un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Clădire în construcție la Grozăvești cu stâlpi de susținere nealiniați

23 Apr 2018  ·

GÂNDURI  ·

31 comentarii

Cineva a făcut fotografiile de mai jos la un bloc în construcție lângă stația de metrou Grozăvești (sursa Iuliu Oana):

Blocul este acesta, e ușor de văzut de pe partea cu Regia.

Stâlpii ăia de susținere nu sunt deloc bine aliniați. Poate că susțin doar zona periferică, nu întreg blocul, dar tot aliniați ar trebui să fie, bănuiesc, dacă vor rămâne permanent pe poziție. Întrebați și voi pe cine mai știți că-i priceput la construcții și vedeți ce zice.

Dacă citiți mesajul original de pe grupul de Facebook, veți vedea și alte ciudățenii. Panoul ce descrie construcția e scris de mână, iar antreprenorul general are ca obiect principal de activitate “baruri și alte activități de servire a băuturilor”. Cred că au servit prea multe muncitorilor de pe șantier, de n-au putut ăia să alinieze trei coloane.

asus s5507

    31 comentarii

  1.   (Citează)

  2. Prima data am fost in Turcia in 2005. Ma minunam impreuna cu nevastamea de boom-ul imobiliar ce cuprinsese la acel moment toata Turcia, se construia in draci, peste tot, hectare de blocuri – imi aduc aminte ca mi-au placut unele cu balcoane foarte mari, cu gratar pe balcon si cu cos de fum la comun, cam cum sunt ghenele in blocurile noastre de 8-10 etaje.

    Ce m-a frapat erau stalpii de sustinere. Noi aveam atunci o casa P+2 in constructie, ei bine, eu la casa aveam stalpi de sustinere si plafoane mult mai groase decat la blocurile P+10 din Turcia.
    Dar, in 2008, in Turcia a fost un cutremur de 7,2 grade si stiu ca au cazut o gramada de cladiri, majoritatea datorita fracturarii sau alunecarii stalpilor de sustinere.

    Probabil ca asta ne asteapta si pe noi.

      (Citează)

  3. Mnooo. acelasi lucru se intampla si in berceni. multe multe blocuri construite, la o simpla privire observi multe lucruri interesante: de la bloc construit in marginea drumului (piata resita) la bloc construit cu coloane anapoda dar au avut grija sa indrepte cu polistiren (Huedin). Si se muta tinerii se muta…

      (Citează)

  4. Nu stiu ce sa zic, dar daca citeai comentariile de la acea postare, exista unul in care se explica destul de clar ca nu exista riscuri de prabusire sau slabire a structurii cladirii din cauza alinierii necorespunzatoare a acelor stalpi pentru ca e construita pe cadre.. in orice caz, nu este scuzabila aceasta situatie!

      (Citează)

    • Cel mai probabil stalpii in cauza nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii, dar ceva tot sustin acolo (ma gandesc ca fara ei nu puteau construi zidul de caramida). Anyway, care era costul suplimentar daca aranjau corect acei stalpi? Nimic, doar masura cineva de 2 ori si iesea un lucru frumos. Iar problema nu este la 1-2 stalpi, sa zicem ca cineva n-a fost atent. Problema se manifesta la toti stalpii iar asta inseamna ca cineva a lucrat cu picioarele iar ala de a verificat si-a bagat picioarele. De aici intrebarea: oare asa au lucrat tot blocul, inclusiv la structura de rezistenta? De asemenea, as fi curios daca exista vreo autoritate a statului care poate verifica compozitia betonului folosit acolo. In plus, observ o distanta foarte mica intre blocul construit si cladirea din plan indepartat dar si fata de statia de metrou (se vede intr-o poza mai sus).

        (Citează)

    • Cadre= structura de rezistenta este formata din stâlpi și grinzi.

        (Citează)

  5. fur:
    Nu stiu ce sa zic, dar daca citeai comentariile de la acea postare, exista unul in care se explica destul de clar ca nu exista riscuri de prabusire sau slabire a structurii cladirii din cauza alinierii necorespunzatoare a acelor stalpi pentru ca e construita pe cadre.. in orice caz, nu este scuzabila aceasta situatie!

    Cobstruit pe cadre? Adica? Legile fizicii sunt diferite?

      (Citează)

    • Structura de rezistenta e pe niste stalpi care se vad ceva mai in spate. Daca acei stalpi sunt turnati bine nu sunt probleme structurale…daca.

        (Citează)

  6. care era persoana care la un articol recent zicea ca nu e adevarat ca blocurile noi sunt praf?

    daca aia sunt stalpi de sustinere, problema cea mai mare e ca sunt prea subtiri, nu ca sunt strambi – deci cel mai probabil (sper) e ca nu sunt stalpi de sustinere.

    dar faptul ca sunt facuti stramb arata cat de bine s-a lucrat in general la acel bloc – adica deloc bine.
    orice sef de santier ar fi vazut problema de la primul stalp si nu ar fi lasat sa se intample asa ceva – deci probabil nu au sef de santier si construiesc dupa ureche – ati fi suprinsi sa aflat ca la foarte multe constructii noi pur si simplu nu exista cineva care sa se uite ce au facut aia acolo.

      (Citează)

    • Imi aduc aminte cu placere de constructia casei.
      Statul ii phute pe aia mici. Din chestiile de la casa :

      Dirigintele de santier i-a pus pe muncitor sa refaca legaturile etrierilor ca nu lasasera mustati la lungimea regulamentara.

      Nu a vrut sa ne lase sa sudam o grinda de rezistenta, am adus bare de 16m cu platforma care nici nu a avut loc sa intre pe strada.

      Stalpii de sustinere a garajului sunt bagati in gropi de aproape 1m3 beton.

      Beciul cred ca poate fi folosit lejer ca buncar atomic.

        (Citează)

    • Da, asta-i o alta tendinta stupida in romania: uneori se construieste ca pentru un buncar atomic.
      Si dupa aia se mira lumea de ce se scufunda casa in cativa ani.

        (Citează)

  7. Si in anuntul de vanzare a apartamentelor o sa spuna ca apartamentul de 2 camere are 60 mp utili, plus/minus 10 mp.

      (Citează)

  8. In comentarii este afisat si panoul santierului unde se vorbeste de 7 etaje, in poze are deja 9.

      (Citează)

  9. Nu pot sa ma pronunt exact pentru acest caz, dat fiind insuficienta datelor initiale.
    In mod curent in Romania se executa trei tipuri de structuri (generalistic vorbind) din beton armat:
    1. Structuri preponderent cu cadre de beton armat, unde stalpii preieau toate sarcinile verticale si sarcina seismica. Stalpii au sectiuni mai dezvoltate.
    2. Structuri cu diafragme de beton armat (pereti de beton). Marea majoritate a blocurilor construite in perioada comunista. Peretii din beton preieau sarcinile verticale si seismice.
    3. Structuri duale (sau mixte) diafragme si stalpi de beton armat. Stalpii sunt calculati pentru preluarea sarcinilor verticale si doar partial a sarcinilor seismice si diafragmele sunt calculate sa preia preponderent sarcinile seismice.
    La toate tipurile de structuri de beton, unde exista zidarie de caramida, este obligatorie solidarizarea zidariei cu stalpisori de beton armat. Rolul stalpisorilor este de a impiedica desprinderea peretilor de zidarie in cazul unui cutremur. In mod curent acesti stalpisori se pun la colturi, intersectii si capete de pereti exteriori si se toarna dupa executia zidariei.
    Din ce vad din poze acesti stalpisori posibil au destinatia de a solidariza zidaria (nu se regasesc si la parter). In mod curent se executa functie de peretii de compartimentare (ce pot suferi modificari pe verticala functie de cerintele arhitectului). Nu inteleg de ce iau executat inainte de executia zidariei.

      (Citează)

  10. E ok, n-are ce sa se intample, trec doar metroul si Dambovita pe dedesubt.

      (Citează)

  11. dupa cum se spune mai sus, stalpii aceia nu au chiar rol structural, nu chiar.
    – rolul lor este de a “tine” zidaria care umple fatadele, astfel incat sa nu depaseasca anumite suprafete, practic sunt niste ancore.
    – se toarna de obicei DUPA zidarie, si se leaga de ea cu armaturi
    – si nu, asta nu e o scuza ca sa nu se suprapuna
    – in unele calcule de structuri sunt incluse, caci panoul de zidarie ajuta la deformarile fatadei. dar depinde cum a fost conceputa cladirea asta, daca a fost conceputa de cineva…

    deci, pe scurt, desi nu constituie structura principala a cladirii, ce se intampla aici e f gresit si toata mizeria asta ar trebui demolata si refacuta.

    e absolut bestial ca incep oamenii sa se trezeasca si mizerii din asta nu mai scapa asa usor. dar tare mi-e ca nu se va intampla nimic, coruptie FTW.

      (Citează)

    • Trebuie sa existe o continuitate de fierbeton de la un etaj inferior la cel superior. Aici continuitate, deci legatura, nu exista ventru ca altfel nu aveau cum sa greseasca chiar daca nu erau atenti. Au construit un alt stalp la urmatorul etaj fara nici o legatura. Si chiar daca din punct de vedere al rezistentei ra fi OK este pacat pentru o cheltuiala asa de mica sa nu il prinzi de plafon.

        (Citează)

  12. Danyzus:
    Cel mai probabil stalpii in cauza nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii, dar ceva tot sustin acolo (ma gandesc ca fara ei nu puteau construi zidul de caramida). Anyway, care era costul suplimentar daca aranjau corect acei stalpi? Nimic, doar masura cineva de 2 ori si iesea un lucru frumos. Iar problema nu este la 1-2 stalpi, sa zicem ca cineva n-a fost atent. Problema se manifesta la toti stalpii iar asta inseamna ca cineva a lucrat cu picioarele iar ala de a verificat si-a bagat picioarele. De aici intrebarea: oare asa au lucrat tot blocul, inclusiv la structura de rezistenta? De asemenea, as fi curios daca exista vreo autoritate a statului care poate verifica compozitia betonului folosit acolo. In plus, observ o distanta foarte mica intre blocul construit si cladirea din plan indepartat dar si fata de statia de metrou (se vede intr-o poza mai sus).

    Costurile erau de careva mii de euro… angajarea unui topograf pentru trădări…

      (Citează)

  13. vad ca a facut ceva fani pe internet cladirea asta. presupun ca ajunge la TV si o sa se intrebe ala de o ridica ce cacat l-a lovit.

    ridica si el linistit un bloc, probabil dupa cine stie cate altele inainte si s-a trezit internetul.

      (Citează)

  14. Da’ ce are, ca si io cand fac castele din carti de joc, la fel arata.

      (Citează)

  15. Lasa boss, ca merge si asa! Cand am scris si eu despre blocurile noi, mi-a sarit lumea in cap! La primul cutremur, Turcia scrie pe noi…:(

      (Citează)

  16. Sunt inginer dinala cu calculatoarele, nu cu constructiile. Am vazut in comentariile pozei ca au scris cativa priceputi ca nu-i foarte mare deranj, ca aia nu sunt stalpi de sustinere.

    Cu toate astea eu am o problema cu peretii strambi. Fix asta o sa rezulte la constructia asta, pereti strambi sau pereti umpluti cu exces de material ca sa para drepti. Bagi diblu de 50mm adancime si prinde doar in glet. Pui dulapul, jos ai 20 mm, sus ai 120 mm. Not cool.

      (Citează)

  17. In mod normal nu prea ai cum sa torni peretii asa strambi intrucat fier betonul trebuie sa continue prin placa. Pe colt sigur sunt stalpi de rezistenta ca nimic altceva nu mai e acolo pentru a prelua din sarcina.

      (Citează)

  18. Lasă că merge și așa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus