un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un truc pentru a afla direcția metroului ce tocmai intră în stație

25 Jan 2018  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Să vă spun un truc bun pentru metrou.

Știți momentul acela când sunteți în partea superioară a stației de metrou, poate la aparatele de taxare, iar dinspre peroane se aude trenul intrând în stație, așa că multe lume fuge spre scări, se apleacă să vadă pe ce sens a venit metroul și unii se liniștesc, că nu-i cel bun pentru ei, alții aleargă în continuare pe scări pentru a-l prinde?

Există o soluție mai simplă pentru a determina pe ce parte este trenul fără a fi nevoie să-l vedeți.

Dacă sunetul său este foarte puternic, înseamnă că a intrat în stație pe partea unde vă aflați. Pentru că are viteză, sunetul este mai puternic.

Dacă sunetul său este mai redus, înseamnă că a intrat în stație din partea opusă de unde vă aflați și-l auziți când deja a încetinit.

Puteți afla astfel, doar din intensitatea sunetului, dacă este pe partea bună sau nu pentru voi. Chestia asta se poate aplica aproape în orice stație de metrou, că majoritatea au intrările în capete, nu în centrul platformei.

This hack brought to you de doi factori: ani mulți de utilizare a metroului și ani mulți de jucat Counter-Strike. Jocurile astea chiar te învață să-ți folosești și auzul.

    35 comentarii

  1. Nu am înțeles nimic. Cand intra prin capatul tau intra cu viteza si cand intra prin capatul celălalt intra mai incet?

    Nu cumva intratul metroului in statie e o metafora, la fel ca viezurele in scorbură?

      (Citează)

    • Zgomotul perceput este proporțional cu viteza instantanee a metroului.

      Metaforele de tip viezure eu le fac cu vaporul în port, că face și honk-honk și mi se pare mai apropiat de ce se întâmplă în realitate.

        (Citează)

    • Si daca intrarea in statie este pe mijlocul peronului…Teoretic s-ar auzi la fel… :D

        (Citează)

  2. Sau te uiti pe afisaj, iti spune care este in statie sau care si cand urmeaza sa ajunga.

      (Citează)

  3. Cătălin Tănase

    25/01/2018 la 8:08 AM

    Eu nu înțeleg graba după metrou. Dimineața vad cum lumea fuge intre cele doua stații de la Victoriei. La ora aia trenurile vin la un interval de aproximativ un minut. Păi dacă acel minut contează așa mult plec mai devreme de acasă cu fix un minut :)

      (Citează)

    • Pai poate nu sta toata populatia Bucurestiului pe M2…

        (Citează)

    • În teorie, nimeni nu s-ar grăbi nicăieri dacă ar ști dinainte că mai bine pleacă mai devreme cu un minut. În practică, se mai întâmplă neprevăzute. Uiți cheile, nu e gata altul etc.

        (Citează)

    • Nu chiar, prefer să mă plec mai târziu și să mă grabesc, decât să pierd mai mult timp și s-o ard relaxat.

        (Citează)

  4. si cum iti dai seama de acolo care e sensul care iti trebuie?

      (Citează)

  5. Andrei:
    Nu cumva intratul metroului in statie e o metafora, la fel ca viezurele in scorbură?

    Nu ar trebui sa fie necesar un articol atat de lung ca sa iti dai seama la care capat al viezurelui te afli (si alte informatii utile pe aceasta tema).

    Revenind la subiect, efectul e util doar daca stii din ce directie ar trebui sa soseasca metroul dorit (in cazul meu e foarte util).

      (Citează)

  6. Catalin Alexandru

    25/01/2018 la 8:41 AM

    Pai si daca esti la Unirii, ai facut transfer din Pipera, cum stii ca cel care vine e pentru Republica sau Anghel Saligny ?

      (Citează)

    • Eu tot la asta credeam ca se refera articolul. Chiar eram curios sa descopar acel truc. Acum ca am citit articolul si stiu despre ce e vorba, tot ce pot sa spun e ‘multumim capitane evidenta’.

        (Citează)

  7. Carcotasi dom’le, nu apreciaza un sfat bun.
    Uite inca unul: daca vedeti metroul de la distanta, puteti afla foarte usor daca vine sau pleaca. Daca vine, o sa aiba o nuanta mai albastra asa, iar daca pleaca – rosie.

      (Citează)

  8. dragut, dar cum stiu daca zgomotul care se aude intr-un anumit moment e zgomotul mai puternic sau cel mai putin puternic?

    chiar si daca sa zicem stau la intrare si astept cate un metrou din fiecare sens ca sa inteleg care e diferenta de zgomot, asta tot nu garanteaza ca data viitoare o sa-mi amintesc cele 2 intensitati ale zgomotului ca sa le pot compara cu ce aud atunci, pentru ca e dificil sa tii minte cu precizie intensitatea unui zgomot.

    si in afara de asta, solutia nu e aplicabila cand intrarea in statie e la mijlocul peronului, ca se va auzi cam la fel.

      (Citează)

  9. nwradu:
    Îl știi dinainte, că mergi zilnic în acea stație.

    pai daca mergi zilnic nu inveti si orarul?

      (Citează)

  10. Eu am implementat un alt truc, din experienta mea de metrou, fara Counter Strike:

    Te uiti la persoanele care se grabesc si alearga spre peronul unde vrei sa ajungi tu – unele au deja vizibilitate asupra sinelor, sau ajung sa vada INAINTEA TA daca metroul intra pe peronul respectiv – daca da, vor continua sa alerge sau vor accelera. Daca a fost alarma falsa, isi mai calmeaza galopul, fac o fatza dezamagita, ingenuncheaza si urla De ce eu, de ce mie…
    Functioneaza in 9 cazuri din 10, rareori dai de o persoana Zen care e imuna la bioritmul de prindere sau nu a celui mai nou metrou lansat in statie.

    Metoda ta o coroborez oarecum cu trucul meu, intr-adevar, dar de sine statatoare e cu mai mult fail rate – intai trebuie sa imi dau seama daca sunetul este unul de intrare sau de iesire din statie, apoi sa vad intensitatea lui, pe unde sunt eu in statie si de unde se aude etc…. Pana procesez astea, deja am pierdut startul uneori sau deseori.

    Visual cues provided by other crazy humans are the best.

    Iar alergatul dupa metrou este o tampenie. Chuck Norris style, sa intre metroul in statie conform programului, si ma urc cand vreau eu :)

      (Citează)

  11. Asta e un exemplu de “articol” despre nimic cu un titlu de tipul clickbait.

      (Citează)

  12. Asta presupune că știi și la care peron capul e în direcția sau în direcția opusă destinației tale, ceea ce la mine nu se aplică mereu.
    în plus “mai puternic” e relativ, și de asemenea tb. să prinzi exact momentul intrării, dacă deja trenul “a bagat capul” în stație… nu mai e nici o diferență.

    keep trying, nwradu, poate găsești un truc cu adevărat bun si util :-)

    De ex, cobori de pe peron, pui urechea pe șine și printr-un algoritm isteț, îți dai seama din ce parte vine.

    Sau, cobori de pe ambele peroane, pui mîna pe a treia șină, si încerci să apreciezi la care tensiunea e mai mică. La acel peron probabil că trenul e mai aproape, căci căderea de tensiune crește odată cu consumul, deci cu apropierea trenului.

      (Citează)

  13. Dar un truc sa afli pe ce parte se vor deschide usile la statia urmatoare stii?

      (Citează)

    • @nashu_mare Casti bine urechile. Iti folosesti abilitatile extra-senzoriale si la un moment dat o sa auzi ca prin vis “urmeaza statia gara de nord cu peronul pe partea dreapta”.

        (Citează)

  14. Foloseam deja acest truc, foarte util pentru statia 1 Dec. Great minds think alike! :)

      (Citează)

  15. Poti sa vezi de sus panourile care anunta care metrou intra in statie, dar trebuie sa stii unde sa te uiti. In pasaj exista alte afisaje care iti spun in cat timp si catre ce directie ajunge un metrou.

    Catalin Alexandru:
    Pai si daca esti la Unirii, ai facut transfer din Pipera, cum stii ca cel care vine e pentru Republica sau Anghel Saligny ?

      (Citează)

  16. Deci eu am inteles ca te jucai counter strike cand tocmai a intrat metroul in statie …si ti-ai dat seama ca ti-a venit…metroul.

      (Citează)

  17. Si daca ai casti din alea smechere cu anulare de zgomot ambiental, cum faci?! Exista o aplicatie pentru asta?
    E abia Ianuarie si ai scris articolul epic al anului.

      (Citează)

  18. Folosesc o metodă similară pentru a stabili dacă o mașină se apropie sau depărtează. Când zgomotul scade se depărtează, când crește se apropie.

      (Citează)

    • Serios ? Ce spui tu aici e ca in poza cu piatra: daca e uda inseamna ca ploua, daca ii vezi umbra pe pamant inseamna ca e soare, daca e zapada pe ea inseamna ca ninge samd…

        (Citează)

  19. e ca in bancul ala. ..

    Care e diferenta intre unul care cade de la etajul 1 si unu care cate de la etaju 10?

    de la etajul unu face: bufff! aaaaaaaauuuuuuu!
    de la etajul 10 face: aaaaaaaauuuuu!buffffffffff!

      (Citează)

  20. După trenuri și femei nu alerg niciodată! Pleacă unul, vine altul! De ce să mă grăbesc când știu că vine următorul în 2-3 minute?

      (Citează)

  21. Deci doamne Dumnezeule, 2 minute pe care nu mi le da nimeni inapoi. Și chiar am vrut sa comentez sa iti spun ca dacă n-ai material de scris, nu mai posta rânduri fără conținut

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus