un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce se modifică salariul odată cu noua ordonanță privind contribuțiile: explicația simplă

9 Nov 2017  ·

GÂNDURI  ·

91 comentarii

Știu că mulți oameni abia acum se vor interesa mai serios de mutarea contribuțiilor și micșorarea salariului în mână ca urmare a ordonanței Guvernului, așa că vrea să explic într-un mod mai ușor de înțeles ce se întâmplă.

Termeni:

 • salariul net – este cel primit în mână, să zicem 4000 de lei.
 • salariul brut – cel în mână plus taxele pe care le ia statul, numite contribuția angajatului. Pentru 4000 de lei în mână, brutul este 5.704 lei și de obicei această sumă e trecută în contractul de angajare.
 • salariul complet – pentru fiecare salariu brut plătit, statul mai ia niște impozite de la angajator, un fel de taxă per angajat. Acestea le vom numi “contribuția firmei”. Pentru acel brut de 5.704 lei, firma mai plătește alți 1.298 lei suplimentar către stat.

Altfel spus, pentru a-i da cuiva 4.000 de lei în mână, firma scoate din cont 7.002, diferența ajungând la stat prin diverse taxe și impozite.

Ce s-a întâmplat prin noua ordonanță? Contribuția firmei a fost mutată la angajat, după cum se vede în schema de mai jos dintr-o captură Digi24, plus scăderea impozitului de la 16% la 10%:

Acolo se vede ce trebuie făcut pentru a nu apărea probleme: ca să primești aceiași bani în mână, trebuie să crească brutul. Și aici depinzi de angajator, că acesta poate refuza să crească salariul brut.

Dacă brutul nu crește, ci rămâne același, salariul în mână va fi mai mic. Statul ia taxe mai mari din el și deci rămân mai puțini bani pentru salariat.

De ce ar refuza angajatorul creșterea brutului?

 1. Pentru că-i mârlan și nu ai ce să-i faci. Există și genul aceste de firme. În plus, patronul poate vedea totul ca o înlesnire a taxelor acestuia.
 2. Pentru că poate e vreo mare corporație care întâi va analiza câteva luni noile legi și abia apoi va opera modificările. Ghinion, trei luni ai avut salariul mai mic până aprobă ei modificarea a 3.000 de contracte individuale, modificarea bugetelor șamd. Sunt o mulțime de companii unde toate aceste lucruri sunt coordonate și aprobate de la distanță.
 3. Pentru că are reguli interne clare privind salariile, precum valori fixe pentru anumite posturi. Modificarea lor ar însemna o mulțime de alte modificări organizatorice.

Culmea este că, dacă angajatorul mărește salariul brut astfel încât cel în mână să fie același, cheltuiala completă rămâne neschimbată. La fel de mulți bani îi ies din cont, la fel de mulți bani ajung la stat, se schimbă doar pe hârtie evidența privind cine a plătit acele taxe.

Cei din Guvern insistă că de fapt salariile nu vor scădea pentru că speră ca angajatorii să crească brutul astfel încât netul să rămână același. Repet, însă, că nimic nu poate forța angajatorii să crească brutul, în afară de bunul simț.

Iată un calcul pe cifre. Situația de acum, pentru un salariu în mână de 4.000 lei, arată ca mai jos. Am subliniat cu roșu salariul brut și cu albastru cheltuiala completă. Obervați că diverse contribuții sunt plătite de ambele tabere:

După intrarea în vigoare a ordonanței, pentru a avea în mână în continuare de 4.000 de lei, brutul trebuie crescut la 6.837 lei. Dacă se face acest lucru, observați că rămâne aproape constantă cheltuiala completă, dar și că acum aproape toate contribuțiile se plătesc din salariul brut. Angajatorului îi ies din cont chiar cu vreo 11 lei mai puțin, de la 7.002 la 6.991 lei.

Dacă angajatorul nu acceptă modificarea contractului cu salariatul și îi dă acestuia un brut tot de 5.704 lei, ca acum, în mână îi vor ajunge 3.337 lei în loc de 4.000 lei, o scădere de aproape 700 lei. Cineva cu un salariu mare, gen 8.000 lei în mână, ar rămâne cu 6.672 lei din ianuarie 2018, dacă nu i se crește brutul. O gaură serioasă.

Puteți să vă calculați voi toate acestea pe calculator-salarii.ro. Introduceți pe rând același brut sau același net și alegeți anul pentru a schimba în ce mod se calculează totul.

Era necesară această bătaie de cap, chiar și considerând că firmele vor accepta modificarea brutului? Nu cred. N-am auzit nici o justificare logică pentru aceste schimbări sau pentru întreaga ordonanță.

Sunt curios însă cum stă situația în teren. Acolo unde lucrați voi ce s-a zis? Cum s-a pus problema? A luat compania vreo decizie? Comentați mai jos.

Update: toată mizeria asta a apărut și din obiceiul românesc de a trece în contract brutul, deși lumea negociază netul. Păi pune netul în contract, ce-mi pasă mie cât plătește firma în rest ca să-mi de acei bani?

  91 comentarii

 1. Justificarea lor nespusa cred ca e urmatoarea: contributiile angajatorului se duc la bugetul consolidat de unde se cheltuie pe capitole bugetare precise (nu stiu daca ma fac inteles, dar altfel nu stiu cum sa o spun). In chimb, contributia angajatului se duce direct in bugetul de pensii, din care se platesc pensiile actuale. Acest buget este alimentat doar cu imprumuturi, neputandu-se face rectificari bugetare. De ce? Pentru ca bugetul de pensii este, se stie, deficitar. Crescand contributia directa la bugetul de pensii, si diminuând contributia la pilonul 2 astfel incat sa ramana aceeasi suma in valoare neta pentru aceasta componenta, raman mai multi bani in bugetul de pensii pentru plata actualelor pensii, speciale si normale, dar mai ales speciale, pentru ca si imprumuturile sunt plafonate la o anumita valoare, la anumite dobanzi, pe care nu le pot depasi. Practic isi cumpara viitoarele alegeri, viitorul electorat (care oricum e in scadere) pe pensiile noastre, pe contributiile noastre.
  In rest, alta logica nu vad. Valcov ala e un sinistru, nu inteleg de ce nu e la puscarie, pana mea, a avut flagrant (doar nu il banuiti pe Mișa de prea multa inteligenta, din moment ce el isi dadea cuvantul ca nu vor scadea salariile. Pe bune, asa justifica: “pe cuvantul meu”).

    (Citează)

 2. Eu am intrebat si la fosta firma unde lucrez si la actuala … nu pot spune nimic inca … astept si eu sa vedem ce fac/zic. Mana de lucru se gaseste destul de greu acum in unele domenii asa ca unii angajatori cred ca vor creste brutul pt a nu pierde angajatii.

    (Citează)

 3. Indiferent pe ce parte o luam, angajatul are de suferit. La noi, s-a zis din start, brutul nu se mareste.

    (Citează)

  • Unde lucezi?

     (Citează)

  • Dar din ce motiv?

     (Citează)

  • “Angajatorului îi ies din cont chiar cu vreo 11 lei mai puțin, de la 7.002 la 6.991 lei.”

   Într-o țară normală cu un guvern responsabil da, dar uiți că PSD. Dacă la anul nu sunt bani pot să vină și cu 10% sau 20% sau contribuții pentru angajator. Ce faci atunci?

   In altă ordine de idei, peste tot se trece brut în contract, deși de multe ori se negociază net.

   Contribuțiile din brut pot diferi, în cazul unui handicap, IT, copii în întreținere, etc, și e normal să îți vină ție banii din facilitățile alea, nu angajatorului.

     (Citează)

 4. Eu si sotia lucram intr-o multinationala. Castigam bine si contribuim ca atare prin taxe. Cu noul cod fiscal noua ne vor intra cu aprox. 6000 (sase mii) de Lei, adica ~1300 EUR mai putin in conturi din ianuarie…
  Cu siguranta companiei ii va lua cateva luni sa faca ajustari DACA se se va hotari sa faca… ceea ce nu e sigur.
  Multumim PSD, ne vedem in strada! Dar de data asta nu va mai dam inca o sansa, ati avut-o, ati ratat-o si pe asta. Sunteti incapabili de guvernare si de a oferi stabilitate.

    (Citează)

 5. La noi de la angajare se negociază (in $) cat ducem acasă. Restul e treaba firmei să își facă calculele.

    (Citează)

  • Da, nici eu nu știu de ce nu se trece în contract salariul net și gata.

     (Citează)

  • pentru ca uite, companiile nu-si pot face calcule cu netul, ca se schimba darile zilnic

     (Citează)

  • add, eu consider miscarea actuala a guvernului fiind o porcarie. astea fiind zise eu (si colegii mei) recunoastem ca avem noroc facand ceea ce facem, pentru ca ne permitem sa negociem direct ce luam in mana indiferent de cat plateste firma in plus la stat. si spre lauda lor au marit salariile constant de la an la an. in plus mai avem o clauza care ne protejeaza oarecum de fluctuatii, salariul ajuns la o anumita suma (crestere naturala a $, nu un spike), nu mai poate fi scazut, chiar daca $ scade. in plus program lejer, nu se supara nimeni ca pleci sa iti recuperezi copilul de la gradinita cata vreme iti faci orele saptamanale, in caz de urgenta ai voie sa recuperezi un anumit numar de ore lunar lucrand remote, singura chestie foarte stricta e ca trebuie respectate WebEx-urile cu clientii si dealineurile.

   partea proasta e ca firmele de genul care tin si formeaza angajati sunt destul de putine. eu lucrez de ~10 ani aici, si cel putin jumatate din angajati sunt mai vechi ca mine.

   personal sunt ingrijorat mai mult de setul de legi si parlament decat ce tampenii face guvernul, pentru ca de guvern sa zicem ca poti sa scapi, de parlament nu.

     (Citează)

  • Nu se negociaza salariul net fiindca situatia fiscala a unui angajat nu este treaba angajatorului.

   La veniturile mici conteaza foarte mult deducerea la impozit care depinde de numarul de persoane in intretinere.

   Cand se fac bugetele de HR, calculul porneste de la brut, nu ai cum sa faci bugete bazate pe net. Fiindca daca in organigrama ta ai pune 1500 de lei net buget pentru un sculer-matriter, nu ai de unde sa stii cat te va costa angajatul respectiv. Poate sa te coste 2500 de lei daca n-are niciun copil pe acasa sau 2000 de lei daca are 4 copii.

   Nu ai cum sa prevezi pe un an de zile cine va ocupa postul respectiv si ce situatie fiscala va avea. Calculele se complica si mai mult in cazul programatorilor unde diferentele sunt majore, nu toti programatorii beneficiaza de scutire la impozit.

   Si ca sa intram intr-un domeniu placut lui nwradu, calculul de la net la brut nu este o functie surjectiva sa poti calcula cu exactitate brutul. Pentru profani, inseamna ca pentru un net, poti avea mai multe bruturi (fenomenul apare datorita rotunjirilor de la taxe si de la deduceri).

     (Citează)

 6. Radule, eu am o opinie simplă: regimul PSD dispare dacă nu are bani. Punct!
  Banii sunt importanți pentru a păstra pacea socială până la schilodirea justiției. Din cauza lipsei banilor au decis să treacă legile justiției pe repede-înainte. Banii mai sunt importanți şi pentru firmele clientelare. Degeaba au câştigat pesediştii alegerile dacă nu au ce fura!

  Revenind strict la situația mea vă spun că azi îmi încetează contractul de muncă. Eram şi administrator şi angajat la firma mea. Acum am rămas doar administrator. Mai am un angajat cu normă întreagă dar acestuia nu-i pot desface contractul de muncă.

  De la ordonanța 13 am decis să consum mai puțin, să mai cumpăr din afara țării, etc.

  Puteți să mă judecați dar nu concep din banii mei să sponsorizez guvernarea PSD.

  Am tăiat şi alte cheltuieli astfel încât să ajungă cât mai puțini bani la buget.

  Acum vă întreb: în afară de M**e Dragnea şi PSD ciuma roşie, mai aveți şi alte strategii ?

  Scuze dacă am fost pe lângă subiect dar dacă aş avea mai mulți angajați i-aş plăti la negru sau i-aş trimite acasă.

    (Citează)

 7. calculeaza ce se intampla la un salariu de pana in 2000 de ron, cam cum castiga majoritatea celor care voteaza cu psd.

    (Citează)

 8. din pacate la multe firme negocierea se face pe salar brut, nu pe net, ca nu-i treaba patronului cu cine votezi.
  asa ca daca ai stabilit ca brut vei avea 3000 scris in contractul de munca, pai cu ala ramai.

    (Citează)

 9. Articolul, de data asta, nu e complet. Sunt vreo 4-5 categorii de salariati – cel mai urat cei cu handicap grav, dar cel targetat de PSD foarte probabil cei din IT, cu scutirea de impozit – care practic raman cu 5-6% in minus daca brutul li se mareste conform calculelor, adica angajatorul sa aiba cheltuielile la fel. Acum se poate calcula cat inseamna asta la salarii de 1500-2000 euro in medie…inmultit cu nr. de ITisti din tara.

    (Citează)

 10. Ca sa zic asa, ia de la IT ca sa dea la rachierii cu ajutoare sociale, pentru pensii, si ca sa fure ei mai mult.

    (Citează)

 11. … Radu le stie pe toate ! .. e genu’ inginer – politician – economist – filosof etc … hai bre reaq !

    (Citează)

  • Da, pentru că mă duce mintea să înțeleg inclusiv concepte simple precum sumele din care-i alcătuit salariul. Încearcă și tu, folosește creierul!

     (Citează)

  • Inginerii sint cei mai buni economisti, economia oricum nu e o stiinta.

     (Citează)

  • Stimabilule, coincidența face să fiu chiar expert contabil (cu o vechime de peste 25 de ani în meserie) și chiar am habar despre ce se tot vorbește zilele astea … și, din păcate se pare că toată lumea se pricepe la economie, fiscalitate, drept etc. … până și inginerii !

     (Citează)

  • Pe acelasi principiu, nu ar trebui sa iti dai cu parerea despre un smartphone daca nu ai studiat fizica cuantica, sa stii cum e cu golurile si electronii in straturile de semiconductori. Au ajuns si contabilii sa scrie pe internet desi nu stiu cum functioneaza algoritmii de codare. Ia, hai inapoi la creionul tau, ca internetul e prea complicat!!11unu

     (Citează)

 12. Radule, e dezamagitor ca un blog de tehnologie, citit preponderent de oameni din lumea IT, nu scrie nici macar o fraza despre cum sunt afectate salariile celor din IT (scutiti de impozitul pe venit). In acest caz salariile vor scadea cu ~6.5% daca angajatorul pastreaza cheltuiala totala cu salariile.

    (Citează)

  • Ce nu inteleg este, de ce astia din IT sunt scutiti de impozitul pe venit? Au un ou in plus si, prin urmare, intra in categoria persoanelor cu handicap?

     (Citează)

  • @Gabriel: nu mă pricep exact la salariile celor din IT. Eu n-am fost plătit niciodată așa și cunosc bine doar taxele și contribuțiile unui salariu normal.

   Dacă vrei, poți explica tu cum e treaba la IT și mult mai mulți oameni ar fi mai câștigați.

     (Citează)

  • gigi:
   Ce nu inteleg este, de ce astia din IT sunt scutiti de impozitul pe venit? Au un ou in plus si, prin urmare, intra in categoria persoanelor cu handicap?

   Pe scurt, da. Scutirile respective atrag companii străini aici, iar acestea creează zeci sau sute de mii de locuri de muncă. Așa e în economia de nivel mare: dacă vrei să atragi străini, trebuie să faci “oferte speciale”.

   Pe total tot e bine. Oamenii din IT au niște scutiri din impozit, dar faptul că ei primesc acel salariu și-l cheltuie aici, plus faptul că acele companii plătesc aici TVA, benzină, impozite șamd ne crește pe total mult mai mult economia decât dacă n-ar fi.

     (Citează)

  • Scutirea de impozit pe venit pt cei din IT a fost introdusa de Nastase si a ajutat (teoretic) in mai multe feluri. Multi IT-isti nu au mai plecat din tara (diferenta de venit fiind mai mica), firmele au fost incurajate sa deschida sedii aici (asa a ajuns ca domeniul sa reprezinte 5.6% ?! din PIB), s-a creat o industrie ajutatoare/paralela (de la cladiri de birouri, firme de catering/fast food la diverse afaceri mai mici care nu cred ca ar fi supravietuit daca nu existau bani in piata) si in principiu au fost mai multi bani cheltuiti in tara.

   Singura parte negativa (?!) este ca, in timp, aceasta deducere de impozit a fost acordata si celor care nu aveau diploma in domeniu sau care nu lucrau neaparat pe un post tehnic. Pe baza experientelor personale estimez ca 30-40% din persoanele care primesc acum aceasta deducerea nu ar primit-o in forma originala. (Asta a insemnat mai putini bani la buget, mai multi bani in piata, dar si mai multe locuri de munca).
   Cum este nevoie de bani si cei din IT/multinationale nu sunt exact cei care voteaza cu PSD avem aceasta ordonanta.
   Din pct meu de vedere consecintele se vor vedea in cativa ani si nu vor fi chiar cele promise de PSD.

     (Citează)

 13. Legat de subiectul asta am urmarit ieri, cam tot ce se putea urmari si la ora actuala, explicatia ta e cea mai simpla si scurta, asa ca thumbs up.
  Acum sa revenim pe subiect, ca salariul net sa ramana la fel trebuie crescut brutul. La stat se va face cel mai probabil prin OUG, la privat, va fi un vest salbatic pe care multi daca nu l-au cunoscut, acum il vor cunoaste. Si da, sunt in momentul de fata 100% sigur, ca toate multinationalele nu vor creste prea mult brutul, pentru ca in fond nu sunt obligate de nimeni, plus ca unii asa isi vor prezenta profitul(prin scaderea contributiilor salariale la angajator) pe anul ce va urma sa vina, suna cinic, dar cam asa vor sta lucrurile, iar efectul se va simti in piata muncii unde criza fortei de munca se va mari.
  Revenind la restul de implicatii pe care OUG-ul de ieri le are, sunt 100% sigur ca nimeni nu a calculat implicatiile care vor resimtite in toate domeniile, pentru ca toata ordonanta asta a fost gandita sa mai scoata niste bani de unde nu se puteau atinga, vezi pensiile. Si da industria IT este cea care va resimti din plin acest OUG, urmand ca de la inceputul anului 2018 sa fie o efervescenta in angajari si foarte sigur, unele firme vor pleca prin vecini Ucraina, Polonia fiind primele exemple care imi vin in minte.

    (Citează)

 14. CEO unei firme multinaționale cu 2k angajații in Ro a zis că… Sa așteptăm și să vedem. Au făcut niște calcule, se pot schimba multe, etc.

  I-am zis că sunt 2 ipoteze simple: scad salariile sau rămân la fel.

  A zis că…. Să așteptăm și să vedem:)

    (Citează)

 15. Le-as da foc oricand celor de la guvernare, dar chestia asta cu salariul e ceva ce ma unge suflet. Ca detinator de SRL, vreau sa vada angajatul cum statul ii ia din mana aproape 42%, poate asa o sa-l mai motiveze sa iasa in strada si sa mearga la vot. Din partea mea as pune angajatul sa faca el ordinul de plata direct la trezorerie pentru taxe si daca nu face, sa vina ANAF-ul peste el.
  Ignoranta unora cu “mie imi dai atat, restul nu ma intereseaza” o sa vina ca o palma peste fata cu noua lege, si asta este foarte bine, poate se mai trezeste lumea.

    (Citează)

  • Angajatul nu va vedea niciodată asta. Contribuțiile respective tot firma le mută dintr-un cont în altul, angajatul nu vede banii în mână.

   Am alt articol pe subiectul acesta al taxelor plătite de angajat, o să discutăm atunci.

     (Citează)

  • In esenta, sunt de acord cu tine, cu ideea de a-si calcula fiecare impozitele catre stat pentru a vedea nivelul taxelor (si, poate, de a baga ceva la cap). Numai ca asta implica o pregatire prealabila de cativa ani si, mai important, o cultura financiara mai bogata. Iar cu asta suntem la pamant aproape toti.

     (Citează)

  • Exista tari in care angajatul isi plateste singur taxele, mai ales ca trebuie sa astepte finalul de an pentru calcule (sunt mai multe deduceri fiscal in educatie, sanatate, rate pentru casa, imbunatatiti la casa, etc)

   Daca s-ar practica asa ceva in Romania ar fi jale, caci romanul nu prea are habar ce e aia disciplina financiara. Pana la finalul anului banii pentru taxele datorate statului ar fi mancati/bauti/cheltuieti cu vacanta. Toti. Ar trebui sa umble ANAF-ul la final de an dupa 3-4 milioane de oameni cu executarea silita.

   De aia, angajatorul trebuie sa plateasca tot, ai mai putine entitati de controlat,amenintat, blocat conturi si celelalte.

     (Citează)

  • Exact!

     (Citează)

 16. De neinteles de ce atat de mult scandal, din partea unor categorii sociale care nu vor fi deloc afectate de trecerea taxelor de la angajat la angajator. E amuzant ca acum cativa ani circula pe bloage tocmai varianta asta, c-ar fi ok ca omul sa primeasca brutul care sa includa toate taxele, in felul asta ar constientiza cati bani da de fapt statutul, moment in care pretentiile sale de la stat, pe buna dreptate, ar fi mult mai mari. Acum ca se-ntampla e razmerita, e haos, e apocalipsa, chit ca nu se-ntampla mare lucru, Nu vad un angajator zdravan la cap sa nu faca mutarea contributiilor de la angajator la angajat, avand in vedere ca nu-l costa nimic in plus. Iar cei care vor alege sa nu faca asta, ghici ce, le vor pleca angajatii. Sigur, e firesc ca anumite categorii de angajati, cum sunt cei din IT, sa faca scandal. Ei chiar or sa piarda daca angajatorul va alege sa aiba aceleasi cheltuieli salariale cu angajatul. Dar sper sa si explice de ce se-ntampla asta, sa si explice cum de niste ani buni cei din IT nu platesc 16% impozit pe salarii, asa cum platesc medicii, pompierii, profesorii, practic aproape toate celelalte categorii de angajati. Pentru ca ei sunt speciali.

    (Citează)

  • zetu: De neinteles de ce atat de mult scandal, din partea unor categorii sociale care nu vor fi deloc afectate de trecerea taxelor de la angajat la angajator

   Care sunt aceste categorii? Că eu văd că toți sunt afectați.

   zetu: Nu vad un angajator zdravan la cap sa nu faca mutarea contributiilor de la angajator la angajat, avand in vedere ca nu-l costa nimic in plus. Iar cei care vor alege sa nu faca asta, ghici ce, le vor pleca angajatii.

   Așa ar fi normal, să se modifice brutul. Dar treaba asta tot înseamnă timp pierdut, milioane de contracte modificate, poate 1-2 luni trecute până atunci șamd. De ce a fost nevoie să trecem prin toate acestea?

     (Citează)

  • Sigur, toate categoriile de angajati sunt afectate, ca tuturor li se va modifica brutul in revisal, dar eu ma refeream la categoriile de angajati afectati in mod negativ, adica cei care vor avea scaderi de venit daca angajatorul nu va alege sa suplimenteze anvelopa salariala. Ca pentru restul, ma repet, e doar o chestiune de birocratie. Si serios, nu dureaza deloc mult. Probabil in 1-2 saptamani toate softurile de contabilitate iti va oferi automat posibilitatea de-a calcula un brut astfel incat netul sa ramana acelasi.

   Pe de alta parte, iata ce spuneai tu intr-un articol prin 2009

   Cum funcţionează deci sistemul?

   Firma scoate din cont 5.504 lei. Din aceştia plăteşte 1228 lei la stat, “contribuţia angajatorului”. 5.504-1.228=4.276 lei, care e salariul tău brut, banii tăi din contract. Din aceşti bani, firma plăteşte în numele tău (“contribuţia angajatorului”) alţi 1.276 lei la stat, iar ţie în mână îţi rămân cei 3.000 de lei.

   De ce e tragic?

   Pentru că firma scoate din cont 5.504 lei, bani dispuşi să-i cheltuiască pentru munca ta. Dar nu îţi dă ţie decât 3.000 de lei, restul de 2.500 de lei (aproape încă un salariu “în mâna”) îi ia statul. Pe munca ta! N-ar fi plăcut să îţi dea ţie toţi cei 5.504 lei lunar? Sau măcar să-ţi dea tot brutul în mână, nu să plătească ei pentru tine acele dări la stat. Poate nu ai chef să le plăteşti. Poate nu vrei să le plăteşti luna aceasta, dar dai dublu luna viitoare. Eu aş vrea tot brutul în mână şi văd eu ce fac cu el şi dacă îmi plătesc la stat sau nu toate taxele.

   Sigur, nu se-ntampla fix asa cum voiai tu, ca impozitele se retin la sursa, dar totusi, fata de sistemul actual e un pas inainte. Sigur, e un sistem implementat de #ciumarosie, ca atare n-are cum sa fie de bine, nu?

     (Citează)

  • ba, e ok sa scoti facilitatea pentru IT, dar asuma-ti in plm asta, nu o baga la pachet cu alte mizerii si speri sa nu observe fraierii.

   vino si zi cu subiect si predicat de ce o scoti si la ce folosesti banii, cu impact, cu tot ce trebuie.

     (Citează)

  • Oh, da, si se mai face si cu aplicare peste o luna. Fix asa. Pentru ca e tarlaua lu ta-su. Nu sunt numai prost intentionati, sunt si incompetenti.

     (Citează)

  • “Nu vad un angajator zdravan la cap sa nu faca mutarea contributiilor de la angajator la angajat, avand in vedere ca nu-l costa nimic in plus. Iar cei care vor alege sa nu faca asta, ghici ce, le vor pleca angajatii”

   Discutam de numere mari aici. Toti angajatii din mediul privat care castiga salariul peste salariul minim pe economie. Discutam de aproximativ 2,5 milioane de oameni.

   Chiar poti tu sa bagi mana in foc ca absolut toti angajatorii or sa mareasca brutul pe 31 decembrie 2017, ca altfel le pleaca oamenii?

   Mai intai, unde pot sa plece atat de rapid 2,5 milioane de oameni? Discutam de masa mari de angajati.

   Apoi, sunt nenumarate cazuri in care nu e deloc simplu sa pleci, adica in negocierea asta nu e anvantajat angajatul. Lucrezi in zone in care locurile de munca nu sunt atat de multe, tu ai casa acolo si/sau ai 50 de ani. Nu tot angajatul roman e IT-ist de 30 de ani si nu toata tara e Bucuresti. Cluj sau Timisoara.

   Pe termen scurt, or sa fie destui loviti. Sute de mii, in estimarea mea, unde angajatorii nu vor mari brutul sau nu o sa il mareasca imediat, o sa mai profite 1-2-3 luni, “pana rezolva cu actele”. Si se mai adauga inca vreo 200.000 dezavantajati din start de ordonanta: angajatii din IT, angajatii cu handicap si angajatii firmelor in insolventa.

   Pe termen lung, lucrurile se vor regla incet-incet si salariul net o sa mearga spre nivelul de dinainte de “revolutia fiscala”.

   Oricum e un “cadou” minunat facut de PSD angajatilor din mediul privat: de Craciun mergi la patron cu caciula in mana, sa iti mareasca brutul, ca daca nu, pierzi 20% din salariul net.

   Si daca patronul nu vrea, nu-i nimic. Te apuci tu de Craciun sa iti caulti alt loc de munca, lucru care e foarte, foarte simplu, nu-i asa? Uite la copiii sefilor din PSD, ce repede isi gasesc ei locuri bine platite, inca de la 19 ani. Deci, se poate!

     (Citează)

 17. 22.8 % pierd din “banu ala in mana”. Deh..cine m-a pus sa fiu(din pacate) persoana cu hadicap. :( Angajatorul..nu stiu ce sa zic despre el. Ma gandesc(da..sunt egoist) ca poate domnii/doamnele care iau decizia asta vor pierde si ei sume mari si poate nu-si doresc asta. :)
  P.S.: Hai sa-i mai f*tem nitel pe astia cu handicap. Ca deh..au rampe de acces in metrou, institutii publice, magazine, blocuri etc.

    (Citează)

  • aia e foarte foarte urat. sa dai intr-o categorie sociala care si-asa are probleme si care n-are absolut nici o vina, e groaznic.

   nu te gandesti zilnic sa pleci? nicaieri nu poate fi mai rau decat aici cu astfel de probleme.

     (Citează)

  • Eu totusi sper ca vor veni c-un OU care sa remedieze mizeria asta. Mi se pare abominabil sa lovesti in persoanele cu handicap, mai ales ca impactul bugetar e insignifiant. Uite, asta ar fi intradevar un motiv de protestat.

     (Citează)

 18. gigi:
  Ce nu inteleg este, de ce astia din IT sunt scutiti de impozitul pe venit? Au un ou in plus si, prin urmare, intra in categoria persoanelor cu handicap?

  Nu au un ou in plus – au mai multe oua in plus. Aceasta facilitate a ajutat enorm la aparitia shared service-urilor in Romania si in felul asta foarte multe companii si-au mutat operatiunile de afara aici. Automat, asta a insemnat o crestere de venituri la buget.
  Daca tu de maine cresti cheltuielile, vei vedea ca pe termen mediu si lung companiile se vor muta inspre India si alte tari care vor fi mai ieftiner ca noi. Si sa vedem atunci ce se intampla cu tara per total.

  Hai sa nu mai purtam atat de grija angajatilor din IT si scutirilor lor de impozit ca aduc mult mai mult in economie decat reducerea de care beneficiaza.

    (Citează)

  • Dupa principiul asta ar fi multe domenii unde s-ar putea elimina impozitul pe venit pentru a incuraja astfel companiile straine sa vina in Romania. De ce nu ar putea fi aplicata aceasta regula si in industria auto? Spre exemplu, de ce angajatii de la Dacia Mioveni nu ar avea si ei dreptul sa fie scutiti de impozitul pe venit astfel incat sa nu existe riscul ca in viitor cei de la Group Renault sa-si mute uzina in Bulgaria, Ucraina sau in alta tara din Europa la Est?

     (Citează)

  • in care ai si forta de munca calificata? name one please.

     (Citează)

  • aici discutia se intinde. Fix la exemplul tau degeaba ii atragi daca nu au infrastructura necesara. De aia au si ales Maroc, trec rapid in Europa de Vest.

     (Citează)

 19. Imi poate explica si mie cineva de ce la IT creste cheltuiala angajatorului? Urmeaza sa plateasca cei 10%?

  In rest nu vad nicio problema, acelasi sistem e si afara, negociezi brutul si stii cam cu ce ramai si in functie de deducerile personale. La fel angajatorul stie ca daca iti ofera suma de x lei brut acea suma ii trebuie.

  Inafara de cazut celor din IT/persoane cu handicap unde se vorbeste ca va creste cheltuiala, in rest nu ar trebui sa fie angajator care sa nu mareasca brutul la ce criza de personal este.

  Radu, nu stiu daca ai trecut pe SRL, dar acum PFA-urile sunt avantajate la un venit de peste ~3000lei/luna.

    (Citează)

  • “Imi poate explica si mie cineva de ce la IT creste cheltuiala angajatorului? Urmeaza sa plateasca cei 10%?”

   Nu platesc cei 10%. Sunt scutiti in continuare de impozit pe venit. Dar impozitul pe venit scade de la 16% la 10% in timp ce contributiile sociale cresc in procent. Pt angajatii obisnuiti totalul impozit plus contributii e acelasi, dar pt cei din IT doar le cresc contributiile si le scade procentul de care sunt scutiti. Deci in medie in IT se scad salariile cu 6% LA ACEEASI CHELTUIALA A ANGAJATORULUI.

     (Citează)

  • Poti explica putin cum sunt avantajate PFA-urile? Ma gandesc ca doar cele in sistem real, nu si cele la norma de venit.

     (Citează)

  • @Florian, pai ok impozit nu platea nici inainte nici acum, angajatorul platea parte de contributii sociale “inainte” de a da brutul.
   Cum e si in graficul ala de la digi24:
   – total contributii sociale angajat + angajator in 2017 = 39.25 (22.75+16.5 )
   – total contributii sociale angajat + angajator in 2018 = 37.25 ( 35+2.25 )
   Deci contributiile scad cu 2%, impozit oricum nu platesti. Deci de ce scade? Pe bune de inteleg.

   @giumbix, da la sistem real ma refer, la norma de venit nu stiu. Facusera cei de la Delloite(cred) un calcul si pentru o suma neta de aproximativ 3000lei e mai bine acum. Toti cei care fac peste anul asta sunt avantajati. Desi contributiile sociale cresc si la PFA, ele sunt plafonate la nivelul salariului minim. Deci daca faci mai mult iesi mai bine. Cauta pe hotnews, acolo gasisem calculul, era si pentru norma de venit.

     (Citează)

  • test reply, de ce nu-mi apar comentariile?

     (Citează)

  • @alex: incerc sa pun un raspuns aici dar nu-mi este publicat; da-mi un mail la florian13pfa at yahoo.com si iti trimit explicatia…

     (Citează)

 20. ‘toată mizeria asta a apărut și din obiceiul românesc de a trece în contract brutul’

  Când se trece în Revisal (Registru unde sunt trecuți toți angajații pentru a ști statul câți bani ia fiecare) se trece salariul brut. Nu există conceptul de net.

  Și mai există și următoarea reglementare pentru contractele individuale de muncă.
  “Cf ordin 64/2003, in contract apare salariul de baza
  J.Salarizare
  1. Salariul de baza lunar este de ……………….. lei, din care:”

  E trist că angajatul roman nu înțelege că el e ‘stăpân’ pe salariu brut.

    (Citează)

 21. Mai este un punct de vedere interesant pe care l-am vazut vehiculat pe Facebook: multe firme vor ezita sa creasca brutul din simplul fapt ca peste cateva luni este foarte posibil ca legile sa se schimbe.

  Daca revin contributiile la angajator acesta nu are cum legal sa scada brutul, deci ramane cu o suma mai mare de dat statului pentru a mentine brutul deja majorat pentru angajat.

  Eu nu m-as grabi sa dau vina pe companiile care nu maresc salariile de la 1 ianuarie. Suna a cliseu, dar tot guvernul e de vina la faza asta :)

    (Citează)

 22. În general un angajat din IT plătește CAS, sănatate și șomaj cam un salariu mediu brut pe economie, lunar. Venituri fiscalizate și încasate 100% de stat. Ca să nu mai vorbim de restul beneficiilor pe care le are statul, gen TVA încasat la cheltuielile alea.

  Iar activitatea din IT, scutită de impozite, nu consumă resurse naturale, nu poluează semnificativ, angajează forță de muncă înalt calificată. Și se cam poate face de oriunde. Adică fie România, fie Bulgaria, Polonia, India sau China. Cumva statul trebuie să se asigure că are un avantaj în fața celorlalți, dacă vrea să încaseze taxele alea, chiar și reduse.

  Deși pare că bugetul pierde bani prin scutirea de impozite, în ansamblu câștigă mult mai mult.

  Întrebarea care totuși s-ar pune este “ce plm face statul cu +45% din salariul unui angajat?”.

    (Citează)

  • “Întrebarea care totuși s-ar pune este “ce plm face statul cu +45% din salariul unui angajat?”.”

   Intrebarea ar trebui completata cam asa: de ce e angajatul roman boul in care dai si dai cu biciul, mai ales din partea unui partid care se pretinde de stanga?

   Caci pe toate celelelate categorii de venit, PSD-ul e darnic de nu mai stie de el: 5% impozit pe dividende, avantaje nou adaugate pentru profesii liberale, PFA-uri, drepturi de autor, chirii, avantaje nou adaugate pentru minunatele microintreprinderi cu un salariat care presteaza servicii de “consultanta si management” (a se citi masini de spalat banii) si asa mai departe.

   Dar trebuie sa puna cineva osul la bataie ca sa aduca bani la buget, nu?

     (Citează)

 23. Pentru IT calculele estimative ar fi asa:

  Acum pentru un net de 4000 de RON brutul ar fi 4790 Ron, de unde rezulta ca costul pentru angajator este 5879 Ron,

  Pentru a-si pastra aceleasi costuri angajatorul ar trebui sa creasca brutul cu aproximativ 20% rezultand un brut 5748 Ron si un net de 3736 Ron, rezultand o scadere aproximativa de 7% din net.

  Pentru a pastra netul angajatului brutul ar trebui sa ajunga la 6155 Ron, si un cost total pentru angajator de 6293 Ron, o crestere de 7% a costurilor cu angajatul.

    (Citează)

 24. In Franta negociezi salariul anual dar la nivel de brut, trebuie sa calculezi singur cât primești in mana. Problema este ca o data pe an plătești încă o taxa care ajunge cât un salariu net.

  Cred ca majoritatea companiilor IT vor amana marirea brutului, sau il vor mari doar persoanelor cheie din companie. De aici vad o miscare a fortei de munca in primăvara-vara.

  Cel mai usor e sa pleci la alta firma in 2018 unde iti renegociezi salariul net.

    (Citează)

  • 2 probleme apropo de ce zici tu:
   – majoritatea firmelor in Franța negociază pe net, ce primești în mînă. Diferența e că aici îți plătești singur impozitele
   – adică taxa de care zici tu . Logica cu “1salariu” e valabilă când câștigi sub 2000-2500, când treci de sumele astea nu mai e valabila pt că impozitul e progresiv și treci in alt procentaj de impozitare.

   Ca idee, e fantastic să plătești lunar impozitul, îți dai seama cat de mult dai la stat….

     (Citează)

 25. asta se-ntampla cand in ziua votului nu ne miscam curul pana la sectia de votare pentru ca “oricum n-o sa se schimbe nimic” si alte asemenea scuze cretine.

  poate ca n-o sa se schimbe nimic in bine, dar iata ca viata ne arata ca de schimbat, lucrurile se pot schimba intotdeauna in mai rau.

  pe undeva, pot sa spun ca e bine ca s-a intamplat asa – acum votantii romani vor fi atinsi la buzunar si sper ca macar asta sa ii faca sa-si miste cururile.

  ce este dubios este ca nu se poate ca PSD-ul sa nu stie ca prin aceste masuri risca sa-si ridice pe absolut toata lumea in cap; si daca sunt dispusi sa-si asume acest risc, inseamna ca acolo e vorba despre o lupta de putere interna, ceva de genul Dragnea care vrea sa-l matraseasca sau macar sa-l vulnerabilizeze pe Tudose.

  ca pe Tudose nu-l mai poate da jos el ca pe Grindeanu – are nevoie sa o faca strada.

  iata cum o gasca de penali jegosi arunca toata tara in haos cu ocazia luptei lor interne pentru ciolan.

    (Citează)

  • Daca e directiva de la Bruxelles poti sa votezi si cu tata ca tot va trebui sa implementeze ceea ce dicteaza aia de la centru.

     (Citează)

  • Dragoş-Mihai Vaipan

   09/11/2017 la 4:20 PM

   si daca imi misc curu cu cine sa votez ?? Sau mai bine zis, ai cu cine sa votezi ?

     (Citează)

 26. Sorin:
  Eu si sotia lucram intr-o multinationala. Castigam bine si contribuim ca atare prin taxe. Cu noul cod fiscal noua ne vor intra cu aprox. 6000 (sase mii) de Lei, adica ~1300 EUR mai putin in conturi din ianuarie…
  Cu siguranta companiei ii va lua cateva luni sa faca ajustari DACA se se va hotari sa faca… ceea ce nu e sigur.
  Multumim PSD, ne vedem in strada! Dar de data asta nu va mai dam inca o sansa, ati avut-o, ati ratat-o si pe asta. Sunteti incapabili de guvernare si de a oferi stabilitate.

  Aveti salarii destul de bune. Sunt sigur ca firma e serioasa si problema de mai sus se intampla doar daca angajatorul nu mareste brutul din contract nu?

    (Citează)

 27. Radu, nicaieri in lume nu se trece in contract salariul net, e un pic aberant.
  Inca in multe alte tari cand te duci la interviu negociezi salariul brut.

  In alta ordine de idei, miscarea asta are 2 scopuri:
  1. Va da PSD posibilitatea sa se laude ca au crescut salariile cu 30% sau cat vine (ei referindu-se la salarii brut)
  2. Face loc pentru introducerea de noi contributii la angajator, justificand ca nu au mai deloc. Incepe usor cu un 2% taxa de solidaritate sau alta denumire (eco-taxa, taxa de mediu, you get it)

    (Citează)

 28. nwradu:
  Da, nici eu nu știu de ce nu se trece în contract salariul net și gata.

  In toata lumea civilizata (de la vest de Oradea incolo) se negociaza brut/an. Daca te duci la o firma nemteasca si ii ceri sa iti spuna cati bani o sa iei in mana pe luna o sa se uite la tine ca la felul 14.

  De ce se face asta, tocmai ca, in caz ca vine un guvern si mareste niste taxe, sa fie treaba angajatului cum resimte acest soc, si nu sa fie ca la noi unde ni se pare firesc sa ni se dea la fel “in mana” ca doar noi asta am negociat.

  Desi as fi si eu impactat as dori sa nu mareasca nici un angajat din tara salariile brute, poate asa am avea si noi prezenta la vot peste 40% altadata.

    (Citează)

  • dintr-o perspectiva teortica, e ok sa nu se treaca salariul net pentru ca raportul dintre brut si net este o chestiune de politica a guvernului, iar politica guvernului este influentata (teoretic) de angajat in calitatea lui de votant, nu de companie.

   nu exista nici un motiv pentru o companie sa-si asume riscul referitor la modificarea taxelor pe munca, ca atunci nu ar mai fi taxe pe munca, ci pe capital.

   deci taxele pe salariu si riscul asociat cu modificarea lor trebuie sa stea la angajat.

   de altfel, partea ironica este ca eu personal sunt de acord cu faptul ca angajatul ar trebui sa fie interesat de brut, nu de net. Ar trebui sa fie si la noi ca in alte tari, adica tu negociezi si eventual primesti brutul, si apoi iti platesti tu personal taxele.

   in felul asta ar intelege si romanii, asa cum inteleg altii, ca statul le ia bani lor personal, din buzunar, si implicit ar fi mult mai atenti cu cat anume le ia si, mai ales, cum o cheltuieste.

   asa cum e acum, la noi, cand omul se gandeste doar la net si nu-l intereseaza cat e brutul, e ca si cum brutul nici nu exista, deci pe om nu-l intereseaza nici ce face statul cu banii aia, ca e ca si cum nu ar fi banii angajatului.

   daca ne-am gandi cu totii la brut si nu la net am realiza ca nu exista ceea ce se numeste “banii statului”, ci doar banii nostri din care suntem obligati sa dam la stat o parte.

   problema e felul complet aberant in care e facuta chestia asta.

     (Citează)

 29. Ca rezumat a ceea ce s-a intamplat ieri:
  Guvernul PSD a micsorat taxele companiilor si le-a marit pe cele ale angajatilor. si ne punem intrebari daca se vor micsora salariile nete.

  Iar ce lipseste din comentarii este parerea lui Greuceanu.

    (Citează)

 30. nwradu:
  Da, nu mă bag la cei din IT și cu handicap că nu știu exact ce înlesniri fiscale au. Am înțeles că acolo e și mai nasol.

  Dar pe site-ul/aplicatia aia de unde ai facut screenshoot ai un buton: Calculator Avansat si o bifa cu Programator si sa vezi cum pentru acelasi salar brut (ca ala e trecut in actele semnate si duse la ITM) cam cat la % se pierde la 1 ianuarie.

    (Citează)

 31. Eu pierd 500 si ceva de lei. Lucrez in It. Si nu e vorba doar de impactul asupra netului la legea asta. E vorba ca au dovedit ca pot sa faca orice vor in ciuda opiniei publice, a sindicatelor, a companiilor, a opozitiei, a tuturor in afara de membrii partidului de la putere.
  Practic au dovedit ca ii doare in cot , putand sa schimbe in continuare si legile justitiei in favoarea lor.

    (Citează)

 32. Exact … de obicei in martie negociam cresterea salariala care cel putin acoperea inflatia. Acum o sa zic mersi daca salariul ramane identic cu ce am acum.

    (Citează)

 33. Sectorul IT aduce aproape 6% din PIB, e una din putinele industrii in crestere la noi si in general atrage investitori si merge bine. In perioada crizei era singura care a continuat sa creasca.
  Despre persoanele cu handicap sa nu mai zic, dupa ce s-au eliminat facilitatile pentru firmele care aveau angajati persoane cu handicap, hai sa le scadem si salariul, ca oricum n-au destule probleme.
  Daca lucrezi in IT sau ai un handicap, vei pierde 6-7% din salariul net, chiar si daca angajatorul mareste brutul
  Alta categorie afectat este cea a bugetarilor, unde maririle care s-au operat sunt pe salariul brut (MF Misa spunea ca ar fi vorba de mariri de brut de 25%). In momentul in care cheltuielile se transfera la angajat, acele mariri se diminueaza drastic (cred ca ajung pe la un 2%).
  Apoi Radu, cum spuneai si tu, marirea brutului nu e un lucru garantat. Pe langa cativa patroni rau voitori, problemele o sa fie si la multi angajati in firme mari, unde modificarile nu se fac de pe o zi pe alta, sunt multe contracte, bugete,etc.

    (Citează)

 34. nwradu:
  Da, nici eu nu știu de ce nu se trece în contract salariul net și gata.

  In majoritatea tarilor vestice din ce stiu eu nu negociezi in net, doar in brut salariul. Stiu sigur in Franta, UK si SUA. Nu inteleg de ce tu ca si persoana sa nu fi constient de cat plateste angajatorul dupa tine. Astfel constientizezi cand vezi ca dai statuluil ~30-40% din banii pentru care muncesti.
  Asa o sa stii ca pentru 500 lei marire firma trebuie sa dea 900 lei in total.
  Daca vezi ca pentru ~40% din banii tai pana la urma statul isi bate joc de tine, parca iti vine sa iesi in strada mai des.

  Parerea mea ca idea ii buna pe foaie, dar ma tem de implementarea ei. Sa nu uitam cine a facut-o. S-ar putea sa fie alte mize la mijloc si majoritatea sa fie prinsa la mijloc.

    (Citează)

 35. nwradu:
  Da, pentru că mă duce mintea să înțeleg inclusiv concepte simple precum sumele din care-i alcătuit salariul. Încearcă și tu, folosește creierul!

  Pentru prima data dupa foarte mult timp sunt de acord cu tine ( da stiu nu tine de cald iarna faptul ca sunt de acord cu tine ) , si faptul ca nu ai cenzurat e un plus , vezi ca se poate

    (Citează)

 36. Cătălin Tănase

  09/11/2017 la 12:39 PM

  Am scris asta si pe Zoso:

  După cum mi-a explicat cineva mai deștept ca mine, e foarte posibil următorul scenariu:

  Cele mai multe firme vor mări brutul, având în vedere că scapă de contribuțiile plătite pentru angajat. Angajatul ia aproximativ același net, angajatorul are cam aceași cheltuiala.

  DAR aici apare “combinația”! Ce reține Guvernul ca ulterior să instituie alte taxe angajatorului? Că acesta nu va putea să mai scadă brutul mărit

    (Citează)

  • pai firmele stiu si ele chestia asta pe care o zici tu.

   daca adaugam la asta ce s-a zis mai sus, si anume ca s-ar putea ca unele firme sa mai astepte ca sa vada daca nu cumva se schimba modificarea (sincer nici eu nu cred ca vor ramane asa lucrurile), atunci s-ar putea ca cele mai multe firme sa NU mareasca brutul.

     (Citează)

  • Din cate am auzit HP romania a anuntat ca nu va schimba nimic.
   La alta firma , unde lucreaza sotia, le-au spus ca se vor modifica incat sa fie bine de ambele parti (adica vor mari brutul, dar nu atat cat sa ramana angajatii cu acelasi net.)
   Multe firme asteapta sa vada ce fac ceilalti. In functie de deciziile astea se schimba competitivitatea multor companii, atat pe piata muncii cat si financiar.

     (Citează)

 37. Cătălin Tănase

  09/11/2017 la 2:28 PM

  Yep! Foarte plauzibil ce spui!

    (Citează)

 38. alex:
  @Florian, pai ok impozit nu platea nici inainte nici acum, angajatorul platea parte de contributii sociale “inainte” de a da brutul.
  Cum e si in graficul ala de la digi24:
  – total contributii sociale angajat + angajatorin 2017 = 39.25 (22.75+16.5 )
  – total contributii sociale angajat + angajatorin 2018 = 37.25 ( 35+2.25 )
  Deci contributiile scad cu 2%, impozit oricum nu platesti. Deci de ce scade? Pe bune de inteleg.

  Contributiile sociale scad procentual, insa se calculeaza ca procent dintr-un salariu brut mai mare. Asta inseamna ca valoarea lor absoluta creste.
  39.25% din 5000 (1962) < 37.25% din 6155 (2292)

    (Citează)

  • Am inteles acum. Nu stiu de ce aveam impresia ca angajatorul platea contributiile lui “pentru a ajunge” la brut, nu din brut.

     (Citează)

 39. add:
  aia e foarte foarte urat. sa dai intr-o categorie sociala care si-asa are probleme si care n-are absolut nici o vina, e groaznic.

  nu te gandesti zilnic sa pleci? nicaieri nu poate fi mai rau decat aici cu astfel de probleme.

  Am avut..si am mereu ganduri sa plec. Oricum cred ca o sa rup usa intr-o zi. Problema mea la baza este locomotorie(cu cazuri nasoale in forma mai grava, slava Domnului mie nu mi-a afectat intelectul), dar mi-a permis sa fac o facultate(ETTI ca Radu :D) sa ajung un domn inginer. Pedigree este, asa ca nu stiu cat mai rezist pe aici.
  De bine de rau..ma descurc..trag in fiecare zi. Dar ma gandesc la cei care chiar au nevoie de procentele alea..si sunt multi….

    (Citează)

 40. Lucrez în IT, cel mai probabil mărirea pe care aș fi primit-o în noul an va fi de fapt acea diferență de 6 procente până la netul actual, deci nu voi primi o mărire reală raportat la netul actual. Cam așa vor face majoritatea firmelor, pt că e atâta cerere de oameni pe piață încât nimeni nu își permite să riște plecări ale angajaților, nu vor găsi alții în loc.
  Totuși, va fi o oportunitate să scape de angajații slabi, le vor lăsa același brut că acum și vor pleca singuri de acolo ?

    (Citează)

 41. Apropo, în UK tot brut negociezi, nu e interesată firma ce taxe ai tu de plătit, că la ei e pe plafoane și cu multe deduceri, iar în IT dai cam 40% la stat din câte am înțeles.

    (Citează)

 42. Johnny:
  Stimabilule, coincidența face să fiu chiar expert contabil (cu o vechime de peste 25 de ani în meserie) și chiar am habar despre ce se tot vorbește zilele astea … și, din păcate se pare că toată lumea se pricepe la economie, fiscalitate, drept etc. … până și inginerii !

  Tati, un inginer daca isi pune mintea in 2 saptamani invata si contabilitate, la un contabil mai greu cu ingineria. Hai las-o dreacu, mai ramane sa ne spui si ce mai capacitati sunt contabilii :))))

    (Citează)

  • Cu mentiunea ca nu iti trebuie doua saptamani sa intelegi cum functioneaza impozitiul pe salariu. :D

     (Citează)

 43. Cel puțin în SUA se negociază salariul brut la angajare, prin filme și seriale vezi discuția asta despre un job că este pe 50.000 de dolari pe an iar alt job face 70.000$.

    (Citează)

 44. gigi:
  Ce nu inteleg este, de ce astia din IT sunt scutiti de impozitul pe venit? Au un ou in plus si, prin urmare, intra in categoria persoanelor cu handicap?

  Uite explicatie:
  Desi “nu plateste impozit” salariul unui programator aduce contributii -substantiale- la economia Romaniei: contributii ale angajatorului, CAS, TVA. Munca depusa de un programator in Romania poate fi mutata rapid intr-o alta tara -la limita chair si cu angajat cu totul. E evident mai usor sa moti un proiect informatic decat o fabrica de motoare sau de masini. Si sunt domenii precum medicina de familie, politia si vanzarea cu amanuntul unde pur si simplu nu poti muta munca in afara tarii. N-ai cum sa angajezi un frizer din China sa te tunda pentru weekend desi ar fi mai ieftin..
  Nu conteaza ca programatorii sunt mai destepti sau ca restul conteaza doar faptul ca regimul de taxare este in directa competitie cu cel din alte tari: Dincolo e mai ieftin inseamna ca aici nu mai lucreaza nimeni.
  Asa incat statul roman are de ales intre bani mai putini de la programatori sau bani deloc de la …programatori ca su mai sunt angajati in Ro. Au fost cazuri cand firmele au primit si alte inlesniri fiscale – legale – in aceeasi logica: doar sa vina aici, chiar si temporar, pentru ca ceva mai putin e totusi mai mult decat nimic.

  Acum, dezastrul a fost deja facut: nu faptul ca proiectul tau e undeva intre 0 si 6.6% mai scump – in functie de cum te decizi tu ca firma sa compensezi piederea financiara a programatorilor. Dezastrul e datorat instabilitatii fiscale: Te duci pe o piata unde poti estima mai bine bugetul necesar: Un buget de 101 +/- 1% e de preferat unui buget de 100 +/- 20%,

    (Citează)

 45. silicon_v:
  Exista tari in care angajatul isi plateste singur taxele, mai ales ca trebuie sa astepte finalul de an pentru calcule (sunt mai multe deduceri fiscal in educatie, sanatate, rate pentru casa, imbunatatiti la casa, etc)

  Daca s-ar practica asa ceva in Romania ar fi jale, caci romanul nu prea are habar ce e aia disciplina financiara. Pana la finalul anului banii pentru taxele datorate statului ar fi mancati/bauti/cheltuieti cu vacanta. Toti. Ar trebui sa umble ANAF-ul la final de an dupa 3-4 milioane de oameni cu executarea silita.

  De aia, angajatorul trebuie sa plateasca tot, ai mai putine entitati de controlat,amenintat, blocat conturi si celelalte.

  angajatorul nu plateste tot, ce dracu. platim impreuna, angajatul SI angajatorul. platim,plateam- semantics- vedem la anu`, ca mai sunt cateva zile
  si nici macar nu se vede la angajat, tot cu rettinere si virare la sursa e. adica, pe intelesul tau- angajatul NU primeste in mana mai multi bani si merge cuminte la coada la ghiseu sa plateasca taxele.
  ce spui in rest face sens de numa`numa` – romanul e prost, nu e educat financiar= prostimea nu stie, o protejam de ea insasi altfel e jale
  In feudalism si comunism ziceau la fel

    (Citează)

 46. Iaca-ta ca in ultima zi de munca ma trezesc si eu cu morcovul in c*r sa ma interesez mai exact despre treaba asta cu impozitul.
  Lucrez la punctul de lucru al unei firme italiene cu filiala in Cluj . Doar doi angajati , studii medii, munca tot medie incluzand munca si fizica si la calculator ineractiunea cu centrul din cluj facandu-se pe internet si telefon.
  Pe scurt, am primit un mail cu o circulara in care am fost anuntat ca momentan vom lua aceeasi bani in mana prin incasarea unor bonusuri sau prime care sa completeze gaura lasata de impozit.
  Din discutii cu persoane la care s-a anuntat la fel sunt cam suspicios ca nu e prea bine si nici nu stiu cat de legal dar vom vedea. Probabil ca toti sperau sa cada guvernul sau sa renunte la aceasta gaselnita.
  Oricum, nu ma felicit deloc ca inca de la inceput am preconizat ca firma nu numai ca nu ne va creste salariul cum sperau unii colegi dar isi vor face un titlu de glorie din faptul ca va ramane la fel si nu va scadea!

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus