un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Celelalte urmări ale incidentului din Afganistan

30 Apr 2018  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Opt militari români din Afganistan au fost răniți astăzi dimineață într-un atac cu o mașină capcană. Militarii sunt bine, au fost duși la spital în Kandahar și sunt în afara oricărui pericol.

Majoritatea site-urilor de știri precizează abia spre final celelalte urmări ale acestui atentat ce-a vizat militarii români: 11 copii au murit în explozie. Erau elevii unei școli religioase, iar vehiculul capcană a fost detonat lângă o moschee unde probabil se afla și acea școală.

Cu doar câteva ore înainte, la Kabul, a fost un dublu atentat. O primă explozie a adunat la fața locului jurnaliști străini și locali. Apoi, un alt terorist s-a dat drept cameraman, a intrat în mijlocul lor și a detonat bomba ascunsă în camera video. Au murit 29 de oameni, inclusiv 8 jurnaliști. Site-urile străine rezervă spațiu amplu descrierii vieții acestor jurnaliști, iar copiii sunt doar amintiți în articole.

76 de alți oameni au murit în atentate în restul lunii aprilie.

17 ani au trecut de la invazia Afganistanului. Toate tehnologiile avansate, toți sateliții, dronele, puștile și vehiculele nu pot distruge talibanii de acolo. Probabil că noii teroriști nici măcar nu erau născuți în 2001, când a început totul, și au crescut într-o țară ocupată de străini și indoctrinați că asta e de rău, trebuie să se sinucidă pentru a-i alunga pe aceștia. În curând victimele lor vor fi soldați care nu erau născuți în 2001…

    21 comentarii

  1. Avantajul unei ideologii religioase care focalizeaza energiile nu spre pace, ci spre razboi.

      (Citează)

  2. si care e ideologia religioasa care focalizeaza energiile catre pace ?
    Hindusii care le-o ard musulmanilor prin SriLanka
    Budistii care linseaza musulmani in Myanmar
    Sunitii care le-o trag Siitilor si invers – peste tot, dar hai sa zicem Irak, Yemen si Siria
    Musulmanii (tot suniti) care ucid crestini in Egipt
    si lista poate continua :)
    (da, am lasat crestinii deoparte, ca e greu sa gasesti un caz clar in care grupul agresor e definit de religia lui dar sunt convins ca nu e greu, de exemplu daca te duci prin America de Sud si Africa si ai crestitnii care le-o dau la fata musulmanilor, homosexualilor si oricarui grup care nu corespunde viziunii lor despre lume).

      (Citează)

    • @stefan

      Si mai in plus, au si situatia de triburi in razboi continuu. In istorie, de ex grecii in perioada eroica erau la fel, rupti in mini regate care se hartuiau la infinit. Ca rezultat, soldati buni, tara praf.

        (Citează)

    • Creștinii le-au dat-o … chiar creștinilor mai demult. Inchiziția îți spune ceva? Ca să nu mai vorbim de conflictul ortodocși contra catolici.
      De fapt, orice religie care are marcat în cartea de căpătâi că ea e cea mai bună și că ceilalți sunt păgâni/infideli și trebuie convertiți are fundamentaliștii/integriștii ei!

        (Citează)

    • La creștini te uiți înapoi în istorie, că în acest moment s-au mai calmat. Au fost de-a lungul timpului numeroase masacre în numele creștinismului, probabil mai multe decât la orice altă religie.

      Tot la creștinism te poți uita și pentru o posibilă soluție: creșterea nivelului de trai, ieșirea din sărăcie astfel încât religia și preotul să nu-ți mai dicteze viața. Când te preocupi de următorul concediu, un restaurant bun și ce-i nou pe Netflix nu-ți mai vine să te sinucizi în numele credinței.

      Oamenii care nu au nimic de pierdut sunt mai predispuși la astfel de gesturi.

        (Citează)

    • “Inchiziția îți spune ceva?”

      dap. A fost una din cele mai blande instante in epoca. Numarul de condamnari la moarte era mai mic decat la instantele civile.

      Daca vrei sa vezi o represiune cu adevarat sangeroasa, cauta sa vezi ce le-au facut englezii protestanti catolicilor. Sau revolutionarii francezi iluminati regalistilor din Vendeea.

      Dar mai bine nu. N-o sa dormi bine noaptea.

      Per ansamblu, crestinismul a avut un efect pacificator. Ba chiar imediat dupa crestinare, popoarele au fost foarte socate sa fie atacate de vikingi, ca ei credeau ca daca s-au crestinat cum trebuie si si-au pus la punct credinta, acum nu vor mai exista razboaie. Lupul care se impaca cu mielul, etc.

        (Citează)

  3. Ramai la chiloti si reclama “subliminala”, politica si bunul simt sunt dincolo de tine.

      (Citează)

    • Ai fi mai credibil dacă ai spune și de ce. Atitudinea de “te înșeli, iar eu sunt prea superior ca să explic de ce” nu caracterizează un om deștept.

        (Citează)

  4. Nu erau ei nascuti dar sunt la fel de morti de foame si de lipsiti de educatie. Terorismul si revolutiile nu se fac cu burta plina.

      (Citează)

  5. Alx MAX:
    Creștinii le-au dat-o … chiar creștinilor mai demult. Inchiziția îți spune ceva? Ca să nu mai vorbim de conflictul ortodocși contra catolici.
    De fapt, orice religie care are marcat în cartea de căpătâi că ea e cea mai bună și că ceilalți sunt păgâni/infideli și trebuie convertiți are fundamentaliștii/integriștii ei!

    Ai dreptate, dar nimeni nu se astepta la inchizitia spaniola

      (Citează)

  6. In articolul de pe bbc informatia e despre angajatul local care a fost impuscat. Fix la final apar si cei 11 copii impuscati, la si altele.
    Chestia asta cu soldati care mor in zona de razboi sau cu ziaristi care filmeaza fix de unde trag aia mi se pare usor normala. Pana la urma aia toti si-au asumat riscul asta, de aia sunt ei acolo. Asa ca trecerea mortii a 11 copii la “si altele” o consider o mega magarie. Probabil nu atrage click-uri.

      (Citează)

    • Hai să zicem că era angajatul lor sau lucra și pentru ei, deci poate aveau ceva motiv să se concentreze pe asta.

      Jurnaliștii își asumă riscurile, dar aici au fost special targetați, nu au murit din cauza unui ghinion.

        (Citează)

    • Stiu. De aia ii trec la “isi asuma”. Oricum, daca te uiti ce ecou au avut in occident atentatele cu peste 50 de morti din ultimele luni din afganistan/pakistan, te ia cu greata. Nimic, nada, nika, canci

        (Citează)

  7. au crescut într-o țară ocupată de străini și indoctrinați că asta e de rău, trebuie să se sinucidă pentru a-i alunga pe aceștia.

    Păi asta chiar e de rău (pentru ei), iar doctrina nu-i chiar lipsită de temei.

    E cam tot ce pot face sa lupte cu “forțele de menținere a păcii” . De menținere a păcii în alte zone și a războiului la ei, lol.

      (Citează)

  8. nwradu: Oamenii care nu au nimic de pierdut sunt mai predispuși la astfel de gesturi.

    Crezi că săracii ridică mâna sau sunt aleși?
    Cică familia primește niscai 5-15k, altfel or călcat codul supunerii și tot mor..

    Nici Monica nu e liniștită : cică din lipsa de pedele, em1000 și altele, din MAI 2019 nu mai prinde loc de dat cu ciocul șirăhățit cu boltă pe tot ce e Ro. Cu Preda cu tot.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus