un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sunt mai deconectat de Internet decât ați crede

15 Jan 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Users take our technologies with them to bed. When they wake up, they check for notifications, tweets, and updates before saying “good morning” to their loved ones.

Știu, am blog, e cu mii de cititori zilnic, am telefon ultra modern și urlă des notificările din el.

Cu toate acestea, auzind recent cum vorbeau niște copii despre cei 12 GB de trafic inclus în abonamentul lor de telefon, mi-am dat seama că sunt mult mai relaxat și deconectat de net decât ei. Eu consum maxim 3 GB pe lună.

În primul rând, nu i-am înțeles niciodată pe cei care zic “primul lucru pe care-l faci dimineața este să verific Facebook”. Serios? De ce? Ce-i așa urgent?

Telefonul meu nu doarme în aceeași cameră cu mine, ci rămâne în alta și stă pus pe un mod Do Not Disturb unde nu dă sunet decât apelurilor, nu și notificărilor (cu excepția Telegram). Când mă trezesc, întâi mă spăl, apoi fac cafeaua (luni, marți, joi și vineri, că în rest o face Matilda), apoi pornesc televizorul pe știri și mă uit și la telefon.

Ultima oară când am dormit cu telefonul lângă mine a fost când Trump a câștigat alegerile, dar asta pentru că am citit știri până târziu în noapte. Deși am activată alerta de cutremur, la cel mai recent m-a trezit și din camera cealaltă, așa că nu am văzut nici un motiv să-l țin lângă mine.

În concedii nu stau aproape deloc pe telefon pentru a posta ceva pe social media. Folosesc telefonul pentru fotografiere și hartă, nu altceva. Articolele de pe blog sunt programate dinainte. Pe social media nu zic nimic, poate cu excepția a vreo două fotografii aruncate pe Instagram. N-am hashtag de vacanță, nu dau check-in-uri decât rar, verific emailul poate o dată pe zi, de obicei titlurile.

Hashtag pentru vacanța ta? Are you mad? Trăiești complet pentru Facebook, de nici în acea săptămână nu-l poți lăsa deoparte? În Zanzibar am citit de câteva ori știrile și atât. În Colmar cred că n-am intrat deloc pe net. Am făcut fotografii, am notat idei, am scris la întoarcere articole despre asta (citiți despre Colmar și Zanzibar) și mai am unele pregătite.

Știți cât de relaxant este să nu alergi după hotspot-uri wifi și să nu ți se termine bateria după 5 ore? Pfoai, incredibil. Știți și cât de relaxantă și plăcută este o carte din care înveți sau îți imaginezi ceva nou în locul orelor pierdute pe 9gag, Facebook și altele, atunci când n-ai ce face la plajă? Tot “pfoai, incredibil”!

Inclusiv într-o zi uzuală citesc puține bloguri, mai exact cred că sunt vreo 5 pe care intru eu cu mâna mea. În rest, am ajuns tot mai mult să mă bazez pe ce-mi scoate Facebook în față și pe scanarea titlurilor în Feedly. Nu că n-aș vrea, dar nu mai am timp, prefer să lucrez ceva pentru acest blog. Știu că nu-i frumos ce fac, că și mie ca blogger îmi place când aud despre cum alții intră zilnic pe acest blog, dar timpul e limitat și, spre deosebire de mulți alții, seara telefonul meu rămâne în altă parte, iar în pat citesc o carte. În ultimii 2-3 ani am terminat peste o sută de cărți în acest mod.

În caz că vă întrebați, #pebudă mă uit pe Instagram, în special la Stories, dacă nu iau tot tableta ca să citesc ceva.

Poze de Hi5 si Facebook in mijlocul unei piete cu mii de oameni - Barcelona

    18 comentarii

  1. Eu n-am nici macar notificarile active. Doar ala de alerta in caz ca imi crapa vreun server sunt active 24/7, iar telefonul se pune singur pe silent cam vreo 12 ore pe zi, dar petrec cei drept mai mult timp online pentru ca munca mea e online.

      (Citează)

  2. De ce sa folosesti Telegram?

      (Citează)

  3. Eu am telefonul complet pe do not disturb intre 22-8, si de multe ori il pun manual pe airplane mode cand ma culc ca sa reduc consumul si radiatiile.
    La ultimul cutremur m-a trezit nevasta, deci n-am nevoie de telegram :D Oricum daca vine ala mare noaptea probabil o sa mor in patul meu, nu reusesc sa ma panichez deloc.

      (Citează)

  4. Boss tu nu ești deconectat de la net, poate de la telefon! Ti-o spune unul cu 22MB/zi timp de 7-8luni pe an, asta daca conexiunea cu satelitul mai și funcționează! Totuși nu prea văd în asta mare motiv de mândrie!

      (Citează)

  5. “Eu nici nu dorm cu telefonul lângă mine” e noul “eu nici nu am televizor acasă”.

    Doar ca Radu are televizorul deschis toată ziua

      (Citează)

    • Oamenii cred ca e cool sa spui ca nu ai televizor acasa ca sa stie lumea ca tu nu te uiti la prostiile de emisiune de reality si de scandal. Daca ii intrebi unde urmaresc un serial sau un film, zic ca pe laptop (ca in evul mediu). Poti sa ai tv in casa si sa nu ai abonament la cablu daca vrei sa fii cool, si sa te uiti doar la filme si seriale. Deci retineti, nu mai e cool sa spui ca nu ai tv acasa, ca stie lumea ca te uiti la filme pe laptop ca un habarnist.

        (Citează)

    • Măi, cum vine asta, să îmi fie rușine să spun că nu mai urmăresc gunoaiele de la tv? doar pentru că unii spun asta ca să fie în trend? Păi e modalitatea naturală de a selecta gunoiul, de ce nu încurajăm asta?

        (Citează)

    • Alex:
      Oamenii cred ca e cool sa spui ca nu ai televizor acasa ca sa stie lumea ca tu nu te uiti la prostiile de emisiune de reality si de scandal. Daca ii intrebi unde urmaresc un serial sau un film, zic ca pe laptop (ca in evul mediu). Poti sa ai tv in casa si sa nu ai abonament la cablu daca vrei sa fii cool, si sa te uiti doar la filme si seriale. Deci retineti, nu mai e cool sa spui ca nu ai tv acasa, ca stie lumea ca te uiti la filme pe laptop ca un habarnist.

      +1 :)

        (Citează)

    • Eu am televizor dar in schimb am renuntat la televiziunea prin cablu. Televizorul e conectat la internet si il tin pentru a viziona in special filme si seriale (am abonament Netflix). Consider ca e total aiurea sa vezi filme pe un ecran de laptop.
      Cred ca multi dintre cei care declara ca au renuntat la televizor se exprima gresit. Ei au renuntat de fapt la a mai urmari posturile clasice de televiziune ceea ce e un lucru foarte bun, majoritatea au un continut mizerabil.

        (Citează)

  6. Ma bucur pentru faptul ca mai sunt oameni care-si traiesc viata prin propriile lor experiente si printr-o cuplare la viata reala. Ma gandesc ce se va intampla din punct de vedere social peste 20 de ani, moment in care cei ce stau cuplati permanent la retea vor fi la o varsta matura. Nu vreau sa am o atitudine de genul: maica, pe vremea mea …, ci ma gandesc doar cum ar evolua societatea si realitatea perceputa de cei educati in spirit social network.

      (Citează)

  7. Mai nou si eu am setat telefonul sa se inchida singur la 23 si sa se deschida la 8 dimineata. Sunt depedenta de conexiunea la internet si nu-s deloc mandra de asta, dar in weekend-uri si-n vacante pot sta si fara.

      (Citează)

  8. Cătălin Tănase

    15/01/2018 la 11:24 AM

    Copiilor ălora le trebuie multi GB de trafic pentru că ascultă muzică pe YouTube. In mod normal nu ai pe ce consumă atât de multi GB

      (Citează)

  9. Recomand Black Mirror vis a vis de situatiile astea :)

      (Citează)

  10. @Alex
    +1

      (Citează)

  11. Dacă dai telefonul afară din dormitor, ce folosești pe post de ceas deșteptător?! Să nu-mi zici că exact un ceas deșteptător! :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus