un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Patinoarul lui Țiriac este gata: de 8 ori mai ieftin și construit de 12 ori mai rapid decât cel al Primăriei București

9 Dec 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

31 comentarii

Țiriac a inaugurat un patinoar construit de el și câțiva sponsori în nordul capitalei. Vestiare pentru echipe de hochei și pentru public, locuri de parcare, toate utilitățile necesare. A fost construit în 3 luni și a costat 3,6 milioane de euro. (Profit.ro)

feat_patinoar_tiriac

Prin comparație, Primăria Capitalei reconstruiește patinoarul Flamaropol/23 August. Costul total estimat este de 23 de milioane de euro și construcția va dura 3 ani, conform planurilor din prezent. Flamaropol va fi ușor mai mare și va avea pe lângă patinoar și un bazin semiolimpic, un centru de escaladă și un restaurant cu priveliște panoramică, dar totuși… de la 3 luni la 3 ani și de la 3 milioane la 23 de milioane de euro? Și își va face Primăria restaurant acolo?

Bine, să nu fim cârcotași. Sunt sigur că termenul de 3 ani va fi respectat cu strictețe, iar costurile nu vor crește pentru că, după cum a declarat cineva din primărie, “Contractul în sine va garanta buna execuţie a lucrărilor.” (Digi24). Serios, așa a zis, cu seninătate. Ce mă bucur că au făcut și contract de data aceasta, cu cerințe scrise clar!

Patinoarul lui Țiriac, numit Telekom Arena, încă nu are un program pentru public sau un site oficial. Este gândit în primul rând pentru copii și juniori ce se antrenează pentru hochei sau patinaj artistic, dar conducerea va analiza programul lor și va permite și accesul publicului pentru cei ce vor să se învârtă în cerc pe gheață. Va fi deschis 12 luni pe an. Mai multe fotografii găsiți pe Computer Blog.

    31 comentarii

  1. Patinoarul lui Tiriac are cf sursei 500 de locuri si a costat 3.6 mil euro. Patinoarul construit de primarie va avea 16.000 de locuri, deci conform logicii tale simpliste ar putea costa 115 mil euro. A, si e in Bucuresti, nu in Otopeni la tara.

      (Citează)

    • si daca e in Bucuresti, ce? mai cumpara o data terenul? :))))))))))

        (Citează)

    • Corect spus!

        (Citează)

    • Asta cam asa e. Sigur primaria plateste dublu decat ar trebu,i dar comparatia din articol e exagerata. Asa si stadionul din Ploiesti a costat 20 milioane si ala din Buc 250 mil.La ambele s-a furat probabil, dar nu se pot compara. Oricum stau si ma intreb de cand am devenit noi, romanii, natie de hocheisti ?

        (Citează)

    • Patinoarul construit de PMB are fix 3.500 locuri si e construit pe locul vechiului patinoar Mihai Flamaropol din B – dul Basarabiei , sectorul 2 , Bucuresti. O sala de sport multifunctionala cu o capacitate variind de la 12.000 la 17.000 de locuri in functie de proiect si firma constructoare care va castiga licitatia urmeaza sa fie construita in BUCURESTI…..In momentul de fata sunt doua firme europene care concureaza la constructia salii de sport multifunctionale din Bucuresti , dar atat proiectul cat si constructia sunt stopate pentru ca cele doua mari companii europene se blocheaza reciproc prin instantele de judecata din Romania…..Asa stau lucrurile .

        (Citează)

    • Patinoarul lui Tiriac este o hala metalica, o cacofonie urbanistica (daca este sa fiu rautacios) sau mai bine spus o constructie practica.
      Aici doar sapa este de beton.
      In rest si un dedeman arata mai bine.

      Ce face statul roman este un complex sportiv.

      Cum ar fi fost sa vezi hala aia in parcul sportiv Lia Manoliu? Iti spun eu, ar fi fost trist.

      Titiac a facut o investitie minima ca pentru inca 5 ani sa mulga federatiile de hochey si patinaj.
      Nu este asta o problema, bravo lui.

      Dar tu compari un Aro cu un G Klass.

        (Citează)

    • Octav: Patinoarul lui Tiriac este o hala metalica, o cacofonie urbanistica (daca este sa fiu rautacios) sau mai bine spus o constructie practica.
      Aici doar sapa este de beton.
      In rest si un dedeman arata mai bine.
      Ce face statul roman este un complex sportiv.
      Cum ar fi fost sa vezi hala aia in parcul sportiv Lia Manoliu? Iti spun eu, ar fi fost trist.

      Dar nu înțeleg, cum trebuie să arate un patinoar, ca Sagrada Familia?

      Îmi aduc aminte de Arena Națională, un G Klass adevărat: curgea apa din tavan, evacuările nu erau conform normelor, de gazon n-au mai fost bani, acoperișul era neomologat, avize ISU nu avea, costuri dublate de-a lungul construcției șamd.

      Bună lucrare!

        (Citează)

  2. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7126564-gsp-patinoarul-olimpic-din-brasov-trei-ori-mai-scump-decat-unul-similar-din-ungaria.htm

    12 mil euro :

    Caracteristicile tehnice ale patinoarului din Brasov:
    2.000 de locuri, dintre care 1.600 pe scaune
    suprafata gheata 61×31
    6 vestiare

      (Citează)

  3. Giovani:
    si daca e in Bucuresti, ce? mai cumpara o data terenul? :))))))))))

    asta voiam sa intreb si eu. Forta de munca tot atat costa, ca la ala din Otopeni n-a adus oameni din Vaslui.
    Materialele tot aia.
    Dar noh, poate spaga e mai mare in bucuresti decat in otopeni, ca in rest taxele pentru aprobari si chestii(desi n-ar trebui sa existe, fiind al primariei) n-ar trebui sa justifice o diferenta mai mare de 5-10k euro.

      (Citează)

  4. Giovani:
    si daca e in Bucuresti, ce? mai cumpara o data terenul? :))))))))))

    Asta cam asa e… a fost gandire cu premeditare. Ramane restul comentariului initial.

      (Citează)

  5. Bre, parca ai compara un teren de fotbal dintr-o baza de antrenament cu un stadion.

      (Citează)

  6. Stai ca patinoarul Flamaropol/23 August nu e gata încă, îmi amintesc ca la stadionul national s-au mai adăugat câteva contracte adiționale care aproape au dublat prețul inițial.
    Ce sa-i faci asa e când ai primar independent (Oprescu) dar se da cu PSD, oare Firea va fi altceva ?

      (Citează)

  7. pai pesedistii au bani, nu saracul cela de Tiriac.

      (Citează)

  8. Da curling se poate juca? Cica sunt mai multi pasionati de curling decat de hochei… Unii de pe la A3 ling la greu…

      (Citează)

  9. La o capacitate de doar 500 de locuri, e si normal ca a costat mult mai putin decat patinoarul construit de primarie. La urma urmei, numarul de locuri ridica cel mai mult pretul, inseamna teren mai mare, ziduri mai mari, alt sistem de ventilatie etc.
    500 de locuri este oricum muult prea mic, la orice activitate sportiva mini-patinuarul va fi supra-aglomerat.

      (Citează)

    • Sa vezi tu 500 de pasionati de gheata in Romania, care sa beleasca ochii din tribune… mai trec 50 ani. Pana atunci 1600 de locuri … sa fie acolo … de siguranta :-) pe banii nostri.

        (Citează)

    • Patinoarul a fost construit pentru copii. Stiti cati spectatori sunt la o competitie a copiilor…doar parintii..
      Stiti ca echipa de copii ai stelei se antreneaza in patinoarul de la Carta Mercurea Ciuc…si sint doar niste copii, unii dintre ei de 6-7 ani. E bine venit acest patinoar in zona Bucurestiului pentru copiii care iubesc acest sport…

        (Citează)

  10. Adi:
    Asta cam asa e. Sigur primaria plateste dublu decat ar trebu,i dar comparatia din articol e exagerata. Asa si stadionul din Ploiesti a costat 20 milioane si ala din Buc 250 mil.La ambele s-a furat probabil, dar nu se pot compara. Oricum stau si ma intreb de cand am devenit noi, romanii, natie de hocheisti ?

    Pai cum sa fi devenit natie de hocheisti daca nu am avut patinoar, sau cand l-am avut conditiile au fost groaznice!!??? Sau daca tu nu esti hocheist inseamna ca nu are voie nimeni sa fie pasionat de sportul asta?

      (Citează)

  11. Cine are inpresia ca Otopeniul e ca la tara e un imbecil care nu a fost acolo. Sa traiesti acolo este cel mai aproape de a trai in afara. Spun asta traind afara timp de 8 ani si calatorind cam peste tot.

      (Citează)

  12. Adi:
    Asa si stadionul din Ploiesti a costat 20 milioane si ala din Buc 250 mil.La ambele s-a furat probabil, dar nu se pot compara. Oricum stau si ma intreb de cand am devenit noi, romanii, natie de hocheisti ?

    Pai aveam traditie in acest sport. E bine sa te uiti in istorie, in urma. Eram in anii 70-80 in primele 8 din lume cotati. Sunt articole prin presa online pe tema asta. Desigur s-a ales praful de un sport frumos. Probabil ca in ritmul asta in 30 de ani o sa intrebe la fel despre fotbal, cei tineri.
    Suntem in continuare singura capitala din UE fara 1 patinoar acoperit (aici nu vorbim de cele din mall-uri pentru ca nu poti practica pe ele, si stiu ca s-au chinuit). Proiect inceput in 2013, catalogat in regim de urgenta ca termen de finalizare, gata in 2018…
    Patinoare acoperite în Estul Europei
    Moscova 40, Varşovia 4, Budapesta 4, Sofia 2, Bucuresti 0.

      (Citează)

  13. nwradu: Dar nu înțeleg, cum trebuie să arate un patinoar, ca Sagrada Familia?

    Îmi aduc aminte de Arena Națională, un G Klass adevărat: curgea apa din tavan, evacuările nu erau conform normelor, de gazon n-au mai fost bani, acoperișul era neomologat, avize ISU nu avea, costuri dublate de-a lungul construcției șamd.

    Bună lucrare!

    Eu nu pun la indoiala faptul ca in tara asta lucreaza multi superficiali sau meseriasi parveniti. Pentru ca lasand la o parte conjunctura in care au fost date contractele si lucrarile, acum o sa consider neserios daca tu crezi ca patronii firmelor alea ar fi voit ca la final sa fie lucrari cu vicii. Pentru ca la final tot ei trebuie sa remedieze iar de cele mai multe ori costurile sunt mai mari decat daca ar fi fost facut de la inceput corect.
    Cat despre treaba cu ISO s-a facut ca la noi, trage-impinge. Proiectu exista cu toate aprobarile luate, caci se avizeaza inainte nu pe parcursul lucrarii. Intre timp au schimbat legea si inasprit controalele si nu a mai corespuns. Cine este de vina? Probabil ca noi, ca natie, ca luam in calcul acum ce altii stiu de mult.

    Insa la final avem un stadion frumos si modern.

    Macar de am avea 10 asa, fie ele facut si cu costuri mai mari.

    Stii cat de putin ar conta daca am avea autostrada azi, pana la Brasov, ca ar fi costat mai mult? Sau daca functiona sectia de arsi de la Floreasca dupa colectiv? Eu zic ca nu ar mai fi fost decat o poveste pe care o putea rosti, la oricare alt moment DNAul.

    Tiriac a dorit ca in schimbul amenajarii patinoarului Flamaropol, adica in schimbul acelei constructii metalice de care ziceam mai sus, o concesiune pe 100 de ani, insotita de o alta concesiune a catorva zeci de hectare din propietatea MAPN situate in Baneasa. Si normal ca nu s-a realizat contractul, era evidenta inselarea intereselor statului roman.
    Drept pentru care cand s-a inchis patinoarul Flamaropol stia ca timp de 5 ani va incasa sute de mii de euro anual de la MTS pentru inchirierea lui catre federatiile sportive, dar si a anexelor de utilitati (hoteliere ). Plus incasarile din orarele pentru public.

    Nu este o afacere rea, dar este doar o afacere si atat. Oricat ar vrea sa para altceva.

    Noi romanii o sa evoluam ca si natiune cand o sa intelegem doua lucruri: ca nimic nu este gratuit si ca departarea de valorile pro-democratice vestice ne va trimite inapoi in parioada 48-89.

      (Citează)

  14. Nu stiu cum de romanasii nostrii nu pot face inca diferenta intre adevar si minciuna in tara asta, intre hotie si chestie pe bune! Normal ca patinoarul lui Tiriac costa mai putin pentru ca e facut pe banii lui si cu mult cap, special pentru ce a fost destinat! Ma indoiesc insa ca isi va da cineva interesul, pentru ca s banii prostimii, nu ai primarului. Va fi ceva f scump, necalitativ si cu bani dositi. In genul Arenei nationale, ca bine spunea cineva mai sus, ca a fost prost facuta, cu bani multi si fara termene!

      (Citează)

    • “boss”, patinoarul lui Țiriac este un teren de antrenament, un patinoar de Mall cu o hală deasupra. E cam ca diferența dintre un teren de tenis dintr-o sală polivalenta și un teren de tenis sub un balon. Dacă ar fi făcut Primăria așa ceva ar fi fost irosirea banului public, pentru ca ar sluji unei minorități nu publicului larg.

        (Citează)

    • Daca iti place patinoarul din Otopeni si iubesti simplul si frumosul poate ca ar fi cazul sa te muti intr-un conainer. Ce rost are sa dai zeci de mii de euro pe o casa cand doua-treci containere unul langa altul te costa cateva mii. Sau mai mult decat atat ai putea sa incerci sa faci ceva din lut si chirpici. Si asa ai fi si un exemplu clar si pertinent ca tu faci diferenta dintre adevar si minciuna.

        (Citează)

    • Daca iti place patinoarul din Otopeni si iubesti simplul si frumosul poate ca ar fi cazul sa te muti intr-un conainer. Ce rost are sa dai zeci de mii de euro pe o casa cand doua-treci containere unul langa altul te costa cateva mii. Sau mai mult decat atat ai putea sa incerci sa faci ceva din lut si chirpici. Si asa ai fi si un exemplu clar si pertinent ca tu faci diferenta dintre adevar si minciuna.

        (Citează)

  15. Interesante comentariile insa departe de adevar …

    1. Fundatia Ion Tiriac a conceput acest patinoar pentru a fi facut cadou, repet cadou, oricarei primarii din Bucuresti care punea la dispozitie 10.000 mp de teren pentru a fi construit, si asta inca din 2014.
    Nimeni nu a fost interesat de sacrificarea a 10.000 mp de teren pentru sport.
    2. Costurile de functionare 24/24 ore si 365 zile pe an a acestui patinoar de utilitate publica asa cum a fost conceput, sunt enorme, motiv pentru care in covarsitoarea lor majoritate acest tip de patinoare corespund unor cerinte pur tehnice si nu estetice.

    Adica, exact diferenta intre Mercedes clasa G si S.

    3. Din punct de vedere tehnic si sportiv, acest patinoar corespunde ultimelor norme IHF, suprafata de ghiata are dimensiunile maxime permise iar iluminatul permite transmisii TVHD, sunt patru vestiare pentru echipele de hockey cu grupuri sanitare, sunt doua vestiare pentru arbitri fierare cu grup sanitar, sunt sase vestiare si grupuri sanitare pentru patinaj artistic, exista un cabinet medical perfect utilat, etc.

    In limita orelor disponibile, pentru publicul patinator exista un circuit separat cu vestiare cu grupuri sanitare separate si patine de inchiriat.

    Patinoarul, asa cum a fost conceput, poate fi organizat pantru a primii 1.000 spectatori pe scaune insa, venind imediat dupa « colectiv » numarul de spectatori a fost voluntar limitat la 500 pe scaune.

    4. Aceasta constructe conceputa pentru utilizari multiple, sau cinci terenuri de tenis sau o piscina olimpica cu tribune sau sala de sport polivalenta, costa in jur de 2.8 milioane euro, restul de 0.8 milioane euro a costat infrastructura constructia facandu-se in camp dupa ce a fost cules graul, fara electricitate, fara apa si canalizare, fara drumuri si parcari pentru masini, etc.

    5. Finantarea constructiei a fost suportata integral de Fundatia Ion Tiriac care va finanta si functionarea in partenariat cu entitati private din Romania.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus