un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sun Plaza are o expoziție de animale preistorice, inclusiv un mamut lânos în mărime naturală

8 Nov 2016  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Ați văzut vreodată un Toxodon? Nu? Dar un Glossotherium? Nu, că au dispărut de mii de ani, dar puteți vedea reprezentări realiste ale lor în Sun Plaza (Piața Sudului), unde sunt expuse până la 31 ianuarie.

Și nu sunt singurele animale expuse acolo. Un mamut lânos are vreo 5 metri înălțime, atât de mare încât a trebuit expus lângă scările rulante, că-i ajunge capul aproape de etajul superior al centrului comercial. Vreo alte 10 animale sunt expuse pe culoare (“intrarea” e liberă, în caz că n-a fost clar), iar majoritatea sunt robotizate (animatronice, cum se zice), adică fac mici mișcări și sunete, inclusiv mamutul de care vă spuneam.

sun_plaza_animale_02
sun_plaza_animale_10

Am păstrat ce-i mai bun pentru final: există și un dinozaur de dimensiuni mai mici, pare un velociraptor, conform filmelor Jurassic Park, pe care-l pot călări copiii timp de câteva minute, că dispune de șa în acest scop.

sun_plaza_animale_01

Am vrut și eu să-l călăresc, dar nu m-au lăsat, că sunt prea mare. Sunt trist, pe vremea mea nu existau astfel de roboți, iar după cum se observă, timpul potrivit pentru a călări un dinozaur este în copilărie. Intuiți deja că expoziția “Epoca de gheață” este gândită pentru copii, așa că luați-i cu voi când mai mergeți în Sun Plaza, se vor distra bine și le veți face fotografii frumoase.

via GIPHY

Adulții vor trebui să se mulțumească cu gândul că a fost cândva tot în Sun Plaza o expoziție de motociclete de epocă, dar, sincer să fiu, să călărești un dinozaur animatronic pare mult mai mișto.

Mă uitam la aceste animale uriașe și mă întrebam cum ar fi arătat Pământul dacă n-ar fi dispărut. Toxodonul, de exemplu, a dispărut cândva în Pliocen sau Pleistocen, adică de acum 2,6 milioane de ani până acum 16.500 de ani. La așa scară, este practic la o aruncătură de băț de perioada omului. Glossotherium făcea parte din familia leneșilor, animalele alea păroase mari cam cât o maimuță și care fac gesturi foarte lente, doar că acesta avea 4 metri lungime și cântărea o tonă. A dispărut tot cândva în perioada ultimelor glaciațiuni, între acum 1,6 milioane de ani și acum 12.000 de ani.

Așa animale mari, atâtea milioane de ani de existență a speciei lor, și au dispărut cu 12.000 de ani înainte să le vedem și noi.

    5 comentarii

  1. Nu cred ca “animalele au disparut” e formularea corecta. Mai degraba “le-au mancat oamenii”… :D

      (Citează)

  2. “sînt trist că nu am călărit un dinozaur” – lasă nwRadule că ai călărit destule BMW-uri, Mercedsuri clasă Ț, ce-ți mai trebuie și dinozaur care merge cu 5Km/h :-)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus