un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

IFA 2018: Samsung prezintă televizorul QLED 8K, un cuptor cu două zone și alte electronice

5 Sep 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Samsung și LG au prezentat televizoare 8K la IFA, primii venind cu un model QLED, adică tehnologia bazată pe quantum dots, cristale foarte mici și care, în funcție de proprietățile lor, strălucesc în diverse culori atunci când sunt iluminate, formând astfel un panel cu diverse avantaje și dezavantaje, dar pe total concurent cu OLED.

Înainte de 8K, însă, m-a integrat ceva spus în prezentarea de început: Samsung sunt bine poziționați (uniquely positions, a fost termenul lor) pentru a oferi conectivitate și integrare folosind tehnologii de inteligentă artificială tuturor tipurilor de electronice și electrocasnice. Ideea lor este că tehnologia trebuie să îmbunătățească viața, dar în mod automat, intuitiv, fără a necesita atenția utilizatorului.

Au dreptate în ambele privințe, zic eu. Sunt un producător mare de telefoane, electronice conectate și electrocasnice, iar în ultimii ani au investit 14 miliarde de dolari și au deschis 5 centre de cercetare în domeniul inteligenței artificiale. Au în posesie întreg ecosistemul, cum se zice, singura piesă care scârțâie fiind Bixby, în opinia mea, dar cu suficienți bani distanța față de Google Assistant poate fi micșorată.

Revenind la televizoare 8K, al lor este de 85 de inchi (și sunt disponibile și modele de 65, 75 și 82 inchi), 4000 nits, compatibil HDR10+. Imaginea este superbă, calitatea culorilor și nivelul detaliilor fine sunt ireproșabile inclusiv când stai lângă televizor.


Este nevoie de unul pe piață? Nu știu, dar tehnologia avansează și statisticile sunt de partea lor: în 2014, televizoarele 4K aveau 3% din vânzări; în 2018, au 70% din vânzări, iar 97% dintre cele vândute au diagonala de peste 55 de inchi.

Știind că nu există conținut 8K momentan (și nici camere video pentru amatori), Samsung a insistat mult pe motorul AI Upscaling care transformă sursele video într-unele mai potrivite panelului 8K. Demo-urile Samsung arătau foarte bine, dar personal sunt sceptic în privința upscaling-ului și aștept să văd cu ochii mei cum se va descurca televizorul cu imagini HD din transmisiunile TV sau din Blu-Ray-uri.

La standul lor, Samsung arătau și The Wall, televizorul lor de 146 de inchi în tehnologie Micro LED (LED-uri foarte mici, construite din materiale anorganice, cu luminozitate și durată de viață mai bune decât în cadrul tehnologiei OLED). Tehnologia pare promițătoare în special pentru ecrane de mari dimensiuni, fiind ușor de scalat pentru orice dimensiune și formă.

Tot la IFA, Samsung au anunțat extinderea gamei The Frame, cea de televizoare care, atunci când nu sunt utilizate, afișează opere de artă sau fotografii celebre pentru a nu mai fi doar un dreptunghi negru pe perete. Au o colaborare cu câțiva fotografi noi pentru a expune în exclusivitate fotografiile lor pe televizoare din această gamă, plus și mai multe lucrări de artă din diverse muzee celebre din lume.

Mie mi se pare foarte bună ideea, dar sunt curios ce influență are asupra duratei de viață a televizorului. Probabil nu una mare, având în vedere că nimeni nu planifică acum să țină același televizor timp de 20 de ani în casă, dar aș vrea să văd studii mai precise.

Am văzut și o soluție bună de mascare a televizorului. Cei de la Samsung au inventat un suport de perete mult mai subțire, prin care televizorul stă lipit de acesta, iar comunicația și probabil și alimentarea se fac pe un singur cablu, foarte subțire și greu de văzut.

Cum tot mai mulți oameni vor să gătească și să dea mici petreceri la ei acasă, electrocasnicele devin mai complexe și mai ușor de utilizat. Mi-a plăcut mult cuptorul Dual Cook Function, care permite gătirea simultană a două preparate complet diferite. Cuptorul are un separator detașabil care izolează bine partea de sus de cea de jos, iar temperaturile și modul de gătire pot fi controlate separat.

Asta înseamnă că poți găti un pui în partea de jos și brioșe în partea de jos. Sau un mușchiuleț de porc nevirusat sus și legume jos, cu alte temperaturi și alte durate. Dacă vreți să gătiți doar ceva mic, se poate utiliza doar partea superioară a cuptorului, ceea ce înseamnă o economie de electricitate. Dacă vreți întreg cuptorul pentru un singur preparat, scoateți acel separator și se rezolvă.

Mi-aș lua și eu unul din acesta, să vedem la ce preț va ajunge pe piața noastră. Până și ușa este flexibilă și se poate deschide doar pe jumătate.

O altă vedetă a standului era mașina de spălat QDrive Ecobubble. Sunt mai multe tipuri, unele și cu uscător inclus, dar toate incorporează tehnologia lor de spălare cu bule de aer și o cuvă proiectată pentru a micșora șansa de a strica țesături și de a le băga la apă. Are chiar și mica ușiță suplimentară prin care poți să adaugi la spălare încă niște rufe în caz că le-ai găsit prin casă după începerea programului de spălare.

În centrul standului am găsit un BMW 840i. Frumoasă mașină!

Un soundbar 7.1.4 se adaugă gamei, fiind primul dispozitiv pe care-l văd eu cu numele Samsung Harman Kardon după achiziția companiei Harman. Are mai multe difuzoare în el, inclusiv unele orientate în sus și spre lateral, și vine la pachet cu un subwoofer mărișor.

În domeniul PC-urilor, am văzut monitoare curbate de gaming, cu panou VA, și nou SSD portabil numit X5. Acesta din urmă vine cu conectivitate Thunderbolt 3, ceea ce-i permite să obțină viteze de până la 2.800 MB/s citire și 2.300 MB/s scriere, comparabil cu un PCI-Express.

Iată o comparație a mărimii diverselor televizoare:

Iar la un alt stand se întâmplau cele de mai jos:

    17 comentarii

  1. Iar la IFA 2019 vor aparea televizoarele 12K care afiseaza meciuri de fotbal atunci cand sunt inchise, un cuptor Tri Cook cu 3 separatoare, masina de spalat cu capacitate cu 10% mai mare si uscatorul de par cu 7% mai cald.

    Tehnologia este din ce in ce mai plictisitoare daca ma intrebati pe mine.

      (Citează)

  2. ai zis 840i, dar pe rabla scrie 840d. Diesel ? Un pic dubios in curentul de azi, poate?

      (Citează)

    • Intr-adevar e diesel modelul expus. Pe benzinar ar fi trebuit sa scrie M850i.

        (Citează)

    • BMW È™i Mercedes de obicei scot pe piață întâi modelele diesel. La noi, pentru maÈ™ini noi, întâi vin dieseluri È™i abia după câteva luni È™i variantele pe benzină.

        (Citează)

  3. Upscaling e ca si cum vrei sa faci din rahat bici… nu pocneste…

      (Citează)

  4. Radu, afirmatia ca QLED este concurent cu OLED este doar in mintea celor de la Samsung. QLED este doar un LED ceva mai bun dar cu marketing puternic in spate. Daca te duci intr-un magazin, OLED-ul il deosebesti de la distanta, pe cand un QLED il recunosti doar daca te uiti la eticheta.

    La fel si la preturi – QLED este undeva la 50%-70% din pretul unui OLED si doar ceva mai mult ca un LED obisnuit.

      (Citează)

    • Eu le-am văzut puse unul lângă altul. Fiecare are avantaje È™i dezavantaje. E posibil să nu conteze, s-ar putea ca în viitor să fie Micro LED toate televizoarele.

        (Citează)

  5. Ai in typo simpatico: integrat in loc de intrigat.

      (Citează)

  6. thundermar:
    Radu, afirmatia ca QLED este concurent cu OLED este doar in mintea celor de la Samsung.QLED este doar un LED ceva mai bun dar cu marketing puternic in spate.Daca te duci intr-un magazin, OLED-ul il deosebesti de la distanta, pe cand un QLED il recunosti doar daca te uiti la eticheta.

    La fel si la preturi – QLED este undeva la 50%-70% din pretul unui OLED si doar ceva mai mult ca un LED obisnuit.

    True!

      (Citează)

  7. evident, dar corporatia trebuie sa produca si bosii la costume sa vina cu “realizari”.
    clar ca 90% e crap, iar restul de 10% e tehnologie care o sa devina standard in urmatorii x ani, deci nimic pt care sa fi fericit acum.

    Marean:
    Iar la IFA 2019 vor aparea televizoarele 12K care afiseaza meciuri de fotbal atunci cand sunt inchise, un cuptor Tri Cook cu 3 separatoare, masina de spalat cu capacitate cu 10% mai mare si uscatorul de par cu 7% mai cald.

    Tehnologia este din ce in ce mai plictisitoare daca ma intrebati pe mine.

      (Citează)

  8. Am un cuptor asemănător cu doua zone de la Beko de mai mult de 1 an…bineînÈ›eles mult mai simplu È™i cu uÈ™a dintr-o singură bucată, doar È™i un pret foarte bun

      (Citează)

  9. 8K este o tampenie, ochiul uman nu are destui pixeli in retina sa vada mult mai mult de 2K. Efectiv corpul uman nu are harware-ul necesar ca sa vada diferenta intre 4K si 8K.

    Chiar o sa ma uit acasa la televizoarele noastre, sa vad daca pot distinge cu ochiul liber pixelul de 4K. Care oricum este peste limita fizica a ce putem distinge noi.

    Daca intre 30 fps si 60fps mai vezi o diferenta de cursivitate uneori, peste 60 fps nu primesti nimic in plus in privinta fluiditatii imaginii.

    Sau poate esti vreun mutant cu mai multe celule cromatice sau nerv optic care transmite informatia mai repede…

      (Citează)

    • 8k nu e o tampenie. Ia pune tu 4k pe un televizor de peste 88 inchi sa vezi cum distingi pixelii din ultima camera. Conteaza mult diagonala televizorului. Daca ai tv de 45″ atunci da, 4k e de ajuns.

        (Citează)

  10. cesa faci in ro cu 4k sau si 8k,

    avem cateva amarite de programe full hd la tv.

      (Citează)

    • Probabil că n-au dezvoltat televizorul doar pentru piaÈ›a noastră, zic eu. De fapt, probabil nici pentru majoritatea Europei.

        (Citează)

    • Pentru jocuri pe consola, Youtube si aplicatii de filme (netflix, HBO GO), unde totul se indreapta spre 4K, ca fiind un standard.

      Oricum la canalele tv nu prea se mai uita nimeni. Mai auzi o stire, mai tii pe fundal, mai vezi 1-2 episoade dintr-o emisiune noua si cam atat.

        (Citează)

  11. Orice i-ai face, tot nu ai tu destui pixeli in retina ca sa poti aprecia diferenta intre 4K si 8K.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus