un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Este oficial, lantul fast-food Taco Bell vine în România

28 Aug 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

31 comentarii

Lanțul de fast-food de inspirație mexicană Taco Bell va deschide primul său fast-food la toamnă, în mallul Băneasa Shopping Center. Anunțul a sosit astăzi printr-un comunicat oficial, după ce acum câteva săptămâni circulau zvonuri că lanțul se va extinde în zona noastră de lume. Taco-bell.ro e funcțional, dar vorbește doar despre angajări.

Taco Bell aparține Yum! Brands, companie americană ce deține de asemenea Pizza Hut și KFC. În România, Taco Bell va fi operat în sistem de franciză de către Sphera Franchise Group, aceeași companie care operează în prezent și toate Pizza Hut-urile și KFC-urile de aici și din Moldova, având un total de 100 de locații și peste 6.000 de angajați.

La nivel mondial, Taco Bell are 6.500 de restaurante în SUA și încă 300 în lume, harta la finalul anului 2016 fiind cea de mai jos. După extinderea din 2017, probabil cifrele vor fi complet altele.

Permiteți-mi să fiu sceptic privind succesul Taco Bell în România. Mâncarea mexicană nu este foarte populară aici, dovadă că poți număra pe degete restaurantele cu acest specific (încercați Don Taco și El Torito din București). Succesul Taco Bell din SUA vine pe fondul apropierii culturale de Mexic și a prezenței mult mai mari a restaurantelor de tip tex-mex, ce îmbină bucătăriile americane și mexicane; noi nu avem nici aceste elemente, nici măcar o tradiție legată de consumul de nachos.

Asta nu-i o problemă. Nici americanii nu au o cultură apropiată de shaorma, de exemplu. Să nu uităm că Burger King s-a retras din România, la fel și Quiznos, iar Subway nu știu cât succes are aici.

N-am mâncat niciodată la Taco Bell. Meniul american include taco, preparate pe bază de carne și legume puse într-un taco (o tortilla din porumb, nu?) crocant sau moale, burrito, care-i un fel de shaorma mexicană, quesadilla (asta facem din când în când acasă) și diverse salate. Ingredientele aduc a Mexic, desigur, găsiți în ele guacamole, fasole roșie, brânză de-a lor, smântână șamd.

    31 comentarii

  1. Estaba lloviendo en mi boca

      (Citează)

  2. E diferenta mare intre un fast food si un restaurant.
    Pot avea succes daca vin cu preturi omenesti. Daca vor sa vanda fast food la pret gourmet se vor duce in cap.
    Si eu sunt curios cum e, n-am mancat niciodata Taco Bell.
    Puteau insa sa aleaga un mall unde e trafic si in cursul saptamanii, nu doar in weekend (Ex, Afi, Plaza, Promenada, etc) in loc de Baneasa. In Baneasa au avut Burger King parca si le-a mers nasol.

      (Citează)

    • Andrei: Puteau insa sa aleaga un mall unde e trafic si in cursul saptamanii, nu doar in weekend (Ex, Afi, Plaza, Promenada, etc) in loc de Baneasa. In Baneasa au avut Burger King parca si le-a mers nasol.

      Băneasa este mallul cu cele mai mari vânzări din București. Bănuiesc că, proporțional, și la mâncare.

      Burger King a fost în multe, n-a mers nicăieri :P

      Apoi, mai contează și unde găsești loc pentru deschis, că cineva trebuie să elibereze acel spațiu comercial. Băneasa e a lui Popoviciu, mi se pare că primele francize PH și KFC tot el le-a adus, nu m-ar mira să fie acționar și la Yum!, deci e o mare poveste de dragoste acolo.

        (Citează)

    • Radu, fa o vizita de luni pana vineri la 12.30-13.00 in Baneasa si in Promenada, doar la mancare. O sa vezi diferenta majora.
      Baneasa are vanzari mari datorita numarului mai mare de magazine plus cinema si altele, dar la mancare difera treaba.

      In baneasa or sa ajung sa recicleze mancarea de la o zi pe alta, asa cum uneori o face si KFC-ul. Am nimerit asa ceva la KFC mosilor.

        (Citează)

    • Știu și sunt de acord, diferența venind din poziția geografică a celor două malluri.

      Dar citește ce-am zis despre cine deține mallurile și francizele în alt comentariu mai sus. Plus că, dacă vrei să te extinzi în toamnă, alegi vreo 3 malluri și iei acolo unde se și eliberează în toamnă un spațiu comercial (adică îi expiră cuiva contractul și mallul îl dă afară pentru că vii tu, un chiriaș mai bun).

        (Citează)

  3. care Don Taco?

      (Citează)

  4. Don Taco s-a desființat anul trecut, după ce a în ultimii ani scăzuse mult calitatea mâncării și prețurile crescuseră corespunzător. Acum e o cofetărie în loc.

      (Citează)

  5. Puiu Popoviciu nu doarme!

      (Citează)

  6. Cand am citit prima data titlul – “Este oficial: lantul fast-food…” am crezut ca am ajuns din greseala pe libertatea sau ceva.

      (Citează)

  7. Burger King cred ca nu a avut succes si din cauza preturilor. McDonalds-urile din orice oras sunt pline…produsele celor 2 restaurante nu sunt asa diferite.

      (Citează)

    • Preturile de la BK erau decente. Imi aduca aminte ca un dublu whooper era ~15 lei si un meniu nu sarea de 20 de lei. La ce preturi sunt acum prin oras la burgeri…

      Fata de McDonalds, la BK mancai burgeri calumea, nu pertardele alea de Big Mac

        (Citează)

    • Da, dar si puterea de cumparare era mai mica atunci. Pe vremea aia la Mc era 3 lei un burger si 3,5 un cheeseburger. Stiu ca sunt mai mici.

      Oricum nici BK nu ar trebui comparat cu restaurante unde burgerul este facut din carne proaspata si nu congelata.

        (Citează)

  8. alex:
    Da, dar si puterea de cumparare era mai mica atunci. Pe vremea aia la Mc era 3 lei un burger si 3,5 un cheeseburger. Stiu ca sunt mai mici.

    Oricum nici BK nu ar trebui comparat cu restaurante unde burgerul este facut din carne proaspata si nu congelata.

    Multe resturante folosesc carne congelata pentru burgeri. Cand spun congelata… adica o cumpara proaspata si apoi o congeleaza(unii din ei).

    Nu cred ca era asa de mica puterea de cumparare. Eu imi permiteam sa mananc destul de des la ei si nu ma dadeau banii afara din casa.

    Oricum ar fi, in ziua de astazi, Mcdonalds, KFC etc. nu se mai numesc fast-food ci restaurante, iar preturile nu sunt deloc mici. Eu, de exemplu, ca sa ma satur la KFC, ar trebui sa iau un meniu cu 8 crispy+5 aripioare sau ceva pulpe pe langa, iar asta costa ~30lei. Pai cu banii astia mananc ceva mancare gatita pe la un restaurant.

    Intotdeauna am considerat ca fast-food-ul trebuie sa fie un loc unde mananci ieftin si repede, fara fandoseli inutile.

      (Citează)

    • Inseamna ca ai un 130-150 kile.

        (Citează)

    • Cam prin tot orasul pastele, de exemplu, se invart pe la 20 lei si nu poti sa spui ca te saturi din niste paste, daca mai iei si un aperitiv tot atat este aprox 20 lei. Scoatem din calcul fripturide orice fel pt ca sar de 30 lei cu garnitura cu tot. Fiind la restaurant mai iei si o apa, mai lasi o spaga, nu mi se pare ca iesi mai castigat decat la un fast food

        (Citează)

    • Cred că mănânci cam mult :P Eu mă silesc să termin un meniu crispy de 8.

        (Citează)

    • Am 79kg la o inatime de 1.78 si nu, nu sunt tanar… Am avut maxim 86 dar am slabit rapid. Mananc destul de mult pentru ca am metabolismul ok si ard repede caloriile.

      Fast foodul trebuie comparat cu restaurantele impinge tava sau cu preturile la meniul de pranz(max 25 lei pentru 2 feluri)

      Am restaurant in cartier unde costa 27 de lei o portie de coaste(si ce coaste!) Plus o bere la 6.5…ajung mai castigat(raportand calitatea la pret). Sau o tigaie picanta/tochitura la 22 de lei…

      Nu sunt impotriva fastfood-ului insa de ceva vreme nu mai renteaza sa mananci la fast food.

      Singurul fastfood care e cat de cat decent calitate/pret e diner food unde poti manca un meniu cripsy/aripioare sau altceva la numai 16 lei

        (Citează)

  9. KFC, McDonalds, Pizza Hut si acum Taco Bell ar trebui toate interzise si scoase de pe piata. La fel alcoolul si tutunul.

    Populatia este prea proasta ca sa stie ce este bine pentru ea si trebuie sa ii faci un bine cu forta.

      (Citează)

  10. o sa aibe succes relax baga doar in mall, in mall e tot timpul coada la orice, baga niste campanii de succes instagram facebook etc wow ce bine e la taco bell, cheama niste blogari sa isi dea cu parerea,niste pisipoance pe acolo… si o sa aibe succes nu iti fa tu griji in privinta lor doar au calculat si ei riscul nu? adica vorba aia esti ditamai franchiza nu ai facut un calcul de risc?

      (Citează)

  11. E ceva nou. Eu zic ca daca mancarea e gustoasa, are sanse sa prinda. Burger King a dat chix, pentru ca era in concurenta directa cu McDonald’s, care avea deja clienti loiali la noi.

      (Citează)

  12. nwradu:
    De ce, a fost ceva înșelător în titlu sau de ce zici asta?

    Eh, vezi? Aici simt ma iei de fraier. Oricum era o gluma, ironie, ce vrei tu. Si mai zicea cineva recent, ca in ultima vreme ti-ai dezvoltat unele atitudini cam neprietenoase. La inceput nu erai asa. :(

      (Citează)

    • Mie mi s-a părut un comentariu tendențios despre cum am băgat o știre la modul clickbait, ca Libertatea. În practică, titlul meu a fost utilizarea corectă a fiecărui cuvânt din el, pe când ce fac tabloidele este o pervertire a acestei exprimări.
      Dacă tu zici că era o glumă, ok, scuze.

        (Citează)

  13. Burger King mai sunt pe Otopeni :) Sau Burger King-ul de acolo nu se supune fiscalitatii din Romania?

      (Citează)

  14. Depinde ce preturi vor practica, probabil la început se va înghesui lumea pentru ca e ceva nou dar dacă porțiile sunt mici sau prețul este ridicat, atunci nu vor avea succes.
    Burger King avea o locație la Romana lângă KFC si McDonalds având preturi mai mari decât concurenta.

      (Citează)

  15. Giumbix: aga un mall unde e trafic si in cursul saptamanii, nu doar in weekend (Ex, Afi, Plaza, Promenada, etc) in loc de Baneasa. In Baneasa au avut Burger King parca si le-a mers nasol.

    Titlul de Libertatea ar fi fost: Este oficial: un mare lant de fast-food ajunge in Romania. Click aici sa afli cine :)

      (Citează)

  16. Pe cand o reteta la quesadilla ?
    Chiar cu video ar fi indicat;)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus