.

      (Citează)

    • N-ai cum. Respectarea regulilor o poate impune doar un om care le respectă el și cere același lucru de la subordonați.

      La noi sunt incompetenți pe linie, șpăgari peste tot.

        (Citează)

  3. Pui pariu ca vitele nu or sa ii dea în judecata? Nu pt ca a zis mumu ala ca mai bine sa nu o facă, ci pt că așa poate a vrut Dumnezeu sau alte motive idioate.

    In America nu erai ieșit din spital și deja erai dat în judecată, măcar un lucru îl fac și ei bine.

      (Citează)

  4. Mirarea mea e cum de parintii ai caror copii au murit din vina doctorilor sau pur si simplu in general omorati nu au pus mana pe topor. Cu o justitie nefunctionala prin tergiversarea proceselor ani de zile nu vad ce ii mai opreste inca.

      (Citează)

    • Pai, e o mirare din fata ecranului, de aia nu intelegi.
      Daca te-ai gandi un pic cum ar fi sa ti se intample tie o asemenea tragedie, ai intelege ca “sa pui mana pe topor” e o aiureala adolescentina.

      Gandeste-te ca chiar si daca justitia ar fi functionala si vinovatii ar fi pedepsiti rapid si corect, consolarea pentru tine ca parinte care si-a pierdut copilul ar fi tot undeva pe la zero, deci e o falsa dilema aici.

        (Citează)

  5. Asta se întâmplă când numești șefi pe criterii politice, în loc de criterii de competență (nu atât în medicina, cât în management).

      (Citează)

  6. “Părinții și pacienții din România ar trebui să fie atenți, dacă vor da în judecată personalul tot timpul, personalul va pleca în străinătate, unde este apărat de legi.”

    Ah, cat de gogonata e asta.

    Ruda apropiata care e doctor de spital in State, unde e mai greu (NY). Presiunea pusa acolo pe doctor ca sa nu greseasca e imensa, te imbolnaveste inainte de termen. Si nu vorbim strict de actul medical, ci pana si de modul cum discuti cu pacientul si ii dai informatii. Asta apropo de legile alea care il apara.

      (Citează)

    • Hai sa ne mutam in SUA….si sa platim asigurarile de acolo, evident…
      In alta ordine de idei in alte tari dupa 30 ani se demoleaza SPITALUL si se construiecte altul nou, fiind ca altfel nu se mai poate scapa de microbii de spital dupa o anumita perioada…Cate spitale noi s-au construit in ultimii 30 de ani???..bine ca din nou doar personalul medical e de vina..

        (Citează)

    • Ktalin, normal ca ministrul, directorul etc au o vină mai mare decât medicii, dar de câte ori au protestat medicii pentru a face un spital nou și nu pentru mărirea salariilor? De ce când un medic sau asistent protestează pentru nereguli, doar câțiva oameni ii sar în ajutor protestând alături de ei și nu tot spitalul?

        (Citează)

    • @Ktalin

      Cititi, ve rog, exact ce am scris. M-am referit doar la parerea (falsa, in opinia mea) ca in afara e mult mai usor decat in tara in privinta regulilor de malpraxis in medicina.

      E mai greu, zic eu.

      Dar, daca vreti, putem sa discutam mai exact si despre problema. Explicati-mi, va rog, cum e de vina un spital vechi pentru o astfel de situatie: zeci de bebelusi infectați cu stafilococ auriu intr-un interval atat de scurt de timp, o saptamana sau cam pe acolo. E posibil asa ceva fara ca factorul uman sa intervina? Adica sa avem un purtator sau mai multi care sa nu respecte protocolul?

      Chiar sunt curios sa aflam rezultatele anchetei.

      Si inca ceva despre spitalul vechi de sute de ani. Totusi discutam despre cea mai moderna clinica din tara de neonatologie, doar anul trecut primaria sustine ca a investit aproape 5 milioane de lei in investitii si reparatii (din care doar 1,2 milioane la reparatii). Sau poate ca bate doamna Firea campii aici, ironia sortii, e vorba de un comunicat din 23 noiembrie 2018, comunicat in care doamna Firea isi umfla muschii privind investitiile si imbunatatile aduse in cele 4 spitale din subordinea PMB.

      http://www.pmb.ro/pmb/comunicate/presa_com.php?msj=7221

      Si asta e bine de lamurit.

        (Citează)

  7. Mai sunt și alte probleme în afară de salariile din sistemul medical: lipsa medicamentelor, a dotărilor și a procedurilor. Practic cum intri pe poarta spitalului/policlinicii, de la portar până la director, ar trebui reorganizat și regândit totul.

      (Citează)

  8. “Din nefericire, oamenii din grabă, sau pur şi simplu fără să-şi dea seama, mai uită să se spele pe mâini. ”

    E vb de un spital… ASTA E SCUZA? PE BUNE? AU UITAT? PAI ASTIA TRE SA SE SPELE PE MAINI DIN INSTINCT!!

      (Citează)

  9. Dan:
    Bună păpușe, în sfârșit o fată pe forumul ăsta.

    Ai gresit fata baiat’u…

      (Citează)

  10. Andu:
    Mie unul mi se pare corect cum sunt tratati rahații ăștia de doctori. Abia acum descoperim, mulțumită DNA, care este modul in care privesc ei lucrurile.

    Cumva nu ma mir ca ei sunt cei care infectează – fiind infecți. Marș la lucru in alta țara, dacă va accepta cineva pe aceleași poziții. Cred ca mulți nu știu ce înseamnă sa lucrezi pentru străini. :)

    @gigi22 tu esti ala care umbla cu spaga dupa el ca sa o dea medicilor. Mars si tu in alta tara.

      (Citează)

  11. Andu:
    @gigi Dupa primul paragraf m-am oprit din citit. Locuiesc in alta tara, aici nu se percep comisioane. Hence my reply, wink, wink.

    In Moldova sau Albania, sper.
    Oricum, nu te ingrijora, ai ramas acelasi român rabdator, generos si capabil de judecati fine.

      (Citează)

  12. mario:
    Ktalin, normal ca ministrul, directorul etc au o vină mai mare decât medicii, dar de câte ori au protestat medicii pentru a face un spital nou și nu pentru mărirea salariilor? De ce când un medic sau asistent protestează pentru nereguli, doar câțiva oameni ii sar în ajutor protestând alături de ei și nu tot spitalul?

    Treaba cu VINA e tare complicata….nu stiu daca e treaba medicului sau asistentului sa protesteze pentru construirea de spitale, pana la urma ei sunt prestatori de servicii medicale angajati fiind. Beneficiarul acestor servicii este asiguratul care contribuie lunar la fondul casei de asigurari, asiguratul poate fi nemultumit de ce servicii primeste pentru banii dati si ar trebui sa traga de urechi asiguratorul samd…..cum nu avem alternative la asigurarile de sanatate e f. complicat.

      (Citează)

  13. silicon_v:
    @Ktalin

    Dar, daca vreti, putem sa discutam mai exact si despre problema. Explicati-mi, va rog, cum e de vina un spital vechi pentru o astfel de situatie: zeci de bebelusi infectați cu stafilococ auriu intr-un interval atat de scurt de timp, o saptamana sau cam pe acolo. E posibil asa ceva fara ca factorul uman sa intervina?Adica sa avem un purtator sau mai multi care sa nu respecte protocolul?

    Chiar sunt curios sa aflam rezultatele anchetei.

    Si inca ceva despre spitalul vechi de sute de ani. Totusi discutam despre cea mai moderna clinica din tara de neonatologie, doar anul trecut primaria sustine ca a investit aproape 5 milioane de lei in investitii si reparatii (din care doar 1,2 milioane la reparatii). Sau poate ca bate doamna Firea campii aici, ironia sortii, e vorba de un comunicat din 23 noiembrie 2018, comunicat in care doamna Firea isi umfla muschii privind investitiile si imbunatatile aduse in cele 4 spitale din subordinea PMB.

    http://www.pmb.ro/pmb/comunicate/presa_com.php?msj=7221

    Si asta e bine de lamurit.

    Infectiile asociate ingrijirilor medicale exista din totdeauna, mediatizarea lor e alta in zilele astea. Din cate stiu eu Romania sta cel mai bine din Europa la procentul acestor infectii, motivul fiind neraportarea lor in mod real…chestie de proceduri . codificari…Posibil o ancheta sa lamureasca mai multe…. sau se vor mai da niste amenzi pe la un director, doctor, asistent ,in loc sa gaseasca solutii de prevenire samd.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus