un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

UE a stabilit că Netflix și alte servicii trebuie să ofere 30% conținut european

9 Oct 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Parlamentul European a aprobat un nou set de reguli pentru serviciile video-on-demand: Netflix, Amazon Video, chiar și YouTube vor trebui să ofere minim 30% conținut european, adică filme sau seriale produse în țările Uniunii Europene.

Mie mi se pare o prostie. Platformele video-on-demand au crescut pentru că oamenii se săturaseră de sistemul clasic de televiziune, în care altcineva programează orele de difuzare, și preferam să privească ce vor ei la ora la care vor ei. Vrei să te uiți la același serial întreaga zi sau să faci un maraton Lord of the Rings? Netflix îți permite să faci asta!

Faptul că Netflix va include în catalog minim 30% filme sau seriale europene nu mă va face să le urmăresc. Doar calitatea lor mă va determina să dau Play, iar la acest aspect încă trebuie lucrat. Uitați-vă la cinematografia românească, unde mie mi se pare că toți încearcă să realizeze marele film dramatic al poporului român, bun de Oscar, dar lipsesc filmele de entertainment, cele relaxante, cele amuzante, cele de acțiune.

Nici nu mai introduc în ecuație faptul că pe Netflix, în ultimul an, m-am uitat la o mulțime de documentare bune. Sper că europenii fac cu succes și astfel de producții.

O altă prevedere este că serviciile VoD vor trebui să finanțeze producții proprii în țările europene sau să contribuie cu bani la organizațiile naționale ce finanțează așa ceva. Sper să aleagă prima variantă, o firmă privată are interesul ca, dacă tot bagă bani, să creeze și ceva de calitate. Dacă doar ar da banii Uniunii Artiștilor sau cui se ocupă la noi de finanțarea filmelor, probabil se vor finanța și mai multe producții despre cum se mănâncă ciorba.

Oricum mă tem că, într-o primă fază, serviciile VoD vor elimina din conținutul non-european pentru a crește ponderea acestuia în catalogul total. Hai că v-ați uitat destul al Lord of the Rings, le scoatem din listă!

Noile reguli cer și platformelor de video sharing să reacționeze rapid la noi upload-uri pentru a le verifica și elimina dacă includ conținut ilegal sau interzis, iar pentru televiziuni s-a stabilit că publicitatea poate reprezenta maxim 20% din timpul de emisie. În medie, asta înseamnă 12 minute de publicitate și 48 de minute de conținut per oră, dar televiziunilor pot modifica proporțiile în fiecare oră câtă vreme nu depășesc 20% per zi.

Găsiți mai multe detalii în comunicatul oficial. După aprobarea finală, țările membre au 21 de luni la dispoziție să transpună această decizie în legile proprii, așa că mai avem până atunci.

  20 comentarii

 1. Eu cred că e un lucru bun. Poate vedem mai multe seriale de tip “umbre” care, deși a avut succes, se tot chinuie ani de zile să mai bage câte un sezon

    (Citează)

  • Umbre chiar a fost bun, am inteles ca vine si Hackerville, ambele pe HBO GO.
   Deocamdata pe Netflix nimic romanesc.

     (Citează)

 2. Niciodata, nicaieri in istoria omenirii protectionismul nu a dus la concurenta si produse de calitate.

  Mare Britanie iese din UE, se mai considera ca Mr. Bean si Dr. Who sunt continut european? Cum decizi de altfel ca este o productie “continut european”?

  Eu in locul Netflix as pune toata pornografia europeana si le-as inchide gura instant cu 30%-ul lor.

    (Citează)

 3. UE reconfirmă faptul că e dominată de o gașcă de comuniști cu gândire retrogradă.
  Nu face nimeni conținut de calitate în UE pe banii săi ci doar cu subvenții masive de la stat.
  Problema e că în 99% din cazuri, cam 90% din producții sunt mizerabile și nu aduc niciun ban înapoi. Dar, în spiritul comunist, lasă să fie acolo. Mult și prost.

    (Citează)

 4. Si totusi care este scopul acestor reglementari ?

    (Citează)

 5. Am impresia ca în Franța s-a introdus cu succes o lege similara la sfârșitul anilor ’90, și vânzările de muzica și filme franțuzești au crescut în urma respectivei legi.
  Oamenii, în general, vor sa vadă conținut local, dar nu știu dacă obligativitatea asta va avea efectul scontat, after all, si ca va merge pe toate piețele.

    (Citează)

 6. Si noi am avut o inițiativă cu filme românești la TV sau cu produse RO in supermarket dar nu au prins.

  Eu recunosc ca de când a fost introdus postul TV Cinemaraton, m-am uitat la câteva filme românești bune. Poate ca aceasta lege ii va determina pe cei de la Netflix sa investească in filme europene la fel cum face uneori HBO.
  Era o vreme când cautam pe cpasbien filme spaniole si franțuzești, deși pe imdb aveau puține voturi, multe mi s-au părut foarte bune.

  Apropo de filme, pe AXN Black se difuzează filme vechi cu Karate, gen ce vedeam pe VHS in anii ’90 ca Hong Gil Dong (Luptatorul cu flautul) (1990) sau Li ti Shi san mei (Sora 13) (1986) .

    (Citează)

 7. Nu e o idee rea, dar 30% mi se pare mult. Totuși, alte țări europene produc filme și seriale destul de interesante, chiar și cei de la AXN mai dau din ele, deci nu cred că va fi o problemă așa de mare. E probabil ideea Franței, ei sunt și cei cu link-taxul (care e o prostie nemărginită). Netflix are deja niște filme și seriale produse in Ro.

    (Citează)

 8. Protectionism? Haha!

  Mi se pare o idee buna, cu ocazia asta poate mai creste si calitatea productiilor europene, studiourile/companiile fiind si mai motivate sa produca ceva memorabil.

  E, daca vreti, comparabila cu regula federatiei de fotbal care a impus echipelor de prima liga prezenta in teren a unui jucator eligibil pentru nationala U21 si uite ca (se pare) se culeg roadele acum.

  “Ai dreacu astia de la UE, comumisti, bolsevici”, dar cand au taiat tarifele de roaming v-a placut.

    (Citează)

 9. Dar documentarele BBC? Probabil că nu vor mai intra la “conținut european”.

    (Citează)

 10. Dark nemtesc: excelent
  The bridge suedezo-danez : excelent
  etc etc etc

  poate mai iesiti din “numa americanii fac treaba”

    (Citează)

 11. HBO a facut in ultimi ani site seriale bine/foarte bune in europa de est… poate cu acesta ocazie Netflix/Amazon, etc fac si ei niste seriale locale de succes

    (Citează)

 12. Mie mi se pare extrem de simplu– ii obliga sa mute niste bani in productiile realizate in Europa. Adica, in loc sa faca un film sau un serial in Canada, sa-l filmeze in Cehia, Romania sau oriunde au chef in Europa. Deja multe productii sunt realizate in UK, probabil tot astia vor culege partea leului din cele 30% obligatorii.

  Nu vad niciun inconvenient, ba chiar industria cinematografica din Europa ca avea de castigat de pe urma acestei masuri.

    (Citează)

 13. Dacă azi cineva reglementează ce trebuie să îmi ofere Netflix, parcă văd că mâine se hotărăște și la ce vreau eu să mă uit.

    (Citează)

 14. Prezenta europeana pe Netflix cu 30% va lovi în conținutul asiatic mai mult impus și el de o constrângere similara..

  Franța a revigorat oferta media de producții autohtone tot asa..
  Oricum și Italienii ii constrâng de mult, vedeți oferta lor localizata multe filme care nu sunt oferite pentru est europeni (La Belle eu la Bete de ex.)

  Cine nu a deschis niciodată canalul Arte sau răsfoit producțiile cinematografice Rai/Mediaset și TF1/Canal + nu are cum sa agreseze acest 30%..

  UK cu BBC /ITV sta bine..doar datorita limbii comune a consumerismului mondial..

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus