un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube! Un subscribe ajută enorm.

Pipera, această arenă de Survivor a Bucureștiului

8 Nov 2017  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Pentru cei care nu sunt din București sau n-au fost niciodată în zona de birouri din Pipera / Dimitrie Pompeiu, peisajul arată ca mai jos: zeci de mii de oameni lucrează în companii mari, cu sediul în clădiri de sticlă, rulând sute de milioane de euro. Probabil că salariul celor dintr-o astfel de clădire este mai mare decât al unui întreg orășel din alte zone din România.

Cu toate acestea, zona este pur-sânge românească. E mai apropiată de atmosfera din Balș decât de cea din La Defense. De exemplu, imediat ce ieși din stația de metrou ești întâmpinat de Plafar, Covrigelul imens și ceea ce pare a fi o clasică terasă de drojdieri. Iar cum zona este foarte aglomerată, unii parchează pe unde pot, inclusiv pe șina de tramvai, iar într-o zi am văzut un camion lung parcând pe întreg refugiul stației, practic luându-o între roți, și plecând abia când și-a dat seama că nu rămâne loc pentru tramvai.

Dar cel mai amuzant moment a fost acum câteva zile, când m-am dus acolo dimineața. Din stația de metrou se iese drept în față sau pe o alee spre stânga, unde am găsit o mulțime de oameni prinși în “ambuteiaj”. Unii săreau direct gardul în spațiul verde și treceau pe acolo, dar majoritatea așteptau cuminți să treacă normal.

De ce era aglomerația respectivă? Pentru că era o baltă.

Și cum balta aceea se formează des acolo, că-i o problemă cu trotuarul, cineva a pus în ea trei bolovani pe care oamenii ce lucrează în Pipera sar pe rând, țup-țup, ca într-o variantă de Survivor.

Asta este Pipera.

Deși în companiile de acolo se rulează cei mai mulți bani din București și probabil din țară, nimănui din administrație nu-i pasă de asta, deși acea zonă ar trebui să arate, cum spuneam, ca La Defense. Iar asta este zona bună din Pipera. Un pic mai sus, pe Nordului-Petricani, în unele zone lipsește trotuarul, ceea ce duce din nou la scene demne de emisiunea Supraviețuitorul atunci când plouă pe afară și se face noroi. Apoi vine iarna, ninge zdravăn, traficul se blochează, nimeni nu deszăpezește trotuarele. Lucrezi în Pipera, dar te simți ca pe drumuri forestiere.

  16 comentarii

 1. Asta se intampla pentru ca lumea nu depune plangeri dupa plangeri la Primarie. Poate s-ar intampla ceva poate nu dar macar poate data viitoare va merge la vot

    (Citează)

  • Oamenii care lucrează în Pipera nu votează în Voluntari sau Sectorul respectiv. O situație mega convenabila primarilor de sector.

     (Citează)

  • Chestia asta cu votul e vazuta ca panaceu universal. Nu e deloc asa. Nu o sa se duca nimeni la vot peste 3 ani sa voteze cu X de la … suparat fiind ca Firea cu i-a secat balta in noiembrie 2017.

   Implicarea, daca exista, ar trebui facuta constant. Dureaza 5 minute sa trimiti o sesizare la primarie. Iar majoritatea functionarilor care primesc solicitari de-astea au niste indicatori de performanta functie de cate se rezolva / raspund etc, astfel incat sunt sanse bune sa investigheze, poate si sa rezolve. Si zic asta din experienta, nu din auzite.

   Radu, daca ai timp si chef, poate poti trimite o scurta intrebare primariei de care tine Pipera in care sa ii intrebi cate sesizari au primit in ultimele 6 luni referitoare la probleme de genul celor din articol. Sunt curios care le va fi raspunsul. Si felicitari, bun articolul!

     (Citează)

  • Radu, stii de cand se formeaza acea balta acolo la iesire din metrou?
   -din 2010 (cel putin), am facut sesizare prin CivicAlert sa mai toarne un strat de asfalt cu o mica panta si nimic! La orice ploaie intrarea respectiva e inutilizabila. Pacat de corporatistii din zona.

     (Citează)

 2. Era catrastroFIREA!

    (Citează)

 3. Puschea pe limba, exista “riscul” ca la anul sa ma lupt cu ajunsul intr-o cladire din asta misto.

    (Citează)

 4. Ca idee, pe strada din stanga, George Constantinescu, e o parcare imensa(o parcare cu plata) unde gasesti mereu locuri libere.

    (Citează)

 5. Cred ca aceasta comparatie poate fi extinsa fara probleme la nivelul intregii tari, acolo unde:
  Omul sta la casa si are gazonul tuns pefect in curte dar afara sunt balarii de 1 m, drumul de acces e prost si cel mai apropiat spatiu verde extern decent e la cativa km.
  Omul sta la apartament, renovat modern, curat, dar pe casa scarii nu s-a mai renovat de la revolutie, eventual nu este nici iluminat, iar cand iese afara in fata blocului sparge seminte.

  Cand e proprietatea lui se implica maxim, dupa posibilitati, cand e la comun e indiferent total.

    (Citează)

  • Ai uitat sa zici ca strada/ trotuarul sau spatiul verde din fata casei/ blocului e plin de rahatii cainilor celor care locuiesc in zona, dar in rest ai zis perfect.

   Lipsa de preocupare a romanului pentru spatiul comun este absolut halucinanta, dar cred ca este doar un alt simptom al faptului ca suntem o societate care functioneaza pe principiul “toti contra tuturor”/ dog eat dog/ homo hominis lupus.

     (Citează)

 6. Ce conteaza cati bani produc oamenii care lucreaza in zona? Doar n-o sa faca statul ceva pentru ei special! Parca suntem toti egali, nu?
  Ah stai, nu suntem:
  -Puscariasii au nevoie de conditii speciale, studentii nu.
  -Unii au pensii speciale, muritorii de rand, nu
  -Unii platesc taxe, altii nu, ca au offshore pe insula.
  Exemplele pot continua.

  Nu e vorba doar de oamenii care lucreaza in zona. E vorba si de imaginea tarii. Acolo vin directorii de la companii cu renume mondial sa negocieze contracte, sa deschida firme. Acolo vin oamenii din afara care decid daca sa investeasca sau nu in noroiul nostru.

    (Citează)

 7. A wild corporatist appeared!

  Eh lasa, sa mai sara si ei pe niste pietre ca toata ziua stau pe scaun.

    (Citează)

 8. Eu as supralicita si as zice ca asa este tot Bucurestiul. Si, cu mici exceptii, toata Romania.

    (Citează)

 9. Inca e bine pe acolo, nu te plange.

  Asteapta sa se verse autostrada A3 in Petricani. Se lucreaza intens la ea zilele astea.

  O sa fie de vis in orele de varf, mama tuturor ambuteiajelor din Romania.

    (Citează)

  • stai ca vine si largirea Fabricii de Glucoza, care nu s-a facut anul asta pentru ca diverse motive. Unul fiind faptul ca Primaria nu a bagatbani in infrastructura, ca sa bage in firmele noi infiintate.

     (Citează)

 10. Ehe, acum 4-5 ani lucram pe lângă clădirea Feper, adică de la metrou faci dreapta înspre Iride – Prima tv. Trotuarul era tot timpul ocupat de masini, asta pana cand s-au instalat stâlpișori dar si aia au început sa dispara si sa se parcheze aiurea.
  Iarna nu dădea nimeni zăpada de pe trotuar, firma dinspre trotuar era un depozit de pastile asa ca nu interesa pe nimeni, eram nevoiti sa circulam pe linia de tramvai.
  Am făcut nenumarate reclamații sa se facă curățenie in parcul din fata metroului unde dimineața stăteau muncitorii la o cafea si o țigara, normal ca in urma lor rămâneau mormane de mucuri de țigară.
  Copacii nu ii toaleta nimeni, aveam un amic mai înalt care trebuia sa meargă aplecat, uneori se mai enerva si rupea din crengi.

  Imi amintesc ca am făcut vreo 10 reclamații la RATB pana au asfaltat zona din fața cladirii Connect, unde este stația de tramvai 16-36, pana atunci trebuia sa aștepți tramvaiul cocoțat pe bordura.

  Uneori stâlpii de iluminat nu funcționau, oricum erau montați doar pe partea stângă, noi care mergeam pe dreapta trebuia sa aprindem lanterna de la telefon, mai ales iarna.

  Mâncare ieftina găseai la subsolul Feper unde era o cantina comunista, au mai apărut unii când se construia clădirea neagra de langa Feper, de la o toneta si-au amenajat restaurant într-o fosta hala. Evident ca nu primeai bon fiscal, pe la ora 2-3 venea șeful intr-un BMW X6 si lua teancul de bani.

  Călătoria cu tramvaiul 16-36 era show, mai ales când veneai la munca si era plin de țigani ce cărau frigidere sau saci cu fier vechi. O data s-au urcat 2 fete, una se lauda ca l-a bătut pe unul si i-a furat seringa cu heroina, din cate am prins ele locuiau lângă ruinele Morii lui Assan. Era interesant sa vezi cum in statia de la Pantelimon se urca grupul de fete îmbrăcate office, lucrau la Raiffeisen sau HP, iar o stație mai încolo se schimba mirosul când se urcau grupuri de țigani ce ascultau manele la telefon, scuipau semințe, făceau mișto de fete si uneori se luau la bătaie intre ei. O data am văzut un pusti de 15 ani cum a smuls cercelul din urechea unei doamne, a coborât la stația de lângă Romsilva unde este cartier de țigani.

  Ehe, amintiri, acum cred ca zona este si mai aglomerata, când am plecat eu erau vreo 7 clădiri in construcție.

    (Citează)

 11. Și încă se ameliorează zona. Când lucram acolo, adică 2005-2006 și 2007-2008, era atâta noroi ca aveam pantaloni și pantofi de schimb la birou.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus