un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Standardele wireless își schimbă numele, 802.11ax devine Wi-Fi 6

11 Oct 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Wi-Fi Alliance, o organizație ce reprezintă interesele producătorilor de routere, a decis introducerea unor nume noi pentru a face lucrurile mai clare. Astfel, vom avea:

 • Viitorul 801.11ax poate fi numit Wi-Fi 6
 • 802.11ac poate fi numit Wi-Fi 5
 • 802.11n poate fi numit Wi-Fi 4

Asta face lucrurile mult mai simple, permitând mai multor oameni să-și dea seama rapid care router suportă un standard mai nou decât altul.

Pe același principiu, bănuiesc că 802.11, 802.11b și 802.11g vor fi Wi-Fi 1, 2 și respectiv 3.

Observați aici și scrierea corectă: Wi-Fi, nu wifi, cel puțin pentru numele standardului.

Decizia lor este foarte bună. Scriind des review-uri de routere și răspunzând la diverse întrebări despre ele, mi-am dat seama că unele lucruri sunt foarte greu de înțeles pentru utilizatorii atehnici. 802.11ac în sine este un termen greu de citit. Apoi nu este deloc intuitiv dacă 802.11n este mai bun sau mai rău, nici care este diferența între 802.11a și 802.11ac sau de ce următorul standard va fi 802.11ax. De ce direct x?

802.11ad unde intră? Este mai bun, mai slab sau în paralel?

Și asta înainte să intrăm în discuții despre banda 2,4 GHz versus 5 GHz, cu avantaje și dezavantaje, despre ce înseamnă când vezi scris pe cutie AC1900 sau AC3200, despre canale și lățimea lor, despre modulație, MIMO și PHY.

Wi-Fi Alliance vine ușor în întâmpinarea lor. Mi-ar plăcea ca mai mulți să facă asta. Nu este normal ca atunci când vrei să cumperi un laptop să trebuiască să știi diferența între SATA și NVMe. Aproape orice altă tehnologie reușește să dea cumva o idee despre evoluție, indiferent că vorbim despre Gorilla Glass 4 versus 5, despre DDR3 versus DDR4, Core i5 versus i7 șamd.

  3 comentarii

 1. Când era la nivel de zvon, parcă urma ca g să fie 2 și b să fie 3. Sper că au trecut peste prostia asta ilogică.

    (Citează)

 2. Nu standardele își schimbă numele. Standardele 802.11, de fapt tot 802.x sunt standarde IEEE, nu au treabă cu Wi-Fi Alliance. De fapt Wi-Fi Alliance au creat o denumire comercială pentru seriile de standarde suportate de un device. Chestie care pe mine unu mă cam lasă rece mai ales când îmi amintesc cum toți producătorii vindeau la un moment dat routere/device-uri certificate “draft 802.11n” când standardul nu era încă lansat și mai ales cât de compatibile erau device-urile alea între ele…

    (Citează)

 3. Spune si de icoane, ca se trezesc oamenii la vreun update demobil cu cifra 4 sau 5 in icoana de Wi-Fi si nu stie ce e, zice ca e hack-uit. :)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus