un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Din lumea paralelă a oamenilor ce fac bine altor oameni

11 Oct 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Noi, cei care suntem sănătoși, luăm de bună această stare și nu ne dăm seama cât de norocoși suntem. La asta mă gândeam ieri seara, stând într-o sală în care erau prezentate și premiate proiecte ce ajută oamenii cu diverse boli, de la nou-născuți și până la cei mai în vârstă seniori. Sunt foarte norocos!

Majoritatea nu cred că ne gândim la așa ceva, deși sănătatea probabil că este cel mai important aspect al vieții. Din fericire, sunt oameni care se gândesc la asta, iar unii dintre ei devin voluntari ce-i ajută pe bolnavi, iar alții gândesc niște proiecte extraordinare care, ca în meme-ul acela, mi-au transmis un fel de faith in humanity restored atunci când am aflat despre el.

A fost gala Fundației Vodafone, care anul acesta a împlinit 20 de ani de activitate. Fundația finanțează o mulțime de asociații și fundații ce implementează diverse proiecte în România, de toate tipurile, iar câteva dintre ele au fost acum premiate. După socoteala lor, 2,7 milioane de români au beneficiat de asistența Fundației în aceste două decenii.

Și asta mi s-a părut complicat. Cum decizi cine ia premiul între o fundație ce îngrijește bolnavii de cancer și alta care îngrijește bolnavii cu scleroză multiplă? Cum alegi între oamenii care ajută bolnavii de diabet și cei care ajută persoanele cu paralizie?

Din fericire, un juriu nu a trebuit să facă această alegere dificilă, ci votul a fost public, într-o aplicație dedicată, așa că publicul a decis cele patru premii pentru Educație, Sănătate, Implicare Socială și Voluntariat.

În domeniul Educației, premiul l-a luat Asociația Hercules din Argeș, oameni care se ocupă cu încurajarea educației în rândul comunităților nevoiașe din mediul rural. Dau rechizite copiilor, le oferă burse, le asigură alimente și alte lucruri de care au nevoie pentru a nu abandona școala.

Premiul pentru Sănătate l-a câștigat Fundația pentru SMURD, care sprijină dezvoltarea sistemului medical de urgență și prin ajutor. Cred că nu mai au nevoie de prezentare, știu că mulți oameni redirecționează 2% către ei, iar proiectele de amploare includ telemedicina, instruirea personalului de urgență, dotarea cu tehnică de lucru de la instrumente și până la elicoptere, dotarea departamentelor din spitalul Grigore Alexandrescu și altele.

La Implicare Socială, Fundația Mihai Neșu a venit pe scenă. Proiectele lor curente sunt de îngrijire și recuperare a copiilor cu dizabilități locomotorii. Doamna care a urcat pe scenă a spus că lucrează și la o mașină specială, adaptată persoanelor cu paralizii, iar chiar recent o astfel de persoană ieșise în oraș, în Oradea, împreună cu un șofer. Pentru noi pare ceva banal să te plimbi prin oraș, dar persoana respectivă nu mai făcuse o astfel de călătorie de 11 ani. Cum spuneam la început, nu ne dăm seama ce norocoși suntem.

În Voluntariat, premiul a mers la Asociația Little People. Sunt sigur că le știți unul dintre proiecte, chiar dacă poate nu știați cine îl organizează: voluntari se duc în spitale și le citesc povești copiilor bolnavi de cancer, astfel încât aceștia să fie mai veseli și să nu se simtă singuri acolo.

Au fost doar premii. Finanțări au primit mult mai mulți și în fond asta contează (Fundația Vodafone a colaborat cu 706 parteneri în acești 20 de ani, a spus directorul Angela Galeța, pentru un total de 1104 proiecte finalizate). Mi-ar fi plăcut ca la Sănătate să câștige Hospice Casa Speranței, un centru de tratament paliativ pentru copii (adică de îmbunătățire a vieții pentru copiii cu boli terminale). Am vizitat Hospice acum doi sau trei ani și a fost oribil; nimic nu te poate pregăti pentru experiența de a sta înconjurat de copii de vârste preșcolare despre care știi că vor muri în curând, chiar dacă mulți dintre ei nu știu acest lucru sau nu ar putea înțelege conceptul.

Anul trecut am donat 1.500 de lei către Hospice. Anul acesta văd că, în colaborare cu Fundația Vodafone, lucrează la o soluție de telemedicină și dezvoltă două tech room pentru a-și putea desfășura activitatea și de la distanță.

Asociația React, pe de altă parte, încurajează și gestionează donarea de sânge, iar asta salvează în mod direct vieți. Tot ei dezvoltă soluții de monitorizare a glicemiei astfel încât bolnavii de diabet (și în special copiii) să fie alertați rapid de schimbările bruște și monitorizați de la distanță.

Speromax se ocupă de bolnavii cu scleroză multiplă, îi vizitează la domiciliu, le intermediază legătura cu diverse instituții publice dacă au nevoie. Fundația Motivation militează pentru integrarea în societate a celor în scaune cu rotile. Fundația de Sprijin Comunitar are voluntari ce țin legătura cu bătrâni singuri, le oferă butoane de panică și urgență, organizează programe de recuperare medicală și kinetoterapie. Fundația Principesa Margareta a avut un program prin care a făcut acte oamenilor străzii, dintre care unii nu aveau nici măcar certificat de naștere, pentru a-i ajuta apoi să poate beneficia de alte forme de ajutor.

Greu de ales cui dai premii, după cum spuneam, și mă bucur că acestea au fost mai degrabă simbolice. M-am bucurat însă să descopăr atât de mulți oameni și atât de multe organizații care fac bine oamenilor obișnuiți, sub diverse forme. Este o lume paralelă, despre care nu auzi des și aproape nimic nu ajunge și în mass-media, deși mi se pare că în România de astăzi astfel de inițiative ar trebui popularizate mai mult ca exemplu despre cum, dacă ai voința de a îmbunătăți ceva, poți găsi și finanțare și poți schimba viața unor oameni.

Cei de la FundaÈ›ia Vodafone au anunÈ›at È™i un viitor proiect pe care-l vor implementa în colaborare cu World Vision: Școala din valiză, un proiect în care comunități rurale vor primi o valiză în care intră un “kit de È™colarizare”: 25 de tablete, un laptop pentru profesor, un proiector, comunicaÈ›ie 4G, alimentare solară È™i tot ce mai au nevoie. LecÈ›iile se pot face offline sau cu conectare la Internet. Proiectul implică 420.000 de euro în primul an È™i scopul este micÈ™orarea abandonului È™colar, România fiind pe locul trei în Uniunea Europeană la acest capitol; banii ajung, în primul an, pentru 10 È™coli cu 5.000 de elevi..

În plus, mai lucrează și la alte proiecte ce vor fi în curând lansate. DreamLab este o aplicație de telefon ce folosește capacitatea de procesare a telefonului pentru a procesa date ce ajută la lupta împotriva cancerului; bănuiesc că le procesează când nu folosești telefonul și acesta stă la încărcat, o soluție similară cu cea inițial implementată de SETI@home și de atunci preluată de multe alte programe de cercetare.

EVA Facial Mouse este o altă aplicație dezvoltată în grupul Vodafone și care probabil în curând va fi introdusă și la noi. Le permite persoanelor cu paralizii să folosească un telefon mobil prin gestul faciale, controlând astfel toate funcțiile acestuia. Mișto ideea.

    8 comentarii

  1. Vodafone se implică in acțiuni caritabile dar să nu uităm, că în 2018, în An Centenar, dacă ai abonament la Vodafone, vei plăti 8,45 Euro/1MB Transfer de Date în Republica Moldova adică la frații noștri de peste Prut, este același tarif ca și cum ai călători in Senegal sau Nigeria.

    tldr: plătești 8Euro/1MB trafic internet dacă ai abonament si călătorești in Republica Moldova, în anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire.
    – Vezi: vodafone.ro/personal/servicii-si-tarife/abonamente/roaming/tarife-standard/#tab-1

      (Citează)

  2. “Oamenilor care fac bine”… dar stiu ca ai ticul asta verbal si nu vrei sa-l schimbi.

      (Citează)

    • Corect.
      Desi vad ca a folosit in text si “oameni(i) care…”.
      Dar pronumele ala relativ (parca asta e “ce”, “care”) “ce” zgarie timpanul rau de tot.

        (Citează)

  3. george:
    Vodafone se implică in acțiuni caritabile dar să nu uităm, că în 2018, în An Centenar, dacă ai abonament la Vodafone, vei plăti 8,45 Euro/1MB Transfer de Date în Republica Moldova adică la frații noștri de peste Prut, este același tarif ca și cum ai călători in Senegal sau Nigeria.

    tldr: plătești 8Euro/1MB trafic internet dacă ai abonament si călătorești in Republica Moldova, în anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire.
    – Vezi: vodafone.ro/personal/servicii-si-tarife/abonamente/roaming/tarife-standard/#tab-1

    Mama cat de mare legatura are articolul cu ce ai scris tu …. acum ca sa iti si raspundem, de ce ar trebui sa fie mai mic tariful? Este cumva parte din UE ca sa se aplice Roaming Like At Home? Stii cumva ce costuri are Vodafone cu 1MB de roaming in Moldova?
    Daca ai face proposition la ei poate nu ti s-ar mai parea atat de anormal cand vezi costurile…si as spune acelasi lucru pentru toti operatorii telecom.
    Sa nu uitam ca RLAH a troznit maxim veniturile lor…ca sa nu zic chiar ca i-a dus pe minus….dar asta e alta discutie.

      (Citează)

    • DeÈ™i adaug la un comentariu pe lîngă subiect, nu pot să nu intervin: îmi vine să vărs o lacrimă pentru corporaÈ›iile astea care ne dau telefonie chiar È™i în pierdere…
      Hai să fim serioși!

        (Citează)

    • Alte reÈ›ele au tarife decente la traficul de internet pentru Abonament:
      – Digi are tarif de 0.0833 E/MB
      – Orange 0,2 euro credit/MB
      – Vodafone 8 Euro/1MB trafic internet

      Eu cred că este o scăpare de-a lor care persistă din iulie 2017 când s-au modificat tarifele.

      Și Petrom are campanii umanitare, asta nu înseamna că nu trebuie să te enervezi când crește prețul la combustibil.

        (Citează)

  4. E plina tara de fundatii si asociatii, banuiesc ca ajuta la calmarea ego-ului sau la cumpararea pe sestache a unui loc in rai. Dai 2% sau citesti povesti, si gata, stai linistit ca ai facut “bine”. Aham.

      (Citează)

  5. Aveti dreptate cu totii. :-)
    Implicarea corporatiei in campaniile umanitare este tot o forma de marketing, bineinteles, n-are rost sa o dam cotita.
    Dar asta nu inseamna ca nu fac bine, chiar si asa.
    Implicarea aia adevarata e atunci cand investesti timpul tau personal in ajutarea altor oameni, dar asta nu inseamna ca banii ar fi de aruncat.

    Acestea fiind zise, si eu cred ca Vodafone sunt niste mizerabili in rest. Aceeasi parere o am si despre Orange. Despre Digi, culmea, am o parere mai buna de vreo 5 ani incoace.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus