un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am ajuns la momentul în care este nevoie de Space Force ca parte a forțelor armate

28 Jun 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Printre știrile importante despre care n-am apucat să scriu, fiind plecat în concediu (dar am venit înapoi!), este cea despre cum președintele Trump a cerut Pentagonului să înființeze Space Force, forțele spațiale, ca a șasea ramură a forțelor armate ale Statelor Unite ale Americii.

Cele cinci ramuri actuale sunt: Infanteria Marină, Aviația, Armata, Marina și Paza de Costa sau, așa cum îi știm mai bine pe limba lor, Marines, Air Force, Army, Navy și Coast Guard.

De multe decenii există sisteme spațiale ofensive și defensive, dar decizia de a crea Space Force ca o nouă ramură, nu doar o structură din cadrul Air Force, este istorică. Mi se pare extraordinar că am ajuns la momentul în care tehnologiile sunt suficient de dezvoltate și spațiul este accesibil unui număr suficient de mare de națiuni astfel încât să fie nevoie de forțe spațiale.

Nu vă închipuiți nave spațiale echipate cu lasere, ca-n filme. Probabil că Space Force va avea un rol principal defensiv, vor fi căutate metode de a proteja sateliții de comunicație, de spionaj și de suport (cei GPS sunt militari, la origine) de armele anti-satelit ale altor țări și vor fi căutate metode de a intercepta rachete balistice, inclusiv tot felul de rachete hipersonice ce sunt în dezvoltare.

Plasarea unor arme de atac în spațiu este mai dificilă. Un tratat din 1967, semnat de aproape toate țările, interzice plasarea de arme de distrugere în masă pe orbită, în spațiu sau pe Lună.

Se pot plasa în spațiu arme convenționale și, dacă o țară face acest lucru, toate celelalte vor fi obligate să ia aceeași măsură. În fond, dacă o țară ar putea lovi în câteva minute sau secunde Casa Albă cu rachete (sau micrometeoriți, că nu-i nevoie de ceva complicat; gravitația dă putere oricărui proiectil lansat de pe orbită spre suprafața planetei), atunci și SUA trebuie să fie capabilă de același timp de răspuns. Space Force ar trebui nu doar să dezvolte capabilitățile de a amplasa pe orbită astfel de arme în timp scurt, dar și de a detecta utilizarea lor de către alte țări și eventual de a lansa contra măsuri.

Ca istoric al înarmării și acțiunilor militare în spațiu, avem așa:

  • 1960 – proiectul Defender propunea plasarea de rachete nucleare pe orbită, în principal cu rol de interceptor pentru rachete inamice intercontinentale, dar proiectul a fost anulat în 1968.
  • 1969 – URSS pune în funcțiune, după câteva teste, un sistem de rachete prin care bombe nucleare sunt lansate pe orbită, orbitează parțial planeta (pentru că nu făceau minim o orbită completă nu erau interzise de tratatul din 1967 despre care vorbeam mai sus) și pică înapoi pe sol din orice direcție, la moment ales de ruși. Asta face armele de acest tip imprevizibile și greu de urmărit. Au fost retrase ulterior, după tratatul START-II.
  • 1970 – URSS testează cu succes un tip de rachetă anti-satelit ce trecea prin apropierea țintei și încerca să o doboare cu șrapnel.
  • 1974 – stația spațială sovietică Salyut-3 este lansată și are pe exterior o mitralieră de calibru mare, despre care nu se știe exact dacă a fost măcar testată în spațiu înainte ca stația să cadă de pe orbită câțiva ani mai târziu.
  • 1983 – Reagan lansează un proiect numit Strategic Defense Initiative, care în anii următori va experimenta cu diverse metode bazate pe rachete, lasere, railgun-uri sau bruiaj electronic pentru a distruge sau nu rachete de test.
  • 1984 – un interceptor numit Homing Overlay Experiment interceptează în spațiu o rachetă balistică intercontinentală, într-un test al acestui tip de armă. Interceptorul este o rețea radială metalică, de vreo 4 metri în diametru, de care racheta se lovește ca de o plasă de protecție.
  • 1985 – SUA testează o rachetă specială anti-satelit care este lansată de pe un F-15 și distruge un satelit ce orbita la 550 km altitudine.
  • 1987 – URSS lansează sistemul Polus, un satelit dotat cu un laser puternic ce ar putea distruge rachete inamice. Lansarea eșuează, satelitul arde în atmosferă.
  • 1992 – sunt înființate Forțele Spațiale Rusești, care sunt apoi dizolvate și reorganizate de mai multe ori, dar din 2015 există din nou sub acest nume. Cum ar fi, Rusia a fost prima țară cu forțe spațiale, chiar dacă nu tocmai ca ramură principală a forțelor armate.
  • 2002 – SUA înființează Missile Defense Agency, care și în prezent coordonează toate sistemele de apărare împotriva rachetelor, incluzând aici și interceptoare precum cele instalate la Deveselu.
  • 2007 – China distruge un satelit propriu folosind o rachetă lansată de la sol.
  • 2008 – într-un alt test, Marina americană distruge un satelit folosind o rachetă lansată de pe un vapor.
  • 2010 – prima misiune a vehiculului X-37 al Air Force în spațiu. X-37 este și acum în spațiu, într-o misiune începută în septembrie 2017, și nu se știe ce face acolo, ce studiază sau ce monitorizează.

Cum ar fi, treaba asta cu Space Force nu-i ceva nou, ci doar dă lucrurilor un nume și arată o direcție clară de dezvoltare în acest context.

    15 comentarii

  1. E doar o altă goangă din mintea aia seacă a lui Trump. Un alt „ordin de presedinte” fără mare valoare. Cel mai urțât președinte din istoria SUA a mai adăugat niște cheltuieli posibile peste datoria incredibil de mare cu armata/războaiele.

      (Citează)

    • “mintea aia seacă” nu-i un argument. Din cate stiu economia lor merge f bine, somaj minim. Negocierile cu Corea de Nord sunt pe o directie buna, fara sa cumpere bunavionata partenerilor (vezi Bill Clinton). Numarul emigrantilor este f mic, acum a primit verde pentru travel ban.
      Face ce a promis in campanie.

        (Citează)

    • Economia merge bine de cativa ani. Acum merge ceva mai bine datorita increderii intr-un presedinte vazut ca good for business, dar vine un trade war si rezolva si problema asta.
      Negocierile cu Coreea de Nord nu sunt intr-o directie buna. Intalnirea aia a fost un esec total.

      https://www.theguardian.com/world/2018/jun/27/north-korea-nuclear-reactor-upgrades-summit-pledges

      Minte seaca nu e un argument, e o realitate.

        (Citează)

    • @Giani Mucea
      In primul an nu este meritul lui este 67% ce a mostenit, 30 % ce face,
      In al dopilea an este 50% ce a mostenit 50% ce face el,
      In al treilea an 30% ce amostenit, 70% ce face.
      Inainte de alegeri Democratii spuneau ca Trump o sa duca economia in pamnat, acum ca merge mai bine nu este meritul lui…

      In legatura cu N Korea, nu a platit nimic, nu a facut nici un pas inapoi, sanctiuneile sunt in continuare in vigoare. In schimb a eliberat niste prizonieri, si a primit mai multe promisiuni pe care le vom urmari in viitor. Nu il poti acuza pe Trump daca NK nu se tine de cuvant, situatia ramane ca si pana acum.

        (Citează)

    • Spre deosebire de cei care au o parere certa despre Trump, eu i-am vazut declaratiile si la lansarea Space Force si dupa sumitul cu NK de la Singapore.
      Tipul este pragmatic, vorbeste direct, fara sa citeasca un text scris de altii. Are un limbaj colorat, de care se tot leaga posturile de stiri, dar ideeile din spate sunt clare.

      Legat de Trade War cum vrei sa negociezi schimbarea unor “trade deals” daca pozezi in persona previzibila. USA are niste acorduri ce ii dezavantajeaza. Au fost gandite ca sa cresca interdependenta intre natiuni, eliminand astfel orice motiv de confilct (Europa dupa razboi, China). Lucrurile s-au schimabt, partenerii joaca alte roluri, se schimba si conditiile colaborarii.

        (Citează)

    • Uita-te la un grafic cu evolutia economiei in US din ultimii ani si o sa vezi ca cresterea a inceput acum ceva vreme. Trump sau o maimuta, crestere tot era. Eu cred ca economia o sa inceapa sa se duca in jos in curand, daca continua cu trade war. Mai dureaza cam un an asa.

      In legatura cu N Korea, a acceptat intalnirea fara conditii. Nu a pus un timeline si nu a scris un document clar. L-a tratat pe Kim ca pe un egal. A anulat wargames fara sa ceara concesii. In schimb, NK dezvolta si mai repede reactorul nuclear. Winning. Exista experti in politica NK, citeste-i pe aia sa iti faci o parere.

      Legat de trade war, nu zice nimeni sa nu il faci atata timp cat il faci inteligent. Problema principala a US e China, aliatii US sunt Canada si EU. Poti sa rezolvi intai prima problema cu ajutorul aliatilor si apoi sa te ocupi si de aia daca te deranjeaza. Asta ar fi modul pragmatic de abordare a problemei. Prostul in schimb a facut scandal in toate directiile de la inceput, pierzand si ultima urma de incredere pe care ar fi avut-o aliatii in el. Acum se bate cu 4 economii maricele, care trebuie doar sa “ciupeasca” din el incet-incet, in punctele strategice.

      Sa fie clar, eu fac o diferenta intre declaratii si actiuni. Declaratiile lui dau masura caracterului, lucru diferit de capacitatea lui de a fi un presedinte bun. Asta e data de actiuni.
      Caracterul lui e de cacat. Sunt o gramada de declaratii care arata asta, dar din punctul meu de vedere cea mai importanta e: “I like people that weren’t captured”. Doar pentru asta si merita o viata de flegme in freza.

      Faptul ca e incapabil de a fi un presedinte bun e aratat de actiuni. Omul ataca presa, minte, izoleaza US la nivel international, isi bate joc de cresterea economica, isi bate joc de institutia prezidentiala. Spre exemplu in momentul de fata, ca diplomat sau om politic in orice tara de pe glob, trebuie sa fii extrem de prost sa crezi ca orice tratat sau intelegere facuta cu US mai are vreo valoare si sa actionezi in consecinta.

      Din punctul meu de vedere, Trump e sfarsitul US ca superputere unica, care “ghideaza” lumea. Si e pacat.

        (Citează)

    • @Giani Mucea
      Daca nu refaci Deal tardes cand ai crestere economica atunci cand este momentul prielnic?

      Obama a platit 1.7 Miliarde $ Iranului pentru promisiunile de a respecta acordul nuclear. Cam mare diferenta intre standardele cu care sunt judecati presedintii.
      Cum ii vede presa pe cei doi?
      https://i.redditmedia.com/2x7hoPOh3FI_UZa4RiNhGgty2jcgFI2UoCAA74Pdbo0.jpg?s=54385281175ad1084851acc1e1b56d44

      Presa este detinuta de diverse intereste, sau au investit atat de mult intr-o prostie incat nu mai pot sa se intoarca. Asta este alt subiect…

        (Citează)

    • Daca nu citesti ce scriu e greu sa avem o discutie civilizata. Mai uita-te o data si spune-mi unde am zis eu ca nu e o idee buna sa refaca trade deals. Si apoi vezi ce am scris de fapt si discuta la subiect. Cand te prefaci ca nu intelegi ce scrie celalalt, arati faptul ca nu ai contraargument.

      Despre banii platiti Iran-ului pentru acordul nuclear, chestia aia e pur si simplu o minciuna. Dovedita, daca citesti si alte chestii decat ce spune Trump. Banii aia au fost platiti de Iran pentru echipament militar acum o gramada de ani, echipament militar care nu a fost livrat niciodata pentru ca sanctiuni. Sanctiuni care au fost ridicate cand s-a semnat acordul. Exista o gramada de informatii, trebuie doar sa cauti.

      “Presa” nu e doar Time. Presa e mai multe. Daca nu te-ai nascut in 2016, ai prins perioada in care Fox discuta despre Obama. Presa e partinitoare dar presedintele trebuie sa se ridice deasupra. Obama a zis o singura data ca Fox minte si i-a sarit toata presa in cap, pe buna dreptate. Trump spune constant ca toata presa care raporteaza chestii negative minte si lucrul asta a devenit normal. Daca tie ti se pare ca institutii vitale pentru democratia americana nu sunt slabite in felul asta, nu cred ca mai am ceva de completat.

        (Citează)

  2. @nwradu: tot istoricul scris de tine dovedește că NU este “nevoie” de forța spațială fix în acest moment. Nimic din acest moment nu justifică cev ce nu ar fi fost în anii 70 sau 80.

    Așa cum zice Cosmin, dacă Trump inițiază o chestie, inclusiv cum a fost retragerea din acordul de la Kyoto, nu înseamnă că a venit momentul pt asta, cel mai probabil e tocmai pe dos.

    Ce nu ai scris este că istoricii sînt oarecum unanimi în a recunoaște că SDI – Strategic Defense Initiative a lui Reagan, popular numit “Războiul Stelelor” pt că a fost lansat în perioada imediat după filmul respectiv, a marcat un punct de cotitură în care rușii nu au mai putut ține pasul cu cheltuielile și dezvoltarea tehnologică începute de americani și asta a dus peste 10 ani la pierderea cursei economice prin desființarea urss.

      (Citează)

  3. Haha, din ce am citit pare ca a fost chiar ideea lui Trump! Probabil a facut-o doar ca sa se poata lauda ca e primul presedinte cu forta spatiala.
    Sau poate e doar o alta pregatire pentru razboi.

      (Citează)

  4. Se pot face pasi foarte mari in domeniul spatial, mai ales ca a fost neglijat de NASA in ultima vreme.

    Ar fi o discutie foarte importanta despre faza cu asteroizii.

    Ganditi-va ca explorarea pe pamant nu s-a facut de florile marului. S-a facut pentru ca exploratorul care se intorcea cu 100 kg de piper/scortisoara in Anglia era bogat pentru tot restul vietii. Altfel nu interesa pe nimeni sa inconjoare Pamantul.

    Asteroizii aia, unii is compusi din platina sau alte metale rare. Contine unul singur din asta mai multa platina decat exista acum pe Pamant.

    Daca vrem cu adevarat sa facem progres in explorarea spatiala, sa ne mutam pe alte planete, la fel va trebui procedat.

      (Citează)

  5. faptul ca trump e idiot e confirmat prin nenumaratele lui razgandiri despre diferite lucruri. orice subiect. faptul ca nu e predictibil nu e o chestie buna. pentru nimeni. au mai fost din astia acum ceva vreme si a iesit rau pentru toata lumea.

      (Citează)

    • mie mi se pare ca e foarte predictibil.

      Daca te uiti ce a zis in campanie (anti-imigratie, razboi pe tarife, anti-birocratie), exact in acea directie a actionat dupa aceea. A, daca ai ignorat ce a zis, atunci da, esti intr-o continua surpriza.

      Poate te referi la mesajele de pe twitter cu care ii trimite pe democrati dupa mingi false, ca sa oboseasca. Alea da, is impredictibile, dar e un joc secundar.

        (Citează)

  6. ok, cu trump zic ceva si inchei.

    “Impredictibilitatea” e de fapt altceva. Si anume toata lumea zicea “nu ai voie sa folosesti metodele b,c,d,…x,y,z din motivele ca aia e rasista, aia e prea dura, aia nu e civilizata, cealalta nu se face, etc”. Trump a zis “nu, imi rezerv dreptul de folosi absolut orice metoda in functie de caz”.

    De ex,
    – “n-ai voie sa il insulti pe Kim Jong”. E, cand Kim l-a insultat, Trump l-a insultat inapoi, ca sa-i arate ca nu o sa-i mearga prea mult cu insulte, daca vrea chestii trebuie sa se aseze la masa sa negocieze. A functionat.

    Ce nu v-ati prins inca, e ca daca nu ai voie sa folosesti decat metoda a, esti prins in fundatura. Cand vorbea Obama, toata lumea stia ce urma sa zica (doar modul in care o zicea era inovativ, bun orator). Ajunsese doar un manechin.

    “Assad va pierde pentru ca e de partea gresita a istoriei”. Mno, daca americanii procedau la fel cu Hitler, stam acasa si dam o declaratie sforaitoare ca va pica el pentru ca e de partea gresita a istoriei, nu se stie cum se termina.

    America a considerat ca are prea multe manechine, prea multe reguli si prea putine rezultate.

      (Citează)

  7. Ar fi muult mai mai bine daca s-ar face progresein domeniul mineritului spatial asa cum zice si mac gregor.

    In afara de Musk si aventurile lui (unele din ele facute doar pentru PR) nu s-au facut mai nimic in ultimul timp.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus