un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce n-au sunat sirenele de alarmare: 85% dintre ele trebuie pornite manual, de pe bloc

26 Apr 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Sunt șocat și descumpănit de rezultatele testelor de alarmare a populației folosind sirenele oficiale de pe acoperișul blocurilor. Testele au arătat că sistemul este la pământ, un număr foarte mic de sirene fiind încă funcționale.

Am văzut în articolul cu codurile de alarmare că foarte mulți au spus că nu le-au auzit sunând. Nu mă mir. Raed Arafat a declarat că, din 390 de sirene din București, sub 100 au și sunat în momentul testelor, restul fiind moarte sau nedeclanșate.

Nedeclanșate? Da. Asta este ceea ce m-a șocat. Doar 15% dintre sirene sunt acționate de la distanță, din dispeceratul ISU, în timp ce 85% dintre sirene sunt actionate manual și cineva trebuie să se urce pe bloc, să le pornească.

Cum cine? Administratorul blocului, desigur.

În Capitală, sunt aproape 400 de sirene însă doar 15% pot fi acționate și din dispeceratul ISU. Celelalte sunt vechi, așa că trebuie acționate manual, de regulă, de administratorul blocului. Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu are însă o evidență a acestor responsabili, nu știe dacă mai locuiesc în clădirile pe care sunt montate sirene sau dacă în caz de dezastru, se pot baza pe acești administratori.

Și aici se nasc o mulțime de întrebări despre fezabilitatea acestui sistem:

  • de unde au cei de la ISU telefoanele fiecărui administrator? Să zicem că asta ar fi cea mai mică problemă, un “recensământ” se poate face oricând.
  • de ce ar fi acel om permanent în bloc? Are și el treabă, nu-i singurul său job.
  • noi avem o firmă de administrare care face asta pentru sute de blocuri, evident că nu va declanșa nimeni alarma (ce-i drept, nu avem o sirenă pe bloc). Președintele de bloc? Unul dintre locatari, dar treaba sa e să fie o interfață cu administratorul și să ne organizeze un pic, nu să dea drumul la sirenă
  • în caz de război, ce-ar trebui făcut? Stă administratorul mereu în bloc, gata să declanșeze alarma atunci când îi spune ISU să facă asta? Și dacă nu mai merge telefonia? Și dacă fuge?

Toate sirenele ar trebui să fie noi, electronice, acționabile din dispecerat pentru a putea scurta timpul de alarmare, mai ales în cazul unui atac aerian, care poate avea loc în doar câteva minute de la depistarea pe radare. E ceea ce spune purtătorul de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile

No shit, captain obvious!

Asta e situația în București. Vă închipuiți voi cum stau lucrurile în orașe mai mic sau pe la sate.

sursa: EuropaFM.

    24 comentarii

  1. te pomenesti ca vrem sa avem sistem de alarmare ca in Olanda cand il testeaza in fiecare luna la ora 12 intr-o zi de luni? :))

      (Citează)

  2. Cineva are pregatite cateva containere de sirene, numai bune de o licitatie. Mark my words.

      (Citează)

    • Sirena nu-i problema, ci circuitul de control, care presupune o rețea la nivel de oraș. Una bună, cu redundanță, neafectată de posibile căderi ale altor rețele.

        (Citează)

  3. @Radu, ce te mira? Suntem intr-o tara in care iarna ninge de cel putin doua ere geologice, dar de fiecare data ne ia iarna pe nepregatite. Mai e vreo surpriza ca exista inca sirene cu pedale?

      (Citează)

  4. Treaba facuta ca in Romania, adica incredibil de prost.

      (Citează)

  5. Da confrati comentatori, asa e in tara asta, treaba facuta prost, hoti si nesimiti. Nu e vina noastra, ca doar noi stam aici si ne vaicarim si facem mistouri. Nu indemn la fapte, ar fi trebuit sa vina deja din interior, dintr-o jena personala macar. Dar, na, astia suntem noi.

      (Citează)

  6. Și, dacă nu merg sirenele, ce?

      (Citează)

  7. Va spun ca sa nu ziceti ca nu v-am spus :-)) in caz de vreun dezastru natural (ex. cutremur serios) supravietuitorii, in Romania, se vor ucide intre ei pentru mancare. Va fi ca la Katrina, doar ca mai rau.

    Nu va bazati ca autoritatile vor face ceva, ca nu vor face. Nu va fi curent, nu va fi apa, nu va fi mancare. Autoritatile noastre nu sunt in stare decat sa incurce.

    Asa ca cel mai important lucru pe care trebuie sa-l aveti daca doriti sa va pregatiti pentru un dezastru va fi o arma. Cutit, pistol cu bile, din astea. Zoso stie :-)

      (Citează)

  8. Ce distractiv e cum toata lumea fuge acum dupa fenta (vezi remarcile privind autoritatile,-Robo, oamenii-Iona) si ce fericire e pe Arafat ca acum poate lansa o licitatie pentru un sistem de alarmare cu sirene. Din punctul meu de vedere total inutil acum, probabil ca era o evolutie dupa sistemul de alarmare cu clopote dar in ziua de azi e doar o cheltuiala ce poate justifica o spaga consistenta.

      (Citează)

    • nu e vorba de sirene, nici eu nu cred ca sirenele ne ajuta pe noi la ceva.

      dar treaba asta cu sirenele este relevanta ca un alt simptom (printre multe altele) al incompetentei uriase a autoritatilor romane in materie de siguranta publica si de raspuns la situatii de urgenta.

      e vorba despre autoritatile alea care nu sunt in stare sa verifice ca masurile PSI sunt implementate in locurile publice si care nu sunt in stare sa gaseasca un avion prabusit in secolul in care orice nataflet are un GPS in buzunar.

        (Citează)

    • si oricum, chiar nu m-ar deranja o licitatie umflata pentru sirene, daca in urma ei ne-am alege cu sirene functionale.
      in Bucuresti se cheltuie anual milioane de euro pe panselute care traiesc 3 luni si apoi sunt schimbate, ori intre sirene si panselute aleg sirenele.

        (Citează)

  9. nwradu:
    Sirena nu-i problema, ci circuitul de control, care presupune o rețea la nivel de oraș. Una bună, cu redundanță, neafectată de posibile căderi ale altor rețele.

    Eu zic ca la Bucuresti avem o alternativa. Clopotul ala de 450.000 euro. Se zvoneste ca s-ar auzi in jumatate de Bucuresti. Daca il smucim bine poate sa acopere tot orasul.

      (Citează)

  10. In Bucuresti nu se va face nicio licitatie, nu e nevoie de sirene. Clopotul de la Catedrala va avea si functia asta, e centralizat, nu mai e nevoie de retea redundanta prin toate colturile capitalei.

      (Citează)

  11. dpdv tehnic oricine înțelege că este o conexiune destul de lungă între dispecerat și sirene, DACĂ se dorește ca această comandă la distanța să funcționeze. Întrebarea de bază: pe unde trece cablul, pe fiecare metru din kilometrii implicați ? în cîte locuri/joncțiuni este posibil ca acest cablu să se întrerupă ? răspunsul este evident: în FOARTE multe locuri !

    Ideea de a avea un om (administrator ?) care sa acționeze manual sirenele este ridicolă, pt că dpdv legal nu-i poți pretinde omului să stea 24h/24 lînga buton, avînd în vedere că timpul de răspuns tb să fie foarte mic.

    Probabil că în momentul ăsta soluția ar fi să se instaleze telecomenzi Wireless la fiecare sirenă care nu e încă comandată la distanță, întrucît o astfel de telecomandă poate comanda on/off orice tip de sirenă, și nici nu costă mare lucru la nivel de sute de bucăți.

      (Citează)

  12. nwradu:
    Sirena nu-i problema, ci circuitul de control, care presupune o rețea la nivel de oraș. Una bună, cu redundanță, neafectată de posibile căderi ale altor rețele.

    Pai vine Ghita in tara si face repede un contract. Asta daca nu sunt disponibili baietii de la UTI.

      (Citează)

  13. Asta cu sirenele mi se pare mare praf in ochi ca sa se cheltuie niste bani (multi) publici pe un sistem care probabil va fi executat defectuos sau deloc. Cel mai elegant ar fi o solutie de genul notificari push pe mobil, dar na, asta inseamna sa excluzi o categorie de oameni.

      (Citează)

  14. “Vă închipuiți voi cum stau lucrurile în orașe mai mic sau pe la sate.”

    La sate cred ca se bate clopotul de la Biserica. Cred ca varianta asta ar trebuii implementata si la oras. Doar avem unul dintre cele mai mari clopote din Lume. :D

      (Citează)

  15. Culmea ar fi fost ca sirenele să mai şi funcţioneze MANUAL, nu deci doar ca să fie pornite manual. Adică este necesar deci ca să urce vro doi indivizi, trei poate, sus pe bloc, şi să învîrtă la manivelă ca să rotească rotorul sirenei. În acest că este nevoie şi de un şef echipă (care să deie comenzile necesare), un supraveghetor (care să numere tempo-ul de rotatie), un contabil (un neînsemnat băgător de samă), un medic pentru situaţiile de urgenţă (se sparg timpane, bătături în palme, etc), nu mai zic de un centralist care să preia apelul telefonic primit de la comitetul central de urgenţă.
    Evident că acest scenariu este posibil doar în testele de funcţionare ale sirenei, pentru a putea preda amplasamentul. Într-o situaţie reală, cînd toţi ar fi căcaţi pe ei de frică, este evident că sirena va funcţiona numai pe modul “mute”.

      (Citează)

  16. stoica silviu

    26/04/2017 la 2:33 PM

    Au functie de comanda manuala, dar in majoritatea cazurilor nu functioneaza pt ca semnalul de comanda venea pe cablu de cupru pe linii inchiriate de telecom. La noi in oras, telecomul si-a scos cuprul din pamant trecand pe fo… Concluzia o poti trage singur…..

      (Citează)

  17. Și ar trebui ca fiecare să facem ce? Ce să vină din interior?

    Ddorinta de a cumpara din banii nostri sirene moderne, electronice si racordabile la internet, pentru a le inlocui pe cele cu pedale. Ce nu e clar? Asta vrea omul.

      (Citează)

  18. uite la americani de ce sa nu se declanseze automat sirenele

    https://www.nytimes.com/2017/04/08/us/dallas-emergency-sirens-hacking.html?_r=0

    ca i-au trezit unii in miez de noapte :-) pe la inceputul lunii aprilie

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus