un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Google a trecut un test Turing cu sistemele lor de inteligență artificială

10 May 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Un computer trece testul Turing dacă poate imita suficient de bine o persoană umană. Alan Turing, unul dintre titanii informaticii, a propus ca testul să fie unul bazat pe dialog. Un om dialoghează, prin mesaje text sau prin voce, cu un computer, fără a ști acest lucru. Când computerul îi răspunde la fel de bine, fluent și natural ca o persoană umană, iar subiectul testului nu-și poate da seama că vorbește cu o mașină, atunci se spune că acel computer trece testul Turing.

Google a prezentat recent o tehnologie numită Duplex, asemănătoare cu Google Assistant de pe telefoane, în care computerul este învățat bine de tot un domeniu, un subiect de discuție, și poate purta o conversație naturală cu o altă persoană.

Au prezentat mai multe demonstrații. Într-una din ele, Duplex sună la un salon de coafură și face o programare. În alta, sună la un restaurant și face o programare. Apelurile, deși n-au fost live în timpul conferinței, ci înregistrate în avans, au fost un succes. Computerul a făcut rezervările, oamenii de la coafură și de la restaurant nici nu și-au dat seama că vorbesc cu o mașină.

Treaba asta trece cu mult peste testul Turing. Poate că mulți se așteptau ca la început testul să fie trecut cu greu, luat cu nota 5 cum s-ar zice, dar Google Duplex l-a trecut cu brio și a făcut-o prin dialog vocal, nu mesaje text. Computerul a introdus în discuție chiar și interjecții precum “mhmmm” sau “ăăh” pentru a părea mai realist. Le puteți asculta pe blogul Google.

Chestia asta mi se pare deopotrivă minunată și înfricoșătoare. Minunată pentru că arată cât de mult a evoluat tehnologia aceasta și cum se deschid noi domenii de utilizare. Duplex va fi potrivit pentru servicii de suport telefonic în care computerul poate înțelege problemele cuiva și îl poate ghida spre soluționarea lor într-un limbaj natural, perfect adaptat conversației.

Nu vă gândiți doar la “nu-mi merge Internetul”, ci și la situații cu cele asemănătoare cu cele prezentate de Google, de exemplu să poți suna la un restaurant și să rezervi o masă vorbind direct cu un robot, iar computerul să adauge rezervarea într-un software al restaurantului. Sau să suni și să comanzi mâncare, computerul înțelegând ce ceri, că vrei fără cartofi în lipie și la ce adresă să-ți fie livrată mâncarea.

Google propune chiar varianta avansată. Tu nu mai suni pe nimeni. Îi spui lui Google Assistant să-ți comande mâncare, iar Assistant folosește serviciile Duplex pentru a da telefon la un restaurant și a purta dialogul, ție doar spunându-ți apoi că a rezolvat sau nu cerința.

E mult mai mult aici decât pare la o primă vedere. Cum spune chiar Google, o conversație simplă între doi oameni este de fapt foarte complexă. Tu spui “ok pentru 4”, iar Duplex trebuie să se prindă dacă te referi la ora 4 sau la 4 persoane, contextul fiind prezentat poate cu câteva minute sau fraze mai devreme în dialog.

Deciding what to say is a function of both the task and the state of the conversation. In addition, there are some common practices in natural conversations — implicit protocols that include elaborations (“for next Friday” “for when?” “for Friday next week, the 18th.”), syncs (“can you hear me?”), interruptions (“the number is 212-” “sorry can you start over?”), and pauses (“can you hold? [pause] thank you!” different meaning for a pause of 1 second vs 2 minutes).

Până și tehnologia adiacentă celor de mai sus, adică generarea de voce și text-to-speech, a evoluat extraordinar. Gândiți-vă cât poate ajuta o astfel de tehnologie TTS o persoană nevăzătoare sau mută atunci când un computer îi poate reda în cuvinte împrejurimile sau poate genera cuvinte naturale.

Înfricoșător pentru că mă întreb unde este limita. Dacă vocea unei persoane poate fi imitată, poate Google Duplex să simuleze o persoană deja cunoscută ție? Ce se poate face atunci când se vor reuni algoritmii care știu totul despre preferințele și comportamentul tău cu cei ce pot genera imagini sau filme cu tine pornind de la imagini anterioare și cu cei ce pot vorbi precum tine?

Câte joburi vor putea fi înlocuite de astfel de sisteme? Mi se pare că ne apropiem tot mai mult de acel moment în care computerele vor fi mai performante și eficiente decât un om în majoritatea lucrurilor, nu doar în acele aplicații industriale în care sunt în prezent utilizate.

Duplex mi se pare printre cele mai uimitoare tehnologii prezentate de Google până acum, ceea ce e cu atât mai tare cu cât te gândești pe câte planuri acționează compania. Tot la conferința I/O au anunțat îmbunătățiri pentru Assistant pentru a purta conversații mai naturale și mai bine înlănțuite, integrarea YouTube în sistemul Smart Display (când întrebi ceva pe Assistant, dar răspunsul ar fi mai bine oferit în imagini, așa că sistemul preia controlul unui ecran din zona ta și-ți prezintă acolo rezultatele), AI folosit pentru a-ți prezenta știri cât mai potrivite, îmbunătățiri pentru Google Lens, care poate recunoaște mai multe obiecte prin imagini șamd.

Au anunțat și că Android P va include gesturi ce ar putea înlocui clasicele butoane Home – Back – Recent Apps. În lumina celorlalte anunțuri, când vezi la ce lucrează Google, astfel de chestiuni par triviale, ba chiar banal de predictibile. “Iată ce-au făcut și programatorii juniori de la noi”.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Pasul 1: Duplex suna la restaurant in locul tau si-ti face rezervare.
    Pasul 2: Restaurantul angajeaza si el un Duplex sa preia rezervari la telefon
    Pasul 3: Cei doi vorbesc intre ei si decid ca nu mai au nevoie de tine si de rezervarea ta

      (Citează)

  2. In primul rand, vor disparea o serie intreaga de joburi. Primele care imi vin in minte sunt serviciile de relatii clienti (tot ce are legatura cu call center-urile). Urmeaza o serie intreaga de alte servicii. Intrebarea mea este: se vor crea alte joburi pentru marea masa a oamenilor care se vor trezi fara loc de munca? Putin probabil… A.I.-ul ne va acapara vietile, pentrru ca se pare ca spre asta ne indreptam?

      (Citează)

    • Daca vrei sa vezi cum o sa arate in viitor Bucurestiul (dar si cele mai multe dintre marile orase ale lumii) da un search pe Google Images dupa “skid row los angeles”.

        (Citează)

    • Dimpotriva, AI-ul ne poate reda vietile. Sau tu consideri viata trezitul la 7, statul o ora in trafic, 9 ore la serviciu si apoi rupt de oboseala/stresat la finalul zilei?
      In cateva zeci de ani nu va mai prea lucra nici un om, ci se va asigura un venit garantat universal si munca va fi facuta de roboti/calculatoare/AI. Atunci poti zice ca vei avea timp sa iti traiesti viata.

        (Citează)

  3. Singularitatea e aproape

      (Citează)

  4. Mda. Vor dispărea milioane de locuri de muncă, pentru ca niște companii cu profituri mai mari decât PIB-ul SUA să facă niște milioane de euro/dolari în plus. Mai multă sărăcie…
    Nu neg și impactul pozitiv, dar AI va fi folosită, în principal, pt a înlocui omul. Nu știu dacă asta trebuie făcut.

      (Citează)

  5. In primul rand a fost o conversatie inregistrata din cauza faptului ca tehnologia se afla intr-o faza incipienta. Ideea din spate fiind ca tu sa antrenezi sistemul si incet-incet sa preia din sarcinile tale repetitive. Ca si idee, sistemul este foarte bun pentru chestii simple, repetitive ce vor putea fi automatizate, fix discutia de tip rezervari.

    In al doilea rand Google nu e la prima lansare pe acest taram anul trecut a avut daca nu ma insel Google Pixel Buds unde ar fi functionat ca un translator in-ear, fix la cateva luni dupa prezentare cu mare fast, produsul a fost lansat dar cu niste limitari foarte mari. Si au mai fost lansari de acest fel gen remember Google Glass, dar care nu au confirmat, hai sa asteptam cateva luni si sa nu ne entuziasmam prea mult.

    Legat de discutia cu AI-ul si de noul hype care a aparut, este doar o ordine fireasca pentru ca acum mai toate companiile au o gramada de date despre utilizatorii care le folosesc produsele. Insa pana cand vom avea chestii foarte scary, vor mai trece niste ani.

      (Citează)

  6. Ma bag și eu. Ala s a dat drept om, ok. Omul de la restaurant nu și a dat seama ca e robot. Probabil avea chestii mai importante decat sa puna la îndoială umanitatea. Adevăratul test touring este sa incerci sa iti dai seama daca cel cu care vorbești este robot sau nu.

    Faza in momentul de fata este ca acest AI este ca și hoverboard urile.
    “AI” este un termen pompos pentru un set imens de reguli if this then that.

      (Citează)

    • asa stiam si eu, ca la testul Turing se stie ca unul din participanti la conversatie este masina… de fapt imi amintesc ca exista 2 persoane care fac comversatia si un evaluator si este treaba evaluatorului sa spuna care din cei 2 e masina si care robot (in conditiile in care el stie de la inceput ca unul e robot)

      dar oricum, nu mi se pare putin lucru nici asa, desi era clar ca-i doar o chestiune de timp.

      probabil in cateva zeci de ani o sa avem androizi ca in cartile SF, inteleg ca amazon deja lucreaza la unul.

        (Citează)

    • mmmnu… retelele neuronale sunt complexe.

        (Citează)

  7. Diseară mă uit la wall-e.

      (Citează)

  8. Nu prea inteleg toata frenezia asta legata de acest subiect. In urma cu 5 ani a fost wow cand am ascultat primele inregistrari cu robotul Samantha (http://newsfeed.time.com/2013/12/10/meet-the-robot-telemarketer-who-denies-shes-a-robot/). Acum e doar ok.

      (Citează)

  9. Si in acelasi timp in Romania anului 2018 prim-ministrul si jumatate din parlament / senat nu ar trece testul Turing…

      (Citează)

  10. imi plac lucrurile care iti dau impresia ca tu esti in control :))

      (Citează)

  11. “Înfricoșător pentru că mă întreb unde este limita. Dacă vocea unei persoane poate fi imitată, poate Google Duplex să simuleze o persoană deja cunoscută ție? Ce se poate face atunci când se vor reuni algoritmii care știu totul despre preferințele și comportamentul tău cu cei ce pot genera imagini sau filme cu tine pornind de la imagini anterioare și cu cei ce pot vorbi precum tine?”

    Black Mirror S02E01 – Be Right Back. are ca subiect exact acest paragraf din textul tau.

    Daca nu ai vazut pana acum acest serial ti-l recomand este un serial SF despre tehnologie si efectele ei asupra oamenilor

      (Citează)

  12. “Treaba asta trece cu mult peste testul Turing” trece pe naiba, testul este unul general nu ceva specific, nu este limitat la un domeniu, cere conversatie in domenii multiple

    daca cele 2 conversatii erau 10% dintr-un test touring – OK, daca cele 2 sunt luate singure sunt degeaba

    ce conteaza in schimb e altceva, tehnologia avanseaza si peste 2-3 ani chiar o sa putem folosi echipamentele discutand mult mai usor cu “interfata”.

    o sa fie amuzant cu duplex cand e gata, daca te-ai uitat la toata prezentarea – ei ziceau ca o sa foloseasca apelurile respective in momentul in care oamenii cauta ceva iar ei nu sunt siguri de rezultat. ex. este deschis cinema X din mall-ul Y in a 2a zi de pasti ? cauta chestia asta 5 oameni, ei stiu ca lunea mall-ul e deschis, dar nu sunt siguri daca si in situatia sarbatorii e la fel, asa ca dupa 10 cautari se activeaza “google duplex” si suna la nr de contact de la mall-ul Y “vreau sa stiu daca e deschis si in a 2a zi de pasti? e deschis ? ok, mers” – si pac, se activeaza pe cautari si raspunsul. o sa fie amuzant pentru ca o sa inceapa foarte multe firme sa fie sunate de robotei, vrei sa faci misto de cineva cauti tampenii gen “nwradu face reclama la sorici daca pretul e bun?” cauta 10 oameni, te trezesti cu email/telefon de la un robotel care te intreaba :)))

      (Citează)

  13. Ma indoiesc ca guvernul PSD ar putea trece vreun astfel de test. Dancila, Olguta, Ciordache si ala de se tot ia de Kovesi n-au nici o sansa.

    Poate Firea sa reuseasca, la limita.

      (Citează)

  14. Lipie + cartofi? :-)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus