un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

IFA Berlin 2018: alte produse interesante

7 Sep 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

TP-Link a prezentat două routere wireless compatibile cu noul standard 802.11ax, un succesor pentru 802.11ac. Mai jos vedeți modelele AX6000 și AX11000, cu capacitate totală de 6.000 Mbps și 11.000 Mbps, după cum le zice și numele, dar utilizând și acel nou standard. Îmi place că au pus 8 porturi LAN pe ele.

Sunt frumoase ca demonstrație tehnologică, dar până vom avea plăci de rețea 802.11ax, probabil vor fi deja alte routere pe piață.

Electrocasnice colorate de la Vestel. Ne trebuie mai multe astfel de electronice. Nu înțeleg de ce majoritatea producătorilor fac doar aparate albe sau în inox, în loc să ne permită să colorăm casele.

Logitech MX Vertical este un mouse pe care ții mâna într-o poziție mult mai naturală pentru încheietură. Știu că în imagini pare ciudat, dar de fapt ții mâna în poziția ei naturală, fără să o rotești din încheietură și cot, ceea ce pe termen lung ajută articulațiile.

Sunt chiar intrigat de acest mouse, o să întreb la noi dacă-l au la teste pentru că sunt curios cum te simți cu el la cursă lungă.

Logitech MX Master 2S este un mouse pentru cei cu mâini mari. Nu doar că are o suprafață mare pe care să ții palma, dar are și alte suport mărișor pentru degetul mare. Probabil că în viitor, când mă satur de al meu, va fi următorul meu mouse, mai ales că se promite o autonomie de 60 de zile.

Fitbit Charge 3 arată foarte bine. Este o brățară cu funcții de tracking asemănătoare cu cele de pe Versa, dar cu ecran mai simplu și autonomie crescută la 7 zile. Nu mai are butoane, ci doar un senzor capacitiv cu feedback tactil în partea stângă. Ecranul este mai lat, iar brățările o fac destul de elegantă.

Căștile HTX80B de la Panasonic erau expuse într-un mod foarte mișto: pluteau în aceste cuburi, levitând în câmp magnetic susținute probabil de acel magnet din partea de sus. Frumos mod de a le prezenta.

Mai jos vedeți Technics Ottava f (scris ca pe portativ și citit forte), difuzorul ce a deschis gama continuată recent cu Ottava S. E o unitate mare, puternică, poate chiar prea mare, că mă gândesc în ce situații nu ai prefera un player și două difuzoare normale.

Altă aparatură Technics: am apreciat design-ul curat, minimalist, carcasele din aluminiu și ceasurile analogice.

Și Liebherr are frigidere colorate:

Iar cel de mai jos, cu acest finisaj metalic patinat, este pentru sticle de vin și arată foarte bine într-un restaurant sau o vilă frumos decorată:

ADATA prezintă aceste hard-disk-uri model HD830 ce au rezistență IP68 la praf și apă, rezistă la șocuri și la presiune (gen strivire).

ADATA CW0100 este un încărcător wireless compatibil Qi ce are un design foarte frumos. Are încărcare standard fără fir și încărcare rapidă prin fir, cu un port de ieșire.

Tot ADATA, modelul CU0480QC: este un încărcător cu mai multe porturi USB, dintre care unul USB-C și altul compatibil QuickCharge 3.0. În total scoate 48W și pare bun pentru cei ce au multe dispozitive de încărcat deodată.

Miele spune că această mașină de spălat haine, SingleWash, permite spălarea unui singur articol de îmbrăcăminte, reducând consumul de electricitate și apă la un nivel adecvat. Mi se pare bună ideea, că uneori pătezi nasol vreo bluză și vrei să o speli cât mai rapid, nu când se umple coșul de rufe.

Printre alte noutăți Miele era și acest espressor automat CM7 cu 3 rezervoare diferite de boabe de cafea. Mi se pare că nu poți alege din ce tip de cafea să-ți fac un espresso, ci mai degrabă fiecare tip de cafea este asociat unei băuturi (espresso, cappuccino etc).

 

Ultimate Ears a lansat difuzoarele Boom și Megaboom 3, mai bune, mai frumoase, mai puternice. Sunt rezistente la apă și praf, bune de luat în drumeție sau folosite “mai dur”.

Sony Xperia XZ3 arată bine. Pare bine făcut precum generația anterioară, dar i-au scăzut grosimea de la 11,1 la 9,9 mm, așa că acum arată foarte bine, mai ales pe culorile îndrăznețe în care este disponibil. Nu sunt alte mari diferențe față de XZ2 și nu înțeleg de ce Sony lansează XZ2 în aprilie și XZ3 în septembrie, în loc să aștepte un an pentru un facelift mai temeinic.

Am văzut și câinele robotic Aibo. Latră, te urmărește prin casă, se lasă mângâiat, ridică lăbuța să te salute, își transportă osul… dar pare genul de produs unde s-a mers prea departe. Practic, se adresează celor dispuși să dea 3.000 de euro pe un câine robotic deoarece chiar nu vor să ia unul real copiilor. Mie mi-ar plăcea să-mi văd pisicile reacționând la Aibo.

Epson a prezentat proiectoare noi. Cele trei modele sunt EH-TW7400, EH-TW9400, EH-TW9400W, toate suportă input 4K, ultimul chiar 4K la 60 fps în mod HDR.

Netgear a prezentat modelul XR700 cu funcții de gaming. Include conectivitate 802.11ad la 60 GHz și are și un port de 10 Gb SPF+ și 7 porturi Gigabit. Eu am testat anterior modelul XR500.

Panasonic a prezentat, ca parte din soluțiile lor smart city, acest stâlp de iluminat public complex. Stâlpul include, pe lângă LED-uri de mare putere, și o cameră video de supraveghere, difuzor pentru anunțuri publice, hotspot wifi sau 5G, priză pentru încărcarea mașinilor electrice. Conectivitatea proprie este asigurată prin rețeaua de electricitate, dacă am reținut bine.

    16 comentarii

  1. Cool stuff! Laptopurile noi de la Asus, Lenovo, Dell și Acer le-ai văzut? Mi se pare că toate arată foarte bine anul acesta. Cred ca o sa se vândă bine la anul.

      (Citează)

    • Nu, n-am apucat. Am fost la Acer, dar standul lor era în beznă și imposibil de fotografiat, la fel și la Razer.

      Microsoft avea un stand ciudat. L-am făcut într-o zonă a halelor cu iluminator și era foarte cald, minim 5 grade în plus față de restul.

        (Citează)

  2. Mielle single wash Probabil de cat o sa coste îmi permit sa spăl cu o mașină normala cate o camasa pe rand, și tot sa rămân cu bani :)))

      (Citează)

  3. Segway Drift?

      (Citează)

    • Am uitat de ei și n-am trecut pe la stand. Oricum, anul acesta a fost slabă organizarea participanților.

      Pe 29 august era un singur stand deschis, Panasonic. Restul de câteva sute erau la nivelul de dat cu ciocanul și tras cabluri.
      Pe 30 august au fost gata Samsung și încă vreo 3.
      Pe 31 august a trebuit să merg a treia oară acolo ca să văd și alte standuri, ceea ce m-a cam enervat ca deja venise și Matilda și pierdeam din timpul nostru de concediu. Practic, în cele două zile de presă, au fost gata 3-4 standuri.

        (Citează)

  4. Imi place ca vad primul router cu mai multe porturi LAN, ca eubam avut problema asta, dar observ ca in curand routerele vor ajunge la fel de mari ca un receiver :-)

    Electrocasnicele colorate sunt faine, am si eu frigider crem, dar inteleg de ce producatorii le fac monocrome – pt ca e mai usor de gestionat stocurile magazinelor. Daca esti magazin si vrei sa vinzi asa ceva, in loc sa ai 10 pe stoc, tre sa ai 20 sau 30, ca sa ai mai multe di fiecare culoare. Pentru ca daca nu ai, s-ar putea sa nu mai vinzi, ca daca omul vrea rosu, nu accepta verde. Si s-ae putea sa ia rosu de la alta firma sau sa renunte cu totul si sa ia alb., deoarece culoarea nu e un criteriu important, e doar nice to have.

      (Citează)

    • Și Asus RT-AC88 are 8 porturi LAN, dacă țin bine minte, și parcă mai este și un Netgear mare cu 8 porturi.

      Marean: dar inteleg de ce producatorii le fac monocrome – pt ca e mai usor de gestionat stocurile magazinelor

      Știu, dar de asta există comenzi online și stoc comun la depozitul furnizorului. Aș aștepta 10 zile un frigider colorat, iar 10 zile e timp suficient să ajungă și din Australia până aici.

        (Citează)

  5. Standardul AX nu era functional decat line of sight in aceeasi camera? Cum aparea un obstacol, cum se degrada masiv performanta.

      (Citează)

  6. Imi pare rau ca nu apar solutii mesh in locul router-elor astea cu 12 antene si ultimul standard care nu mai merge dupa primul perete.

    De banii de pe un router de-asta colorat iti iei un sistem mesh fara probleme. Stiu ca Romania sta in Bucuresti si intr-un apartament unde ajunge un router mare si cu multe antene, dar sunt si altii cu spatiu mai mare de acoperit, unde mesh-ul e solutia ideala.

    De asemenea ar fi frumos si un top al routerelor mesh ;)

      (Citează)

    • Astea nu sunt routere care să înlocuiască sisteme mesh, că probabil nu au acoperirea lor, ci pentru aplicații cu sute de conexiuni și bandă mare pentru fiecare.

      Nu știu exact ce să fac cu routerele mesh. De când afilierea eMAG practic a dispărut, a cam dispărut și motivul meu de a face review-uri la routere și SSD-uri, că nu le făceam pentru că am o pasiune deosebită pentru așa ceva.

        (Citează)

  7. XZ3 mi se pare un upgrade destul de important fata de XZ2. Display oled, muchii reduse, camera frontala de 13mpx fata de 5mpx, colturile display-ului rotunjite, rezolutie mai mare, muchiile display-ului rotunjite si ele.

      (Citează)

  8. Logitech-ul ala MX Vertical parca prea seamana cu Anker-ul vertical lansat acu ceva ani…. 😀

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus