blog demisec cu note fine de tehnologie

Căutați o trotinetă electrică? Citiți review-ul de la Ninebot ES2. Urmăriți-mă și pe Instagram și YouTube.

O balenă XL a zburat pentru prima oară

24 Jul 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Pe 19 iulie 2018, noul Airbus Beluga XL a zburat pentru prima oară, dând startul unei campanii de testare de 10 luni până la intrarea în serviciu activ. Este primul dintre cinci astfel de avioane pe care Airbus le construiește pentru uz propriu, transportând piese de mari dimensiuni (bucăți de fuselaj, aripi) de la diversele fabrici din Europa spre zona de asamblare finală din Franța.

Beluga XL este cu 6 metri mai lung și 1 metru mai lat decât primele Beluga, pe care le va înlocui treptat, ceea ce duce la un volum cu 30% mai mare. Asta nu-i musai relevant pentru noi; cei de la Airbus au proiectat avionul pentru a putea încărca două aripi de A350-XWB, crescând eficiența procesului logistic. Capacitatea totală de încărcare este de 53 de tone.

Ca design, este bazat pe un A330-200, dar desigur cu modificări substanțiale pentru întărirea structurii, plus că zona din spate este supradimensionată pentru a compensa pentru noua dimensiune. Oficial, se numește A330-700L.

Pe cât de mare pare Beluga în imagini, nu este printre cele mai mari avioane din lume. A380 are lungimea și anvergura aripilor mai mare. Boeing Dreamlifter, avionul de transport componente al companiei “Boing”, poate transporta o greutate mai mare, deși volumul este mai mic. Antonov AN-225 Mriya poate ridica 240 de tone, chiar dacă volumul total de marfă este mai mic. Oricum, comparațiile sunt inutile, Airbus și Boeing și-au construit avioanele pentru propriile nevoi.

Airbus, în special, cu atâtea fabrici răspândite în Europa, are nevoie de creșterea capacității logistice. Flota curentă de Beluga zboară de peste 60 de ori pe săptămână între 11 destinații, iar un raport spune că era nevoie de nouă ori mai mult timp pentru a transporta piesele unui A350 față de cele necesare unui A320. Beluga XL va face mai rapide aceste procese.

Iată un film despre cum a fost fabricat:

Iar pentru primul zbor, Airbus a transmis live pe Internet totul. Taxi-ul începe pe la minutul 20, decolarea este pe la minutul 30, aterizarea 4 ore mai târziu. Uitațî-vă în clipul de mai jos și la momentul 4:27:20 pentru a vedea ce manevre face un A400M.

  10 comentarii

 1. cineva a fumat cand a vopsit avionul, credeam ca ranjetul ala si ochii sunt la bascau facuti in photoshop.
  dar ma bucur ca te-ai documentat bine si nu ai luat-o in delir ca altii, ca pfoai cel mai mare avion.
  acelasi hype si cu falconurile, dar acolo ai muscat-o si tu.

    (Citează)

  • A fost poll între angajații Airbus, acel design a câștigat. Și mie mi se pare că arată cam ridicol, dar na…

   CE-A FOST GREȘIT LA FALCON?!?!?!?!

     (Citează)

 2. Fascinant! Pare mai degraba un delfin. :D

    (Citează)

 3. beluga e o specie de delfin…sau votca :d

    (Citează)

 4. Incepand de luna viitoare cuvantul “balena” va fi interzis pentru ca duce cu gandul la persoanele grase si foarte fragile psihic, iar acestea sunt lezate cand il aud. #opritimicroagresiunile

  Comisia de PC.

    (Citează)

 5. Adrian Enache

  24/07/2018 la 4:20 PM

  Primele avioane de acest gen pe care le-a folosit Airbus erau fabricate de Boeing. ;) https://en.wikipedia.org/wiki/Aero_Spacelines_Super_Guppy

    (Citează)

 6. Am stat câteva luni în Toulouse și le vedeam zilnic pe cer. De fiecare dată mă entuziasmam. Se poate vizita acolo fabrica Airbus și Cité de l’espace (City of space).

    (Citează)

  • Sper să ajung cândva și pe acolo.

   Un Beluga normal a aterizat cândva pe Otopeni, escală de realimentare. Poate va opri cândva și un XL, deși acestea au autonomie de zbor mai mare.

     (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus