un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cred că de Dăncilă nu scăpăm prea curând

28 Apr 2018  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Mi s-a părut că președintele Iohannis a ieșit din amorțeală prin declarația sa împotriva Vioricăi Dăncilă, mai ales că este un mesaj îndrăzneț ce sigur va genera scandal, mesaj venit după o perioadă în care parcă și uitasem că avem președinte.

La o a doua gândire, însă, mi se pare că președintele a făcut o greșeală. Eu cred că ar fi trebuit să arate greșelile premierului astfel încât marele public să ajungă singur la concluzia că aceasta nu este potrivită funcției, nu să audă asta din gura președintelui.

Vedeți voi, până acum Dăncilă nu a greșit flagrant cu ceva. Da, are o coafură bizară, dar ieșiți pe stradă: jumătate dintre româncele de vârsta ei au coafuri bizare. Putea fi mai rău, putea să aibă părul mov. Da, a greșit niște cuvinte prin discursuri, a vorbit din puțul gândirii, a ținut telefonul în mână la o festivitate, a stat un copil în cap pentru ea pe asfalt. Nimic care să conteze în ochii susținătorilor PSD.

Evident că nu-i bună de prim-ministru. Asta era clar încă de la nominalizare, că te uiți în CV și vezi că nimic nu o recomandă pentru această funcție. Eu și ceilalți care oricum sunt împotriva PSD-ului știam asta, nu era nevoie să o spună președintele pentru a ne convinge.

Președintele trebuie să-i convingă și pe votanții PSD că acest partid, pentru a treia oară într-un an, nu a fost capabil să numească un prim-ministru. Nu cred că reușește acest lucru pentru că Dăncilă nu a făcut mari greșeli până acum, iar votanții PSD văd doar că președintele o acuză fără motiv.

PSD deja își face bine treaba, se vaită că Iohannis nici nu le-a dat o șansă, că dă verdicte fără acoperire, că îi nedreptățește deși ei și Dăncilă vor doar binele românilor. Faptul că PNL și USR au preluat imediat discursul președintelui și susțin cu tărie eliminarea lui Dăncilă doar le dă apă la moară celor ce cred în comploturi. PSD-ul, doar de-al naibii, nu o va retrage pe Dăncilă nici dacă se dovedește cel mai slab premier din istoria planetei și a universului.

Plot twist: poate acesta a și fost planul președintelui. PSD nu o retrage pe Dăncilă, iar aceasta se va dovedi în continuare un premier slab, erodându-le poziția.

Bănuiesc că nu e cazul să mai spun că declarația președintelui este doar o declarație fără nici o putere. Un prim-ministru nu poate fi “concediat” de președinte. Poate vă amintiți cum Băsescu a fost nevoit să “coabiteze” cu Ponta multă vreme, deși îl faulta cu orice ocazie prindea.

    30 comentarii

  1. jocuri politice,sa nu uitam de unde a aterizat Johanis si ce alternative am avut la vot.Cucoana aia o sa isi dea demisia,nu va rezista presiunii si vedem cu totii ca e doar o cârpă de șters pe jos. Tara are conducatorii pe care ii merita.Raman la ideia ca singura soluție este sa „urmărim cu atenție situația„ dintr-o țara civilizata.

      (Citează)

  2. Radu, prin declaratia asta Iohannis si-a inceput campania pentru alegerile prezidentiale. De acum vor incepe atacurile.
    Si mai este o chestie: zvonurile indicau ca Dancila nu prea mai suporta presiunii si mistourilor. Daca si neamtul a inceput sa faca pressing la ea poate ca va clacla, ea fiind clar veriga slaba dintre oamenii lu Dragnea.
    Ca o fi bine sau nu, nu stiu. Eu zic ca cel mai bine ar fi ca PSDul sa ramana la putere pana cade economia cu totul ca sa vada toti votantii lor de ce sunt in stare. Efectiv imi doresc sa vad tara arazand doar vor realiza toti ce idioti sunt.

      (Citează)

    • Oricat de tare mi-as dori sa clacheze PSD, daca fute economia si mai tare mi-o fur si eu si tu si restul. Crezi ca nu au capacitatea sa ii prosteasca pe votantii lor in continuare, cum au facut pana acum?

        (Citează)

    • Problema este că, dacă PSD rămâne la putere, ei vor trăi în continuare prost, doar poporul sărăcește.

        (Citează)

    • din seria scenarita cronica
      Nu frate, a vazut-o pe aia cat de incompetenta e si cum s-a dus ea sa mute capitala la Ierusalim.
      Presedintele a facut ce trebuia, nu e nicio campanie electorala.

        (Citează)

  3. Am aflat mai demult o rețetă eficace pentru când te doare măseaua… Dacă vrei sa nu mai simți durerea cauzată de măsea, iei un ciocan și îți dai peste degete.

      (Citează)

  4. Desi nu e bine pentru o mare parte din populatie, mi-as dori ca psd sa isi duca pana la capat guvernarea. Poate, la finalul celor 4 ani, cand vom fi in groapa lumea nu va mai vota cu ei. Poate sunt naiv…

      (Citează)

    • Lumea a tot votat cu ei. Plus că oamenii aflați în groapă au tendința să voteze cu cei ce promit salvări miraculoase și creșteri de pensii, mai ales pe fondul unei povești de genul “străinii ne vor răul”.

        (Citează)

  5. Marius M (primul)

    28/04/2018 la 9:18 AM

    Îți dai seama că spui că nu a făcut nicio eroare majora fix după ce s-a amestecat agresiv în politica externa, acolo unde atribuțiile ii revin președintelui?
    Cam care ar fi o eroare majora în opinia ta? Ce-ar trebui sa facă, sa dea foc tarii?

      (Citează)

    • Radu e electronist, nu analist politic. Citeste pe moise.ro.

        (Citează)

    • Intr-o eroare mai grava esti tu. Ai auzit de ministerul de externe? Iti spune ceva denumirea?

        (Citează)

    • Marius M (primul):
      Îți dai seama că spui că nu a făcut nicio eroare majora fix după ce s-a amestecat agresiv în politica externa, acolo unde atribuțiile ii revin președintelui?
      Cam care ar fi o eroare majora în opinia ta? Ce-ar trebui sa facă, sa dea foc tarii?

      Evident că-mi dau seama. Scrie mare în articol ce-am vrut să zic: pentru votanții PSD, Dăncilă încă nu a greșit cu nimic. Votanții PSD doar l-au văzut pe președinte dând în Dăncilă fără un motiv foarte bun, ceea ce doar la confirmă ceea ce PSD-ul spune de mult, anume că ei vor să facă țara mai bună și președintele și opoziția nu-i lasă doar așa, de ciudă.

        (Citează)

  6. Tu te si pricepi la politica, Radule. Eu nu inteleg cum de nu scrii pe Politico, sau cum de nu ai rubrica ta permanenta in The New Yorker, FP, etc.

      (Citează)

    • Te poți pricepe și tu. Uită-te la știri, vezi ce atribuții are fiecare, pune-te în perspectiva diverselor părți implicate.

      Știu că-i mai simplu să lași comentarii zeflemitoare în care nici măcar propria opinie despre subiect nu o comunici, dar încearcă să vii cu util subiectului, nu heităreală ieftină.

        (Citează)

  7. Ma intreb unde e Iohanis acum cand toata lumea isi da cu parerea… as merge pe Spania.

    Ehh… Basescu si cu Ponta se pare ca nu erau asa mari dusmani, nu ma voi mira sa ii vad pe amandoi jucand table pe o plaja in Costa Rica.

      (Citează)

  8. Presedintele zice: “a intervenit arbitrar in politica externa”
    Dancila: nu imi dau pentru ca presedintele “da impresia” ca ma cheama la lectie

    Johannis are dreptate, si singura ei aparare este ca are impresii.

    Sa se duca invartindu-se cu “impresiile” ei care nu intereseaza pe nimeni.

      (Citează)

    • Te ajut eu putin
      ARTICOLUL 91
      (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
      (2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

      (3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.

      E greu cu cititul…

        (Citează)

    • Da, cum ziceam deja, noi știam că Dăncilă e praf. Votanții PSD nu știu asta, iar președintele nu i-a convins, ci doar a atacat-o când încă nu era cazul. Trebuie să știi când să lovești pe cineva.

        (Citează)

  9. mac gregor:

    Johannis are dreptate, si singura ei aparare este ca are impresii.

    Da! .. foarte pertinenta axioma ai emis!

    Și ai uitat să amintești de faptul că siguranța națională a fost în pericol (!!!) când PM nu a răspuns lui Seus 3 ore la telefon. (citat din Adevărul cel mai adevarat)

      (Citează)

  10. E o mutare intr-un joc. Doar un sah, nimic mai mult şi vezi şi declaratia anterioara despre starea economiei. Nu cred ca Iohanis isi facea ceva sperante ca D va demisiona. Nu cred ca ii se permite lui D sa demisioneze, cel putin nu acum. Motive exist destule, ultima cu politica externa fiind grava. Ca Tov D nu vede nici un motiv e alta propozitie care nu are nici o legatura cu realitatea. Mai important şi periculos este ce se intampla in excursia aia, ca aştia nu sunt turisti, ci vînzători de ţară.

      (Citează)

    • Da, dar mi se pare o mutare grăbită și slabă. Mai bine lovea când chiar era cazul sau o săpa subtil de-a lungul timpului, cum a făcut Băsescu cu Ponta și chiar și cu Antonescu înaintea lui.

      Sau să-ți aduc aminte de Băsescu și Tăriceanu. Omul a atacat când a avut un bilețel compromițător în mână.

      Iohannis a venit după 3 săptămâni de lipsă și a atacat într-un scandal în care 95% dintre români probabil nu văd nimic interesant. Lumea abia vede ce se întâmplă în țară și abia fac legătura dintre guvernare și bunăstare și tu speri să înțeleagă implicațiile internaționale ale mutării ambasadei de la Tel Aviv.

        (Citează)

  11. De cand cu internetul asta, toti am devenit formatori de opinie, fie ca avem cunostinte in domeniu, fie ca nu. Sunt pline facebook-ul, blogurile, forumurile, site-urile fantoma de stiri cu opinii care mai de care. Multi habar nu au ce e constitutia dar isi dau cu parerea despre atributiile presedintului, primului ministru si a altor componenti ai aparatului de stat. Toti vor schimbare, sa plece dancila, dar baga un text pe facebook si apoi se duc la bere, ca o sa iasa plebea la proteste, ei sunt superiori, si-au facut datoria aruncand niste cuvinte pe internet. Asa ca, impacati-va cu ideea, schimbarile de genul asta nu se fac prin stilul ctp.

      (Citează)

  12. Marius M:
    Intr-o eroare mai grava esti tu. Ai auzit de ministerul de externe? Iti spune ceva denumirea?

    daca tie ti se pare normal ca ministrul de externe sa ia o decizie ca asta… Sau ai uitat despre ce e vorba, despre relatii sensibile cu Israel si arabi, unde noi stam binisor cu amandoua partile dupa zeci de ani de calcat pe oua dpdv diplomatic…
    Astia nici nu s-au consultat cu presedintele, desi e eveident rolul sau in politica externa. Tu nu vezi ca astia incet, incet ii i-au toate puterile. Politica externa nu, las ca fac ei. Servcii secrete nu, au inceput deja cu 2 si un sfert, continua vara asta cu legile sigurantei. Cateva numiri pe la justitie nu. Mediere nu, pai ce domne suntem la scoala sa ne ia de urechi? Pai ori suntem republica semmiprezidentiala ori parlamentara? ca prea ii dau astia cu parlamentul in toata si presedintele da-l dracu.

    Apropo de constitutie, poate vrei sa citesti ce zice CCR despre presedinte si guvern cu privire la externe: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22417731-decizie-curtii-constitutionale-din-2012-arata-rolul-guvernului-politica-externa-este-executie-derivat-nu-originar-cum-este-cel-presedintelui-reprezentarea-statului-poate-delegata-catre-presedinte-atun.htm

      (Citează)

    • Nu despre cine are rolul de a muta ambasada este vorba în articol.

      În articol este vorba despre cum 95% dintre români nu înțeleg implicațiile mutării ambasadei și problema asta îi lasă reci, moment bun pentru ca PSD să le arate cum Iohannis îi heitărește de pomană.

        (Citează)

  13. Mi-ai stricat weekendu’ cu titlul asta. :))

      (Citează)

  14. 1. Eatte irelevant daca ramane dancila sau o inlocuiesc cu alt om de paie
    2. Johannis a fost obligat sa faca o miscare, altfel arunca functia prezidentiala in derizoriu.

      (Citează)

    • Iohannis a for obligat ca sa dea o fumigena dupa gafa cu evreii, restul e cancan.

        (Citează)

    • Practic, Iohannis a fost nevoit să afirme internațional poziția președinției în chestiunea mutării ambasadei și a făcut-o vehement, un fel de “chiar cer demisia premierului după ce a promis așa o prostie”.

      Frumos făcut pentru planul internațional.

      În plan local, doar le-a dat apă la moară celor din PSD să pozeze în victime.

        (Citează)

  15. io:
    jocuri politice,sa nu uitam de unde a aterizat Johanis si ce alternative am avut la vot.Cucoana aia o sa isi dea demisia,nu va rezista presiunii si vedem cutotii ca e doar o cârpă de șters pe jos. Tara are conducatorii pe care ii merita.Raman la ideia ca singura soluție este sa „urmărim cu atențiesituația„ dintr-o țara civilizata.

    Si cine te opreste sa te duci intr-o astfel de tara?
    A! Am uitat sa iti spun: vezi ca fiecare tara are coruptii sai si s-ar putea sa ai o dezamagire si mai mare cand ajungi … unde vrei sa ajungi si te trezesti ca, din punct de vedere politic, nu e o diferenta prea mare acolo fata de aici.
    Iar daca nu-ti pasa de aspectul politic de acolo, de ce ti-ar mai pasa de cel de aici, nu? Pana la urma politica ar trebui sa iti fie indiferenta, tu doar ar trebui sa cauti un loc unde sa te simti cat mai OK.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus