un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva articole interesante de citit astăzi – 21 octombrie 2018

21 Oct 2018  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Povestea unui mormânt amplu de lângă Mangalia. Construit acum 2.300 de ani, mormântul este încet scos la iveală de arheologi. Este cel mai amplu din România, are fresce în interior și încă nu se știe cine a fost înmormântat acolo, dar probabil un conducător al geților sau poate chiar al macedonenilor.

Românii sunt mai bogați decât ungurii, sârbii și orice alt vecin de-al nostru. Din păcate, sunt bogați în medie. În realitate, avem o clasă care trăiește bine și o clasă care trăiește în sărăcie mare, fără zone de mijloc. Știți celebra vorbă: dacă eu mănânc un pui și tu nu mănânci nimic, în medie fiecare a mâncat jumătate de pui, suntem bine amândoi.

Programul spațial european rămâne în urmă. Europenii și rușii nu mai aveau rival în zona lansărilor comerciale de sateliți, dar SpaceX și într-o măsură mai mică alte companii private au adus în America marea majoritate a banilor din domeniu. Din câte știu eu, chiar și viitoarei Ariane 6 îi va fi greu să concureze la preț cu Falcon 9.

Un studiu a găsit microplastice în 36 din 39 de mărci de sare testate. Plasticul aruncat în natură se rupe în bucăți foarte mici, particule numite microplastic, și ajunge inclusiv în corpul peștilor, animalelor sau al nostru. Acum l-au găsit și în sare și, atenție, nu este vorba doar de sare de mare, ci și de alte tipuri.

100 de site-uri importante pentru istoria Internetului. E o listă bună. Pe multe le-au utilizat și eu. Majoritatea nu mai există astăzi sau nu le mai utilizăm, precum Flickr sau Photobucket.

Despre Bill Bowerman. American, născut în 1911, a luptat în al doilea război mondial și a fost avansat până la gradul de maior, fiind medaliat pentru cum a condus trupele în Italia. Revenit în SUA, a antrenat timp de 24 de ani echipa de atletism a Universității din Oregon, care a câștigat peste 24 de titluri sub conducerea sa. Activitatea sportivă l-a făcut să antreneze și echipa olimpică a SUA pentru Olimpiada din Munchen, 1972 (cea cu atacurile teroriste), iar apoi, observând că pantofii sportivilor nu sunt foarte performanța, a devenit unul dintre co-fondatorii Nike.

Povestea astronauților care au supraviețuit lansării eșuate de acum câteva zile. He had learned how to keep his chest open so he could take in a breath of air. Then, he had to keep his muscles flexed and essentially breathe with his stomach, using his abdomen to open the diaphragm in order to keep breathing in and out.

9 greșeli în gripă. Vine sezonul.

O lege nouă obligă asociațiile de locatari să aibă cont bancar în care se poate plăti întreținerea. Miracol și în blocul meu, de câteva zile a apărut la avizier acest cont, așa că acum voi plăti prompt și la timp totul.

Mick Schumacher, fiul lui Michael, a câștigat campionatul de F3. Probabil că în viitor va ajunge în Formula 1, dar întâi ar mai putea trece prin GP3 sau Formula 2 înainte de a ajunge în F1.

De ce rezistența la zgârieturi a Gorilla Glass nu s-a îmbunătățit prea mult. Producătorii au de ales: rezistență mai mare la șocuri/căderi sau la zgârieturi?

Despre paralizia Bell. Este o boală care duce la paralizie unei jumătăți de față. O jumătate ți-o poți mișca, cealaltă jumătate nu. De obicei este temporară, dar durează câteva luni recuperarea și este probabil să nu fie chiar totală. Asta apropo de felul uimitor în care este cablat creierul…

Un miliardar african, răpit pe 11 octombrie, a fost eliberat.

Britt Ekland, un sex-simbol al anilor 60 și 70.

O fotografie cu USS Kansas City din care se vede forma de tricatamaran (sau trimaran?). Face parte din categoria navelor de luptă de litoral (littoral combat ship), adică unele de dimensiunea fregatelor, gândite să acționeze pe lângă țărmul țărilor, nu misiuni de durată în larg.

USS «Kansas City» (LCS 22) [2048×1231] from r/MilitaryPorn

Michael Moore a mai scos un film, numit Fahrenheit 11/9 (nu 9/11), despre democrația din SUA, președinția lui Trump, criza din Flint și atacuri armate.

Astăzi, la ora 21, are loc cursa de Formula 1 din Austin, Texas, SUA. Dacă Hamilton câștigă și Vettel iese pe locul 3 sau mai jos, Hamilton este noul campion mondial, al cincilea titlu.

  14 comentarii

 1. Nimic despre anuntarea oficiala a Black Friday la eMag pe 16 noiembrie?

    (Citează)

 2. Legat de plata intretinerii prin transfer bancar, trebuie vazut la ce banca are asociatia contul deschis. Banca folosita la asociatia noastra percepe comision la incasare, cam 4 lei am observat. Eu plateam cat era trecut pe nota de plata si luna urmatoare aveam in jur de 4 lei restanta.

    (Citează)

  • Sunt unele bănci care nu iau comision la depunere, și unele care au conturi speciale pentru asociații, trebuie căutate. Asociația de la blocul meu a schimbat banca recent din cauza asta.

     (Citează)

  • Sau poate iti ia din bani banca ta. Eu cand trimit niste bani cu ING, ajung fix cat am trimis, dar se scad uneori niste comisioane de la mine.

     (Citează)

 3. Uite de-aia mănânc eu doar sare de salină. 😊

    (Citează)

 4. Microplasticele is viitorul mare scandal. Fiti pe faza, ca vine.

    (Citează)

 5. @nwradu
  Ai abandonat proiectul Tech7

    (Citează)

 6. Pentru moment nu platiti cheltuielile de intretinere, sau mai bine zis, ocoliti contul Asociatiei. Legislatia Asociatiilor de proprietari este cea mai putin adaptata realitatilor curente. O mica eroare din partea Administratorului (neplata CAS sau CASS pentru un angajat direct al Asociatiei) si ANAF va blocheaza contul. O sa va blestemati zilele cautand explicatii pe la ANAF si le spuneti adio banilor din cont. Noua ne-au blocat contul cu vreo 3000 lei in el pentru faptul ca Administratorul sau Presedintele nu au anuntat la ITM de care apartinem faptul ca am concediat o persoana si aceasta a ramas inregistrata si ANAF a interpretat ca nu i s-au platit CAS si CASS. S-a intamplat acum vreo 2 ani si ne-au verificat incepand cu 2005. Ne-au prezentat niste calcule de neinteles (trimise prin posta si nesemnate de vreo persoana) care justificau o datorie a noastra de vreo 3400. Culmea e ca, contul nostru era deschis la CEC (alte pramatii) care ne-au intarziat cca. 1 an executarea silita si redeschiderea contului ca sa mai ia si ei niste comisioane.
  Trageti concluziile care se impun.

    (Citează)

  • Nicu:
   Noua ne-au blocat contul cu vreo 3000 lei in el

   Te referi la blocarea contului asociatie nu al locatarilor care au platit intretinerea ?

     (Citează)

 7. Cred ca merge si acest articol despre Linux. 10 reguli pe care nu ti le spune nimeni.
  https://pentruprieteni.com/editorial/nu-ti-le-spune-nimeni-10-reguli-de-aur-pentru-utilizatorii-linux/

    (Citează)

 8. il mai crede cineva pe misu moore ala?
  e unu cu gura de vadim care cauta scandal si exagereaza faptele, ca a prins la multime

    (Citează)

 9. Mihai: Te referi la blocarea contului asociatie nu al locatarilor care au platit intretinerea ?

  Mihai: Te referi la blocarea contului asociatie nu al locatarilor care au platit intretinerea ?

  Bineinteles ca al Asociatiei de Proprietari.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus