un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Traficul de pe mobil l-a depășit pe cel de pe computere

8 Nov 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Luna octombrie 2016 va rămâne în istorie pentru un moment de cotitură: la nivel mondial, traficul de pe dispozitive mobile l-a depășit pe cel de pe laptopuri și desktop-uri.

Statistica o zice StatCounter, via iClarified:
statcounter_trafic_internet

Vorbim de vizitarea site-urilor, desigur, că asta măsoară StatCounter, nu și sincronizările între servere, torrente șamd. S-ar putea chiar ca lucrurile să stea și mai în favoarea mobilelor, unde se consumă mult streaming video fără o contorizare precisă din partea StatCounter pentru că se face prin aplicații dedicate.

Culmea, traficul de pe mobil este susținut mai degrabă de țările slab dezvoltate, unde telefonia mobilă a luat-o mult înaintea altor tehnologii precum accesul fix rapid la Internet. Mai mult, telefoane au toți, computere nu, lucru valabil de fapt în orice țară. Dacă țineți minte din cifrele ANCOM, avem 22 de milioane de telefoane mobile în România și 14,8 milioane de conexiuni de date, mai mult decât PC-uri.

Oricum, dacă acesta nu-i un semn pentru toată lumea că are nevoie de un site optimizat și pentru mobil, nu știu care este. Mai mult, dacă faceți asta, mergeți pe un site responsive, nu pe un subdomeniu, este mult mai ușor pentru vizitatori. Adică nu faceți ca Digi24 când a schimbat site-ul.

Dacă vă întrebați cum stă aici situația, în luna octombrie suntem la desktop 47,79% și mobile la 52,21%.

Pentru întreg anul până acum, media stă un pic diferit, este la desktop 49,56% și mobile 50,45%, semn că vizitele de pe mobil au crescut în ultima perioadă. Vizitele de pe desktop sunt mai lungi, în jur de 3:30 minute, față de 2:11 de pe telefon. Numărul de pagini accesate nu diferă foarte mult, 2,61 față de 2,33 pagini per sesiune.

Iată și cum a evoluat totul în ultimii trei ani. Am date și mai vechi, dar tema aceasta este din ianuarie 2014 și în datele mai vechi n-am încredere, că foloseam un plugin pentru varianta mobilă și nu știu dacă Analytics a înțeles bine ce se întâmplă. Oricum, schimbarea este semnificativă în acești trei ani, deși vorbim de un site unde mereu au fost oameni ceva mai apropiați smartphone-urilor.

trafic_desktop_mobil

Inversarea a avut loc în luna iulie 2016:
sesiuni_desktop_mobil

    4 comentarii

  1. Interesanta al naibii tehnologia asta.Serios.
    De putina vreme,adica de azi,tocmai vrand sa postez commenturi pe anumite bloguri,ce sa vezi minune!mesaj:adresa e-mail incorecta.nu poti posta!!
    Hopa,mi-am zis,iete dracie!S-au prins si ghertoii ca ip-ul nu mai e un factor de recunoastere a mesagistului-naspet de pe respectivul blog,nu-l poti banna automat.
    Dar ma intreb:cum draq a aparut optiunea asta de recunoastere a unei adrese de e-mail false doar la anumite bloguri?Asa, brusc si deodata la toate ,si-n preajma alegerilor?Cine le-a implementat tehnologia asta revolutionara?
    Oricum acele bloguri erau recunoscute pt. binomismul si lingerea codrutei in multe orificii,dar chiar asa pe fata sa te demasti??
    Ca de-aia zic,sa votam de stanga,sa mai creasca si salariile si pensiile nu doar stipendiile unor blogarasi de cartier care nu stiu sa mearga pe strada,n-au muncit o zi in viata lor-adica n-au produs o bancnota de-un leu-dar sunt mari maestrii in suctiune de bani negri.
    Ancheta si dosarul cu Udrea care platea blogari pt. sustinere pe net va spune ceva?Crede cineva ca sistemul n-a continuat?

      (Citează)

    • Poate doar ți-au trecut adresa de email în spam pentru că ești paranoic. Moderarea după adresa de email se face de mult în mod automat.

        (Citează)

  2. Aoleu dadura postacii peste blogul tau.Vezi ce patesti daca esti influencer?!

      (Citează)

    • Știi cum se zice, o vedetă este omul care muncește toată viața pentru a ajunge în lumina reflectoarelor pentru ca atunci să se strecoare în secret pe ușa din spate. :P

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus