un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Situație de urmărit în viitor: caravana de migranți ce se îndreaptă spre SUA

31 Oct 2018  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Mi se pare că situația internațională ce trebuie urmărită în perioada următoare este cea a caravanei de migranți ce se îndreaptă spre sudul Statelor Unite cu intenția de a cere azil. Sunt peste 6.500 de oameni, originari în principal din Honduras și Guatemala și El Salvador, oameni ce fug de sărăcia și criminalitatea foarte crescută din acele țări.

Situația mi se pare fascinantă pentru că este unică în istoria recentă, iar cei mai mulți dintre noi probabil că nu au mai văzut așa ceva în desfășurare. O situație similară a fost acum câteva luni cu vaporul Aquarius, căruia mai multe țări nu i-au permis pe rând să intre în port deoarece transporta câteva sute de migranți, dar în acest caz oamenii erau ușor de controlat. Marile migrații spre Europa din ultimii ani au fost ceva mai descentralizate și greu de monitorizat prin situația granițelor multiple din acest continent.

Aici, însă, vorbim de un grup mare și compact de oameni ce se îndreaptă spre o singură graniță, cea Mexic-SUA. Americanii deja au mobilizat peste 5000 de soldați la graniță cu scopul de a bloca intrarea imigranților, iar întreaga situație îi dă dreptate lui Trump când cerea un zid ușor de păzit și îi dă apă la moară să-l ceară în continuare.

De partea cealaltă, caravana se află acum în sudul Mexicului și mexicanii nu par capabili sau dornici să ia măsuri dure pentru a o opri, ci doar o supraveghează. Primele victime au apărut deja, dar în SUA: criminalul care a ucis 11 oameni în Pittsburgh zilele trecute, într-o sinagogă, era convins că organizațiile evreiești ajută caravana să intre în SUA. Mulți alții dau vina pe Soroș (nu glumesc).

Se estimează că va mai dura câteva săptămâni până ce caravana va ajunge la granița SUA, dar acela va fi momentul culminant. Vor încerca 6.500 de oameni să forțeze trecerea într-un anumit punct? Se vor risipi pe o lungime mai mare a frontierei, încercând să treacă la întâmplare? Vor trage soldații americani în ei?

Dacă rămân pe frontieră, se va forma acolo un oraș ad-hoc, unde numărul va crește pe măsură ce li se vor alătura și alți migranți? Dacă vor străpunge cumva frontiera, vor fugi care încotro în statele sudice ale SUA? Nu înțeleg nici planul lor, dar mi se pare că este nevoie de o disperare mare de tot pentru a-ți lăsa în urmă țara și a pleca pe jos, mii de kilometri, spre alte unde oricum există un puternic discurs anti-imigrație și unde te așteaptă soldați înarmați.

Trebuie să recunosc că cel mai probabil deznodământ este cel în care această caravană se va opri la granița Mexic-SUA și va trăi acolo o vreme îndelungată, în corturi și de pe urma ajutoarelor primite de unde s-o putea. Ce se va întâmpla totuși dacă, un an mai târziu, pleacă 100.000 de oameni spre SUA? Sau 1.000.000 de oameni?

Problema de fond este că planeta este puternic dezechilibrată, iar nimeni nu face eforturi reale de a rezolva crizele politice și sociale astfel încât aceste tipuri de migrații să nu mai aibă loc. Au avut loc multe migrații de-a lungul istoriei omenirii, dar acum se presupune că suntem mai deștepți decât în orice alt moment din trecutul civilizației noastre și putem preîntâmpina nevoia unor asemenea acțiuni extreme.

    17 comentarii

  1. Mexicanii nu au de ce sa ia masuri pentru ca stiu si ei ca oamenii aia sunt doar in trecere prin Mexic. Mizez pe o dispersare odata ajunsi la granita, ceva de genu “ok, am venit impreuna pana aici, de acum suntem pe cont propriu”, iar americanilor le va fi foarte greu sa ii opreasca pe toti.

    Mi-ar placea sa vad live momentul cand ajung la granita, suna un pic a scenariu de game of thrones.

      (Citează)

    • Singura situatie in care ar fi fain ca realitatea sa imite game of thrones ar fi daca se insoara trump.

        (Citează)

  2. “nimeni nu face eforturi reale de a rezolva crizele politice și sociale astfel încât aceste tipuri de migrații să nu mai aibă loc.”

    S-a facut treaba asta. Se cheama colonizare.

    Insa acum daca cineva ar zice “hai sa mergem peste ei si sa le rezolvam conflictele tribale, religioase, coruptia etc din cauza carora vin incoace”, o gramada de isterici s-ar isteriza.

      (Citează)

  3. “Problema de fond este că planeta este puternic dezechilibrată”, asta este adevarul, dar si oamenii au aptitudini diferite, de unde si posibilitati economice diferite. Privind la nivel de grup este firesc ca unele grupuri sa se descurce mai bine decat altele. Fiecare tara cam are rangul pe care il merita.
    Statele respective primesc ajutor din partea USA, dar si asa nu reusesc sa miste ceva. Trump i-a amenintat ca reduce ajutorul daca nu fac ceva in privinta emigrantilor: https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1054356145798856704

    Toata treaba cu caravana are atatea probleme:
    – sunt 80% barbati, deci nu ajuta pe cei mai vulnerabili,
    – nu stii cine trece granita, pot fi criminali ce fug de condamnari, oameni ce au fost deja expulzati din USA, chiar posibili teroristi.
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-6297869/Guatemalan-president-claims-caught-100-ISIS-operatives.html
    – Este foarte posibil sa primeasca sprijin de la diverse organizatii. Caravana se deplaseaza f repede fiind asistati de camioane, calatarosc cu bagaj extrem de usor (de unde au mancare, apa, haine).
    – flutura steagul tarilor din care provin, El Salvador, Honduras. Eu nu inteleg de ce fac asta.
    – vor ajunge in USA in jurul alegerilor midterm (un fel de parlamentare), ce au loc pe 6 Noiembrie. Aici fiecare grup de alergatori vad un film diferit. Republicanii vad ca Trump a avut dreptate cu granita vulnerabila, democratii vor pune accentul pe imaginile violente si vor apela la cartea sentimentala. Presa o sa publice multe poze cu femei, copii plangand etc.

    Trump a declarat ca o sa faca un oras de corturi si ca toti cei ce aplica pentru azil vor sta acolo, nu ii vor lasa sa se imprastie prin populatiue asa cum au facut in anii trecuti. Cu putin noroc la alegeri Trump o sa faca zidul. O sa vedem un presedinte ce isi indeplineste toate promisiunile. MAGA!

      (Citează)

  4. Trump este un om care cauta solutii simple, de genul “vin la granita noastra, tragem cu pusca in ei”. Este ceea ce se asteapta de la el, aplicarea la o scara uriasa a stilului de viata american: cine incalca proprietatea altcuiva este impuscat. Eu cred ca nu-i vor lasa sa intre in niciun fel, pentru ca daca ii lasa pe astia atunci toti saracii din zona se vor napusti si ei spre SUA.

      (Citează)

  5. “Trebuie să recunosc că cel mai probabil deznodământ este cel în care această caravană se va opri la granița Mexic-SUA și va trăi acolo o vreme îndelungată”

    Dacă se întâmplă aşa ceva e de ajuns să-i descurajeze să mai vină alţii pe viitor pentru că văd că nu-şi pot atinge scopul.

      (Citează)

  6. Asta nu e nimic, sa vezi ce am patit eu azi dimineata. Intru la benzinarie, alimentez, intru sa platesc si cer si o sticla de Moet. Si imi zice fata de la casa ca nu au. Am crezut ca turbez acolo pe loc.

      (Citează)

  7. La un moment dat nici gloantele si nici zidul nu-i va putea opri..
    https://www.youtube.com/watch?v=3v0t4vFoxCs

      (Citează)

    • super, hai sa comparam niste oameni disperati cu zombies, asta sigur va ajuta sa nu-i vedem ca pe niste vite a caror viata nu valoreaza nimic

        (Citează)

  8. Cel mai ieftin pt SUA ar fi sa ii lase sa intre si apoi sa ii imbarce in avioane/vapoare si sa-i duca pe fiecare inapoi acasa. Pariu ca a doua oara nu ar mai face efortul de a veni pe jos pana acolo si i-ar descuraja si pe altii.

      (Citează)

  9. Mie mie s-a părut cel mai tare isterizarea hipsterimii când trump a zis că ţările alea sunt shitholes. Logica s-a rupt efectiv. Păi dacă ţările alea nu sunt shitholes, atunci de ce să-i lăsăm să vină în sua? Înseamnă că totul e roz, îi poate trimite înapoi.

    Revenind mai la subiect, e nasol cu ţările astea. Dacă SUA sau vestul intervine, e colonialism, sar hipsterii imediat. Dacă nu intervine, iar e naşpa că nu intervine şi lasă lumea să moară de foame.

    De ex eu personal aş fi intervenit în Venezuela demult. Absolut toţi ar zice că da, normal, că doar au petrol. Dar când vezi ce e pe străzi, eu zic că trebuie scos Maduro de acolo cu AG-ul. Şi nu, populaţia de rând neavând arme, şi armata fiind (încă) foarte bine plătită şi hrănită, n-are nici o şansă de o revoluţie reală.

    Dacă te bagi, nu e bine că te bagi. Dacă nu te bagi, idioţii îşi aruncă singuri ţara în aer.

    Ce e de făcut? Merg toţi în SUA. Ca să facă ce? Sua nu au job-uri de necalificaţi, nu mai suntem în 1905, când devenea cea mai mare putere manufacturieră din lume.

    Unde îi absoarbe societatea? Ce le dă de lucru, cazare, mâncare? Ce vor face când vor vedea că nu pot să le obţină?

      (Citează)

    • Nu ii absoarbe societatea. Ghetourile abia ii asteapta, viitori traficanti de droguri, carne vie, arme vor ajunge. Sau poate ii adopta marean, daca tot ii place asa mult.

        (Citează)

  10. A mai fost si este o situatie ce seamana cu asta: mii de venezueleni isi parasesc tara pe jos, pe la granitele tarilor vecine, doar ca fiecare se indreapta acolo unde considera ca ar avea o sansa. Faptul ca aici toti merg in aceeasi directie ma face sa dau crezare unor teorii conspirationiste: exista cineva care le-a “gasit” destinatia asta.
    In ceea ce priveste rezolvarea, americanii ar trebui sa ia exemplu de la israelieni. Si Hamasul a incercat ceva asemanator, cand aniversau nu stiu ce eveniment, a mobilizat cateva zeci de mii de oameni si au incercat sa forteze granitele. Cu evreii se pare ca nu le-a mers.

      (Citează)

  11. Marius:
    Cel mai ieftin pt SUA ar fi sa ii lase sa intre si apoi sa ii imbarce in avioane/vapoare si sa-i duca pe fiecare inapoi acasa. Pariu ca a doua oara nu ar mai face efortul de a veni pe jos pana acolo si i-ar descuraja si pe altii.

    sadic. dar cam ai dreptate.

      (Citează)

  12. zidul de care zice trump e la granita cu mexicul de multi ani, e un gard de vreo 4 metri inaltime. Prin desert si munte nu exista gard dar e o risipa de bani. Pe ambele parti ale granitei patruleaza politia de frontiera din SUA si Mexic. Apoi americanii au filtre pe autostrada si in mijloacele de transport la o distanta de vreo 50-80 km de la granita.
    SUA trebuie sa respecte hotararea ONU din 1951 ca doar au semnat-o in 1968. Deci nici vorba sa puna armata pe ei.
    Trebuie sa ii primeasca pe toti si sa le analizeze cererea de azil, multi nu o sa fie admisi si o sa fie trimisi la sud de granita. Din California se trimit zilnic zeci de autobuze cu ilegali in Tijuana de traiesc acolo pe strazi.
    Cei din caravana cauta azil in SUA, asta inseamna ca primesc adapost, mancare si trebuie sa prezinte documente despre situatia lor.
    Inainte de 2001 cei din America centrala si Mexic treceau lejer in SUA la munca si apoi cu banii inapoi, un fel de “capsunari”, apoi a fost mai greu de trecut asa ca si-au dus familiile pe partea de nord a granitei, si-au extins familiile, au cumparat case, proprietati. Copii au fost trimisi la scoala, doar ca la dupa terminarea liceului nu puteau merge la colegii sau universitate sau la munca ca nu aveau acte, asa ca Obama a facut o miscare buna, tot am bagat bani in voi 12 ani cat ati fost la scoala, luati de aici drept de munca si hai la treaba.
    Intre timp Mexicul s-a oferit sa le asigure azil, asa ca unii au ales sa ramana in Mexic.

      (Citează)

  13. “Problema de fond este că planeta este puternic dezechilibrată, iar nimeni nu face eforturi reale de a rezolva crizele politice și sociale astfel încât aceste tipuri de migrații să nu mai aibă loc. ”

    – Siria – Razboi civil sustinut de americani
    – Yemen – Criza provocata de sauditi cu obladuirea americanilor
    – Libia – Criza provocata de americani
    – Irak – criza provocata de americani

    si bucata relevanta:
    El salvador – razboi civil intretinut e americani;
    Honduras – lovitura de stat sustinuta de americani;
    Ecuador – lovitura de stat/ nu e clar daca sustinuta sau nu de americani dar ei neaga;
    Guatemala – puci vechi da relevant;

    E usor sa te joci cu vietile altora de la distanta si sa “iti sustii interesele in regiune”. E si mai usor sa stai peste ocean si sa te maimutaresti la televizor. Pentru “primavara araba” mare parte din costul economic/politic si social pica in bretele statelor europene si ce a mai ramas din statele nord africane si asia mica. De la carter la trump toti au intervenit sa “apere interesele americane”.
    Cand italienii spuneau ca nu e bine sa se intervina in Libia nu exista punct divergent la americani indiferent ca era dreapta sau stanga/ tiranul trebuia sa moara. Acum sunt targuri de sclavi in libia, dar macar nu e tiran.

    Mai apare cate un parerolog roman care zice ca ar trebui sa se intre si in Venezuela sa dea jos dictatoru, eventual si in Iran. Dar problema reala sunt migrantii. E un spectacol grotesc in care oamenii sunt folositi pe post de tinte politice.

    Daca inveti putina istorie vezi ca nu e nici nou modelul, in 39 barca intoarsa din drum era plina de evrei fugiti din germania nazista.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus