un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Aș vrea ca ziariștii să pună întrebări mai bune

21 Nov 2018  ·

GÂNDURI  ·

43 comentarii

Jurnaliștii români își arată imediat limitările atunci când pun întrebări, într-o conferință de presă sau ad-hoc, cuiva. Acum ceva vreme pufneam în râs văzând cum o domnișoară reporter îl întreabă pe unul arestat (nu mai știu pentru ce, parcă accident auto) dacă “veți merge la închisoare?”. Se vedea până și pe fața arestatului că, în ciuda situației dezastruoase în care se afla, i-a venit să râdă la așa o întrebare.

M-am uitat recent la conferința de presă Dragnea-Dăncilă de după anunțul remanierilor din Guvern de pe 19 noiembrie și, din 30 de întrebări, maxim 5 au fost bune. Cea mai amuzantă a fost următoarea:

  • Reporter anonim: Va aplica Parlamentul modificările cerute în raportul MCV?
  • Dragnea: Parlamentul va acționa la fel ca parlamentele altor țări din Uniunea Europeană.
  • Reporter anonim, revine la microfon: Nu mi-ați răspuns, veți aplica modificările cerute de UE?
  • Dragnea: Ba v-am răspuns, Parlamentul va acționa așa cum fac și parlamentele altor țări.
  • Reporter anonim: Păi nu sunt obligați prin Constituție să le aplicăm?
  • Dragnea: Nu știu, nu sunt profesor de drept constituțional.

Și reporterul a tăcut. Mi-l închipuiam acolo, cu gura căscată, neștiind ce să facă pentru că Dragnea nu-i răspunde așa cum se aștepta el să răspundă, poate cu un simplu Da sau Nu, pentru a obține acea declarație senzațională de trecut în titlul știri. Practic, Dragnea l-a încuiat cu răspunsuri simple, evazive, iar reporterul nu a știut ce să facă. Odată ieșit de pe șina lui, omul s-a zăpăcit complet și procesorul i-a dat eroare.

Așa este când școala de jurnalism dispare, se vânează doar clickurile și afișările, iar nicăieri în școală sau la muncă nu se fac niște cursuri de dezbateri, nu se exersează un dialog astfel încât, indiferent de situație, creierul să gândească și să dea un răspuns pe măsură interlocutorului.

Eu, de acasă din fața televizorului, îmi doream ca reporterul să întrebe în continuare:

  • Dar tratatul de aderare ce spune, suntem obligați sau nu să implementăm modificările respective?
  • Ce au făcut parlamentele altor țări în situații similare?
  • După parlamentul cărei țări credeți că ar trebui să luăm exemplu? Să fim ca al Franței, ca al Germaniei, ca al Ungariei, ca al Olandei? Ce model veți urma?
  • Sunteți președinte al Camerei Deputaților, când și pe ce profesor de drept constituțional îl veți întreba cum stau de fapt lucrurile astfel încât, din funcția pe care o aveți, să conduceți Parlamentul într-o direcție sau alta?

N-a fost să fie. Parcă jucau Fazan și Dragnea i-a zis “restaurant”, iar omul nostru a rămas cu ochii mari și gura deschisă.

Meanwhile:

Eurostat: România conduce detașat în topul țărilor cu cele mai multe WC-uri în fundul curții

Media europeană a locuitorilor care nu au toaleta în casă este de doar 2,4%. Procentul ajunge la 29,7% în cazul României.

    43 comentarii

  1. Acum multi ani , o jurnalista de la ProTv il intreaba pe un fotbalist dupa un meci castigat de echipa lui : ” cat de bucuros esti acum?” Ala raspunde monosilabic si fara chef , ceva gen ca ii pare bine pt oamenii care au venit la stadion. Tipa insista ” dar nu prea pari fericit totusi , ma asteptam la un zambet mai mare , bla bla bla” Iar omul ii raspunde ” pai de ce sa fiu fericit ca am retrogradat” Saraca nici nu stia ca ala era un meci fara miza , indiferent de rezultat aia picau in liga secunda

      (Citează)

  2. Din păcate, există o lipsă de profesionalism în cazul anumitor ziarişti români. Aceştia nu pun întrebările la care publicul ar dori să audă un răspuns, în schimb pun întrebările pe care patronii sau agenda proprie a publicaţiilor le impun.

      (Citează)

    • așa, daniela, zi-le tu cum stă treaba!

        (Citează)

    • Din păcate, există o lipsă de profesionalism în cazul anumitor comentatori de blog. Aceştia nu scriu comentariile pe care publicul ar dori să le audă, în schimb scriu comentariile pe care patronii sau agenda proprie le impun.

        (Citează)

  3. Bine ca n-a intrebat: “Cate trupe sunt in seara asta pe scena?”

    Hai nu fi carcotas, ca nici tie nu ti-au venit toate acele intrebari pe loc. SI una e sa fii in fotoliu, alta e sa fii la fata locului.

      (Citează)

    • Cu diferenta ca cel de acolo din fata lui Dragnea ar trebui sa fie extrem de bine pregatit si antrenat pt orice raspuns si orice situatie ivita, pentru a-l lua la 11 m. Jurnalistul bun trebuie sa fie cu un pas in fata celui intervievat, nu invers. Ca de aia tine microfonul ala in mana. Altfel, azi-maine vom avea robotei cu google home cu intrebarile pre-setate si aia e.

        (Citează)

  4. Radu e pe cale sa descopere ca majoritatea jurnalistilor din Romania sunt intr-adevar tonomate, cum a zis Basescu – va fi o alta descoperire importanta, la fel ca aia cu “nu credeam ca depresia chiar e o boala”.

    un jurnalist demn de macar jumatate din numele de jurnalist nu ar avea ce sa faca cu prostalaii astia din politica noastra, i-ar inchide din vorbe in 2 timpi si 3 miscari…

    cea mai mare dovada de incompetenta (sau slugarnicie, cine stie) a aluia nu tine de intrebarile pe care le putea pune si nu le-a pus, ci chiar de intrebarile pe care le-a pus.

    mai precis, in loc sa intrebe “Păi nu sunt obligați prin Constituție să le aplicăm?” era mult mai eficient sa afirme ca suntem obligati prin constitutie sa le aplicam, ceea ce l-ar fi fortat pe Dragnea fie sa fie de acord cu el, fie sa il contrazica, in loc sa-i raspunda in 2 peri.

      (Citează)

    • Marean: i-ar inchide din vorbe in 2 timpi si 3 miscari…

      chiar nu cred ca scopul jurnalistului e sa ii inchida.
      aveam impresia ca treaba este despre informatie si transmiterea ei mai departe catre public.
      aia cu inchisul merge cel mult la dna.

        (Citează)

    • Faptul ca in calitate de jurnalist scoti in evidenta incompetenta sau prostia sau minciuna unui politician este informatie de interes public, deci e jurnalism.

        (Citează)

    • Marean: scoti in evidenta incompetenta sau prostia sau minciuna unui politician

      sau e “decat” o impresie

        (Citează)

  5. Dacă gigel avea chef să răspundă îi răspundea de la bun început. Crezi că la întrebările alea ale tale nu tot așa îți dădea cu tifla?

      (Citează)

  6. GabrielG:
    Bine ca n-a intrebat: “Cate trupe sunt in seara asta pe scena?”

    Hai nu fi carcotas, ca nici tie nu ti-au venit toate acele intrebari pe loc. SI una e sa fii in fotoliu, alta e sa fii la fata locului.

      (Citează)

  7. Obligati prin Constitutie sa aplice modificari cerute prin MCV? Am mari dubii ca exista chestia asta…

      (Citează)

  8. “Sunteti in Parlament si nu aveti habar de Constitutia tarii?!”

      (Citează)

    • da, si data viitoare te mai primeste pulea la conferinte de presa.

        (Citează)

    • Pai asta este problema, toti jurnalistii sunt niste lingai.
      Le este frica sa nu fie “ocoliti” data viitoare si din cauza asta prefera sa puna doar intrebari comode, nu neaparat ceva relevant.

        (Citează)

  9. Asa e.Indiferent de subiectul conferintei de presa, 75% sunt intrebari care sunt aiurea.Probabil ca e ca la fotbal, asta e nivelul lotului.

      (Citează)

  10. zetanu:
    Obligati prin Constitutie sa aplice modificari cerute prin MCV? Am mari dubii ca exista chestia asta…

    Articolul 148 din constitutie: https://www.constitutiaromaniei.ro/art-148-integrarea-in-uniunea-europeana/

    (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

      (Citează)

    • Radu: reglementări comunitare cu caracter obligatoriu

      mcv e reglementare cu caracter obligatoriu?

        (Citează)

    • MCV nu este “reglementare” ci recomandare. In presa s-a auzit mereu de “Recomandarile MCV”, recomandari ce 70% din ele sunt ineptii. Daca reusesti ca sa gasesti si un interviu cu Tudorel o sa vezi ca a explicat foarte simplu : “Semantica termenului arată că recomandarea nu este obligatorie…. obligatoriu este procesul ireversibil de legiferare”. Radu, mare intelectual care stie constitutia nu este nimic altceva decat un postac propagandist.

        (Citează)

    • Citat din decizia CCR: “calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului român obligația de a aplica acest mecanism și a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispozițiile art. 148 alin. (4) din Constituție, potrivit cărora “Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actele aderării și din prevederile alineatului (2)””
      Uite, recomandari obligatorii, a zis CCR.

        (Citează)

    • MCV este obligatorie atat timp cat a fost conditie de aderare. “va primim, dar MCV. Altfel nu”.

      Altfel, poate fi recomandare optionala “vedeti ce faceti ca sa se ajunga in situatia X” si ai mana libera sa o faci cum te duce capul. Cand iti spune “ce faci e gresit” singura optiune este sa nu mai faci. Pentru ca asa functioneaza logica.

        (Citează)

  11. Văd că nu a comentat nimeni până acum.
    Keywords: Adi Despot 3. In p(ana)mea

      (Citează)

  12. Ce mi-as dori eu data viitoare cand sunt Dancila si Dragnea sa puna reporterii intrebari numai despre guvern. Si cand isi avant Dragnea, inspira si apuca sa spuna 2 cuvinte sa il intrerupa: “Ma scuzati, intrebarea este pentru Primul-Ministru”. Nu conteaza ca tot Dragnea o sa deschida gura, ideea e ca la fiecare intrebare sa primeasca replica ca intrebarea nu-i pt el. Vreau sa vad cat rezista.

      (Citează)

  13. Nu e nimeni dezamagit de intrebarile care i se pun lui Iohannis? Nu e nimeni curios ca sa afle daca restituie banii incasati pe casa luata cu acte false? Nu e nimeni curios ca sa stie daca se va duce la audieri Carmen Iohannis? Nu e nimeni curios ca sa stie ce parere are de faptul ca a numit-o pe Livia Stanciu judecator CCR cand aceasta a bagat oameni nevinovati la puscarie? Chiar nimeni?? doar Dragnea exista in tara asta???

      (Citează)

    • Nu e nimeni nimic. Și da, la ultima. Pa.

        (Citează)

    • Ce legatura are Iohannis in discutia de mai sus ?
      Este o postare pe un blog in care autorul a descris o conferinta de presa in care a constatat ca nivelul de pregatire a reporteritei este foarte scazut.

      De ce nu scrii si tu un articol in care sa aduci exemple de la o conferinta de presa in care reporterii s-au balbait in cadrul dialogului cu Presedintele tarii ?

      Si nu, nu doar Dragnea exista.
      Dar in momentul de fata este cea mai mare problema pe care o are tara asta.

        (Citează)

  14. @Marius M .. ești bou !

      (Citează)

  15. Marius M:
    Nu e nimeni dezamagit de intrebarile care i se pun lui Iohannis? Nu e nimeni curios ca sa afle daca restituie banii incasati pe casa luata cu acte false? Nu e nimeni curios ca sa stie daca se va duce la audieri Carmen Iohannis? Nu e nimeni curios ca sa stie ce parere are de faptul ca a numit-o pe Livia Stanciu judecator CCR cand aceasta a bagat oameni nevinovati la puscarie? Chiar nimeni?? doar Dragnea exista in tara asta???

    Imi pare rau, incearca 2 case mai incolo…

      (Citează)

  16. Marius M:
    Radu, mare intelectual care stie constitutia nu este nimic altceva decat un postac propagandist.

    marius m, mare comentator anonim, nu este nimic altceva decat un gunoi slugarnic fan psd, poate ii da si lui stapanul un oscior…

      (Citează)

  17. Marius M:
    Ma tem ca doar atat puteti. Singura voastra arma e sa aduceti injurii ca argumente sunteti 0 barat.

    @Marius M, ai tot primit argumente de la alunelu. Pana acum nu ai reusit sa combati nimic din ce spus.
    Singura ta arma a fost sa muti discutia catre Iohannis.

      (Citează)

    • M-au umplut de argumente, daca te uiti la cronologie vei vedea ca acel comentariu a aparut tarziu, dupa toate aceste injurii. Acum ajungem la dex, care transeaza cauza. Cand nu il poti “obliga” pe cineva ca sa faca ceva atunci ii “recomanzi”. Obligativitatea si recomandarea nu ai cum sa le arunci in aceeasi oala pentru ca se exclud una pe cealalta. Nubai sa vezi niciodata lege ce recomanda pentru ca toate obliga si pedepsesc ca atare.

        (Citează)

    • Aha, deci DEX-ul e legea dupa care ne ghidam acum? Si in DEX ce scrie la “a impune” si la “obligatie”?

        (Citează)

    • La tine legile sunt aplicatie care ti-o instalezi in cap? DEX-ul e fundatia legilor pentru ca ce sa vezi… legile sunt scrise si interprete conform DEX-ului , fara un etalon maine parlamentarii poate vor sa-ti dea o locuinta la demisol si formuleaza “Alunelu la beci” iar interpretarea judecatorului e ca la beci inseamna la puscarie? Ce facem?

      alunelu:
      Aha, deci DEX-ul e legea dupa care ne ghidam acum? Si in DEX ce scrie la “a impune” si la “obligatie”?

        (Citează)

  18. Jale in media, jale in politica . PSD vegheaza pentru tine !

      (Citează)

    • Nu mai e jale, deja s-a activat ficus.
      Blochează el cu cap tot ce vrea pesedeu’. Tara se va autoaprinde și vine salvatorul “după” 1 Decembrie cu guvernul “meu”.
      qed
      Somn ușor!

        (Citează)

  19. Baieti, a venit circul in oras.De cand il asteptam.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus