un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

BVB a lansat lecții online despre investiții la bursă și un concurs pentru cei ce fac tranzacții (p)

4 Oct 2016  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Probabil ați observat că, în toată lumea, banii mulți se fac la bursă prin tranzacții și investiții în diverse companii. Trăim într-un deceniu în care România se dezvoltă, tot felul de tehnologii moderne urcă rapid companii din toate domeniile și, pe partea cealaltă a baricadei, vremurile în care puneai banii la bancă și te bucurai de o dobândă substanțială au apus de mult. Investițiile pe bursă au randament mult mai mare decât mediul bancar.

Câți știu, însă, să investească la bursă? Eu, dincolo de “cumperi acțiuni acum și le vinzi când sunt scumpe”, nu sunt la curent cu modalitatea precisă de a face asta și nici cu termenii caracteristici bursei. Îmi povestea cineva că a fost într-o excursie exotică alături de un om care, periodic, scotea o tabletă și verifica una-alta pe bursă, vânzând și cumpărând acțiuni. Pare o viață plăcută.

Cei de la Bursa de Valori București (BVB) știu că este dificil pentru toți cei interesați de investiții să intre în sistem, așa că recent au devenit mai deschiși spre cetățenii de rând, dacă pot spune așa, cu scopul de a familiariza oamenii cu ideea de investiție pe bursă. Sunt două direcții mari:

Lecții online pentru cei ce vor să înțeleagă bursa. Le găsiți pe site-ul făcut de BVB în acest scop, în meniul din stânga. Lecțiile explică într-un limbaj normal concepte precum “randamentul mare înseamnă să accepți și un risc mare”, lichiditate, diversificare, acțiuni, obligațiuni sau dividende.

Sunt prezentate acolo și motive pentru care companiile se listează la bursă, statistici despre acestea sau faptul că deținerea medie este de 10.000 de lei, adică bursa nu-i ceva pentru care ai nevoie de milioane de euro. Am aflat ce sunt indicii bursieri BET și BET-XT, piața reglementată, fonduri de investiții listate la bursă și, bineînțeles, cum se investește la bursă, de ce-i nevoie de un broker și cum lucrezi cu unul.

Aceste 10 lecții sunt utile și dacă nu vă interesează investițiile. Măcar veți înțelege ulterior mult mai bine știrile despre economie (sau filmele despre asta), plus că reprezintă un glosar pentru viitor. Iată un grafic foarte bun despre risc și randament luat din lecția 7:

risc-randament-RO

 

Concurs pentru cei ce investesc la bursă. Premiul cel mare este o Dacia Duster Laureate cu tot cu CASCO și RCA, premiul 2 un voucher de 3000 de euro la eMAG, premiul 3 o vacanță și apoi sunt și alte premii diverse.

dacia_duster_bvb

Concursul are o perioadă de înscriere ce ține până la 16 decembrie. Câștigătorul va fi cel care are randamentul cel mai bun pentru tranzacții făcute în perioada 17 octombrie – 17 februarie.

Participarea presupune, pe scurt, să-ți deschizi cont la un broker (diverse bănci sau firme de brokeraj) și apoi ai patru luni la dispoziție să faci tranzacții cu acțiunile celor mai mari 25 de companii listate la BVB. Cei care se înscriu primesc prin poștă și un kit de investiții cu materiale educaționale suplimentare.

Cum premiile sunt mari (valoare totală 106.000 lei, zice regulamentul), există și niște criterii de participare: nu există o sumă minimă, dar pe total, în cele 4 luni, trebuie să cumperi acțiuni de 30.000 de lei. Asta nu înseamnă că trebuie să dai tu acești bani; poți să investești 1000 de lei în acțiuni, să le vinzi și cu banii făcuți să cumperi altele și să repeți asta până tranzacționezi în total suma respectivă. Bineînțeles, profitul făcut este al tău.

Site-ul care prezintă toate acestea, plus informații despre conturi și brokeri prin care puteți tranzacționa (telefonic, online, cum vreți voi) este condusderandament.ro

    18 comentarii

  1. orice idee de a creste educatia financiara a populatiei este o idee buna, pentru ca noi suntem o tara de analfabeti financiar… in loc sa invete omul la liceu cateva lucruri de baza despre cum sa-si gestioneze banii, cum sa economiseasca si sa investeasca, cand si pentru ce sa ia un credit si altele asemenea, invata orice alt cacat inutil gen religie.

    acestea fiind zise, bursa din romania e o gluma si o mizerie: gluma dpdv al volumelor tranzactionate si mizerie dpdv al smenurilor care s-au facut si inca se mai fac acolo.

    stati departe de bursa din romania.

      (Citează)

    • Da, investiți direct pe Wall Street :P Acolo e totul perfect.

        (Citează)

    • o sa razi, dar acolo unde sunt foarte multi jucatori si volume foarte mari scad sensibil sansele ca piata sa fie aranjata, deci da, daca cineva vrea sa bage bani in bursa ca a auzit el ca se fac bani si crede ca cainii umbla cu covrigi in coada, macar sa bage la NYSE.

      adica doar acolo poti sa cumperi Apple, Tesla, Amazon si ce alte companii iti mai plac tie.

      la noi cumperi fondul proprietatea care e aranjat de baieti.

        (Citează)

    • Aici sunt de acord cu Robo, piețele mari sunt mult mai greu de „aranjat” și acolo îți poți testa analizele tehnice și fundamentale, pe care le poți învăța tot de la cursurile de la BVB

        (Citează)

  2. CEA MAI BUNA INVESTITIE E CAZINOUL!!!

      (Citează)

  3. Mult noroc celor cutezatori, mai ales acum in perioada tulbure in care se afla Deutsche Bank.

      (Citează)

    • Cu atât mai bine. Dacă economia stagnează, randamentul e mai mic. Atunci când lucrurile evolează într-un sens sau altul se pot face bani de cei ce au ghicit bine direcția valului.

        (Citează)

  4. Mie imi place ca desi nea’ Radu recunoaste ca nu are nicio treaba cu bursa, da totusi sfaturi despre cum se pot face bani. Ia zi, nea’ Radu, cum poti face bani pe bursa de la noi cand piata scade?

      (Citează)

    • Nu e vandut lui Soros, ca altfel ar sti.
      Sau tocmai ca e vandut, nu iti zice.

      Nu vom sti niciodata.

        (Citează)

  5. nashu_mare:
    Nu e vandut lui Soros, ca altfel ar sti.
    Sau tocmai ca e vandut, nu iti zice.

    Nu vom sti niciodata.

    Nasule, ca tu nu stii si ca nu o sa stii niciodata, chiar nu ma surprinde. Dar intrebarea chiar era una serioasa, tehnica, cum poti sa faci bani pe bursa de la Bucuresti cand piata scade? Asta e tot ceea ce intreb, ca un umil cititor al acestui blog.

      (Citează)

    • Da, se adauga la chestii gen “aspirina e un vasodilatator” despre care nu stiu cum functioneaza si totusi stiu ca functioneaza. Tehnic vorbind. Desi ideea comentariului meu era altul, pseudointelectualule!

        (Citează)

    • in teorie imprumuti actiuni la un pret cu dobanda mica, le vinzi, astepti sa scada pretul, cumperi si le dai inapoi, ramai cu profitul – dobanda

        (Citează)

  6. nashu_mare:
    Da, se adauga la chestii gen “aspirina e un vasodilatator” despre care nu stiu cum functioneaza si totusi stiu ca functioneaza. Tehnic vorbind. Desi ideea comentariului meu era altul, pseudointelectualule!

    Aha, din seria romanii nu stiu dar cu toate astea sunt experti in orice. Dar guess what, expertule, de data asta chiar NU functioneaza. Acum zi, nu esti curios de ce nu functioneaza sau vrei sa ramai in continuare ignorant? PS: Nu stiu de unde a venit asta cu pseudointelectualul, eu nu am mai citit o carte de nu mai stiu cand, pseudointelectual chiar nu e o jignire pentru mine.

      (Citează)

  7. add:
    in teorie imprumuti actiuni la un pret cu dobanda mica, le vinzi,astepti sa scada pretul, cumperi si le dai inapoi, ramai cu profitul – dobanda

    In sfarsit, cineva care comenteaza nu doar ca sa afle in treaba. Ok, si de ce doar in teorie, nu si in practica?

      (Citează)

  8. aoleo ce articol slab
    cu astea iti pierzi credibilitatea. faptul ca pui acolo un p intre paranteze e egal cu zero, nu stiu de ce tot insisti. e evident oricum din avion care sunt advertoriale si care nu.
    nu zic sa nu accepti ofertele din domeniile in care nu te pricepi (nu sunt ipocrit) dar macar fa ca eftimie sau julius. scrie ironic si pui un link la sfarsit.
    tu ai incercat sa fii caldicel. cum palaria mea sa spui asa ceva ” vremurile în care puneai banii la bancă și te bucurai de o dobândă substanțială au apus de mult”?

      (Citează)

  9. De cate ori vad comentarii pe acest subiect, imi vin in minte scenele din The Wolf of Wall Street

      (Citează)

  10. Domnul respectiv din vacanta facea daytrade sau swing trade. Cei mai multi nu au timp de asa ceva si merg pe ETF sau companii mari care crest incet dar sigur. Actiuni la apple de 1000 $ in 2004 acum valoreaza 56000$.
    1000$ in actiuni la google in 2004 acum valoreaza 16000$.
    1000$ in actiuni Facebook in 2012 acum valoreaza 1600$.
    1000$ in actiuni Priceline in 2004 acum valoreaza 75000$.
    Nu va pierdeti timpul sa invatati ce e pe BVB unde poti cumpara doar prin broker asa cum era in filmele din’80 ca suni sa cumpere sa vanda.
    Scottrade, e-trade, ameritrade si sunt si altii iti faci cont gratuit si te costa 5-10$ pentru fiecare tranzactie.
    Citit de pe investopedia.com apoi cont te seekingalpha.com dar nu credeti tot ce se scrie acolo, apoi un curs pe udemy de 20$ sau ceva similar sa intelegi ce reprezinta toti indicii.

      (Citează)

  11. add:
    in teorie imprumuti actiuni la un pret cu dobanda mica, le vinzi,astepti sa scada pretul, cumperi si le dai inapoi, ramai cu profitul – dobanda

    Poti sa imi spui si mie ce ai fumat ? Sunt chiar curios….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus