blog demisec cu note fine de tehnologie

Căutați o trotinetă electrică? Citiți review-ul de la Ninebot ES2. Urmăriți-mă și pe Instagram și YouTube.

Piața de energie electrică este mult mai complicată decât credeam

10 Aug 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Am stat recent de vorbă cu un italian, Matteo Ballarin, directorul unei companii ce furnizează energie electrică inclusiv în România, și mi s-a părut foarte interesant ce povestea despre această piață și cât de diferită este față de orice altceva.

O primă chestie ar fi că fiecare țară europeană are specificul ei în ceea ce privește piața de electricitate. În România, de exemplu, nu există o concurență acerbă în piață, fiind mai degrabă câteva companii mari ce operează în zone ce nu se suprapun; probabil, mă gândesc eu, este o consecință a împărțirii și privatizării vechiului sistem de electricitate pe regiuni. În Italia, de exemplu, unde liberalizarea pieței s-a făcut de mulți ani, sunt peste 400 de companii în domeniu și majoritatea furnizează și alte tipuri de servicii. Francezii, în schimb, sunt naționaliști, cum era și de așteptat.

Compania italianului se numește Europe Energy și activează în Italia, Slovacia, Grecia, Ungaria și alte câteva țări. În România a intrat sub numele Energia Gas & Power SRL chiar în acest an, inițial în Târgu Mureș. Piața de energie s-a liberalizat destul de recent în România, dar asta nu înseamnă că este una ușor de atacat.

O problemă mare este, de exemplu, că oamenii nu știu cât îi costă energia electrică. Adică știu ce scrie în factură, dar puțini se pricep să o citească, să înțeleagă tipurile de abonamente și diferitele planuri tarifare. Sincer să fiu, nici eu nu știu să fac asta, pur și simplu am calculat cândva o valoare medie plătită de mine pe kWh și cu aia merg mai departe. Când vine și regularizarea… Dumnezeu cu mila, cum se spune. Eu personal n-am nici o idee ce se întâmplă atunci, așa că am grijă să-mi depun cât de des pot indexul real și să sper la un contor inteligent în viitor.

Și așa sunt majoritatea românilor, se pare, ba chiar și alți europeni au problema aceasta. Energia GP a venit cu o abordare nouă, un call center care răspunde clienților inclusiv prin interpretarea facturilor și a tarifelor (și timp rapid de răspuns din partea operatorilor, zic ei). Asta a fost necesar după ce, cum spunea chiar italianul cu care vorbeam, nu-i poți spune cuiva că-i vinzi energie mai ieftină dacă persoana respectivă nu știe cât plătește în prezent și exact ce și cum consumă.

Practic, această întreagă industrie este printre puținele în care este dificil să-i dovedești clientului că ai prețul mai mic (dacă îl ai), iar simple reclame stradale ce anunță acest lucru nu sunt suficiente. Prea puțini dintre consumatori vor face singuri calculele și vor schimba furnizorul; majoritatea au nevoie de ajutor în acest domeniu.

Apoi, liberalizarea pieței de energie electrică și posibilitatea de a schimba furnizorul a fost foarte slab explicată românilor. Nu doar românilor, companiile ce operează în domeniu s-au lovit de aceleași probleme în toate piețele europene, dar țările străine au trecut prin asta acum mai mulți ani și locuitorii lor s-au obișnuit deja cu ideea. Ca paralelă cu alt domeniu, mie mi se pare că abia acum românii sunt conștienți că se pot porta destul de simplu și rapid de la un operator de telefonie la altul, păstrându-și numărul. Va mai trece ceva timp până când “portarea” la alt furnizor de energie electrică va fi o idee la fel de uzuală.

Un alt factor ce n-a fost deloc bine explicat este ce anume presupune această schimbare. Mulți cred că noul furnizor trebuie să schimbe cabluri și contoare și iese mega-deranj în casă, dar în practică nu se înlocuiește nimic. Ca analogie, e ca și cum ai băga benzină de la alt furnizor, dar ai aceeași mașină și faci aceleași lucruri cu ea, însă poate la un preț mai bun sau cu alte avantaje.

Păi bun, dar dacă nu se schimbă nimic la bloc, de ce ar fi mai ieftină electricitatea la alt furnizor? Cum o scoate mai ieftin? Eh, și aici apucă-te și explică-i unui om obișnuit că există trading de energie, că unii o produc ieftin și atunci o pot vinde mai ieftin (gen hidrocentrale), că alții produc prea multă și nu se consumă și atunci excesul se poate vinde mai ieftin unui trader aflat pe fază.

Păi cum adică vinde? Că dacă nu o poți pune pe camion, cum transportă energia electrică dintr-o parte în alta? Nu știu nici eu, e un domeniu foarte complex, greu de înțeles și greu de explicat. Vreau doar să remarc că seamănă mult cu cel bancar, unde banii, averea dacă vreți, reprezintă numere scrise în dreptul unui cont într-un software bancar. Plătim cu cardul sau online sau încasăm zeci de facturi, dar nimeni nu vede, nu pipăie cu adevărat acei bani, însă important este că ei se mișcă sub forma lor virtuală și toată lumea a aderat la acest sistem.

Oricum, alte țări sunt un exemplu pentru de ce liberalizarea pieței este o idee bună. Se trece de la monopol la concurență, ceea ce este mereu benefic pentru consumatorul final, chiar dacă mediul concurențial se dezvoltă destul de lent. Odată dezvoltat, însă, lupta devine tot mai acerbă, exact cum s-a întâmplat și în domeniul telefoniei mobile. Și, în fond, dacă electricitatea, gazele, apa, salubrizarea, Internetul și altele sunt utilități indispensabile societății în care trăim, de ce n-ar fi și supuse unui mediu concurențial prin care calitatea să crească sau prețurile să scadă?

Am uitat în ce țară, dar Ballarin spunea că undeva clienții pot cumpăra electricitate așa cum îți încarci cartela de telefonie, plătind practic pentru un anumit număr de kilowati. Poți lua oricând de la un alt furnizor, poți lua în ce cantitate dorești, exact ca atunci când ai libertatea de a cumpăra lapte din orice magazin vrei, în funcție de unde este mai ieftin sau mai convenabil în acel moment. Visez și eu la o astfel de soluție, mai ales că tehnologia necesară unor astfel de sisteme de gestiune există, trebuie doar implementată.

Și o ultimă idee de la discuție: toate particularitățile de mai sus aparțin pieței de consumatori casnici. Pentru mediul industrial, e nevoie de complet alte strategii de vânzare, de calcule la cent, licitații, planuri variabile în funcție de sezon șamd. Cum era vorba aia: se schimbă doar totul.


sursa foto: priză cu ștecher și buton de igra.design / shutterstock.

  23 comentarii

 1. Romania nu are infrastructura necesara ca sa poti schimba usor furnizorul de curent electric.

  Daca vrei sa faci economie, ia becuri cu LED si echipamente mai eficiente energetic.

    (Citează)

  • ce-i lipseste Romaniei sa poti face asta? Ce au alte tari si Romania nu are si acel lucru face diferenta?

     (Citează)

  • Si eu sunt curios ce lipseste?
   Nu cred ca schimbarea furnizorului are legatura cu infrastructura de transport a curentului electric.

     (Citează)

 2. In Marea Britanie am vazut contor electric care functiona pe principiul reincarcarii, avea un soi de stick pe care-l incarcai de la magazinul din colt.
  Parca exista si o rezerva de 5£, in caz ca ramaneai in pana noaptea…
  Cel mai tare e sa se implementeze o solutie smart, sa incarci online cu o anumita suma, din pacate cred ca suntem departe de asa ceva.

    (Citează)

  • sunt cateva firme care testeaza tranzactii de energie prin technologia blockchain,
   astfel incat pe viitor sa poti cumpara /vinde electricitate foarte repede si usor. Casele vor avea panouri solare si baterii de capacitate ridicata, o sa iti permiti sa cumperi/vinzi in functie de nevoi.

     (Citează)

  • Cat am fost in Senegal exact asa functiona plata la curent, pe sistemul PrePay. Ma duceam la chioscul din colt (sau la sediul furnizorului) si cumparam 100Kw si imi dadea un cod.
   Acasa aveam un contor cu tastatura care era bagat in priza. Bagam codul in contor si gata, mi se umplea creditul. Cand ajungeam la 0, mi se taia curentul in casa.

   Tot n-am priceput cum functiona tehnic solutia asta :)

     (Citează)

 3. Nu are cum sa fie cat mai ieftin pentru un apartament care consuma 100-300kWh/luna. Cea mai ieftina energie e generata de centrale nucleare, dar ele produc in banda, 2 hidrocentrale la altitudini diferite pot stabiliza reteaua, cand se produce prea mult pot consuma prin pornirea de motoare care impinga apa sus , cand e consum mare pot porni in mai putin de 3 minute sa genereze ca sa acopere necesarul. Cele pe carbune polueaza, pe gaz natural sunt prietenoase cu mediul si ieftine. Solar, vant produc ieftin dar au unele dezavantaje.
  Piata energetica e compusa din cei care o genereaza, transportatorul care asigura firele si “retaileri” care emit facturi , colecteaza bani.
  Sunt contracte pentru solar la 23.76$/MWh , sub 8 bani pe kWh, pretul mediu acum in RO cred ca e pe la 50 bani pe kWh pentru consumatorii casnici.
  Cum mentiona @Gaelex becurile cu led consuma doar 10 W comparat cu un bec normal 60W, in mai putin de 2 ani isi scot banii si cele mai mute au o durata de viata de peste 10 ani.
  Pretul la energie fluctueaza in functie de cand ai nevoie interval orar si apoi sezonier.

    (Citează)

  • Numai mie mi se duc becurile cu led dupa maxim un an?

     (Citează)

  • @wd nu prea mai foloseste nimeni becuri clasice incandescente.
   Comparatia trebuie facuta intre becuri cu LED si becuri fluorescente economice.

     (Citează)

  • Nu numai ție, becurile cu led n-au o durată de viață așa lungă cum se spune. Iar cele bune sînt foarte scumpe. Eu cumpăr un bec cu filament (clasic) de 60 W cu 1 leu jumate, un led echivalent “de firma” costă 30 de lei…

     (Citează)

  • becurile led de pe aliexpress se duc si in 6 luni …

   cu adevart chinezarii

     (Citează)

 4. exista si in Franta mai multe companii, 2 f mare si multe mici.
  iar alea mari (GDF si EDF) sunt de altfel prezente cam peste tot prin Europa, daca nu ma insel au filiale si in Romania.

    (Citează)

 5. alunelu:
  Numai mie mi se duc becurile cu led dupa maxim un an?

  De asta ai garantie la ele si nu cumperi orice no-name.

    (Citează)

  • Ce legatura are infrastructura cu schimbarea furnizorului? Nici macar contorul nu se schimba, e vorba doar de cateva hartoage si gata, platesti altcuiva (un pret mai avantajos, de regula).

     (Citează)

 6. Eu am trecut de CEZ la RCS/RDS. De la 64 de bani la 53. La un an de zile fac economie buna. Vreo 400ron.
  Dar cel mai mult ma bucur ca am scapat de jegurile de la CEZ. Niste hoti nenorociți, lua-le-aș familia in deradere.

    (Citează)

 7. Titlu despre piata, articol despre furnizare.

    (Citează)

 8. 60W x 10 ore/zi x 365 zile = 219 kWh x 0.5 lei= 110 lei /an
  10W x 10 ore/zi x 365 zile = 36,5 kWh x 0.5 lei=18 lei /an
  De 92 de lei cat e diferenta de consum iti cumperi 3 becuri ” de firma”.
  Eu folosesc becurile si prizele Tp-link si aplicatia kasa.

  Emil C:
  Nu numai ție, becurile cu led n-au o durată de viață așa lungă cum se spune. Iar cele bune sînt foarte scumpe. Eu cumpăr un bec cu filament (clasic) de 60 W cu 1 leu jumate, un led echivalent “de firma” costă 30 de lei…

    (Citează)

 9. 1. Articolul este o chestie alambicata care da un punct de vedere al unui expat (încă unuia) venit în România și care după 6 luni crede că pricepe ce se întâmplă cu energie. Nu, nu pricepe (cel putin nu explica).
  2. Sa le luam pe rand (incerc ceva mai succint):
  A. Producatorul: produce energia electrică și o vinde pe pietele angro (atat prin tranzacții forward de produse standard, cât și pe pietele spot). Având în vedere că producătorii au în portofoliu de regulă aceeași tehnologie de producție (avem unii cu hidro, unii cu cărbune, unii cu vânt, etc) cu costuri de productie diferite va închipuiți ce competiție e…
  B. Transportatorul are liniile de înaltă tensiune si transporta (deh..) energia, de la el alimentandu-se doar câțiva mastodonti industriali. Tariful este reglementat pentru acest serviciu (monopol)
  C. Distribuitorii sunt cei care distribuie energia la consumatori (În afara de mastodonti menționați mai devreme). Practic pe firele distribuitorilor ne intra curentul în casă. Si ei au tarife reglementate, discutând tot de monopol. Ah… si tot ale lor sunt si contoarele pe care le aveti in casa…
  D. Furnizorii: ei traiesc practic din portofoliul de consumatori pe care îl au, comparând energie, atrăgând consumuri, si tarifand consumatorul pentru acest serviciu: furnizare. Prețul poate fi stabilit prin negociere de orice consumator. Competiție acerbă (peste 100 de firme).
  E. Traderii cumpara si vand energia neavând consumatori finali (jongleaza câștigurile/pierderile din momentele tranzacțiilor si din produsele tranzactionate)
  F. OPCOM este operatorul pieței angro de energie, este monopol si are tarif reglementat. Aici se întâlnesc producătorii cu furnizorii si traderii si in plus distribuitorii si transportatorul (care cumpara energie pentru pierderile din rețele si bineinteles pentru furturi) pentru a vinde/cumpara energia
  G. Piața de echilibrare e gestionata de transelectrica si care se asigura (contra unui pret platit producătorilor flexibili) ca la orice moment consumul este egal cu productia) si care factureaza, după luna de consum toate aceste diferente (calculate la nivel de orar) tuturor participanților (vezi F) la piața (un fel de plata pentru “oalele sparte” în timpul lunii)
  H. ANRE e autoritatea care reglementează toate cele de mai sus
  I. Certificatele verzi sunt titluri de valoare date producătorilor de energie verde pentru a-i motiva sa instaleze centrale (altfel nu venea nimeni ca nu scot banii). Toti consumatorii sunt obligați să cumpere CV (sunt incluse pe factura) cu o paritate de 0.425CV la fiecare MWh consumat (reglementat). Ca sa tai orice discuție, cu instalarea regenerabilelor a scăzut prețul la energie (deh, oferta mai mare, principii economice, știți si voi din-astea) cam la aceeași valoare cu impactul CV în factura (tandea pe mandea cum zice romanul).

  Pe aici ne situăm acum. Si daca mai vine un italian (insert orice alta natie) sa explice cum a inteles el piața deja mi se face rau. Adevarul este ca suntem speciali si in privinta asta :)

  @Radu: poate ca ar fi bine sa bem o cafea o data pentru ca vad ca iti place domeniul…

    (Citează)

 10. Da, in Anglia gazul si curentul sunt pre-pay. Ai un cont/aplicatie unde iti poti incarca cat credit ai nevoie.

    (Citează)

 11. Digi Energy , 107 kWh , 56 LEI

  Si nu energia este scumpa ci taxele si accizele ce o compun.

    (Citează)

 12. Ar fi mai simplu pt cei care vînd energie să ofere planuri personalizate și cu diferențe clare dacă ar avea acces la contorizarea în funcție de ora locală: de exemplu ENEL îți vinde energia cu 1 leu kwh constant (zic din burtă) iar RDS cu 50 bani după ora 20 și cu 1.20 lei în timpul zilei.
  în felul ăsta consumatorul ar putea hotărî ce i se potrivește mai bine.

  Dar asta presupune schimbarea contorului cu unul mai inteligent. Și posibilitatea de citire a sa direct de la operator, de la distanță.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus