un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: HDD extern rezistent la șocuri ADATA HD330 de 1 TB

31 Oct 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Personal sunt fan al SSD-urilor, dar acum mi-a picat în mână un hard-disk extern, rezistent la șocuri, și am rulat câteva teste pe el. Este vorba de modelul ADATA HD330, varianta de 1 TB și conectivitate USB 3.1

Specificații ADATA HD330:

  • disponibil în capacități de 1 TB/2TB/4 TB/5TB
  • interfață USB 3.1, conector microUSB tip B (cel dublu)
  • carcasă din plastic și silicon, rezistentă la șocuri
  • senzor intern de șocuri, oprește funcționarea pe moment
  • alimentare prin USB, necesită 5V cu 900 mA
  • dimensiune 132,7 x 88,9 x 16,2 mm (pentru 1 și 2 TB, cele de 4 și 5 TB au 23,4 mm grosime), greutate 190 grame (și 315 grame pentru 4 și 5 TB)

Preț: 249 lei la eMAG și PC Garage.

CE INCLUDE CUTIA

Am găsit HDD-ul, un cablu de 30 de centimetri și o mic ghid Quick Start.

CUM ARATĂ UNITATEA

HD330 este negru și are întărituri groase din silicon moale, ceea ce îi asigură gradul de protecție la căzături sau șocuri despre care vorbește ADATA în specificații. Siliconul nu acoperă total unitatea, probabil și din nevoia de a permite răcirea carcasei de sub acesta. Carcasa despre care vorbesc pare a fi din plastic, negru pat pe spate, negru lucios pe față, unde se află sigla ADATA.


Sub siglă se află un mic LED multicolor. Clipește albastru când transferă date, roșu dacă are o problemă sau detectează șocuri.

HD330 include un senzor de șocuri și acesta, când se declanșează, oprește imediat funcționarea unității (adică ridică capul de citire de pe discurile magnetice din interior și îl “parchează”) și reia funcționarea atunci când dispare șocul respectiv. Asta înseamnă că HDD-ul acesta ar putea fi folosit, de exemplu, într-o mașină care merge pe un drum accidentat sau în alte situații în care nu stă pe loc.

Specificațiile legate de rezistența la intemperii se opresc aici. Observați că nu rezistă la imersiune accidentală în apă, poate nici la stropire dacă nimerești portul USB. HD330 este, de fapt, un model entry-level în gama hard-disk-urilor portabile și rezistente la intemperii, având doar această protecție de bază asigurată de silicon și de senzorul de șocuri intern. În funcție de nevoi, orientați-vă spre un model superior. Dau exemplu tot de la ADATA:

  • HD680 – certificat MIL-STD-810G la șocuri, are carcasă IP68 rezistentă la apă și praf, hard-disk-ul este montat în plus într-un sistem de amortizare ce-i permite să supraviețuiască unor căderi de la peste 1 metru.
  • HD830 – nou lansat, este certificat MIL-STD-810G la șocuri, are carcasă din silicon și aluminiu și rezistă la o presiune de 3000 kg (poți trece cu mașina peste el), IP68 și poate fi scufundat 2 ore la 2 metri adâncime.

Adică există și modele mai bune decât HD330, dar desigur la alt preț.

În ce privește alimentarea, este gândit pentru porturi USB 3.0 deoarece necesită 0,9 amperi la 5 volți. În specificațiile oficiale scrie că, dacă îl conectați la USB 2.0, ar putea avea nevoie de un cablu dublu și un splitter Y care nu este inclus în pachet.

REZULTATELE TESTELOR

Am fost surprins că unitatea a venit formatată FAT32, adică poți scrie fișiere de maxim 4 GB. Am reformatat-o eu NTFS, pentru a elimina această limitare. Dacă deja ați scris date pe hard-disk și nu-l puteți formata NTFS, folosiți comanda convert pentru a transforma sistemul de fișiere fără a pierde nimic din datele deja scrise. Sintaxa este “convert X: /FS:NTFS”, unde X este litera alocată unității.

Fiind un hard-disk, nu un SSD, 80% dintre testele mele nu sunt aplicabile. Am făcut clasicul transfer de fișiere cu filme, fotografii și fișiere foarte mici. Rezultatele mi se par bune pentru o unitate externă:

Acestea sunt viteze maximale, obținute când unitatea este goală și scrierea se face în zona cea mai rapidă a platanului. Am testat și cu HD Tune și se vede cum, pe citire, viteza maximă scade treptat pe măsură ce se ajunge pe sectoarele exterioare ale discului, fenomen normal pentru HDD-uri.

Vitezele de scriere au variat mult în funcție de programul de testare utilizat. Totul variază în funcție de dimensiunea blocului de scriere și, cum rezultatele au variat mult, prefer să las în articol doar transferul de fișiere de mai sus, că în fond asta contează la o unitate externă.

ADATA pune la dispoziția clienților un software gratuit numit HDDtoGo pentru managementul unității. Puteți vedea aici toate funcțiile acestuia, dar cele mai importante sunt criptarea AES pe 256 biți și sincronizarea automată a unor foldere din PC în HDD extern. Funcționează doar pe Windows și este, desigur, opțional.

CE E BINE

CE E RĂU

  • 3 ani garanție.
  • Printre cele mai ieftine HDD-uri cu protecție la șocuri.
  • Fără protecție la apă și praf.

CONCLUZIE

ADATA HD330 este un model entry-level ca protecție și performanță, dar măcar este ieftin și vine cu garanție 3 ani.

Preț: 249 lei la eMAG și PC Garage.

    7 comentarii

  1. Sunt si alti producatori care vin cu modele rezistente la socuri? N-am remarcat.

    Te lasa sa-l calci cu masina? Acum cativa ani PCGarage a trecut cu Skoda-ul peste un ADATA HD710: https://www.youtube.com/watch?v=fvIVClpPzbY

      (Citează)

  2. Conectoru ala trebuie sa moara, sa nu mai fie, sa nu mai existe, sa fie o pagina de istorie, nu mai avem ce face cu el. De ce nu are conector usb-c direct?? Ce-i cu mizeria aia de acu 10 ani? USB-C suporta viteze de transfer mult mai mari ca mizeria aia.
    Ca sa intelegeti de unde am aceasta inversunare, acu vreo minim 7 ani am luat un hdd extern ADATA cu acest conector. I-am dat prietenei sa-l foloseasca la o zi dupa ce l-am luat, cand a trebuit sa introduca cablul in mufa aia infecta, probabil fortat un pic (dar ea a zis ca nu a fortat nimic), s-a rupt mufa din placa pcb. Take that! Dus cu el la garantie, intors asa cum era pe motiv ca am fost eu prost ca i-am dat hddu unui om care n-are doctorat in bagat mufe. De atunci nu mai cumpar produse ADATA si in niciun caz ceva care sa aiba mufa/conectorul micro-B (in afara de durata de viata, nu-i nimic micro la el, e cata pleoasca)

    Plus ca ar trebui sa promovezi produse care sunt future-proof. Uite, de exemplu asta, cu conector USB-C:
    https://www.emag.ro/rack-inter-tech-veloce-gd-25609-usb-3-0-red-compatibil-cu-hdd-2-5-sata-gd-25609-rd/pd/DXS1Q9BBM/ (sper ca ai plugin care iti modifica si in comentarii linkurile emag in linkuri profitshare)

    Sau asta (care nu e vandut de emag):
    https://www.emag.ro/rack-orico-2588c3-compatibil-hdd-ssd-2-5-sata-i-ii-iii-usb-3-0-type-c-black-2588c3-bk/pd/DPV252BBM/

    Astea le poti folosi cu cablul telefonului tau care va avea mufa usb-c 10 ani de acum incolo, si deci cand pleci cu el iei doar un cablu!

      (Citează)

  3. Ma mir ca nu ai pus la “Ce e rau” conectorul ala.
    Nu are nimic mai bun decat USB-C, asa ca nu inteleg alegerea asta in 2018. Nici pretul nu cred ca e mai bun.

    Ok, stiu ca nu ar fi ajutat cu viteza, ca limita e data de disc, dar ar fi ajutat cu interoperabilitatea. Asa trebuie sa ai un cablu separat doar pentru hard disk-ul asta (si eventual pentru Samsung Galaxy S5)

      (Citează)

  4. Degeaba ai garantie 3 ani daca atunci cand il trimiti la garantie cauta motive sa nu il inlocuiasca. Am patit asta cu un HDD extern Maxtor cumparat de la Altex. Iar referitor la mufa pot spune ca nu este deloc buna. Am avut numeroase probleme.

      (Citează)

  5. Sa-mi fie cu pardon dar la emag s-a majoratat pretul cu 50 de lei. Se simte briza de black friday.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus