un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de router: Asus Blue Cave vine inclusiv cu integrare cu Alexa și IFTTT

27 Apr 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

Blue Cave este cel mai interesant router testat de mine în ultima vreme și nu zic asta doar pentru design-ul său inedit. Pe lângă rezultatele foarte bune din teste, am văzut aici și o idee pentru viitor, routerul ca element “smart” în structura unei case conectate, acest model având integrare cu serviciile Alexa și cu cele IFTTT. Ca exemplu, poți primi un SMS atunci când un anumit dispozitiv se conectează la rețeaua wifi a casei, ceea ce te poate ajuta că a ajuns copilul acasă.

Specificații Asus Blue Cave:

  • wireless total 2600 Mbps format din 1733 Mbps pe 802.11ac/n/a în banda 5,2 GHz și 800 Mbps pe 802.11b/g/n pe 2,4 GHz, MU-MIMO 4×4, antene interne
  • 1 port WAN și 4 porturi LAN 10/100/1000 Mbps
  • 1 port USB 3.0
  • integrare protecție malware TrendMicro, integrare Alexa și IFTTT, QoS avansat, control parental, rețele guest, IPv6, VPN client și server, analiză de trafic, backup 4G cu modem USB, server media
  • dimensiuni 160 x 160 x 80 mm, greutate 800 grame
  • antivirus TrendMicro pentru patru dispozitive x 1 an inclus suplimentar în pachet

Preț: în jur de 1.300 lei la eMAG.

ACCESORII INCLUSE ȘI INSTALARE

Routerul vine într-o cutie transparentă prin care puteți vedea “gaura” routerului. Interesant este că pachetul include și protecție antivirus TrendMicro Titanium Antivirus+ pentru un an de zile și 4 dispozitive (două PC-uri cu Windows și două dispozitive mobile), este un cartonaș care vă spune cum să le descărcați și să obțineți licențele.

Instalarea este simplă, accesați routerul și urmați un wizard scurt și destul de intuitiv ce vă poartă prin pașii necesari conexiunii la Internet și activării rețelelor wireless.

CUM ARATĂ ROUTERUL

Cu siguranță are un aspect interesant, deși unii vor spune că arată ca o mașină de spălat. Carcasa este o jumătate de cub, fața este pătrată, 160 x 160 mm și are 80 mm în grosime, și este albă cu excepția zonei toroidale din centru, pe unde bănuiesc că, dacă am fi în filosofia de design feng-shui, ar trece dragonul atunci când coboară de pe munte.



Zona albastru din centru se aprinde, dar intensitatea luminoasă poate fi reglată și chiar complet anulată din interfață. Ca aspect total, mi-a plăcut mult Blue Cave, este genul de router ce poate fi afișat și la vedere într-o casă deoarece are acest design inedit și chiar plăcut ochiului.

Spatele este perforat pentru ventilație, iar în partea de jos se află porturile, în ordine:

  • butonul on/off;
  • conectorul de alimentare
  • butonul de resetare
  • patru porturi LAN
  • portul WAN
  • butonul WPS

După cum vedeți, routerul este destul de gros față de alte routere și nu poate fi montat pe perete.

REZULTATELE TESTELOR

Asus Blue Cave stă bine în toate privințele. Pe cablu am prins 933 Mbps pe speedtest, o viteză ce-l pune în partea de sus a clasamentului. Rezultate impresionante am obținut în testele de torrente, unde am avut un vârf de 116 MB/s și o medie de 82,5 MB/s, aceasta incluzând și timpii de la începutul și sfârșitul transferului.


Routerul este de tip AC2600, putând crea două rețele de 1733 și respectiv 800 Mbps, ultima disponibilă prin modulație Nitro-QAM pe care nu toate plăcile de rețea o suportă. Există MU-MIMO 4×4 și posibilitatea de a regla din firmware protocolul și lățimea canalului.

Am obținut și aici rezultate foarte bune, 789 Mbps pe wireless 802.11ac, canal de 80 MHz, testat la o distanță de aproximativ 4 metri de router. Pe 802.11n, în banda de 2,4 GHz și cu canal de 40 MHz, am obținut un rezultat maxim de 371 Mbps, din nou foarte bun.



În ce privește acoperirea wireless, mă temeam că lipsa de antene externe a routerului va reduce acoperirea sa, dar nu a fost cazul. Rezultatele au fost foarte bune în special în banda de 5 GHz, doar un pic de tot mai mici decât ale unui router cu antene externe.

Mai exact, testând de data aceasta cu laptopul meu, lângă router aveam 522 Mbps pe speedtest.net, iar în cel mai îndepărtat punct al casei, în balconul altei camere cu toate ușile de pe traseu închise, am avut 91 Mbps. Rezultatele pe 802.11n au fost ceva mai slabe. Aș zice că acoperirea rămâne foarte bună, iar dacă instalați routerul cumva în centrul apartamentului nu veți avea probleme cu conectarea dispozitivelor.

Blue Cave are și un port USB 3.0 ce poate fi utilizat pentru a conecta o unitate de stocare (un SSD sau HDD extern), o imprimantă sau un modem 3G/4G pentru backup de conexiune. Am testat viteza de transfer și deci capacitatea controllerului USB de a procesa transferuri de fișiere către un SSD extern și m-am lovit de o primă problemă: nu reușeam să văd din PC unitatea de stocare conectată la router. S-a dovedit că routerul folosește un protocol numit SMB v1, iar Windows 10 a dezactivat suportul automat pentru acesta și trebuie reactivat din Windows Features.

Odată activat, am mapat stocarea ca unitate de disc și am făcut testele mele uzuale. Rezultatele sunt suficiente pentru un media server, să zicem, dar am văzut și routere mult mai rapide în acest aspect.

FUNCȚII ȘI INTERFAȚĂ

Blue Cave vine cu multe funcții interesante la bord. Încep cu cele mai interesante.

Integrarea cu IFTTT. Acesta este un site ce permite diverse automatizări între diverse servicii și dispozitive smart, am scris aici despre el. În particular pentru routerul Asus, iată câteva exemple:

Le puteți găsi pe toate aici. Mi se par funcții bune, în special posibilitatea de a fi anunțat atunci când un anumit dispozitiv se conectează la router pentru a fi înștiințat că au ajuns copiii acasă sau că se apropie nevasta și ar fi cazul să închizi filmele… ehm, filmele. De obicei un telefon se conectează la wifi-ul casei cu puțin timp înainte de a ajunge în dreptul ei, așa că acest din urmă scenariu este foarte posibil.

Integrarea cu Alexa. Aceasta nu mă interesează așa tare, având în vedere că serviciile Amazon nu sunt prezente în România și oricum par a fi mai puține funcții disponibile prin Alexa decât prin IFTTT. Găsiți aici lista cu toate comenzile.

Protecție TrendMicro integrată în router. Mai multe routere din gama medie și de top beneficiază de integrare TrendMicro, diverse module scanând rețeaua pentru atacuri malware și detectând eventualele dispozitive infectate încă de la conectare. Routerul le va izola și nu va permite infectarea altor dispozitive din rețea.

Tot prin modulele TrendMicro se blochează și anumite tipuri de atacuri din afara rețelei, există control parental, blocarea automată a site-urilor periculoase șamd.

Quality of Service. Ca multe alte routere Asus, și Blue Cave are un QoS avansat, bine făcut, în care poți configura pentru ce tip de trafic vrei să fie alocată prioritar banda și pentru ce dispozitive. Funcția este utilă pentru a aloca suficientă bandă unui calculator pentru jocuri sau unui smart TV pentru Netflix chiar dacă în altă cameră un alt dispozitiv face download cu viteză maximă de pe Internet. Gestiunea automată a QoS-ului este foarte bună, iar totul este ușor de reglat.

Traffic Analyzer. Un modul care mi-a plăcut mereu pe routerele de top Asus, acesta îți poate arăta, după ce-l lași o vreme să monitorizeze traficul, cât trafic a făcut fiecare dispozitiv și pe ce site-uri, ba chiar cât trafic s-a făcut în total din rețea pe diverse tipuri de site-uri, de exemplu pe rețele sociale.

Portul USB permite, după cum vă spuneam, conectarea unei unități de stocare externe pentru a fi accesibilă prin rețea, gestionarea ei ca media server, funcție Time Machine, instalarea unui utilitar Download Master ce va face download direct pe această unitate, backup 4G cu modem USB și conectarea unei imprimante.

În plus, există funcția AiCloud prin care această unitate poate fi accesată de la distanță, din afara rețelei.

Pot fi create și 6 rețele guest, există funcții VPN server și client, IPv6 și altele. Interfața în sine este ușor de navigat, dar își cam arată vârsta, ar merge un design mai curat, în ton cu aspectul routerului.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte multe funcții utile, inclusiv integrarea cu IFTTT și un QoS bun.
  • Design plăcut.
  • Foarte performant pe cablu și wireless.
  • Antivirus TrendMicro pentru 4 dispozitive inclus suplimentar în pachet.
  • Vitezele USB sunt mediocre.

CONCLUZIE

Asus Blue Cave este un router foarte bun, foarte performant pe toate planurile și cu multe funcții bune integrate. Vine și cu un design plăcut, iar dacă banii nu sunt o problemă, este una dintre cele mai bune alegeri în acest moment pentru un router de apartament, casă sau birou mic.

Preț: în jur de 1.300 lei la eMAG.

    29 comentarii

  1. Geez, cu banii aia iți cumperi un Smartphone sau un Tv Smart și iți mai rămân bani de un Archer C2.

      (Citează)

    • Catalin Tanase

      27/04/2018 la 2:42 PM

      Nu mai fiti ma, hateri! E scump pt ca face chestii pe care altele nu le fac si unii ar da banii astia pentru ca au nevoie

        (Citează)

    • Sunt multe routere în gama 1000+ lei și se vând binișor și acestea. Performanța costă, mai ales dacă ai un birou cu 30 de dispozitive conectate la wifi.

        (Citează)

  2. Radu, aporpos de monitorizarea traficului, banuiesc ca nici tie nu iti merge cand routerul a setat in mod bridge. Asta doar ca sa nu ma trezesc ca de fapt mie ar fi trebuit sa-mi mearga :)

      (Citează)

  3. Cred ca o sa apara ceva filme pe net cu gaura aia.

      (Citează)

  4. Are slot de SIM pentru trimiterea de SMS-uri?
    Sau cum se trimit SMS-urile?

      (Citează)

  5. De CPU si RAM ce ne poti spune?

      (Citează)

    • Ai pus o intrebare fara prea mult sens la routere. La fel si cei care intreaba care este puterea maxima pe wifi.

        (Citează)

    • Și eu sunt de acord că nu contează, importantă este performanță.

      Totuși, e interesant de notat că Blue Cave folosește un procesor Intel Lantiq, nu un Broadcom pentru AC86 sau alte modele performante de-ale lor. 512 MB RAM ca toate celelalte.

        (Citează)

  6. Off topic: pe Netflix a apărut Happy! o comedie negra super tare. O recomand cu căldură.

      (Citează)

  7. pentru pretul asta ar trebuie sa ti-o si …. ah wait..it does.

      (Citează)

  8. Chiar am ce face cu Alexa in Romania? Nu cred ca Romania este acceptata ca tara.

      (Citează)

  9. Care e pana la urma cel mai bun router ? Acoperire ;?viteza wifi te

      (Citează)

    • Păi cel mai bun la ce capitol? Crezi că e vreunul care excelează la toate? Cine știe ce pereți ai în casă, unde montezi routerul, cum îl utilizezi?

      Ca viteze wifi, cele de top de la Asus și TP-Link au cele mai bun rezultate, dar prețuri de peste 800 de lei.

        (Citează)

    • Ma interesează viteza și stabilitatea!

      Am o casa pe structura de lemn cu vata minerală in pereți nu ft groși(20 cm max) . 2 etaje. 100 mp la parter 80 la etaj . Multe dispozitive conectate ( vreo 12- telefoane tablete , imprimanta , laptop , 4 camere wifi ) și nu sunt ft mulțumit de AC 87U .

      Oare ce ar trebui sa îmi iau

        (Citează)

  10. 1.099 acum, nu mi se are deloc mult. Daca nu luasem deja AC86U dupa ultimul review de aici, chiar mi-ar fi placut asta mult mai mult.

      (Citează)

  11. Pret de router enterprise pentru o companie fara niciun renume in retelistica. Doar pentru ca are niste banalitati aparent cool integrate.

      (Citează)

    • E primul router cu acest preț pe care-l vezi? Că eu am testat multe de la Asus și TP-Link care costă și mai mult de atât. 800 Mbps pe wireless nu prinde chiar orice router.

        (Citează)

  12. Pentru ceva cu design placut recomand Ubiquiti AmpliFi HD. Poate fi folosit si ca router standalone intr-un apartament sau se poate extinde reteaua prin antene extra, daca este nevoie.

      (Citează)

  13. Am acest router de cateva luni. Protectia de la trendmicro este eficienta. Multe scanari catre porturi uzuale gen: rdp, ssh, telnet, web sunt facute de tari vecine…
    Chiar daca este activata protectia antivirus nu are efect asupra vitezei de navigare. Procesor intel, wireless intel.

      (Citează)

  14. CPU1: Intel (Lantiq) PXB4395EL (800 MHz, 2 cores)
    FLA1: 128 MiB (ESMT F59L1G81LA-25T)
    RAM1: 512 MiB (Nanya NT5CC256M16DP-DI)
    WI1 chip1: Intel (Lantiq) PSB83524M
    WI1 802dot11 protocols: an+ac
    WI1 MIMO config: 4×4:4
    WI2 chip1: Intel (Lantiq) PSB83514M
    WI2 802dot11 protocols: bgn
    WI2 MIMO config: 4×4:4
    WI2 antenna connector: MHF4
    ETH chip1: Intel (Lantiq) PXB4395EL
    Switch: Intel (Lantiq) PXB4395E

    Aici e sursa : https://wikidevi.com/wiki/ASUS_Blue_Cave

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus