un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: bec și priză inteligentă de la TP-Link cu integrare în Google Assistant

28 Aug 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Am testat două dispozitive TP-Link din gama lor smart home: o priză inteligentă și un bec LED multi-color, ambele controlabile nu doar din aplicația nativă din telefon, ci și prin integrare cu Google Assistant.

Partea bună la aceste dispozitive este că nu necesită prezența unei centrale dedicate de control în rețea, ci doar aplicația TP-Link Kasa pentru Android sau iOS. O centrală de control, Smart Hub cum este numită, există și poate fi adăugată, ceea ce permite realizarea unor scenarii complexe implicând mai multe dispozitive (“dacă se declanșează senzorul de mișcare, pornește lumina”). Fără ea, însă, cele două dispozitive testate de mine sunt oricum util, făcându-și bine treaba pentru care au fost gândite.

Specificații TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100:

 • Conectivitate wifi pe 2,4 GHz
 • Maxim 16 Amperi
 • Două LED-uri și buton
 • Compatibilitate Google Assistant și Amazon Alexa
 • Posibilitate de programare în diverse moduri

Preț: în jur de 150 de lei la eMAG, PC Garage și Altex.

Specificații TP-Link Smart Wi-Fi LED Bulb LB130:

 • Conectivitate wifi 802.11n pe 2,4 GHz
 • Soclu E27
 • Luminozitate maximă 800 lumeni, consum 11 W
 • Multicolor, poate genera orice nuanță RGB
 • Alb între 2700 și 9000 K
 • Compatibilitate Google Assistant și Amazon Alexa

Preț: între 220 și 320 de lei la eMAG sau Altex. Există și variante doar cu lumină albă.

PRIZA HS100

Iată cu arată priza. Ideal ar fi să o instalați într-o priză simplă pentru că, având în vedere dimensiunile ei, ar putea bloca un al doilea soclu al unei prize duble.

Dispozitivul este alb, făcut din plastic, cu două LED-uri multicolore discrete deasupra portului și un mic buton pentru resetare deasupra acestuia.

După cum spuneam în specificații, se conectează la rețeaua wireless a casei. Instalarea este simplă, aveți nevoie de aplicația TP-Link Kasa pe telefon și pașii vă sunt indicați în aceasta. Nu-i nimic complicat la mijloc, aplicația vă spune să înfigeți priza într-una din perete, iar apoi o va detecta și introduce în rețea. Puteți alege pentru ea un nume (ei i-am zis Dumitru Priză, dar normal ar fi să-i spuneți “Espressor” sau “Veioză sufragerie” sau ceva mai ușor de înțeles, mai ales dacă aveți mai multe prin casă) și o pictogramă.

Priza poate fi controlată și din afara rețelei, dar pentru asta aveți nevoie de un cont în cloud-ul TP-Link. Acesta se face imediat pe bază de email și parolă, iar asta vă permite să operați priza (și becul, de altfel) din afara rețele locale. Chestia asta poate fi utilă pentru că puteți activa priza (și ce-o fi conectat la ea, de exemplu o veioză, un calorifer electric, un aer condiționat) în drumul spre casă, ca să găsiți totul pregătit atunci când intrați pe ușă.

Odată instalată, aplicația Kasa permite mai multe moduri de lucru cu priza:

 • o puteți porni și opri direct (util ca să activați de la distanță ceva)
 • puteți porni sau opri priza la anumite ore, în anumite zile. Eu așa o folosesc pentru a porni espressorul la 7:20 în zilele de muncă și la ora 8:00 în cele de weekend. Astfel, până ne ducem noi la cafea, espressorul este deja încălzit de ceva vreme și temperatura apei este stabilă.
 • puteți activa un mod vacanță pentru a simula că cineva este acasă. Alegeți un interval orar și priza se va activa și dezactiva în mod aleator, pornind la fel de aleator să zicem o veioză conectată la ea, dând impresia că e cineva acasă.
 • cronometru. Puteți porni sau opri priza după un interval de timp. Mă gândesc că este o funcție utilă pentru adormit copilul. Îi lași veioza aprinsă dacă se teme de întuneric (eventual cu un bec inteligent în ea, ca să-l puteți regla roșu și la 10% intensitate) și programați din aplicația ca priza să se dezactiveze după 45 de minute.

Aplicația Kasa permite și introducerea automată a unor scenarii. De exemplu puteți avea scenariul “dimineață” în care se activează priza espressorului, se stinge priza veiozei din altă cameră, se aprind trei becuri prin casă și se stinge iluminatul exterior. Toate pot fi declanșate cu o singură apăsare de buton. Pentru scenarii avansate, în stilul if this, than that (IFTTT), e nevoie de o centrală TP-Link de control.

Cam asta e cu priza. Are câteva funcții și le face cu bine. Afișează și cât timp a funcționat zilnic, lunar șamd, dar nu mi-a plăcut că nu are wattmetru integrat, ca să afli câtă energie electrică a consumat dispozitivul conectat la ea. Din ce văd pe net, există modelul HS110, mai scump cu vreo 20 de lei, care include și această măsurătoare.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Multe scenarii de utilizare.
 • Ușor de instalat și configurat.
 • Integrare cu Google Assistant.
 • Nu pare foarte bine închegată, dar cred că-i doar o impresie.

CONCLUZIE

Priza TP-Link face ce trebuie și poate fi utilă în diverse scenarii la casa omului, mai ales că nu necesită nici un alt aparat. Integrarea cu Google Assistant este un alt avantaj.

Preț: în jur de 150 de lei la eMAG, PC Garage și Altex. Există și varianta HS110 ce informează și despre consumul de energie.

BECUL LED INTELIGENT LB130

Becul arată ca mai jos, având ceea ce se numește formatul A19 și soclul E27, cel mai gros dintre cele două uzuale (cel subțire se numește E14). Are o luminozitate maximă de 800 lumeni și consumă 11 Watti.

La cel ca și priza, este ușor de instalat. Aplicația Kasa vă ghidează prin întreg procesul acesta, detectând becul și conectându-l la rețeaua casei.

Ce puteți controla din aplicația Kasa:

 • intensitatea luminoasă
 • nuanța de alb (adică temperatura de culoare) între 2700 și 9000 K, adică de la alb cald gălbui spre alb rece albăstrui
 • orice culoare din spectrul RGB

Aplicația vă permite să alegeți din diverse culori predefinite sau un fine-tuning mai mare. Permite și salvarea unor culori custom și inclusiv funcționarea într-un mod legat de culoarea soarelui la răsărit și apus (aprinzi lumina și ea are culoarea Soarelui în acel moment).

Tot cu ajutorul aplicației poți regla aprinderea și stingerea becului automat la anumite ore, iar energia consumată este indicată de aplicație.

Dezavantajul becului este același ca la alte soluții asemănătoare: pentru a-l putea stinge și aprinde și controla din aplicație, trebuie să fie sub tensiune, iar întrerupătoarele clasice de lumină îi taie complet curentul electric. Adică, dacă vrei să-l pornești din telefon, trebuie să-l și oprești întâi tot de acolo, nu din întrerupătorul clasic din perete, care doar taie circuitul.

Nu pot trece acest lucru ca un minus, că nu-i vina becului inteligent, dar este clar că astfel de dispozitive vor deveni și mai utile atunci când vom avea și întrerupătoare inteligente, nu din acestea care întrerup circuitul. Philips Hue oferă astfel de întrerupătoare; TP-Link încă nu.

Un minus adevărat este că nu oferă și funcția de aprindere și stingere aleatoare precum cea a prizei de mai sus. Posibilitatea de a simula că e cineva acasă utilizând chiar luminile din tavan pare mai utilă decât utilizând veioze conectate la prize.

CONTROLUL DIN GOOGLE ASSISTANT

TP-Link indică un tutorial simplu de integrate în Google Assistant. Practic, dai Google acces la contul de din cloud-ul TP-Link și dispozitivele vor fi văzute și acolo și apoi controlate din voce. Puteți vedea clipul de mai jos pentru asta.

Pe scurt, se pot da comenzi de genul “turn on the lights”, “make the lights brighter”, “make the light red” sau “turn on the kitchen plug”. Cum ar fi, nu doar că poți controla dispozitivele de oriunde (prin 4G și cloud-ul TP-Link), dar o poți face din voce. Atunci când parchezi, poți țipa în telefon un “ok google, turn on the light and the plug” și când intri în casă găsești lumina aprinsă și echipamentul din priză activat.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Interfață ușor de utilizat.
 • Integrare cu Google Assistant.
 • Nu are mod de a simula că e cineva acasă, aprinzând și stingând aleator becurile.

CONCLUZIE

Becul face exact ce promite, iar integrarea cu Google Assistant este un bonus plăcut. Încet-încet astfel de asistenți virtuali devin tot mai utili și la noi.

Preț: între 220 și 320 de lei la eMAG sau Altex. Există și variante doar cu lumină albă.

  17 comentarii

 1. Eu am doua prize TP-Link de aproape 2 ani si merg excelent. Imi place ca poti vedea consul in real time. Sunt rezistente si impresia ta ca “nu pare foarte bine închegată” e doar o impresie. Mi-e mi se pare foarte rezistenta.

    (Citează)

  • Doar TP-Link HS110 are monitorizare consum de energie electrica. HS100 nu are.

     (Citează)

  • rfm: Sunt rezistente si impresia ta ca “nu pare foarte bine închegată” e doar o impresie. Mi-e mi se pare foarte rezistenta.

   În comparație cu cea Fibaro, pare mai slab închegată.

     (Citează)

 2. referitor la priza, din pacate punctele 2, 3 si 4 din lista ta pot fi acoperite cu o simpla priza programabila de 30 de lei, iar pct 1 cu o priza cu telecomanda.

  prizele astea inteligente sunt aproape inutile daca nu ai posibilitatea de a seta scenarii in functie de ce se intampla cu alti senzori, asa cum e la smarthome-ul de la orange.

  bine, intre timp m-am cam dezumflat si cu smarthome-ul de la orange pentru ca senzorii de fum sunt cumplit de slabi – pana acum mi-au trecut 6 bucati prin mana, pentru ca primii 4 se declansau aiurea in mijlocul noptii; daca se intampla la fel si cu astia 2 pe care-i am acum, o sa renunt la fibaro si la orange si o sa-mi iau un smartthings.

    (Citează)

  • hai cu review-ul ala la Tradfiri :)

     (Citează)

  • Shit, am un Tradfiri pe aici de o grămadă de vreme și am uitat de el.

   Prizele programabile clasice nu merită aduse în discuție. E ca și cum ai zice că poți comunica și prin telegrame. Poți, dar au apărut metode mai bune cu care le poți opera inclusiv de pe drum.

   Scenarii poți seta dacă iei și centrala de comandă TP-Link, care apare în aplicația de mobil, dar pe site nu o găsesc.

   Ciudată treaba cu senzorii de fum. Al meu se declanșează chiar la fum cam gros, mi-ar plăcea să-i pot regla pragul (și cu o centrală Fibaro, nu cea Orange, probabil că aș putea).

     (Citează)

  • Eu am mai schimbat si un senzor de usa in cei aproape 2 ani de cand am sistemul, sa stii – pur si simplu a incetat sa mai mearga.
   Prima data cand schimbi un senzor, astia de la orange nu pun nici un fel de intrebari. Insa a doua oara nu au mai vrut sa-i schimbe decat dupa diagnostic, asa ca am mai pierdut o saptamana asteptand telefonul lor si cand m-au sunat, tipul de la suport stia mai putine despre sistem si senzori decat mine. Cam dezamagitor.

     (Citează)

 3. Lasi gazul deschis si programezi priza sa porneasca dupa ce adormi…

    (Citează)

 4. Salut, daca ai mai multe becuri, cand spui sa aprinda lumina le aprinde pe toate sau poti denumi fiecare bec in functie de camera? Intreb daca se poate face asta fara centrala, doar cu becurile.

    (Citează)

  • Fiecare bec este separat în aplicație. De fapt, nu știu dacă le poți aprinde pe toate deodată. Cred că poți face asta creând o schemă Custom și punând becurile dorite în ea.

   Mai complicat este să modifici luminile simultan în toate. Asta nu știu dacă merge, probabil trebuie să le faci manual sau definești o scenă custom cu o anumită culoare.

     (Citează)

 5. ar suporta o asemenea priza sa conectez centrala electrica pe care o am intr-o garsoniera?

    (Citează)

  • Vezi ce curent maxim trage centrala. Dacă e mai mult de 16 Amperi, nu e recomandat, că cică atât duce această priză. Nu știu dacă are siguranță de 16 A în ea sau e doar o valoare recomandată.

     (Citează)

 6. meh, nu e recomandabil sa pui consumatori mari pe prizele programabile/inteligente de genul, nici macar o masina de spalat (bat campii cu 16 amperi consum, conteaza ce consumator pui pe ele). contactele se sudeaza usor de la arcele electrice (releul intern are o distanta <1mm intre cuple). orice electrician o sa iti zica sa folosesti un releu de putere (contactor) dedicat controlat de priza programabila/inteligenta.

    (Citează)

 7. Pentru utilizatorii care doresc scenarii mai avansate – nu e nevoie neaparat de centrala dedicata, exista serviciul de cloud IFTTT dar e nevoie si de ceva cunostinte de programare webservice
  http://itnerd.space/2017/01/22/control-your-tp-link-hs100-smart-plug-with-ifttt/

    (Citează)

 8. nwradu:
  Fiecare bec este separat în aplicație. De fapt, nu știu dacă le poți aprinde pe toate deodată. Cred că poți face asta creând o schemă Custom și punând becurile dorite în ea.

  Mai complicat este să modifici luminile simultan în toate. Asta nu știu dacă merge, probabil trebuie să le faci manual sau definești o scenă custom cu o anumită culoare.

  Mulțumesc pentru răspuns, am un Google Home Speaker și acum caut și niște becuri pe care să le pot controla cu Google Assistant.

    (Citează)

 9. Sa vedem, cu matematica mea rezulta ca priza poate sa dea maxim 3520W (16A x 220V). Deci cam cat un aspirator din ala puternic si ca lumea, interzis intre timp de UE, de 3000W.

  Dar ce ma tot uit si nu sunt in stare sa imi dau seama, este cat consuma un frigider sau un congelator si daca priza rezista sa dea curentul necesar. Pentru fier de calcat, expressor si alte chestii mici e foarte OK priza. Dar electrocasnicele astea mari, pe care vrei sa fii sigur ca le-ai oprit cand ai plecat de acasa, nu e clar daca le poate tine.

  Aerul conditionat pe racire pare sa consume mult mai putin decat pe incalzire si iarasi nu e clar cati Watti trage. Deci poate sa mearga prin priza vara sa raceasca, dar iarna pe incalzire sa crape ceva pe acolo.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus