un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Atac armat acum și la un turneu de jocuri video

27 Aug 2018  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Nebuni sunt chiar peste tot. Ieri seară, 4 2 (plus shooter) oameni au fost uciși și unul este în stare gravă la spital în Jacksonville, nordul statului Florida din SUA, la un concurs de jocuri video, după ce un concurent a scos o armă și i-a împușcat pe alții din sală.

Jocurile pe calculator și turneele lor ar trebui să fie genul de evenimente unde cunoști oameni cu aceleași pasiuni ca și tine, unde te distrezi, unde stabilești prietenii ce încep cu un joc în echipă. Chiar și când te bate cineva mi se pare că poți fi trist, dar nu foarte supărat. În jocuri se vede de obicei rapid cine are skill mai mare, așa că nu poți fi foarte supărat că te-a bătut cineva mai bun.

Eh, nu pentru toți. Turneul (un qualifier local) era unul de Madden NFL 18, un joc de fotbal american. Din primele mărturii, criminalul este unul dintre concurenții care, eliminați din turneu, s-a răzbunat împușcându-i pe cei ce jucau în continuare și, foarte posibil, s-a sinucis ulterior. Să omori pe alții și să-ți iei apoi viața pentru că ai luat bătaie într-un meci pe consolă pare o tâmpenie pentru 99,999999% dintre oameni, dar nu și pentru 0,000001% dintre ei, iar în SUA au acces la arme.

Este pe net un clip destul de oribil, deși nu conține imagini violente. E un streaming al jocului, dar și cu jucătorii puși picture-in-picture într-un colț, iar pe unul dintre ei se vede cum ajunge un laser probabil de la arma trăgătorului, iar câteva fracțiuni de secundă mai târziu pornesc împușcăturile și conexiunea se întrerupe. Nu știu dacă laserul este de la un sistem de țintire, dar cel mai probabil da, că alt motiv nu are să fie acolo.

Sunt curios ce înseamnă asta și pentru restul turneelor de gaming. Probabil se vor introduce controale de securitate peste tot, percheziții corporale șamd. În fond, acolo ai copii și aglomerație mare, două ingrediente ce atrag nebunii ce vor să ajungă la știri. Și așteptați-vă la redeschiderea discuțiilor despre cum jocurile video îi fac pe copii să fie violenți, chit că vorbim de un joc de fotbal.

Update: două victime, plus trăgătorul. Faptul că, enervat de eliminarea din turneu, respectivul s-a dus la mașină, a luat de acolo pistolul și s-a întors și a împușcat 11 oameni este exemplul perfect pentru care armele ar trebui interzise.

    8 comentarii

  1. Sa omori pe unii pentru ca ai pierdut un joc dupa un sport care nu exista e dintr-un univers paralel. Americanii reusesc inca o data sa se auto-depaseasca in prostia lor.

    As fi inteles la un joc FPS sa se intample asa ceva, dar probabil ca acolo sunt mai intregi la cap si cu dorintele de violenta exorcizate. Mi-aduc vag aminte de niste studii care sugerau ca asta se intampla.

    Si nu jocurile violente te dezumanizeaza ci lipsa de socializare si marginalizarea impusa de o societate care nu te accepta pentru ca esti tocilar ochelarist, slab/gras, rocker sau orice este nepopular. Marea majoritate reusim sa nu devenim criminali in serie.

      (Citează)

  2. Trebuie interzise armele și hau hau!!
    Trece o săptămână și mergem mai departe, ca de fiecare dată.

    Nu încetează să mă mire cu cata îndârjire se țin de același scenariu după fiecare eveniment de genul…

      (Citează)

  3. Am dat click pe link. Aia zic doar de 2 mortaciuni si o sinucidere. Nu ca ar conta prea mult.
    Cateodata imi pare rau ca nu avem si noi un nebun d’asta in parlament. Dragnea, Tariceanu, Iordache, Serban Nicolae, Nicolicea… Era ala cu AK47, dar ala nu trage in cine trebuie.

      (Citează)

  4. Cezar:
    Am dat click pe link. Aia zic doar de 2 mortaciuni si o sinucidere. Nu ca ar conta prea mult.
    Cateodata imi pare rau ca nu avem si noi un nebun d’asta in parlament. Dragnea, Tariceanu, Iordache, Serban Nicolae, Nicolicea… Era ala cu AK47, dar ala nu trage in cine trebuie.

    Si niste USR-isti, PNL-isti si PMP-isti, nu? Mare ti-e gradina, cati tampiti au acces la internet.

      (Citează)

  5. Nu inteleg de ce e asta o stire. E ceva normal, acceptat in societatea americana. Cand ajungi sa le faci copiilor active shooter training la scoala, e clar ca nu ai de gand sa schimbi status quo-ul.
    De fiecare data cand se intampla ceva de genul asta e urmat de: (1) toata presa care analizeaza evenimentul (cine, de ce, cu ce etc) (2) politicienii care o dau pe hope and prayers si (3) oameni care vor fie sa interzica armele fie sa le faca mai libere.
    In realitate, singurul raspuns corect e sa ridici din umeri. Forget it, Jake. It’s the US.

      (Citează)

  6. Problema mare e acolo armele la liber si faptul ca din punct de vedere al creierului, nu este nici o diferenta intre jocul video si realitate. Diferenta e data de ratiune care transmite creierului ca acela e un joc virtual. E ca atunci cand visezi ceva asa real incat primele secunde dupa somn, crezi ca e real. trebuie sa gandesti sa realizezi ca a fost doar un vis. Problema e ca ratiunea nu functioneaza la toti si asa se gasesc nebuni care cred ca pot impusca in liceu sau pe strada ca in jocul de la el de acasa. E clar ca nebunul avea probleme de autocontrol si o slaba discernere a realitatii.

      (Citează)

  7. As fi curios sa văd un studiu referitor la ăștia care provoacă mass shootings, câți dintre ei sunt gameri. Intuiesc ca majoritatea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus