blog demisec cu note fine de tehnologie

Out of office pentru o vreme, voi mai posta pe Instagram și YouTube. Articolele sunt programate, robotul este la butoane.

Oferă-i o verighetă ce poate face și plăți contactless (are Visa unele)

2 Mar 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Visa prezenta la standul de la MWC diverse soluții de plată contactless ce includ brățări, telefoane și alte aparate:

Printre ele, și acest inel dintr-un material alb. Cred că aveau și pe negru. Poate fi cadoul perfect pentru o femeie, nu?

Majoritatea sunt demonstrații tehnologice pentru cum se pot face plățile. Ideea nu este să le porți tu când te duci la Mega Image după o pâine, dar ar putea fi foarte utile pe la mari concerte sau festivaluri, unde încarci inelul cu o sumă de bani și apoi îl folosești pentru plăți. Până acum am văzut doar brățări sau carduri folosite pentru așa ceva.

Tot Visa demonstra și o aplicație bancară. Era chiar o demonstrație a API-urilor pe care ei le pun la dispoziția băncilor, iar programul era foarte deștept și includea tot felul de setări privind avertizarea la anumite limite de cheltuială de pe card, posibilitatea de a bloca și debloca un card cu un singur click, plată contactless direct din aplicație șamd.

O altă funcție foarte mișto era posibilitatea ca banca să compare locul în care s-a făcut o plată cu cardul cu poziția obținută din telefonul tău. De exemplu călătorești în Nicaragua și plătești cu cardul la un chioșc. Aplicația bancară trimite poziția telefonului mobil în care se află instalată. Banca vede că ai plătit în Nicaragua, vede că telefonul tău este tot în Nicaragua, concluzionează că cel mai probabil ești chiar tu acolo și cheltui banii, nu că ți-a fost furat cardul, așa că nu-l blochează pentru plăți suspecte.

O mulțime de funcții simple și utile. Mă gândeam la asta și mă gândeam că majoritatea aplicațiilor de mobile banking din România oferă tot felul de funcții avansate legate de depozite, investiții și management de conturi, dar nu și posibilitatea de a regla din mers limitele de plată cu cardul sau avertizările primite, ca să nu ai surprize.

Visa demonstra și o interfață de plată în realitatea virtuală. Aici ideea este că în viitor magazinele vor folosi tehnologie VR pentru a-ți arăta mai bine niște haine sau poate că hotelurile vor folosi VR pentru a-ți prezenta camerele disponibile, iar dacă vrei să cumperi, o poți face direct de acolo, cu ochelarii la ochi.

Am văzut din nou o demonstrație de plată cu telefonul folosind un cod QR. Deschizi aplicația de mobile banking, scanezi codul QR care-i spune de fapt băncii către ce comerciant să plătească, introduci tu suma de plată, comunicată de casier, și faci plata. Casierul are doar un telefon mobil pe care primește confirmarea plății.

Am întrebat ce rost mai are acest sistem într-o lume cu carduri contactless și plăți cu telefonul prin atingere. Mi s-a spus că încă există țări unde POS-urile au costuri ridicate de implementare, pe când în acest sistem comerciantul are nevoie doar de un telefon cu aplicația instalată pe el și un cod QR printat pe un carton. Bună explicație.

  4 comentarii

 1. Am o bratara contactless de la BT si e foarte folositoare. Nu mai trebuie sa jonglez cu portofelul cand poate mai am alte 10 chestii in mana.

    (Citează)

 2. Nu i-ai intrebat si tu cand aduc NFC mobile payments in Romania? Asta era intrebarea anului, nu bratarile si inelele vietii…

    (Citează)

 3. E bun inelul pentru sotie / prietena, numai sa fie legat la cardul ei, si nu al tau.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus