un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

5 sfaturi pentru ca bateria telefonului să țină mai mult timp

8 Feb 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

Un consum neobișnuit de mare al bateriei telefonului vine de la aplicații ce consumă o mulțime de resurse sau de la aplicații prost scrise, ce rămân cumva agățate în memorie. Dacă aveți un consum neobișnuit de mare sau pur și simplu vreți o autonomie mai mare, iată %s sfaturi pentru asta:

Dezactivați Chat Heads în Facebook Messenger. Prostia aia de opțiune de face mutra cuiva să apară peste desktopul telefonului și peste orice altă aplicație consumă multă baterie deoarece solicită constant procesorul grafic cu diverse overlay-uri.

Se dezactivează din opțiunile programului Messenger. Când vă dă cineva un mesaj, veți auzi sunetul specific și puteți vedea cine v-a contactat trăgând în jos meniul de notificări.

Dacă utilizați Messengerul doar pentru funcțiile sale de bază, încercați mai bine Messenger Lite, care consumă mult mai puține resurse. Versiunea de iOS o găsiți singuri.

Dezinstalați aplicațiile pe care le utilizați foarte rar. Chiar dacă nu rulează, și ele consumă ceva pe acolo.

Ați primit vreodată o notificare de la o aplicație pe care n-ați mai utilizat-o de mult timp? Poate că v-a spus că a apărut o versiune mai bună, poate că v-a propus un upgrade pe bani sau v-a informat de vreo ofertă, dar ați rămas surprinși pentru că, pe undeva sub capotă, acea aplicație rulează și intră pe net și dă notificări?

Multe fac asta; nu toate, dar multe. Dacă nu le utilizați, eliminați-le din telefon și gata. Eu, de exemplu, am instalat pentru excursia în Colmar două aplicații de traducere de la Google și Microsoft. Sunt cool, îndrepți camera spre un text sau meniu de restaurant și ți se traduce în timp real în limba aleasă. Utile, dar le-am dezinstalat când am revenit acasă și le voi instala la următoarea călătorie mai lungă în altă țară a cărei limbă nu o vorbesc.

Monitorizați consumul per aplicație. Unele aplicații, de obicei alea făcute de câte un binevoitor cu o idee bună, dar fără testare suficientă, mai au diverse probleme, rămân agățate în memorie, nu sunt optimizate șamd. Telefonul meu îmi poate arăta consumul per aplicație (ba chiar îmi atrage singur atenția când există un consum neobișnuit de mare) și, dacă observ că una mă rupe la baterie, o opresc apăsând Recent Apps și închizând-o din lista de acolo sau, dacă nu apare acolo, cu Force Stop, eventual pe termen lung o înlocuiesc cu alta sau renunț la ea.

Și aplicațiile bune și populare pot avea astfel de probleme, cu toată testarea din spatele lor. Într-o zi, în timp ce încercam să uploadez un clip video dintr-un autobuz în mișcare prin zone fără semnal, aplicația de Facebook a rămas blocată urcând un anumit segment de film, la nesfârșit. A consumat 2 GB de trafic încercând să urce în mod repetat aceiași 200 MB și a consumat o grămadă de baterie până m-am prins că un Force Stop o va rezolva.

Folosiți Close All. Apăsați tasta Recent Apps, care vă arată aplicațiile utilizate recent, echivalentul unui Alt+Tab în Windows, și veți vedea acolo și opțiunea Close All. Din experiența mea, scoate din memorie aplicații păstrate acolo de Android pentru a fi rapid lansate și nu are nici un efect negativ asupra funcționării lor, nu le resetează, nu le oprește din a trimite ulterior notificări șamd.

Restartați telefonul dacă observați un consum neobișnuit de mare. Eu restartez telefonul foarte rar, probabil o dată la lună sau chiar mai rar, iar când o fac este pentru că nu pot rezolva altfel anumite probleme.

Poate ați observat că uneori bateria se consumă mai repede decât sunteți obișnuit. Telefonul meu ține aproape două zile, iar dacă văd bateria la 15% în prima zi, în condiții normale de utilizare, mă prind că vreun serviciu Android a făcut buba. Soluția cea mai simplă e un restart.

Dincolo de asta, o baterie externă vă poate salva din multe situații. Recomandarea mea nu este un acumulator de mari dimensiuni, că nu mergeți 5 zile în peșteră, ci unul plat (ca să încapă ușor în buzunar, eventual lângă telefon în timp ce-l încarcă) și cu încărcare rapidă. Găsiți destule variante la eMAG și PC Garage, personal folosesc un Samsung de vreo 5000 mAh cumpărat acum vreo doi ani și care încă se ține bine. Varianta actuală ar fi aceasta. Cei din jurul meu sunt încântați și de cele Asus, dar atenție să fie seria Power Pro, de Anker și Xiaomi, dar de obicei sunt de 10.000 mAh și mie mi se par prea mari. Luați ce doriți.

Nu cumpărați un acumulator cu cablu integrat decât dacă aveți telefon cu USB-C și acumulatorul are același tip de cablu. Altfel, dacă încă aveți microUSB, probabil că este ultimul an cu un astfel de port.

Dacă doriți un încărcător rapid pentru mașină, iată un review.

  29 comentarii

 1. Despre ce aplicații de translate este vorba?

    (Citează)

 2. Referitor la aplicatiile de traducere – nu e ok daca sunt trecute in sleep mode de Android ? Omoara notificarile din cate stiu si parca nu le mai lasa active in fundal.

    (Citează)

 3. Messenger Lite pe Ios nu o gasesc in store :(

    (Citează)

 4. Deci practic cele 5 sfaturi sunt 1: nu tineti nici o aplicatie deschisa.

  Va dau si eu un sfat din asta: nu deschideti ecranul, e unul din cei mai mari consumatori.

    (Citează)

 5. parca de la android 6 stie el sa inchida aplicatiile din background sau sa le administreze mai eficient.

    (Citează)

  • Da, chestia aia cu Close all nu prea mai e valabila, mai ales daca ai suficient RAM. Mai mult pierzi timp incarcand aplicatia din nou.
   E important totusi sa nu permiti unor aplicatii sa functioneze in background.

     (Citează)

 6. Nu este messenger lite pt ios.
  Iar sfatul ca dezinstaleaza ce nu folosești ca trage undeva la cantar suna a poveste de la spart semințe hai serios acum

    (Citează)

 7. Radu, aplicatiile nu trebuie sa fie deschise sau sa ruleze in vreun fel ca sa primesti notificari. Push notifications se trimit de pe un server catre telefon, OS-ul le manipuleaza si afiseaza, atata timp cat aplicatia e instalata.

    (Citează)

 8. Messenger Lite încă nu e disponibil, din păcate, în AppStore-ul de România.

  Cât despre restul, din fericire, ele nu prea se aplică pe iOS.

    (Citează)

 9. Oare cand o sa avem si noi niste baterii mai bune/eficiente la telefoane ? Avem xGB de ram, zeci de nuclee in procesoare, camere, cititoare de fete, amprente etc si …
  baterii care mor dupa o zi…

    (Citează)

 10. Cum de te tine bateria 2 zile? A mea daca tine 10-12 ore sunt multumit. Galaxy S6Edge.

    (Citează)

 11. xiaomi mi a1 , bateria tine ‘animalic’ de mult :)

    (Citează)

 12. Folositi si Greenify, hiberneaza aplicatiile din background fara a le inchide de tot, deci e o varianta de mijloc cat de cat optima. Si da, fb messenger rupe bateria, la fel si skype.

    (Citează)

  • E o soluție pentru ROM-uri stock sau stock based. Am folosit mult timp Greenify dar pe 7.1.2, RR ROM, nu e nicio diferență între Greenify și Doze. Pe testate, nu povești.

     (Citează)

 13. Nu gasesc “Chat Heads”..

    (Citează)

 14. Cele mai mancatoare sunt Facebook, Messenger si WhatsApp. Din pacate Facebook Lite, Messenger Lite nu exista variante pentru iOS.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus