un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: încărcător auto cu fast charge Vetter Jet 3 pentru telefoane

20 Oct 2016  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Dacă aveți telefon cu încărcare rapidă, probabil că apreciați această funcție foarte utilă și v-o doriți și pe încărcătorul auto din mașină. Acolo este și mai utilă, că Waze consumă mult sau poate aveți o călătorie scurtă în care vreți să încărcați cât mai mult telefonul.

Vești bune, încărcătoare auto cu fast charge există, mi-am cumpărat eu unul și mai jos îl puteți vedea testat. Este un model Vetter Jet 3.0 cu QuickCharge 3.0 și face ceea ce trebuie.

Specificații Vetter Jet 3.0:

  • Ieșire pe portul QuickCharge 3.0 de 3,6-12 Volți cu maxim 3 Amperi
  • Ieșire pe portul Smart și pe portul USB-C de 5 Volți cu maxim 3 Amperi
  • Tensiune alimentare între 9 și 24 Volți
  • LED albastru de semnalizare
  • Circuite electronice pentru protecție la supracurent și supraîncălzire
  • Încarcă dispozitive Android, Apple și altele, dar nu neapărat rapid

Preț: costă 89 de lei la e-day.ro, de unde l-am luat eu, că știam că livrează sigur a doua zi și prin TNT. Îl găsiți și la eMAG.

HARDWARE

Încărcătorul este negru, făcut dintr-un material plăcut la atingere. Fișa vorbește despre “titanium coating” și “german material”. Pinii de contact cu priza mașinii sunt suficient de mari și solizi pentru a asigura un contact bun.

incarcator_auto_rapid_vetter_jet_01incarcator_auto_rapid_vetter_jet_02
incarcator_auto_rapid_vetter_jet_03

În partea de sus sunt două porturi normale USB, unul numit Smart și altul numit QC3.0, și un port USB tip C, reversibil, pe centru, sub un mic LED albastru de semnalizare.
incarcator_auto_rapid_vetter_jet_04

Cele trei porturi pot funcționa simultan și, în teorie, poți alimenta simultan trei dispozitive cu trei cabluri, dar ideea din spatele lor este următoarea:

Portul QuickCharge 3.0 – este gândit pentru dispozitivele cu chipseturi Qualcomm Snapdragon care includ tehnologia de încărcare rapidă QuickCharge, indiferent că vorbim de versiunea 1, 2 sau 3 a ei. Fiecare generația a tehnologiei QC a permis puteri mai mari de încărcare, iar majoritatea telefoanelor de top din ultima vreme au măcar QC2.0 la bord.

Pe site-ul Qualcomm găsiți o listă la zi cu telefoane, tablete și alte accesorii ce integrează tehnologia QuickCharge. Telefonul meu, LG G5, este Quick Charge 3.0, la fel și HTC 10, Asus Zenfone 3, Xiaomi Mi5, și altele. Samsung Galaxy S6 și S7, Note 4, Nexus 6, Zenfone 2, LG Flex 2 și G4, HTC One M8 și M9, Sony Xperia Z2, Z3, Z4 și Z5 și altele sunt compatibile QuickCharge 2.0. Găsiți mai multe modele în acea listă. Mai multe informații despre QuickCharge găsiți aici și aici.

Ce mai trebuie reținut este că fiecare producător poate implementa parțial această tehnologie. QC 3.0 permite tensiuni de încărcare de 5-12 Volți pentru telefoane, dar LG G5-ul meu pare limitat la 9 Volți, că încărcătorul atât poate (și, în testele mele, n-a trecut de 9 Volți). Așa că verificați în fișa telefonului vostru exact cum se încarcă.

Portul USB-C – pentru că cei din spatele standardului USB sunt foarte neinspirați și mereu în urma vremurilor, ei au lucrat în paralel la un alt standard de încărcare rapidă ce prevede o tensiune maximă de 5 Volți și un curent maxim de 3 Amperi.

Majoritatea producătorilor ce folosesc chipset-uri Qualcomm au implementat tehnologia QuickCharge, dar alți producători nu. Un exemplu pe care-l știu este Google, care pentru Nexus 6P și Nexus 5X a ales să respecte specificațiile USB, nu cele Qualcomm. Probabil că și noile Pixel sunt la fel.

Oricum, nu contează așa tare. În teorie, 5V cu 3A înseamnă o putere de 15W, suficientă pentru a asigura o încărcare rapidă.

Portul Smart – acesta este gândit pentru alte dispozitive și detectează automat tensiunea și curentul maxim de încărcare. Mă gândesc că este cel mai potrivit pentru dispozitive Apple și alte dispozitive.

CUM ÎNCARCĂ ÎN REALITATE

Am putut testa doar cu LG G5-ul meu, care integrează Qualcomm 3.0, dar limitat la maxim 9 Volți.

Măsurat cu un multimetru, încărcătorul a oferit 8,57 V cu 2,05 A, adică o putere de 17,56 W. Pe parcursul minutelor cât l-am supravegheat, a indicat inclusiv 7,53 V cu 2,38 A, adică o putere de 17,92 W. Asta-i o încărcare foarte rapidă!

Telefonul variază mult modul de încărcare. În primele 5 minute ale testului, a stat pe la 6,5 V cu 2,7 A (17,55 W), apoi a urcat tensiunea și a tras un curent mai mic. Valoarea depinde și de gradul de încărcare a bateriei, că pe final micșorează puterea de încărcare.

incarcator_auto_rapid_vetter_jet_10

Ca să zic altfel, în 10 minute telefonul mi s-a încărcat de la 26% la 47%.

Am testat încărcarea și pe celălalt port USB mare, dar acolo n-a trecut de 5 Volți cu 1 Amper, ceea ce este o încărcare normală, nu rapidă.
incarcator_auto_rapid_vetter_jet_06

Pe portul USB tip C n-am încercat din lipsă de astfel de cablu. Actualizez atunci când voi obține unul.

Atenție: pentru astfel de amperaje sau tensiuni ar fi bine să aveți un cablu USB de calitate, ca să nu riscați o supraîncălzire sau topire a firelor din interiorul său. Eu am luat acum câteva luni un cablu Portapow tot de la e-day.ro și pe acesta îl folosesc în mașină. Dacă aveți telefon cu microUSB, cumpărați un cablu de calitate de acel tip. Ideal ar fi unul original, de la producătorul telefonului vostru, făcut pentru acesta.

Acum câteva luni îmi cumpărasem și un încărcător auto normal, tot Vetter, dar nu rapid. L-am testat și pe acesta, nu trece de 5 Volți, dar curentul poate urca spre 2 Amperi.
incarcator_auto_rapid_vetter_jet_07incarcator_auto_rapid_vetter_jet_08

Prizele/brichetele auto scot de obicei 12 Volți, așa că încărcătorul rapid Jet 3 este mult mai potrivit și mă bucur că l-am cumpărat. Mi-ar plăcea să-l pot testa și cu un telefon ce poate fi încărcat la 12 volți (singurul pe care-l știu cu așa ceva este HTC 10), dar prind eu unul și actualizez articolul. Cândva poate-l testez și cu un iPhone.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Încarcă rapid telefonul, putere de peste 18 W.
  • Construcție solidă, pare fiabil.
  • Trei porturi de încărcare.
  • Nimic, cu mențiunea că l-am testat doar pe telefonul meu.

CONCLUZIE

Îmi doream un încărcător auto rapid pentru mașină și mă bucur că l-am găsit pe acesta. Vetter Jet 3 își face treaba cu brio și n-am ce să-i reproșez.

Preț: costă 89 de lei la e-day.ro, de unde l-am luat eu, că știam că livrează sigur a doua zi și prin TNT. Îl găsiți și la eMAG.

    18 comentarii

  1. Astept Black Friday. :P

      (Citează)

  2. toata lumea cred ca asteapta BF-ul :)) speram sa nu fie o alta dezamagire

      (Citează)

    • Mihai, eu nu am fost dezamagit. Am reusit sa cumpar un Iphone 6 la pret de 2000 de lei, cand cel mai ieftin de pe piata era 2700 de lei. Am folosit aplicatia emag, am stat cu ochii pea ea, si pe la 8 si un pic, cand a pornit BF-ul… pac, am dat comanda imediat.

      Am inteles ca au fost 300 de telefoane, dar s-au dat in cateva secunde, pentru ca erau sute de mii de oameni online, pe pozitie.

        (Citează)

    • Dacă nu găsești la reducere ceea ce ai vrea să cumperi, ești dezamăgit.

        (Citează)

    • Si eu am prins iphone la 2000 lei. Au fost cateva produse bomba cu stoc limitat (iphone-ul si alte cateva produse cu reducere f mare si reala), in rest produse cu reduceri apropiate de preturile din lunile de inainte. Ba chiar daca nu ma insel era ceva care era mai scump de bf decat in octombrie. Cam asa va fi si anul acesta: vreo 10 produse bomba cu reducere mare pe care se vor bate mii sau zeci de mii de oameni si care se vor epuiza in 1-2 minute maxim, si in rest produse cu reduceri normale care oricum se vor vinde, pentru ca efectul de turma

        (Citează)

  3. USB-C suportă (cu device-urile potrivite) un output de până la 100W. A fost gândit și pentru laptop-uri mici, nu doar pentru telefoane. Probabil de asta au venit cu propriul standard pentru încărcare.

      (Citează)

  4. Pe cei cu Oneplus 3 nu-i ajută :(. Poate pe viitor, un alt dispozitiv…

      (Citează)

    • Păi rămâne de văzut. Dash Charge are 5V cu 4A, deci ai putea încărca la un maxim 5V cu 3A, dacă telefonul și încărcătorul negociază bine. Oricum, tot cred că trage un curent mai mare decât pe un încărcător normal.

        (Citează)

  5. “Fiecare generația a tehnologiei QC a permis puteri mai mari de încărcare” – Diferenta de putere intre QC 2.0 si 3.0 este….nula. Ambele suporta maxim 18W, doar ca la QC 3.0 se poate selecta orice voltaj intre 3.7 V si 12 V spre deosebire de QC 2.0 care avea valori fixe la 6V, 9V si 12V.

    In lista mare a tuturor accesoriilor declarate oficial compatibile QC 3.0 nu apare acest incarcator Vetter, si de fapt, niciun produs Vetter. Lista e adusa la zi aproape in fiecare luna. Poate ca intr-adevar au chipul suportat oficial de catre Qualcomm integrat in incarcator, dar cat timp dispozitivitul nu apare in acea lista, sunt deja destule alternative pe piata care au deja aprobarea lor dupa care ma pot orienta.

    “Portul USB-C – pentru că cei din spatele standardului USB sunt foarte neinspirați și mereu în urma vremurilor, ei au lucrat în paralel la un alt standard de încărcare rapidă ce prevede o tensiune maximă de 5 Volți și un curent maxim de 3 Amperi.”

    USB-PD are si standard de 9V/2A sau 12V/1.5A. Nu sunt deloc in urma, singurul motiv pentru care producatorii prefera varianta Qualcomm il reprezinta banii economositi. Pentru un port USB-C cu standard PD, Intel cere mai multi bani fata de cat cere Qualcomm pentru implementarea Quick Charge. Si pentru ca toti producatorii vor sa aibe o factura mica la piese si manopera inainte sa ajunga telefonul la raft, oare ce o sa aleaga?

      (Citează)

    • Dacă USB făcea standardul la timp, nu mai apăreau QC și Dash Charge și alte prostii. Dar au rămas în urmă în timp ce Qualcomm s-a băgat bine de tot pe piață.

      Oamenii sunt complet neinspirați, le-a trebuit ani de zile și concurența de la Apple ca să înțeleagă și ei că e bun un conector reversibil. Sunt chiar curios, inginerii ăia de la USB/Intel oare n-au s-au chinuit niciodată să bage microUSB-ul pe direcția potrivită? Nu s-or fi gândit niciodată “băi, ce mișto ar fi dacă mufa asta ar fi simetrică…”? Asta pe lângă toate prostiile de la USB 2.0 și 3.0 ca legături de date.

      QC3.0 merge până la 20 V, apropo.

        (Citează)

    • Tudor:
      Poate ca intr-adevar au chipul suportat oficial de catre Qualcomm integrat in incarcator, dar cat timp dispozitivitul nu apare in acea lista, sunt deja destule alternative pe piata care au deja aprobarea lor dupa care ma pot orienta.

      Eu m-am uitat prin magazinele online si nu am prea vazut alternative in piata compatibile QC 3.0 in afara de asta: http://www.easycharge.ro/incarcator-auto-anker-powerdrive-quickcharge3

        (Citează)

    • Standardul USB-PD e din 2012, Quick Charge 1.0 cand a aparut? 20……13 :)

      My bad, merge pana la 20V dar puterea maxima tot la 18W e limitata. Hence, diferenta de putere dintre QC 2.0 si 3.0 e in continuare nula.

      “Oamenii sunt complet neinspirați, le-a trebuit ani de zile și concurența de la Apple ca să înțeleagă și ei că e bun un conector reversibil. ” Conectorul ala lat de la primele varianta iPhone ce era? Evolutie? Nu, era pur si simplu un deget mijlociu “Noi suntem Apple, facem ce conector vrea penixul nostru, nu ne interseaza ce standard aplica 99% din piata. Daca vrem sa facem un conector in forma de pentagrama, clinetii nostri il vor cumpara oricum. Plus adaptoarele necesare”.

      Apple nu-s in stare sa puna niste conexiuni standard video la iesire pentru MacBookuri si in felul asta daca incercai sa-l legi la un proiector care avea toate standardele posibile….iti trebuia adaptor. Pentru ca asa au creat Apple concurenta la Intel/USB prin scarpinat la urechea dreapta cu mana stanga? ….

      @nashu_mare: Pentru orice nu gasesti in magazinele online romanesti exista Amazon Germania ;)

        (Citează)

  6. Cand am inceput sa citesc articolul voiam sa te intreb daca merge pe G5. Am vazut apoi ca exact pe modelul ala l-ai testat. Tot G5 am si eu, cumparat oarecum influentat de review-ul tau.
    Intrebare: Ai zis ca are un LED indicator albastru. Cat de puternic e LED-ul ala?
    Toate incarcatoarele auto pe care le-am avut pana acum aveau un led de ziceai ca e farul din Alexandria iar noaptea deveneau chiar deranjante, mai ales daca pasagerii vor sa doarma.
    Poti sa imi spui (daca priza masinii e inclinata “in sus”) daca proiecteaza lumina pe plafonul masinii?

      (Citează)

    • C: Intrebare: Ai zis ca are un LED indicator albastru. Cat de puternic e LED-ul ala?

      E mic de tot, nu mi s-a părut deloc deranjant. N-am condus noaptea, dar nu cred că va fi deranjant, nu-i lanternă ca alea de pe boxele Genius și nu proiectează lumină.

        (Citează)

    • Oricarui led ii poate fi scazuta intensitatea “profesional” :). Oja, o bucatica de autocolant colorata in culoarea potrivita, banda izolatoare. Eu la ledul monitorului am aplicat banda izolatoare si am lasat maxim 1 mm descoperit pt ca era cred de 15 mm lungime

        (Citează)

  7. Posmagiu Gabriel

    01/08/2017 la 11:06 PM

    Salut.Ma intereseaza si pe mine un incarcator auto pentru One plus 3.Mersi

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus