un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: Epson EcoTank L6170 cu sistem CISS

10 Sep 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Am testat o multifuncțională inkjet Epson L6170 cu sistem CISS (numit de ei EcoTank), adică nu are cartușe de cerneală ce trebuie schimbate periodic, ci rezervoare în care pur și simplu turnați cerneală din sticlă atunci când este nevoie. Acest sistem de rezervoare reduce mult costul cu consumabilele și mi se pare cel mai bun și de viitor pe termen lung, mai ales că este disponibil și pe imprimante de mici dimensiuni pentru casă.

Mă gândesc că, dacă aveți copii la școală și au ajuns în clasele în care li se cer des tot felul de referate pe diverse subiecte (sau sunteți la facultate și trebuie să tipăriți tot felul de teme pentru laboratoare), un astfel de sistem este foarte ușor de întreținut pe termen lung și transparent la costuri (inclusiv la propriu, rezervoarele sunt transparente și vezi direct nivelul de cerneală din ele).

Ca idee, imprimanta Epson EcoTank L6170 este livrată cu cerneală pentru 14.000 pagini alb-negru și 11.200 pagini color (adică două seturi). O sticlă nouă de cerneală neagră, pentru 7.500 de pagini, costă 57 lei la eMAG, iar una color pentru 6.000 de pagini costă 37 de lei. Pe termen lung, costul de imprimare per pagină, cu cerneluri originale Epson, devine foarte-foarte mic.

Specificații Epson L6170 EcoTank cu jet de cerneală:

  • multifuncțională: tipărește, scanează și copiază
  • conectivitate wireless, Ethernet și prin cablu USB
  • viteză maximă tipărire 15 ppm alb-negru, 8 ppm color, rezoluție maximă 4800 x 1200 dpi, mod duplex
  • scanner cu feeder automat pentru maxim 30 de coli, rezoluție 1200 x 2400 dpi
  • ecran color LCD și butoane pentru control direct
  • patru rezervoare de cerneală: negru, magenta, galben, cyan
  • o tavă de alimentare cu hârtie A4, capacitate 150 coli, cu întoarcerea foii la 180 de grade în interiorul multifuncționalei
  • compatibilă cu serviciile cloud Epson Connect și Google Cloud Print
  • 3 ani garanție în ofertă promoțională acum

Preț: 1.499 lei la eMAG și PC Garage. Destul de mult față de alte imprimante, dar vine livrată cu multă cerneală, după cum spuneam mai sus. O promoție Epson din acest moment vorbește de cashback de până la 540 lei. O sticlă de cerneală pentru câteva mii de pagini costă între 38 și 58 lei.

CUM ARATĂ

Epson EcoTank L6170 este o multifuncțională neagră și destul de înaltă. Alimentarea se face în spate, iar de alte porturi nu mi-a păsat prea mult, eu conectând-o la rețeaua wireless a casei. Asta vă permite să o plasați oriunde doriți în casă și mi se pare cea mai bună soluție; în plus, rezervoarele de cerneală sunt poziționate frontal și puteți vedea rapid nivelul de cerneală.

Design-ul este unul aproape monobloc, cu amprentă mică pe sol. În partea de sus se poate răsuci capacul pentru a-l transforma în tava de intrare a feederului automat pentru scanner, iar din lateral se extinde un mic accesoriu pentru ieșirea documentelor scanate. Feederul nu are și mod duplex, un sistem de răsucire a hârtiei fiind voluminos și disponibil pe alte game.

Acest întreg capac se poate ridica pentru a ajunge la zona de scanner clasic, cu sticlă pe care așezi pagina sau fotografia sau buletinul ce trebuie scanat.

Mai jos se află pupitrul de comandă, ca să-i zic așa. Ecranul este color și luminos, dar nu și tactil, controlul făcându-se din butoanele de lângă acesta. Sunt acolo butoane săgeți, ok, back, home și tot ce mai este nevoie pentru navigarea rapidă prin meniuri. Rezoluția afișajului este bună, iar interfața este disponibilă și în limba română. Pupitrul poate fi înclinat la mai mult de 45 de grade, fiind ușor de operat inclusiv când te uiți de sus în jos la multifuncțională.

Sub el se află două tăvi de hârtie. În prima ies de la tipărire, în a doua intră la tipărire.

În interior, dacă ridicați scannerul, puteți vedea mecanismul de imprimare. Cele patru rezervoare sunt în partea din dreapta, vizibile în orice moment, iar capacele de protecție pot fi deschise pentru a turna cerneală nouă în interiorul lor. Tuburi interioare flexibile conduc cerneala la capul de printare, care culisează de-a lungul hârtiei ca la majoritatea imprimantelor cu jet de cerneală.


Specificațiile vorbesc de 400 de duze pentru negru și câte 128 de duze pentru fiecare culoare, iar L6170 poate scoate picături de până la 3,3 picolitri de cerneală. Ei numesc această tehnologie PrecisionCore. Puteți vedea aici și diferențele organizatorice față de alte imprimante inkjet convenționale, unde capul de imprimare include cartușele de cerneală și le plimbă și pe acestea de-a lungul foii.

Sistemul EcoTank mi se pare nu doar mai simplu de utilizat, ci și mai fiabil pentru că se simplifică mult această componentă a cartușelor, iar pentru restul electronicii (cap de imprimare, de exemplu) garanția de 3 ani este peste cea oferită de alți producători din piață, care este de 1 sau 2 ani.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

Eu am vrut să testez imprimanta pentru a lua contact prima oară cu sistemul CISS de la Epson, dar s-a dovedit că nu sunt multe de văzut și deci zis. Rezultatul final este același, hârtia iese tipărită cu viteză suficient de mare pentru aplicații SOHO. Consumul de cerneală este invizibil pentru ochi, având în vedere că acel rezervor este suficient pentru câteva mii de pagini, iar eu n-am tipărit atâtea pentru review-ul meu.

Tipărirea alb-negru de pagini text mi s-a părut suficient de rapidă pentru nevoile normale. Cea color este, la rândul ei, suficient de rapidă, vorbim de 15 pagini/minut alb-negru și 8 pagini/minut color conform standardului de testare. Din ce-am tipărit eu, o fotografie A4 la calitate standard iese cam în 14 secunde cu tot cu timpul inițial de gândire, preluare hârtie și dat afară.

Pe calitate înaltă durează mai mult, desigur. Cu un cost foarte mic per pagină tipărită color, Epson L6170 se pretează bine și pentru tipărit fotografii acasă, dar vă sfătuiesc să folosiți hârtie fotografică pentru așa ceva. Hârtia A4 normală are textura ei ce arată ca un zgomot de imagini în rezultatul final. Nu uitați să configurați și imprimanta pe modul hârtie foto, ca să-și regleze automat timpul de uscare a cernelurilor după tipărire.

Scannerul funcționează fără probleme, iar Epson include un utilitar din care poți comanda din imprimantă scanarea și salvarea fișierelor direct în calculator. Feederul automat este foarte plăcut. Când ai de scanat 10 pagini (sau 30, cât suportă maxim), este foarte plăcut să le pui pe toate sus, să apeși butonul de scanare și să lași multifuncționala să-și facă treaba, creând la final un fișier PDF. La imprimanta mea de acasă nu am autofeeder și mă termină când la fiecare 20-30 de secunde trebuie să deschid capacul și să schimb foaia atunci când am de scanat mai multe pagini la rând.

INTERFAȚĂ

Cea din imprimantă este ușor de utilizat și destul de intuitivă pentru că ai multe butoane la dispoziție. Configurarea inițială este foarte rapidă, alegi rețeaua wireless, parola ei și gata, conexiunea este făcută. Există și desigur posibilitatea de conectare folosind WPS. Driverul găsește apoi imprimanta în rețea și o configurează.

Interfața multifuncționalei permite configurarea unor setări de bază privind aparatul în sine (timp de stand-by, luminozitate ecran etc) sau privind tipărirea și scanarea, precum dimensiunea hârtiei sau activarea unui mod silențios (care reduce viteza, dar și zgomotul la tipărire).

Funcții de copiator sunt disponibile în meniul principal, precum scanare și tipărire alb-negru și color, modificarea numărului de copii, cum să tipărească duplex șamd. Există și funcție de scanare comandată direct din multifuncțional, alegi computerul în care să salveze fișierul scanat și asta e tot.

Driverul este micuț, 34 MB download, și nu include decât partea de driver, nu și diverse programe adiționale pentru cine știe ce funcții sau management al multifuncționalei. Meniul de imprimare arată ca mai jos și este și el disponibil în limba română:

 

 

CE E BINE

CE E RĂU

  • Livrată cu cerneală pentru peste 10.000 de pagini color și alb-negru.
  • Feeder automat pentru scanner.
  • Interfață în română.
  • Cost foarte mic cu consumabilele.
  • 3 ani garanție, o promoție actuală include și cashback.
  • Cost inițial mai mare.
  • Interfața de scanare putea fi mai complexă.

CONCLUZIE

Tehnologia EcoTank mi se pare ideală pentru cei ce-și permit costul inițial mai mare, dar apoi beneficiază de un cost per pagină tipărită extrem de mic, având în vedere că cerneala neagră pentru 7.500 de pagini costă 57 de lei, iar aceasta se toarnă pur și simplu în rezervorul din imprimantă. Aștept să o văd implementată în și mai multe modele viitoare.

În particular pentru acest model, Epson EcoTank L6170 pare a fi ceea ce trebuie pentru case și birouri mici, ba chiar o achiziție bună în această perioadă “back to school”.

Preț: 1.499 lei la eMAG și PC Garage. Destul de mult față de alte imprimante, dar vine livrată cu multă cerneală, după cum spuneam mai sus. O promoție Epson din acest moment vorbește de cashback de până la 540 lei. O sticlă de cerneală pentru câteva mii de pagini costă între 38 și 58 lei.

    18 comentarii

  1. Pare tentantă, mai ales că recuperezi 220 lei dacă profiți de promoția cashback.

      (Citează)

  2. Da, frumoasă, interesantă, mişto. Nu o iau. Este exagerat de scumpă pentru home ori small business. Eu am luat un Samsung laser (monocrom) la vreo 200 lei. Îşi face treaba, cartuş compatibil la 90 de lei, vreo 1000 pagini.

    Da, Epsonul ăla tipăreşte foarte ieftin, dar e o soluţie pentru cine printează mult. Dacă nu faci măcar 5000 de hârtii pe lună, dai banii degeaba pe ea, nu te amortizezi nici în 5 ani.

      (Citează)

    • Problema e ca nu tine atatea mii de printuri pe luna… Are cerneala sa printezi mii de printuri, dar capetele de printare incep sa pice intr-o veselie dupa cateva mii de printuri. Unul nou costa cat imprimanta…

        (Citează)

  3. In prezentarea de pe site-ul https://www.epson.ro/products/printers/inkjet-printers/consumer/its-ecotank-l6170 observ ca acest model se adreseaza mai degraba pentru mediul de afaceri. Probabil asa se justifica pretu maricel. Oricum in zilele noastre faptul ca are conectivitate wireless este foarte important.

      (Citează)

    • Prețul e măricel pentru că include costul a vreo 10 seturi de cartușe. Pentru cine printează ceva mai mult decât media e o soluție foarte bună, și oricum mai cinstită din partea producătorilor de imprimante, decât să vină cu imprimante ieftine si cartușe cât prețul inițial al imprimantei. M-am săturat și de producători care blochează cartușele neoriginale, pe ideea că ei și-au făcut calculele că vind imprimanta ieftin și își scot banii din cartușe. De aceea zic, e o soluție mai cinstită asta…

        (Citează)

  4. Poate comentează şi cineva care are CISS de mai mult de 1-2 ani … Eu nu cred că sunt prea fiabile

      (Citează)

    • am o imprimanta hp photosmart 5180 cu ciss din ala de la colt de stada, artizanal, si a printat milioane de pagini de vreo 5 ani . minim 160 000 pe an

        (Citează)

  5. Mie imi trebuie A3 sau mai mare. Asta pe care o am e fara ciss ( dar am un kit de reicarcare), dar am dat doar 800ron pe ea. Cand apare si ciss pe la 1300 lei sigur o sa imi iau si eu una.

      (Citează)

  6. Am un model asemănător, tot de la Epson (L700 parca, sau ceva de genul), am dat vreo 750 de lei pe ea acum vreun an jumate. Am luat-o din aceleași considerente, costul mic de printare, bla-bla-bla, dar mi s-a stricat după câteva luni.
    Am facut-o pe garantie (garanția a avut doar un an, wtf!!), au înlocuit capul ala de printare dar mi s-a stricat iarăși după câteva săptămâni. Acum încerc sa o repar pe undeva dar nu gasesc pe niciunde.
    Uite asa va trebui sa o arunc, probabil, deși e folosita foarte puțin. Bani aruncați.
    O chestie amuzanta, când am avut-o în service la altex, mai era un alt model al altcuiva exact la fel, pe care mi l-au dat mie din greșeală. A trebuit sa o duc înapoi și sa aștept pana a venit și exemplarul meu.
    Una peste alta, eu n-o sa mai iau Epson niciodată.

      (Citează)

  7. Am avut sistem CISS si de la Brother, Canon cât și de la Epson (la grădinița, acasă șo la școală) și pot spune că nu merită.
    Imprimantele erau CISS, multifuncționale și erau folosite intensiv în sistemul educativ că făceau doamnele fișe pentru elevii din clasă (sistem de stat, banii din fondul clasei, 35 de copii în clasă).
    Niciuna nu a rezistat mai mult de 3 ani (inclusiv Canon-ul de acasă) din cauza blocării
    capului de scriere cu cartușe în balta de cerneală ce se scurgea din capetele de citire.
    Unele imprimante Epson si Canon daca li se bloca capul de citire și imi dadea o eroare ciudată nici nu mai scanau.
    În 3-4 ani de funcționare a lor am dus imprimantele de cel puțin 2 ori la service la CISS Revolution de pe Giurgiului. S-au secționat tuburile prin care ajungea cerneala, capul de scriere trebuie și el inlocuit, blocarea capului de scriere, cam astea au fost problemele lor când îți era lumea mai dragă.
    Recunosc că Epson-ul a fost doar o singură dată în service dar a ținut cel mai puțin ca timp.
    Am în același timp la birou un HP MFP 277 și un 177 și nu am avut niciun fel de probleme cu ele, la ambele folosesc toner compatibil (3-1, dupa 3 compatibile bag un toner original) si le am de 6-7 ani.

      (Citează)

  8. Maica’mea are una din asta sau foarte asemanatoare, luata anul trecut. Deocamdata nu stiu sa fi avut nevoie sa cumpere cerneala.

    Mai printez si eu la ea din cand in cand, a trebuit sa reinstalez soft-ul la mine pentru ca nu o gasea prin reteaua wireless. Nu are feeder pentru scanat la foc automat, isi face treaba manual.

    Ocupa cam mult loc, cu cartusele acelea care atarna pe langa.

      (Citează)

  9. Am o imprimanta mai veche tot Epson SX 425w si printeaza de vreo 8-9 ani destul de intensiv in timpul anului scolar. Desigur cu CISS montat dupa achizitie. Am avut ceva probleme de-a lungul timpului, dar nimic care sa nu pot rezolva acasa. La un moment dat mi-a cerut un cod de resetare a ceva… parea ca imprimanta isi facuse calculele si n-ar fi trebuit sa mai mearga mai mult de atat. Am obtinut codul de resetare contra cost si de atunci ii dau bataie mai departe. Tot ma chinui sa o schimb, adica astept sa-si dea obstescul sfarsit dar se incapataneaza sa mearga, asa ca mai trag de ea. Probabil urmatoarea imprimanta va fi tot Epson

      (Citează)

  10. Folosesc de un an Epson L382, o imprimanta mai simpla decat cea din review. Nu are wireless, fara ADF, mai lenta, dar cu rezolutie la printare teoretic mai buna. Cu toate acestea printarea la calitate foto este foarte slaba, inclusiv pe hartie fotografica. Color este potrivita pentru scoala, facturi etc dar exclus fotografii. Marele avantaj este pretul la cerneala, per copie este f.f. ieftin.

      (Citează)

  11. Pentru calitate foto sînt imprimante Epson dotate cu 6 cartușe, practic 6 rezervoare de cerneală. Pentru profesioniști sînt modele chiar și cu 12 cartușe, dar în acest caz vorbim despre un cu totul alt domeniu. Imprimantele dotate cu 4 cartușe nu sînt dedicate domeniului fotografic fotografic, chiar dacă unele modele scot fotografii cu o calitate surprinzător de bună.
    Apoi este seria WorkForce de la Epson, imprimante dedicate pentru tipărit la greu, ideale pentru birouri mici și mijlocii, dar și pentru acasă, în special atunci cînd este necesar multe tipăriri într-un timp scurt.
    Cît privește “uscarea capurilor” la imprimantele Epson, în cel mai probabil caz este cauzată de oprirea imprimantei pentru o perioadă mai lungă de timp. Valabil pentru toate imprimantele cu jet de cerneală. Recomand păstrarea în stare de funcționare permanentă, pentru că în mod regulat imprimantă își face auto-teste. De asemenea recomand ca cel puțin o dată pe săptămînă să tipăriți o pagină color. Atunci capul de imprimare va funcționa corespunzător pentru o lungă durată de timp.
    Rezervoarele de cerneală reprezintă soluția perfectă pentru cei care doresc să facă economie la tipărire, și am văzut și modele Canon care au rezervoare. Prețul în acest caz fiind cu mult mai mic decît al oricărei imprimante laser color. Un flacon de cerneală pare să coste mult la o primă achiziție, dar împărțiți prețul la numărul de copii și veți vedea că pretul de tipărire per pagină este super convenabil.
    Dar înainte de a face orice fel de afirmație că imprimantele cu rezervoare de cerneală nu sînt bune, verificați cîte pagini puteți tipări cu cartușe “clasice” și mai ales la ce preț – o să vedeți că la o imprimantă ieftină o să vă coste un set de cartușe mai mult decît imprimanta !

      (Citează)

  12. O problema cu aceste imprimante este umplerea / saturarea buretilor care asigura absorbția cernelii in exces.

    Utilizarea imprimantei cu pauze lungi intre imprimari atrage efectuarea de cicluri de curățare a capetelor de scriere, chestie asociata cu un consum ridicat de cerneala, câte ajunge direct in bureții de mai sus.

    E posibil ca in condiții de utilizare rara, imprimanta sa nu mai funcționeaze inainte de cei 3 ani.

    Nu cred că scenariul de mai sus e scutit de garanție.

      (Citează)

  13. o mai ai ?
    cat a fost de fiabila in tot acest timp? caut si eu o multifunctionala si nu reusesc sa ma decid.
    merci mult

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus