un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Black Panther / Pantera Neagră

23 Feb 2018  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

14 comentarii

Black Panther este un film bine făcut, cu efecte spectaculoase, care reușește să se plaseze ușor în afara stereotipurilor legate de filmele cu super-eroi în special printr-un scenariu simplu și ușor de înțeles, o luptă pentru putere în țara Wakanda. Atâta doar că este și ușor plictisitor.

Scenariul, după cum spuneam, este simplu: Wakanda este singura țară ce are resurse de vibranium, adică un soi de adamantium, un material indestructibil, iar tehnologia bazată pe așa ceva îi face foarte avansați tehnologic, având tot felul de nave, orașe futuriste, scuturi personale, arme energetice șamd. Practic, Black Panther este mai avansat decât ceea ce vedeți la Iron Man în restul filmelor din universul Marvel. Omul este și rapid introdus, deși e un film “de origine”, ceea ce eu văd ca pe un punct bun al filmului.

Cu toate acestea, Wakanda stătea ascunsă de restul lumii, ținând pentru ei toate aceste tehnologii și puteri. Cam asta stă la baza filmului: noul rege al țării este în cele din urmă confruntat de un alt pretendent la tron, care ar vrea ca sub conducerea sa țara să fie mai implicată în problemele lumii, să ajute în lupta împotriva rasismului, să conducă planeta șamd. Până și personajul negativ nu este rău ca dracul, ci doar… negativ; nu știu dacă acesta e un punct bun sau unul rău al filmului.

Mai este și ceva umor, efecte speciale bune în câteva faze de acțiune prin orașe străine, plus o bătălie la final în care inclusiv rinoceri blindați își fac apariția, deși dă cumva impresia că în Wakanda cei 50 de oameni ai unui trib se bat cu ceilalți 30 din alt trib. Nu contează asta prea mult. Filmul e bun și nu greșește la nici un capitol.

Spuneam însă că este și cam plictisitor. Da, parcă îi lipsește ceva. Nu greșește la nici un aspect pentru că nici nu își asumă niciun risc. Aceeași intrigă restrânsă la un spațiu mic dăunează în cele din urmă filmului, zic eu. Nu are nimic memorabil, indiferent că aș căuta vreo scenă spectaculoasă de acțiune sau o evoluție a personajelor.

Actorii joacă bine, dar personajele interpretate sunt la fel de la început și până la final. Mai mult, dincolo de Black Panther, restul personajelor nu sunt nici ele memorabile, nici măcar nu le-am reținut numele, chiar dacă l-au adus și pe tipul din Hobbitul ca să fie și un actor alb pe acolo.

Știu că Black Panther a avut încasări foarte mari, dar mi se pare că filmul este undeva pe la mijlocul clasamentului celor făcute de Marvel până acum, în opinia mea.

A fost și primul film văzut la sala Ultra din Grand Cinema după ce au montat fotoliile active (și proiectorul laser). Sunt bune fotoliile, vibrau exact cât trebuie la explozii și în alte momente cu sunete joase. Inițial mă temeam că vor fi prea agresive, că-mi va tremura mâna în popcorn, dar nu e cazul, sunt reglate exact cum trebuie pentru a îmbunătăți experiență fără a atrage mereu atenția asupra sistemului.

  14 comentarii

 1. Daca vrei un alt film un pic in afara stereotipurilor, recomand Salyut 7

    (Citează)

 2. Daca vrei un film de actiune pur-sange, cauta Den of Thieves. E un heist movie cu Gerard Butler. Nu stiu daca mai e in cinema, dar merita si pe DVD, etc.

  Nu are alte calitati, dar e un shot de andrenalina bun.

    (Citează)

 3. E in acelasi stil ca prim film dintr-o serie gen dr. strange, thor 1 si altele. Inceput “safe” nimic groundbreaking.

    (Citează)

 4. Andrei Monenciu

  23/02/2018 la 2:47 PM

  nu vreau sa sune aiurea, dar a avut incasari si fiindca e un film cu negri, africa bla bla. cu femei puternice care apara regele etc.

    (Citează)

 5. @user nici nu se compara cu dr. strange sau thor…alea au fost chiar fainute..sunt de acord cu Radu, Black Panther este destul de plictisitor..chiar daca mi-am dorit mult sa imi placa…trailerul a fost foarte bine facut…dar actiune destul de putina, si in acest moment cred ca este destul de mult overrated! Si doar mi-am promis sa nu mai am incredere in orice produs/film/joc care isi face foarte multa reclama, deoarece exista teoria cum ca atunci cand ai un produs mediocru ii acorzi un buget foarte mare pentru marketing…si vad ca mi se confirma in multe cazuri (vezi NFS Payback, Suicide Squad si multe produse de pe piata alimentara..le stiti voi care)

    (Citează)

  • Dacă payback nu e ok care sugerezi? Chiar ma gândeam sa îl cumpăr

     (Citează)

  • Fiecare cu gusturile lui, eu m-am plictisit cumplit la dr. strage. Mi-a parut totul fortat.

     (Citează)

  • user:
   Fiecare cu gusturile lui, eu m-am plictisit cumplit la dr. strage. Mi-a parut totul fortat.

   Ușor forțat, dar actorii aveau farmecul lor și făceau jumătate din film.

     (Citează)

  • Ironic, consider ca cel mai reprezentativ si bine realizat Dr. Strange e cel din Thor Ragnarok.

   Asa cum am considerat ca cel mai bun Spiderman a fost cel din Civil War. (pana la Homecoming).

     (Citează)

 6. Numai mie mi se pare ca negri au un accent aparte? Cred ca as putea sa recunosc un negru numai dupa voce.

    (Citează)

  • E accentul regiunii din care vin, iar în unele regiuni sunt de obicei doar negri. Și albii din Africa de Sud au același accent ca negrii din Africa de Sud.

     (Citează)

 7. prea multe mesaje bine plasate in el:
  – cei asupriti au nevoie de arme sa se apere impotriva guvernelor,
  – black panther lives (si da.. chiar vorbeau de miscarea din 80’s)
  – africa e buricul pamantului, toti au plecat de aici
  – fight the power (postere cu public enemy)

    (Citează)

 8. L-am vazut la cinema Pantera neagra, mi-a placut nota 10.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus