blog demisec cu note fine de tehnologie

Înapoi la butoane! Urmăriți-mă și pe Instagram și YouTube.

Reminder: încă nu s-a schimbat nimic la split TVA sau la impozitul pe venit

28 Nov 2017  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

SPLIT TVA

Simt nevoia să reiau ceva ce-am scris pe 4 octombrie: ordonanța privind split TVA nu a fost niciodată modificată, iar de la 1 ianuarie procedura este obligatorie pentru toate firmele.

Știu că s-a tot discutat de multe alte variante, precum obligativitatea split TVA doar pentru firmele cu datorii la buget sau la cele ce lucrează cu statul. Mulți din jurul meu sunt convinși că așa stau lucrurile acum. În practică, acelea sunt propuneri, dar încă nu au fost transpuse într-o lege, așa că se aplică ordonanța în forma ei inițială.

Dacă nu se face modificarea până la 31 decembrie, am dat cu toții de belele. Toate aceste zvonuri au împiedicat companiile să se pregătească pentru split TVA, mulți fiind siguri că se va modifica legea. Poate se va modifica, dar dacă se întâmplă asta pe 3 ianuarie, deja e prea târziu. Luați în calcul și o vacanță parlamentară de sărbători și situația arată chiar rău; presimt un mare blocaj la încasări și plăți în primele zile ale anului, că nimeni nu va dori să jongleze cu conturi separate de TVA.

IMPOZITUL PE VENIT PENTRU PROGRAMATORI ȘI PERSOANE CU HANDICAP

Am explicat cum trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat n-ar trebui să modifice salariul în mână al unei persoane, câtă vreme angajatorul său este de bună credință și îi crește salariul brut pentru a compensa. Cheltuiala totală a firmei ar rămâne aceeași, că așa a fost gândit sistemul.

Această ultimă afirmația nu este valabilă și pentru programatori și persoane cu handicap. Motivul e simplu: pentru ceilalți, mutarea contribuțiilor este parțial compensată de scăderea impozitului de la 16% la 10%; programatorii/persoanele cu handicap au deja impozit zero, așa că nu se compensează. Pentru aceeași cheltuială totală, ei vor avea salariul net mai mic cu aproximativ 6,55%.

Salariul mediu în IT la finalul lui 2016 a fost de 6.069 lei în mână. Din 2018, pentru aceeași cheltuială totală a firmei va rezulta un salariu în mână de 5.671 lei, o scădere de aproape 400 lei.

Scăderea e scădere, e nasol să o pățești, dar la ce salarii sunt în domeniu oricum nu va muri nimeni de foame. Costurile fixe din viața de zi cu zi au rămas cam aceleași.

OK, dar cu persoanele cu handicap cum rămâne? Pentru că au același regim ca programatorii (impozit zero), dar salarii mult mai mici, că de obicei lucrează joburi mai slab plătite. Acolo o scădere de 6,55% este altfel resimțită. Când iei 2.000 de lei în mână deja ești la limită cu banii disponibili; acum mai taie cineva și 100 de lei din ei.

Ah, iar anterior guvernul a tăiat un mecanism prin care multe persoane cu handicap erau angajate. A eliminat niște facilități date firmelor ce contractau servicii de la alte firme ce angajează persoane cu handicap, așa că multe vor rămâne fără job. Thanks, Tudose!

Personal nu văd cum guvernul ar putea da o lege prin care patronii să fie forțați să crească nu doar brutul, ci cheltuiala totală, pentru a păstra constant salariul net al programatorilor și persoanelor cu handicap. Se poate face asta, se poate da orice lege, ba poate că una ca asta nu va fi atacată la Curtea Constituțională, unde mai mult ca sigur ar pica.

Să zicem că vor crește salariile complete, deși în mâna oamenilor vor ajunge aceiași bani. Vă dați seama că, în aceste condiții, companiile vor anula însă planurile de a da prime sau eventuale creșteri salariale în perioada următoare, că deja au făcut asta forțați de împrejurări.

Pentru simulări, mergeți pe calculator-salarii.ro, introduceți aceeași valoare la “salariu complet” și jucați-vă modificând anul din 2017 în 2018 și bifând sau nu scutirea de impozit.

Apropo: unde lucrați voi ce decizia s-a luat privind creșterea brutului? Am auzit până acum de firme unde patronul a zis “nu schimb nimic, dați vina pe PSD”, de altele unde va crește brutul și de altele unde patronii au spus “noi am crește brutul, dar dacă ulterior guvernul dă înapoi și anulează aceste modificări? Așa că încă nu schimbăm contractele, ci vă dăm câteva luni diferența de bani sub formă de primă/bonus, iar pe la primăvară vedem ce va fi”.

REGULI MAI STRICTE PRIVIND ONG-URILE

Un proiect de lege inițial de Șerban Nicolae și trecut deja tacit de Senat obligă ONG-urile să facă raportări semestriale mult mai detaliate. Mai exact, se dorește o detaliere clară a veniturilor acestora. Iată citatul:

În declaraţia publicată se menţionează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum şi valoarea acestuia. Nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată.

Într-un articol de pe Republica aflăm ce înseamnă asta pentru ONG-ul MagiCAMP: trebuie să trimită un raport cu numele fiecărei persoane care a donat 2 euro prin SMS. Ei zic că au 100.000 de donatori și doar 6 angajați, iar acum trebuie să facă tabele cu toate aceste persoane.

Să presupunem că în tabel se completează data, numele persoanei, valoarea donației și numărul de telefon de pe care a fost transmis SMS-ul. Asta ar dura cam 20 de secunde de linie, cu tot cu luat informația dintr-o parte și transcris, verificat șamd. În total, vin 2 milioane de secunde, adică 555 de ore-om de muncă neîntreruptă, cam 3 luni pentru o persoană.

Motivul este evident. Unele ONG-uri strâng bani pentru copiii bolnavi de cancer sau pentru refacerea unui muzeu, dar altele monitorizează corupția, șantierele de autostrăzi, situația spitalelor și abuzurile politicienilor, așa că acum începe ofensiva împotriva lor.

  13 comentarii

 1. Legat de ONG-uri. Pe de-o parte ai dreptate. Pe de alta parte ii stii pe tipii si tipele alea cu taele scrise pe foi A4 care pentru fiecare donatie iti inregistreaza semnaturi. Eh, le trebuie o tableta cu ceva mai avansat decat o foaie A4. Fie un google sheet, fie altceva.
  La donatiile prin SMS-uri cred ca pot obtine singuri un desfasurator al tranzactiilor. Ca s-ar putea sa nu fie nume si sa fie numere de telefon, ghinion, posibil sa fie necesar sa foloseasca un alt sistem de donatii Paypal, etc, pe baza de adrese de mail si numere de telefon.
  Unele ONGuri fac ce spui tu si-mi imaginez ca e si ceva politic la mijloc, dar altele inmatriculeaza masini, spala bani, chestii d-astea de finete.

    (Citează)

  • Ghici ce legat de astia cu donatii prin SMS. Operatorul o sa zica: “Nu pot ca GDPR si amenzi daca iti dau datele private ale clientilor”… asa ca nici numerele celor care au donat prin SMS nu cred ca o sa vada ong-urile. Cat despre alte metode daca MagicHome a avut nevoie de aproape o luna sa genereze 100k sms-uri cu super tractiune in online si offline cam cat crezi ca le-ar lua sa genereze 100k donatii paypal?
   Plus ca la SMS mai vinzi operatorului implicarea ca CSR si bonus de imagine si te mai scuteste de un comision la paypal bafta… So automat nu mai ai nevoie de 100k ci cam de 110k ca sa acoperi costuri de platforma, costuri bancare si alte rahaturi organizatorice…

     (Citează)

  • E chiar mai complicat.

   SMS are toată lumea, e în buzunar și vine costul pe factură. PayPal… trăim în țara în care oamenii se tem de carduri și plăți online, n-ar mai dona nimeni, plus că apar comisioane mari.

   Operatorii probabil că le dau și numele fiecărei persoane, că probabil atunci când transmiți SMS-ul accepți acest lucru, dar m-ar mira să le dea în formatul necesar. Nu va munci operatorul în plus pentru acest aspect, e suficient că menține un serviciu SMS pentru care nu percepe comision.

     (Citează)

  • “Ca s-ar putea sa nu fie nume si sa fie numere de telefon, ghinion”

   Exact asta e si scopul legii. Sa nu se mai primeasca ONG-urile donatii rapid. Sau crezi ca brusc l-a lovit pe Serban Nicolae nevoie de transparenta? Poate nu stiati, traim in tara in care firme cu actionariatul ascuns (cu actiuni la purtator) fac afaceri cu statul de zeci de milioane de euro, cazul cel mai la indemana – Teldrum.

   Stii cum ar arata un mecanism ca sa urmeze legea asta?
   – vrei sa faci o donatie. Trimiti un mesaj catre ONG prin email
   – ONG-ul iti trimite un formular pe care il completezi, cu datele tale de identificare si cu exprimarea dorintei ca vrei sa donezi
   – completezi si scanezi formularul, il trimiti pe email
   – primesti datele de la ONG unde faci transferul
   – faci transferul bancar si pui la observatii info despre donatie

   Cati vor mai dona daca asta e mersul? Exact, aproape nimeni.

   Cam asa a inceput si Putin, cu obsesia ca primesc ONG-urile fonduri din afara. Da, sponzorizeaza “dujmanii poporului” ONG-uri prin SMS-uri platite de doi euro.

   Mizeria asta de propunere legislativa nu are nicio scuze.

     (Citează)

 2. Si Patroni ca sunt smecheri de smecheri si corporatiile la fel.
  Unele firme deja au anuntat ce o sa faca ca sa compenseze sa nu scade netul.
  Nu nu o sa modifice brutul angajatului!
  Ei o sa dea niste prime (praf in ochi) ca sa ajunga la net-ul inainte de 01.01.2018.
  Si care este faza faine daca firma are chef in 3-4 luni nu mai da nici o prima de ce? ca nu este obligator sa dea o prima pentru angajat ca sa o stimuleze.

  Cam asta o sa fie realitatea trista in marea majoritate a companiilor!

    (Citează)

  • Spune mersi partidului pentru asta. Fac atâtea schimbări încât ca și deținător de firmă îți bagi picioarele când vezi ca trebuie sa urmărești schimbările și sa te gândești la strategii cum sa minimizezi impactul. Și nu toți patronii sunt bastani care întorc banii cu lopata. Unii chiar dau din coate mult pentru banii făcuți.

   Asta pe lângă faptul ca trebuie sa conduci o firmă care sa facă profit. Am stat la cozi pe la ANAF și alte instituții de mi s-a făcut rău.

   Așa că am luat 2 bilete dus și la sfârșitul anului asta am închis tot și am plecat. O sa rămână o tara plina de bătrâni și asistați. Rep. Moldova este un exemplu bun.

     (Citează)

 3. http://www.mediafax.ro/economic/senatul-a-adoptat-legea-privind-split-tva-cui-se-va-aplica-16801139

  OUG 23 – s-a adoptat din start ca fiind valabila pentru anumite situatii – deci nu e valabila pentru toate firmele… eu asta inteleg…
  Stii tu altceva? Nu de alta – dar implicatiile sunt majore …

    (Citează)

 4. “Scăderea e scădere, e nasol să o pățești, dar la ce salarii sunt în domeniu oricum nu va muri nimeni de foame. Costurile fixe din viața de zi cu zi au rămas cam aceleași.”

  Deci daca sunt salarii mari este in regula sa scada? Se munceste pentru venitul acela, nu se da doar pe ochi frumosi.

    (Citează)

 5. Trespasser:
  “Scăderea e scădere, e nasol să o pățești, dar la ce salarii sunt în domeniu oricum nu va muri nimeni de foame. Costurile fixe din viața de zi cu zi au rămas cam aceleași.”

  Deci daca sunt salarii mari este in regula sa scada? Se munceste pentru venitul acela, nu se da doar pe ochi frumosi.

  Este mai mic impactul în comparație cu situația unei persoane cu handicap.

    (Citează)

  • Este mai mic, dar tot iti zboara banii din buzunar. Nimeni nu isi face planuri de viitor cum ca ii va scadea venitul, ci ca ii va creste. Poate ca oamenii aia si-au luat o masina in rate, casa etc si se bazau pe banii pe care de la 1 ian nu ii vor mai lua. Impactul poate fi la fel de mare si in cazul lor.

     (Citează)

 6. Cred ca alegerea patronului de a micșorara venitul angajaților (si deci de a păstra același brut) nu poate fi decât o mârlănie de patron, imputabila direct patronului. Nu o văd practicată decât in situația in care acesta vrea sa dea niște oameni afara.

  Având in vedere însă criza de forța de munca calificata din majoritatea sectorarelor, cred ca orice patron înțelege ca ar însemna sa-si dea foc la valiza.

  Iar la programatori… la ce criza e de programatori si la cat de usor ii sufla head hunter-ii de la o firma la alta, sunt sigur ca o sa le dea cei 6.5% in plus fără niciun comentariu.

  La persoanele cu handicap este intr-adevăr nasol :(

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus