un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

O premieră pentru mine: streaming live pe Facebook din roaming (p)

9 Aug 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Weekendul trecut am fost la Brno, la cursele de motociclism din Marele Premiu al Cehiei. Asta a fost o premieră pentru mine și vă voi spune despre ea pe îndelete săptămâna viitoare, după ce pregătesc un frumos clip video.

Am făcut acolo și altceva în premieră pentru mine: streaming video pe Facebook Live, în roaming, ba chiar unul lung de 23 de minute în timp ce mă plimbam pe pit lane cu câteva minute înainte de începerea celor trei curse de duminică. Am arătat, pentru cine a fost pe fază, cum arată garajele, pe Valentino Rossi vorbind cu echipa, motociclete pregătite de start, domnișoare cu umbrelă (o tradiție în moto) și tot ce mai era de văzut la un astfel de tur cu acces restricționat.

Clipul este cel de mai jos:

Și iată un slow-motion filmat de la marginea pistei. S-a nimerit să treacă un pilot cu numărul 46 chiar atunci:

A post shared by Radu Dumitru (@nwradu) on

Și câteva fotografii ca avanpremieră:

Totul a mers perfect. Erau mai mult de 100.000 de oameni prezenți în zona circuitului, undeva într-o pădure lângă Brno, dar conexiunea a fost stabilă. Vodafone a obținut recent de la Ookla, cei ce mențin site-ul speedtest.net, și datele statistice ce arată că sunt cea mai bună rețea pentru roaming mobil în Europa. Românii plecați în roaming și care au făcut teste pe speedtest au avut, în medie, o viteză de descărcare cu 15,6% mai mare decât a altor operatori.

Nu știu cum stau precis rezultatele și pe upload, nu doar pe download, dar faptul că am transmis 23 de minute de video mergând printre standuri îmi spune că totul merge foarte bine. Sincer să fiu, nu-mi imaginez de ce aș avea nevoie de mai mult.

A fost și prima oară când nu mi-a păsat deloc de traficul consumat pentru că simt că am suficient. Aveam 6 GB de trafic incluși în abonamentul de 10 euro, din care 2,8 GB în roaming în SEE. Acum vreo 3 săptămâni m-a sunat cineva de la telesales și mi-a oferit 10 GB de trafic total pentru aceiași 10 euro/lună, cu condiția să prelungesc cu 12 luni contractul. Am acceptat. Tot 2,8 GB am în roaming în țările SEE, dar e suficient pentru toate nevoile de streaming de muzică, postat fotografii și făcut Facebook Live și chat video cu Matilda de acasă.

Îmi aduc aminte de prima oară când am folosit date mobile în roaming: august 2007, pe un telefon Sony-Ericsson K750 (ce bun era la vremea lui!), postând pe blog ceva foarte scurt ca text trimit prin email, pe o conexiune tip WAP, către o adresă specială de email ce transformă mesajul în articol pe blog (o funcție din platforma de blogging). WAP! Un protocol de mult dispărut de transfer de date prin GPRS, o tehnologie 2G.

Pentru posteritate, iată ce scriam într-un post pe blog în iulie 2007:

Cam ce-am făcut în ultima vreme pregătitor pt excursia în Spania şi Portugalia:

– am activat roaming şi Vodafone Passport (o opţiune excelentă) pe numărul personal.
– am activat o opţiune pe blog pt a putea posta prin email, deşi nu prea plănuiesc să fac acest lucru. Voi încerca să trimit mici posturi de pe telefonul mobil, prin email peste wap utilizand contul Yahoo sau RDS, pt că nu am alte extraopţiuni de date activate.

Am ajuns departe, acum nu mai vreo mare diferență față de acasă.

  17 comentarii

 1. Eu am primit o oferta cu 33 GB trafic național și 3.5 GB in roaming, plus social, maps, video, music pass ( nu se contorizează traficul ), nelimitat național și tehnic international UE, pentru 13.5 euro.
  Vodafone e cam darnic.

    (Citează)

 2. Cred si eu.. dar la 50 000 de oameni la Untold nu mai mergea netul deloc pe Vodafone. Noroc cu Digi ca am facut prietenilor hotspot mobil sa poata face live-uri.

    (Citează)

 3. Facusesi un review bun la Zhiyun SmoothQ, de ce nu l-ai folosit si aici?

    (Citează)

  • Pentru că în ziua cursei l-am lăsat în bagaj, că nu credeam că mai am ce filma.

   Am filmat cu el în ziua calificărilor, când am fost și atunci pe pit lane. Nu credeam că mai merg încă o dată și nici că voi face live, că altfel îl luam.

     (Citează)

 4. gigel:
  Cred si eu.. dar la 50 000 de oameni la Untold nu mai mergea netul deloc pe Vodafone. Noroc cu Digi ca am facut prietenilor hotspot mobil sa poata face live-uri.

  Chiar mare noroc, ce-ar mai fi domle un concert în ziua de azi fără live-uri pe instagram și facebook? :D

    (Citează)

  • Ideea era .. ce-ar fi sa investim corect in infrastructura si sa nu mai facem advertoriale despre cat de buni suntem noi.. cand nu suntem asa buni. La 42 de milioane de euro profit avem bani de advertoriale si nu de costuri suplimentare cu infrastructura in locuri aglomerate.

     (Citează)

 5. @Radu: ca blogger de tehnologie, stii ca pentru viteza obtinuta de tine in Cehia, Vodafone Romania aproape ca nu are nici o contributie, nu? :) Ar fi fost dragut sa mentionezi ca meritul e a retelei gazda in principal.

    (Citează)

  • Da, dar vezi rezultatele de la Ookla, statistic abonații VDF prind viteze mai mari pe alte rețele în roaming. Poate că rețelele cu care colaborează VDF pentru roaming sunt mai bune sau nu introduc limitări sau e doar noroc chior, nu știu, dar acestea sunt rezultatele.

     (Citează)

 6. “chat video cu Matilda”? o_O

    (Citează)

 7. Cum ar fi sa extragem diverse cuvinte din context.. “O premiera pentru mine..chat video cu Matilda. A fost si prima oara cand nu mi-a pasat deloc. Am ajuns departe, acum nu mai e vreo mare diferență față de acasă”

    (Citează)

  • Am făcut acolo și altceva în premieră pentru mine: chat video cu Matilda. Vă voi spune despre ea pe îndelete săptămâna viitoare, după ce pregătesc un frumos clip video.

     (Citează)

 8. Inteleg ca sunt cei mai buni in Europa. Daca ma duc in Moldova si fac un live de 1 minut, trebuie sa imi vand casa?
  Cam cat crezi ca un 1MB la fratii nostri daca folosesti Vodafone? Si cat e daca folosesti RDS?
  Te las sa ghicesti. La unii e aprox 10euro!!!/MB, la altii e aproape 9 centi/MB.

    (Citează)

  • La Vodafone ieși mai ieftin în Roaming în Moldova daca ești pe cartela, fraierii cu abonament plătesc ca si cum ai fi in Monaco, nu la frații de peste Prut.

   Pe cartela Vodafone, dacă plătești 1€ credit ai 14 zile trafic internet cu 0,02 €/MB, pe abonament plătești 9,40 €/1MB.

   Practic, țara soră, în an centenar, este in aceeași categorie cu țările: Australia, Canada, China, Elveția, Georgia, India, Indonesia, Israel, Jersey, Kenya, Kuweit, Macedonia, Monaco, Muntenegru, Serbia, Singapore, SUA, Thailanda, Turcia, Vietnam

   Rușine #Vodafone #VDF

     (Citează)

  • Monaco are aceleași planuri ca Franța la telefonie.

     (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus