un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Experiențe din Chiang Mai: am fost la masaj thailandez

2 Apr 2018  ·

EXPERIENȚE, TURISM  ·

5 comentarii

Am fost de două ori la masaj thailandez în Chiang Mai, o premieră pentru mine.

Să zic din capul locului că masajul thailandez este doar un masaj, mai exact o combinație de presopunctură cu stretching. Dacă vă așteptați la masaje erotice și femei goale ce te masează în diverse moduri inedite, cu momente fericite sau nu la final – nu sunt aici. Sunt sigur că puteți avea parte și de așa ceva, dar la un bordel tradițional sau spa făcut special pentru asta (iată un link). Vă îndeplinesc acolo toate fanteziile, inclusiv unele cu masaj.

Prostituția nu este permisă în Thailanda, ci doar tolerată. Dacă mă iau după diverse domnișoare îmbrăcate în rochii mulate, cu două numere mai mici decât ele, pe care le-am văzut noaptea prin preajma barurilor, este chiar la vedere. Îndrăznesc așadar să cred că acele legende privind masajele thailandeze speciale vin din alte decenii când erau folosite ca metafore pentru bordeluri; poate nici nu vin din Thailanda.

Înapoi la masaj. Eu am intrat într-un salon de lângă hotel, cel mai apropiat, dar toate funcționează după același principiu și respectă aceeași procedură. Sunt mai multe tipuri de masaje disponibile. Cele clasice sunt masaj la picioare (vreo 50 de minute în zona de sub genunchi, apoi vreo 10 minute de masaj umerii și capul) și masaj full-body de o oră sau mai mult (în care timpul este repartizat uniform cam pe toate zonele corpului).

Există și masaje cu uleiuri sau cu pietre încinse, mai scumpe, deși nu știu cât de tradiționale sunt. Cred că un masaj full-body cu ulei de aloe vera poate fi bun dacă te-ai bronzat prea mult, de exemplu.

Saloanele din oraș au un sistem amuzant de a chema maseuze după nevoie. Noi am intrat câte 3 sau 5 în salon, iar matroana locului scotea rapid telefonul, vorbea câteva secunde și în câteva minute apăreau maseuze suplimentare, venite cu scuterul. Poate or avea un fel de Uber pentru masaj acolo, cine știe.

Începutul este mereu același: ești spălat pe picioare. Se aduce un lighean cu apă călduță, iar cineva te spală pe picioare cu un soi de săpun și te usucă cu prosopul. Eu am mers acolo după câte un duș în camera de hotel, dar ei sunt pregătiți astfel și pentru cei ce intră la masaj după o zi de plimbat sau muncit.

Cei care vor masaj la picioare rămâneau pe poziții, pe acele fotolii de la parterul salonului. Masajul thailandez full-body? La etajul 1. Masajul cu uleiuri? La etajul 2. Salonul era unul de cartier, dar dotat cum trebuie.

La etajul 1 am găsit o cameră iluminată foarte discret ce avea puse vreo 5 saltele prin ea, pe podea, fiecare cu o pernă. Erau construite ca separeuri, o perdea se putea trage pentru a le izola. Masajul se poate face îmbrăcat, dar ei îți pun la dispoziție un fel de pijama thailandeză clasică în care să te schimbi, cu un tricou moale de bumbac și pantaloni largi, iar eu m-am schimbat mereu în ea. Hainele tale se pun într-un coș de bambus de lângă saltea.

M-am uitat pe acolo, erau curați, hainele respective erau apoi duse la spălat într-o cameră cu mașini, iar în rafturi aveau altele proaspete, pentru viitorii clienți. Dacă nu vă încântă ideea, rămâneți în hainele voastre. Și fața pernei era proaspătă pentru fiecare client, iar o pătură este folosită pentru a vă înveli diverse zone ale corpului pe măsură ce masajul avansează.

Ceva muzică discretă și masajul începe de la picioare, avansând apoi spre gambe și coapse, apoi trunchi, mâini, spate, gât și cap/scalp. Vă spuneam că este o combinație de presopunctură, adică maseuza nu te freacă pe mușchi, ci te apasă constant, pentru câteva secunde și cu destul de multă putere, pe anumiți mușchi sau zone sau tendoane sau cum s-or numi, și stretching, adică îți întinde sau îndoaie mâinile și picioarele și trunchiul în diverse unghiuri, solicitând suplimentar mușchii. Totul este punctat de diverse alte manevre sau chiar lovituri de relaxare a zonelor.

Tehnica este chiar interesantă. Maseuza (sau maseurul, că poate nimeriți un bărbat) știe diverse poziții în care ține contră unei zone a corpului în timp ce o întinde pe alta, ba chiar uneori folosește picioarele sau genunchii pentru a-ți împinge un picior în timp ce ți-l ține fix, poate chiar răsucit, pe celălalt. E o teorie întreagă în spate cu linii ale corpului și metode de relaxare a mușchilor. N-a sărit nimeni pe mine, nu mi s-a urcat pe spate, ci doar la un moment dat s-a așezat cu genunchii pe coapsele mele, ceea ce a fost chiar plăcut.

Poate fi ușor dureros, mai ales când te apasă pe diverși mușchi pe spate sau pe la gât sau în momentele de întindere maximă. Mie mi s-a părut o durere plăcută (și nu rămâne cu tine, la finalul masajului m-am simțit mereu relaxat și energizat), dar dacă vă deranjează este ok să-i spuneți asta (sau eventual un au-au-au) și se prinde de limitele masajului. Cred că un alt secret este să vă relaxați acolo, nu să stați încordați și speriați. Alții probabil și ațipesc pe saltea, mai ales dacă din difuzoare răsună încet și o muzică orientală de chillout, deși din când în când maseuza vă cere să vă întoarceți pe o parte sau alta.

Prima maseuză a fost o domnișoară foarte tânără și timidă, cu o voce de abia o auzeai, dar forță zdravănă în mâini. A doua maseuză a fost o bătrână, foarte forțoasă și ea. N-aș putea spune care masaj mi-a plăcut mai mult; majoritatea manevrelor sunt la fel, dar depinde ordinea în care se aplică și dacă te apasă într-un mod nefericit pe vreun tendon sensibil sau pe la coloană.

Dacă mergeți în mai mulți, puteți să mai vorbiți acolo, să mai ziceți una alta, deși după un timp e plăcut să stai în liniște și să lași maseuza să te întoarcă frământe ca pe aluat. La final te îmbraci și pleci. Nouă ne-au dat mereu, la plecare, un ceai și un prosop fierbinte, fiind invitați să mai stăm câteva minute acolo pentru a-l bea, ceea ce am și făcut.

Prețuri: cam 5 euro full-body în centrul orașului, 6-7 euro unde stăteam noi, un fel de Dorobanți al Chiang Mai-ului. Am mai dat 20 de baht, aproximativ 0,5 euro, bacșiș.

Am doar fotografiile de mai jos, prima cu salonul văzut din stradă, iar în stânga o puteți vedea pe doamna care m-a masat, plecând în noapte cu scuterul ei după ce mă terminase, a doua cu sala de masaj. Cel mai asemănător clip cu un masaj găsit pe YouTube este acesta.


Am grupat toate articolele în tag-ul Thailanda. Citiți și despre cum am zburat acolo la clasa business cu Qatar Airways.

  5 comentarii

 1. pune poza cu “domnișoara foarte tânără și timidă” nu cu babaciunea! sau, ca sa nu afle nevasta, baga un link spre instagramu domnisoarei.

    (Citează)

 2. Atat de poluat este orasul, ca trebuie sa porti masca pe figura, sau sunt localnicii speriati de bombe?

    (Citează)

 3. Masca pe figura se poarta mai mult ca sa protejezi pe altii de “boala” ta (raceala , tuse). Este o chestiune de bun simt acolo, de la ce a pornit moda … poti afla online dar ideea este ca s-a dezvoltat intr-o masura de respect fata de altii. Deh , asiatici. N-are nicio treaba cu poluarea, nu cred ca e nimeni atat de prost sa nu stie ca noxele trec si prin panza aia.

  ipo:
  Atat de poluat este orasul, ca trebuie sa porti masca pe figura, sau sunt localnicii speriati de bombe?

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus