un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Espressoarele rămân dispozitive low-tech și asta îmi place la domeniul cafelei

19 Oct 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Vă spuneam că unul dintre motivele pentru care ne place cafeaua este procesul de preparare a unui espresso. Rășnirea, tamparea, extragerea cafelei într-un interval bine determinat de timp șamd. Nu știu dacă vă dați seama, dar este unul dintre puținele procese foarte “analogice”, foarte lipsite de tehnologie.

De exemplu, chiar și espressoarele de top pentru casă nu au foarte multă electronică în interior, ba chiar poate deloc. Al meu are un boiler, adică un încălzitor electric, și un manometru pentru a măsura presiunea. Unele mai complexe au un așa numit PID pentru reglarea fină a temperaturii apei. PID-ul este un dispozitiv inventat acum o sută de ani și folosește calculul integral și diferențial pentru a ajusta permanent un proces. Am zis asta apropo de faptul că recent, în comentariile altui articol, cineva se întreba la ce folosesc integralele în viață; cam la orice proces mecanic ce are nevoie de ajustare, precum turația unui motor sau temperatura unui boiler.

Am fost, zilele trecute, la prezentarea unui nou espressor numit Aurelia Wave, produs de Nuova Simonelli, un nume mare în domeniu, și a unei noi râșnițe Mythos 2. Când prezentarea a început cu “noi tehnologii introduse în espressor”, mă așteptam să aud că acum inteligența artificială din cloud controlează temperatura internă și reglează timpul de curgere a apei în funcție de condițiile meteo de afară și de predicții privind numărul de clienți ce vor intra pe ușă în următorul minut.

În realitate, au adăugat un senzor ce măsoară permanent calitatea apei, adică pH-ul și numărul de particule dizolvate (TDS), astfel încât espressorul să poată da o alertă dacă apa iese din parametrii optimi.

O altă tehnologie nouă apare la nivelul pompei, care poate da apa în impulsuri (pulse jet tech) în loc de un flux continuu. Tehnologia funcționează cu același timp de extracție și rezultă în aceeași cantitate de espresso în cană. Unde ajută, atunci? Tehnologia cu impulsuri de apă ține cafeaua, de fapt, în mai puțin contact cu apa, iar cafeaua este o substanță atât de complexă încât astfel de lucruri influențează gustul final.

N-au testat doar cu papilele gustative, ci și cu analize de laborator care au arătat că, prin astfel de impulsuri, apa extrage alți compuși volatili din cafea și rezultatul final are alt gust. Aurelia Wave vine cu 3 scenarii de pulse jet (diverse tipuri de impulsuri și durate pentru pre-infuzie, infuzie și post-infuzie), plus posibilitatea de a opri complet acest mecanism.

Restul inovațiilor au fost mai degrabă pentru a ușura munca de barista. Butoanele pot fi apăsate cu aceeași mână cu care montezi portafiltrul, purjarea apei se face automat când un senzor simte că ai scos portafiltrul din espressor, consumul de electricitate este mai mic (un espressor de cafenea, lăsând la o parte că este alimentat pe trifazic și necesită vreo minim 20, poate 30 de amperi, oricum consumă mult) și alte asemenea lucruri.

Care este rostul? Mi-a plăcut ceva spus de italianul care a prezentat lucrurile. În lumea de astăzi, barista nu doar prepară cafeaua, ci trebuie să aibă timp de client, să fie ospitalier. Pentru mulți clienți, o astfel de interacțiune este motivul pentru care merg în cafenelele moderne.

Râșnița Mythos 2 are ceva mai multă tehnologie. Există un sistem complex de măsurare a cantității de cafea râșnită și se bazează chiar pe cântărire, nu pe estimarea cantității din date despre viteza de râșnire. Să măsori cele 18-19 grame în cele 3-4 secunde cât durează râșnirea nu-i chiar simplu, mai ales când râșnița nu trebuie să aibă retenție de cafea pe traseu.

Camera de măcinare este acum încălzită și se poate alege o temperatură între 30 și 50 de grame. Cum o astfel de râșniță operează continuu într-o cafenea cu volum mare, camera de râșnire este și răcită, în caz că se încălzește prea tare de la acțiunea cuțitelor de 85 mm (din titaniu). Cum spuneam, probleme de cafenea, nu de consumatori casnici.

Nu știu cât costă și nu mi-a păsat. Espressorul este mii de euro, râșnița probabil mii de lei. Dacă aveți vreo pasiune pentru astfel de mașinării, citiți mai multe pe site-ul oficial despre Aurelia Wave și despre Mythos 2.

    14 comentarii

  1. Slabe șanse să prindă la comercianți. Nu îi poate convinge să renunțe la apa de la baie, care e gratis…

      (Citează)

  2. Gabriel N. Voicu

    19/10/2018 la 3:55 PM

    Abonare :)

      (Citează)

  3. Temperatura in grame?

      (Citează)

  4. Am început să-mi fac cafeaua la expresor după ce am citit despre aceasta metoda pe blogul tău. Pe mine nu procedeul m-a incantat, ci faptul ca în mai puțin de 3 minute pot să-mi beau cafeaua.
    Apropo de consumul de cafea: Finlanda are cel mai mare consum pe cap de locuitor la nivel mondial. Am avut ocazia sa particip la un proiect în Helsinki timp de o săptămâna în mai multe instituții și am văzut cum consuma finlandezul cafeaua la servici. În fiecare colectiv, de dimineață se făcea o carafa de 2-3 litri cafea (simplu la filtru sau cu apa clocotita peste cafea) și se desfacea o cutie de 1 litru lapte integral, din acela UHT obișnuit. Și fiecare își punea câte o cana de cafea cu lapte.

      (Citează)

  5. tehnologia nu e numai digitala :)
    “Ansamblul proceselor, metodelor, operațiilor etc. utilizate în scopul obținerii unui anumit produs.”

    practic, ce ai descris tu in articolul “ala” despre espresso.. este exact tehnologia de “fabricare” a unui espresso.

    altfel, interesante informatii.

      (Citează)

  6. theSame:
    Nu te contrazic, dar, experiență proprie: mall, bidoane albe de plastic, înmaronite .. după apă…

    Same thing – ce vezi cu ochii tai te marcheaza

      (Citează)

  7. Rasnita porneste de la 2500 de euro pana la 3700 euro (in functie de dotari) iar espressorul de la dublu in sus.

      (Citează)

  8. Dl Gheorghe Florescu, unul dintre cei mai mari cafegii ai României, mi-a spus că o cafea bună este cafeaua la ibric. Am băut un Kopi Luvak la prăvălia din Piața Rosetti și mi-a plăcut foarte mult. Cred că povestea face mai bună cafeaua decât cel mai performant espressor.

      (Citează)

    • motanes: mi-a spus că o cafea bună este cafeaua la ibric.

      mi mi-a spus cineva ca o cafea buna este ceiul verde :))
      l-am incercat si mi-a placut mult.

      totusi, gusturile fiecaruia sunt diferite si nu exista reteta absoluta.
      pana la urma cred ca important e sa incerci si sa gasesti ce iti place, in loc de mult prea intalnitul “imi place pentru ca le place prietenilor mei” sau “imi place pentru ca e la moda si toata lumea zice ca e bun”.

      ps. da, florescu are cafea buna.

        (Citează)

  9. Beau cafea de la filtru de 100 lei, are gust de cafea, e suficient.
    Restul sunt figuri.

      (Citează)

    • Am un Logan de 10 ani. Merge, ma duce la tara cand am de cules strugurii si de la munca acasa cand nu mai am cartela de metrou. Mai intra apa in el cand ploua, dar nu conteaza, am pantaloni murdari oricum, nu se vede cand sunt uzi. Ideea e ca isi face treaba.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus