un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Zborul fluturilor filmat în slow-motion

2 Jun 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

5 comentarii

Crezi că le-ai văzut pe toate, dar eu am mers pe 1 iunie în Sun Plaza și am găsit acolo un cort plin cu fluturi de diverse tipuri și dimensiuni pe care copiii îi pot vedea zburând și chiar îi pot lua în palmă. Iar copii erau cu zecile, se făceau liste pentru a se intra pe rând, iar părinții îi puteau însoți în cort pentru a le face fotografii.

Dacă nu erau atât de mulți copii, aș fi intrat și eu pentru a filma în slow-motion un fluture, dar mi-a fost rușine să fac asta cu așa mulți oameni în jur. Prin urmare, sunt limitat la ce-am fotografiat și filmat din afara cortului:

Ce interesant zboară un fluture, nu? Credeam că este foarte asemănător cu zborul unei păsări, dar parcă înoată prin aer, mișcând puternic și trunchiul său. Privind aceste imagini cu atenție am înțeles de ce există și un stil de înot numit “fluture”. Mai mult, observați că, atunci când trebuie să coboare un pic mai mult, pur și simplu intră în cădere liberă, nu planează într-o spirală sau altă manevră similară cu cea făcută de păsări.

Cortul cu fluturi stă acolo până pe 4 iunie, în intervalul orar 12-20. Eu cred că-i o ocazie foarte bună pentru copii de a vedea astfel de insecte de aproape, mai ales că sunt complet nepericuloase, chiar blânde aș putea spune (copiii îi luau imediat pe deget și fluturii stătea fără probleme pentru a fi astfel manevrați, ba chiar unii zburau în jurul lor și le aterizau în palmă). Nu apar des astfel de ocazii.

Am mai aflat acolo de un mic eveniment pregătit pentru copii: pe 3 și 4 iunie, între orele 14 și 18 tot în Sun Plaza, se vor organiza ateliere unde cei mici vor fi învățați să recicleze, făcând jucării din hârtie, carton sau plastic. Mi se pare un lucru frumos de făcut pentru copii și astfel de “cursuri” ar trebui ținute chiar în școală, unde pe vremea mea erau niște ore de “atelier” sau “lucru mecanic”.

Așa înveți oamenii să încerce să repare lucruri în loc să le înlocuiască direct cu altele noi, să refolosească ceea ce altfel ar arunca pentru un alt scop (sunt sigur că ați văzut diverse tutoriale despre cum să faci diverse accesorii prin casă din deșeuri) și, în cele din urmă, cum să reciclezi corect materialele în loc să le arunce la grămadă la ghenă.

Rețineți însă un element: așa scrie în site-ul oficial, pentru acest atelier de reciclare trebuie să aduceți un kilogram de hârtie sau 5 sticle de plastic goale, ca material de lucru. Sunt sigur că sunt ușor de găsit prin casă voastră sau pe la un vecin înainte de a pleca spre Sun Plaza.

    5 comentarii

  1. Dacă ai vreodată un drum prin Viena încearcă Schmetterlinghaus (http://www.schmetterlinghaus.at/en/). Acolo să vezi fluturi…

      (Citează)

  2. Adrian Popescu

    03/06/2017 la 4:44 PM

    Prea aproape in Viena. Incearca “conservatorul/sera” de fluturi de la Niagara Falls (Canada, nu SUA).
    https://www.niagarafallslive.com/butterfly_conservatory_in_niagara_falls.htm

      (Citează)

  3. mai bine incearca acordul aici: “și fluturii stătea fără probleme ”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus