un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Autobuzele RATB au acum wifi gratuit pentru călători

12 Dec 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Primăria a montat wifi  în autobuzele RATB. Nu știu dacă s-a finalizat acțiunea, dar autobuzele cu wifi au acest simbol marcat mare de tot pe 2-3 ferestre:

Am fost curios să văd cum merge, dar n-am avut timp. Căutam o rețea numită RATB… ceva, dar se numește Orange WiFi și nu are parolă de securitate. După conectare trebuie să bifați că sunteți de acord cu termenii și apoi aveți acces pe Internet.

N-am apucat să fac și un speedtest după conectare, că s-a îndepărtat autobuzul de mine (ceea ce a fost uimitor, că de obicei doar melcii pot afirma cele spuse anterior). Totuși, dacă prin Orange, înseamnă că este o soluție de conectare la rețeaua 4G, deci vă puteți aștepta la o bandă medie de 20-30 Mbps pentru autobuz și probabil mult mai mult de atât în zonele mai puțin aglomerate.

    23 comentarii

  1. Daca ar fi si spalate, ar fi exceptional.

      (Citează)

  2. Viorel Cristea

    12/12/2017 la 11:36 AM

    Sunt spalate. Uita-te si la cel din poza

      (Citează)

  3. Cand avem unele dintre cele mai performante si IEFTINE retele 3g si 4g din europa, aceasta solutie este cam inutila. Dar Gabi este cu 15 ani in urma. Mai bine faceau o aplicatie unde sa poti plati calatoria on line si sa te indrume pe ce rute sa ajungi la destinatie – am vazut turisti straini care s-au urcat in expresul de la otopeni (CEL MAI JEGOS AUTOBUZ DE LA RATB) si habar nu aveau unde sunt si unde trebuie sa coboare pt ca normal ca afisajul nu functiona

      (Citează)

    • Nu cred că e inutilă. A intrat în reflexul oamenilor să ceară wifi, mai ales în generația tânără care face mult streaming video.

        (Citează)

    • Esti naiv daca crezi ca poti face streaming video cu conexiunea respectiva. Exista free wifi si in statiile de la metrou, dar nu vad de ce te ai complica sa te conectezi la asa ceva, cand cu 5 euro ai zeci de giga lunar.. p.s.cred ca e ok ptr turisti

        (Citează)

    • Ba da, m-aș complica, că nu mă doare degetul să apăs un buton.

        (Citează)

  4. Fara parola de securitate? Sa vezi de acum inainte furaciuni !

      (Citează)

    • Furaciuni ? Nu face nimeni tranzactii bancare sau comert cu bitcoin in ratb, stai linistit. Majoritatea se vor conecta ca sa trimita 3 mesaje pe whatsapp si sa mai vada nsfw-urile lui Radu pe instagram.

        (Citează)

    • Da, nu înțeleg problema. Rețelele wifi publice de obicei nu au parolă. Alea la care ceri ospătarului parola sunt de fapt prost configurate.

        (Citează)

  5. Mie mi s-a parut foarte utila aceasta functie cand eram in strainatate. In Romania am foarte mult trafic si nu cred ca o s-o folosesc, deci tocmai de-aia ma asteptam sa aiba si pagina de intro in engleza.

      (Citează)

  6. In brasov e de ceva ani, de la rds. Eu i-am dat forget pentru ca ma tot enerva cand treceau autobuze pe langa mine si se conecta deconecta samd. In plus rds, 4g, 3 euro si ceva maruntis masterrace.

      (Citează)

  7. RATB-ul e mai tot timpul aglomerat, plin de jeg si duhneste a picioare nespalate. Vara te sufoci de cald prin autobuze deoarece majoritatea nu sunt dotate cu AC. Wifi gratuit lipsea. Slow clap.

      (Citează)

  8. Tara arde si baba se piaptana… pensionarii au gratuit nelimitat, blatisti la greu, aer conditionat nu, material rulant insuficient, jeg etc. Altele sunt prioritatile madam Firea.

      (Citează)

    • Păi contribuie la un RATB mai bun transmițând aceste gânduri regiei, ca să știe și ei ce cred călătorii că ar trebui îmbunătățit.

        (Citează)

  9. nu ma pot gandi la o chestie mai inutila decat asta cand vine vorba de bagat bani in ceva la RATB.
    absolut penibil.
    in primul rand ca nu ai loc sa te uiti la telefon in ratb la cat de ticsite sunt autobuzele.
    in al doilea rand nu folosesc nicaieri in romania wi-fi gratuit de cativa ani deja.

      (Citează)

  10. Cred ca e aceeasi solutie folosita si-n autobuzele din Cluj de cativa ani ca tot cu “orange wi-fi” apare. Din pacate mi se pare “nefolosobila”, din 2 motive:
    – iti da peste cap wifi-ul cand trec autobuze pe langa tine, conectari si deconectari la nesfarsit daca esti pe un bulevard circulat
    – nu te tine minte, nu e automat, tre sa intri periodic pe pagina lor sa bifezi din nou termenii si conditiile

      (Citează)

  11. Bună Radu,

    Ne bucurăm că ai văzut în oras unul din cele 10 autobuze R.A.T.B. dotate cu soluţia Business Wi-Fi furnizată de Orange România, prin care călătorii au acces la internet gratuit şi securizat pe linia expres 783.

    Echipamentul instalat include şi GPS, prin care flota de maşini vizată este monitorizată în timp real. De asemenea, utilizând soluţia de Wi-Fi, se pot realiza sondaje prin care să fie consultaţi călătorii în legătură cu teme importante ale comunităţii.
    În plus, trei din cele 10 autobuze incluse în proiect au instalate şi sisteme de monitorizare a calităţii aerului.

    Colaborarea cu Orange România se desfăşoară sub forma unui proiect pilot, iar Primăria Capitalei analizează în continuare soluţii de tip “oraş inteligent” care pot rezolva problema traficului din Bucureşti.

    Constantin Tobescu,
    Şef birou
    Biroul Relaţii Publice RATB

      (Citează)

    • Da, mă bucur că este acolo. Mai lipsesc doar niște etajere pentru bagaje în 783 și un traseu care să fie cu adevărat expres la aeroport și înapoi și ar fi perfect :P

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus