un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

V-ați gândit vreodată că majoritatea formelor de entertainment sunt vizuale?

20 Oct 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Șase muzee de istorie și arheologie din Dobrogea au devenit accesibile nevăzătorilor printr-un proiect ce le permite și acestora să “simtă” cele mai importante exponate și să beneficieze de anumite tehnologii ce-i ajută să înțeleagă ceea ce persoanele fără deficiențe de vedere iau de bună.

Găsesc dificil de explicat cât de important mi se pare acest proiect numit ArheoTACT. Gândiți-vă doar la următorul aspect: majoritatea formelor de entertainment se bazează exclusiv pe vedere, pe stimuli vizuali. Toată industria cinematografică, toate serialele pe care le comentăm inclusiv aici? Inaccesibile nevăzătorilor. Cărțile? Inaccesibile*. Jocurile? Inaccesibile. Muzeele cu toate colecțiile lor de picturi celebre, de obiecte antice sau demonstrații de știință și tehnologie? Inaccesibile. (Pornografia? Inaccesibilă.)

Vă place să vizitați țări străine, să vă uitați la cum arată alte orașe, plaje frumoase, munți acoperiți de zăpadă, palate spectaculoase, tramvaiul galben din Lisabona (vorba unei reclame TV)? Nevăzătorii nu pot face acest lucru. Eu țin minte cu plăcere când am văzut prima oară Turnul Eiffel și ce impresionant mi s-a părut un astfel de colos de metal – nevăzătorii nu l-au văzut niciodată.

În practică, la noi nevăzătorii abia pot face lucrurile de bază. Chiar și deplasarea prin oraș este o problemă, având în vedere că trotuarele sunt blocate de mașini, iar diverse alte capcane stradale le stau în cale.

Nu pot decât să-mi închipui cu ce încântare vor afla de acest proiect ce le oferă o nouă experiență, ce introduce un loc nou în lumea lor. Ca multe alte inițiative de acest gen, și ArheoTACT a fost făcut cu sprijin privat (adică Fundația Orange, cu tradiția lor de a finanța proiecte pentru nevăzători) și folosește diverse tehnologii pentru asta:

  • imprimante 3D au “clonat” la scară diverse obiecte expuse în muzee, precum diverse sculpturi. Nevăzătorii le pot “vedea” prin pipăire, amplasate în vecinătatea obiectului original
  • imprimante Braille produc materiale informative pentru a le explica nevăzătorilor ce-i cu respectivele obiecte, incluzând aici ghiduri muzeale și un catalog privind patrimoniul dobrogean.
  • s-au introdus ghiduri audio pentru a reda explicații.
  • 1200 de metri de covor tactil au fost plasați prin muzee pentru a ghida persoanele (ca la metrou).

 

(Muzeul de Istorie din Constanța arată chiar bine, nu?)

E ceva complicat până aici? Mie nu mi se pare, că nu vorbim de Geordi LaForge din Star Trek. Soluțiile sunt știute, este nevoie doar de voință și de finanțare pentru a aduce ceva plăcut în viața unor oameni, pentru a le permite accesul la acțiuni pe care noi le facem atât de rapid încât nici nu ne mai gândim la ele, cum este atunci când arunci rapid o privire spre un exponat și treci mai departe.

Muzeele sunt:

  • Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
  • Muzeul „Callatis” Mangalia
  • Muzeul „Tropaeum Traiani” Adamclisi
  • Muzeul complexului arheologic Histria
  • Muzeul „Carsium” Hârșova
  • Muzeul „Axiopolis” Cernavodă

Cum arată implementările proiectului ArheoTACT puteți vedea la Cetin, care a vizitat unul, pe Ziua de Constanța, pe Noizz și în clipul de mai jos de la Litoral TV.

Ce să mai zic? La mai multe!

*Nu-mi ziceți de audiobook-uri, că în română sunt prea puține. La noi și cărțile de succes se traduc și tipăresc cu întârziere mare, darămite audiobook-uri.

    3 comentarii

  1. Din fericire, cea mai mișto formă de divertisment se poate practica și pe întuneric.

      (Citează)

  2. cum ma literatura nu e pentru nevazatori? N-ai auzit de braille?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus