un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube! Un subscribe ajută enorm.

București, acum și cu borduri verticale!

15 May 2018  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Pentru că borduri orizontale s-au pus peste tot, acum prin sectorul 4 se pun și unele verticale. La Șincai au fost schimbate în ultima lună toate gardurile ce delimitau trotuarul și înlocuite cu bolarzi de granit sau ce-o fi acel material.

OK, nu-s borduri, ci ceva mult mai serios și probabil mult mai scump. Și bolarzii nu arată rău în sine, dar faptul că asfaltul a fost tăiat în jurul lor și turnat unul nou face ca toată zona să arate foarte peticită. La Șincai zici că e monstrul lui Frankenstein, mai ales după ce trotuarul a fost tăiat anul trecut pentru a instala o fântână.


Problema este că gardurile anterioare aveau un rol important: împiedicau oamenii să traverseze strada pe unde apuc în goana după tramvai, prevenind astfel multe accidente auto. Inclusiv eu traversam ilegal pe acolo, la distanță de trecerea de pietoni, ca să scurtez drumul spre metrou. După ce-au apărut gardurile, așteptam cuminte la semaforul de pietoni.

Not anymore!

Apropo, ați văzut ce “pestriț” este Bucureștiul? Avem așa:

 • mai multe tipuri de stâlpi de iluminat, cu diverse variante de lămpi;
 • mai multe tipuri de plăcuțe ce indică numele unei străzi. Sectorul 3, de exemplu, are unele maronii, sectorul 4 are unele albastre.
 • mai multe tipuri de bolarzi ce împiedică parcarea pe trotuar. Avem bordurile acestea verticale, avem “ghiulele de tun”, avem stâlpi negri, avem pietre triunghiulare.
 • mai multe tipuri de coșuri de gunoi și tomberoane stradale.

Așa e când orașul are 7 primari, deși New York, Beijing, Londra și altele se descurcă foarte bine și cu unul singur.

  26 comentarii

 1. e bine că nu se mai poate parca pe trotuar și pot și pietonii să umble liniștiți

    (Citează)

 2. Eu aștept acel moment când casele de pe o stradă (nu din tot cartierul, sau întreg orașul) vor avea un model uniform de gard(culori/design). Poate primăriile vor sprijinii echilibrarea coloritului în orașe.

    (Citează)

 3. Frumos puși acolo la marginea parcării, să dai puțin cu bara de stâlp dacă nu ai dat de bordură.

    (Citează)

 4. Ieri am vazut pe la giratoriul/fantana de la NItu Vasile ca se monteaza un minigard din piatra(?) de vreo 30cm inaltime.

    (Citează)

  • Minizidul acela e construit într-un mare fel: l-au lipit de copaci. Când copacii vor mai crește puțin, vor dărâma gardul => alt gard => $$ profit $$

     (Citează)

 5. când vor pune și țeava din mijloc o sa arate ca un veritabil cimitir

    (Citează)

 6. Adrian Enache

  15/05/2018 la 4:15 PM

  Și în orașe mult mai mici și cu un singur primar sunt mai multe tipuri de garduri și corpuri de iluminat. Exemplu e Râmnicu Vâlcea, unde locuiesc eu. Avem vreo 3 tipuri de garduri, bile negre și mai multe modele de stâlpi și corpuri de iluminat sau coșuri de gunoi.

    (Citează)

 7. In sfarsit se misca ceva in Bucuresti. Poate nu e doar un proiect pilot 2 (dupa Calea Victoriei) si vedem vreo 30-50 de artere/intersectii cu gardurile astea.

    (Citează)

 8. se misca niste bani din buzunarul nostru in buzunarul astora de pun borduri si strica asfalt.
  Anul trecut au pus asfalt pe trotuare, acum il sparg.
  Au belit toci copacii de pe bvd tineretului facand noile locuri de parcare unde nu mai incap 2 masini din cauza ca au pus borduri si in jurul copacilor.
  Cineva are firma de borduri si e ruda cu Baluta.

    (Citează)

 9. Voi ati observat ca pana si stalpii de pe domeniul public sunt strambi in Romania?

    (Citează)

 10. Really? Problema sunt 7 primari? Nu ca “crema” capitalei nu merge la vot?

    (Citează)

  • Cei 7 primari sunt o parte din problemă. 7 primării, 7 administrații, 7 seturi de angajați, lipsă de sincronizare, bulevardul e la o primărie, dar trotuarul e la altul șamd. E un haos total.

     (Citează)

 11. Și în fața parcului de la Brâncoveanu au “renovat”, deși zona era mai mult decât agreabilă și până atunci. Pe când alte zone stau abandonate.
  Dar așa e când o firmă abonată la contracte trebuie să consume tot bugetul sectorului, căci doar așa iese combinația.

    (Citează)

 12. Chestiile alea nu respecta anumite cerinte legale, cum e ORDINUL Nr. 189 din 12 februarie 2013 pentru aprobarea reglementării tehnice “Normativ privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 – Revizuire NP 051/2000″*) emis de Ministrul Dezvoltării.
  La Capitolul IV.8.6. avem definiția bolarzilor și dimensiunile lor legale:
  (1) Bolarzii sunt stâlpii scurţi din metal, beton sau material plastic montaţi de obicei la limita dinspre carosabil a trotuarului pentru a împiedica accesul vehiculelor pe spaţiul pietonal.
  (2) Pentru a fi sesizabili de către persoanele cu deficienţe de vedere sau nevăzători, bolarzii vor avea baza de la nivelul trotuarului de minim 10 x 10 cm şi înălţimea cuprinsă între 70 şi 90 cm de la nivelul finit al trotuarului.
  (3) Bolarzii vor fi coloraţi contrastant faţă de suprafaţa pe care sunt montaţi şi vor fi marcaţi suplimentar cu benzi reflectorizante în partea inferioară şi în partea superioară.
  (4) Este interzisă amplasarea unor bolarzi tubulari subţiri cu diametrul mai mic de 8 cm.
  (5) Este interzisă unirea bolarzilor între ei prin lanţuri sau cabluri.

  (sursa: https://www.observatorulph.ro/exclusiv/92923-ploiestiul-are-bile-mai-mici-decat-prevede-legea)

    (Citează)

 13. In fotografii se vede si mai bine cat de neingrijit si de trist arata Bucurestiul.

    (Citează)

 14. Ești prea finuț și profi la cum le scrii în articolul ăsta ?
  Trotuarul din fața librăriei de lângă biserică nu l-ar repara și ei sau să facă o stație de autobuz cu ceva pulverizator de apă, generator de umbră… n-ai să vezi.

    (Citează)

 15. Radu, de ce nu treci la Disqus pentru commenturi?

    (Citează)

  • Păi ce avantaje aș avea? Încă un plugin, încă ceva care să aglomereze pagina, toată interfața aia, depind de alții și în viitor șamd.

     (Citează)

  • Pai, are anumite facilitati, upvote/downvote, pot sa vad ce-am scris in trecut, chestii din astea.
   Acum evident e latitudinea ta cum si ce folosesti.

   Stiu ca inainte aveai si sistem de rating la comentarii, de ce l-ai scos?

     (Citează)

 16. Este jale in tot Bucurestiul.
  Arhitectii primariilor au o singura sansa: ori devin yesmani si se umplu de bani, ori pleaca.
  Invart 3 hartii cu aprobari, intra la “șefu'” cu parerile lor si ies cu ale sefului.
  O maaaaaaare mizerie arhitecturala, dar nu de acum, de pe vremea lui Halaicu, Lis.
  O sa radeti, dar, toata mafia retrocedarilor si a dezvoltatorilor abia asteapta sa iasa un primar pesedist la primarie. Ii voteaza toti cu familiile si firmele lor.
  Este cea mai mare sansa sa se umple de bani. Reglementarea in constructii, viziunea pe termen lung, identitatea unui oras sunt exact ca lepra si ciuma pt primarii pesedisti.
  E jale!!!
  Si fara scapare. Daca maine vine un primar general cu viziune si deschidere pt arhitectura urbanistica de calitate, ii trebuie minim 10 ani doar sa poata incepe o schimbare, nu sa schimbe in bine ce se intampla acum.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus