blog demisec cu note fine de tehnologie

Abonați-vă la newsletter-ul Orange și puteți câștiga telefoane P20 și o tabletă.

Parlamentarii pregătesc revenirea la fumatul în spații publice, iar legea a trecut deja de Senat

13 Sep 2016  ·

GÂNDURI  ·

138 comentarii

Mi-a rămas în minte o cifră spusă recent la o conferință de către ministrul sănătății, Vlad Voiculescu: anual, 42.000 de români mor din cauza fumatului, “echivalentul prăbușirii a 200 de avioane pe an”.

200 de avioane pe an, pline cu români!

Cifra e falsă.

Avioanele care zboară uzual prin România transportă în jur de 150 de oameni, nu 210 cum iese din calculul de mai sus. Până și un low-cost înghesuit are vreo 180 de locuri. Prin urmare, echivalența este mai degrabă cu 280 de avioane pline de români prăbușite în fiecare an. Cum ar fi asta? Cum ar fi o lume în care în fiecare zi lucrătoare cade câte un avion plin cu români?

42.000 de oameni înseamnă, în medie, că mor 115 în fiecare zi. Cum ar fi să trăim într-o țară în care în fiecare zi are loc câte un atentat terorist în care mor 115 români? V-ați scandaliza? Ați fi șocați de o asemenea tragedie, zi după zi? Ați accepta o astfel de situație?

115 români chiar mor în fiecare zi din cauza fumatului, majoritatea din cancer pulmonar sau boli cardiovasculare. Asta e o cifră clară, nu o bănuială. În fiecare zi sunt 115 slujbe bisericești, 115 sicrie în care se bat cuie, 115 familii în lacrimi din cauza țigărilor. În fiecare zi. Mi se face pielea de găină când văd aceste cifre.

De ce acceptăm acest flagel, de ce lăsăm situația să continue?


CÂND PARLAMENTUL ȚĂRII ÎȚI VREA RĂUL

Am mai scris articole despre cum parlamentarii profită de funcția lor pentru a-și acorda tot felul de beneficii precum pensie specială sau poziție superioară în fața legii, conturându-se într-un fel de clasă nobiliară.

Acum, însă, pentru prima oară, pot spune că parlamentarii încearcă să omoare mai mulți români. Nu există alt mod în care pot pune problema. Însăși Comisia de Sănătate din Senat a dat aviz pozitiv unor amendamente care ar permite din nou fumatul în interiorul localurilor. Citiți din nou această propoziție, vorbim chiar de Comisia de Sănătate, cei care ar trebui să apere până în pânzele albe sănătatea românilor, nu să o înrăutățească.

Iată ce se întâmplă zilele acestea: România este obligată de către UE să transpună în lege o directivă europeană privind inscripționarea pachetelor de țigări și alte prevederi gândite să facă fumatul mai puțin cool pentru tineri, dar în această lege câțiva senatori, în frunte cu Daniel Fenechiu și Florian Popa, au strecurat amendamente care, de fapt, vor permite din nou fumatul în spații închise.

Legea 15/2016, care interzice fumatul în spații publice, a intrat în vigoare în martie și a mers fără probleme. Mai țineți minte toate discuțiile de atunci, tot “sângele” vărsat online? Și totuși, n-a dat faliment nici un local (eu chiar am ieșit mai mult în oraș, probabil și alții), n-a intrat țara în colaps, n-a făcut nimeni spume la gură (exceptând-o pe Cristiana Anghel), nu avem nici cea mai dură lege anti-fumat din Europa. Ce s-a întâmplat a fost că fiecare dintre noi, fumător sau nu, a tras în piept mult mai puțin fum, iar fumul este cel care duce la cancer și atâtea alte boli sau complicații.

Am prieteni fumători și acum îi văd că nu-s foarte încântați că trebuie sa iasă din local pentru a trage o țigară, dar în același timp fiecare dintre ei, până la unul, a recunoscut că e mai bine așa, că le place să nu le mai miroasă a fum hainele și părul, că simt altfel gustul mâncării, că le place mai mult atmosfera din interior.

Acum acea lege este pe cale să fie modificată prin niște amendamente ce-ar permite din nou fumatul în orice local, cu avizul Comisiei de Sănătate. Le găsiți ca PL-X 272/2016 la Camera Deputaților, care-i decizională, și ca L153/2016 la Senat, care deja a aprobat modificările! Iată în stânga textul curent și în dreapta propunerea:

fumat_amendament

După cum vedeți, tot ce trebuie să facă un local este să pună un afiș la intrare cu textul “aici se fumează” și gata, e inscripționat special pentru această destinație. Simplu, nu? Câteva cuvinte ambiguu puse într-o lege de niște fumători înrăiți și gata, toată țara bagă la loc fum în plămâni.

Mai sunt și alte prevederi în respectiva propunere de lege, de exemplu spațiul public închis este definit ca cel cu patru pereți, nu doi pereți. Aici pare logic, că vrei să poți fuma la o terasă ce are un perete lateral, dar să știți că și legea inițială avea logica ei. Sunt niște studii care arată că particulele nocive din fumul de țigară apar într-o concentrație de 10 ori mai mare în spațiile închise parțial (2 pereți) fată de cele aflate în aer liber. Nu vrea nimeni să facă viața grea fumătorilor, care sunt liberi să bage în ei ce substanțe vor, ci doar să creeze condiții sănătoase pentru cei nefumători din jurul lor.

O MINCIUNĂ DESPRE CONTRIBUȚIA INDUSTRIEI TUTUNULUI LA BUGET

O minciună pe care vă vor spune-o diverse persoane este că industria tutunului contribuie mulți bani la bugetul de stat și, vezi Doamne, dacă n-ar mai fuma lumea ar da România faliment. Asta e o minciună mare de tot.

Nu industria tutunului contribuie la buget, ci chiar fumătorii fac asta prin achiziția acelor pachete de țigări. Unii dau 500 de lei pe lună pe țigări, alții 900 de lei. Cu un salariu mediu în România de 1800 de lei, normal că sumele totale par mari.

Treaba este că fumătorii, dacă de mâine ar renunța la fumat, n-ar pune toți acei bani sub saltea și ar dormi pe ei, să le țină de cald, ci i-ar cheltui pe altceva. Pe mâncare mai bună, pe o pereche mai mișto de căști, pe un weekend în plus la mare, pe jucării mai multe pentru copii. Banii se cheltuie oricum, iar taxele aferente ajung la stat. În loc ca industria tutunului să aibă acea contribuție, ar avea-o industria horeca, industria jucăriilor șamd. Aceiași bani, doar ponderi diferite.

În plus, interzicerea fumatului în spațiile publice nu are ca obiectiv abandonarea țigărilor de către fumători, că fiecare om e liber să bage în el ce vrea, ci doar să-i protejeze pe cei din jurul lor de efectele fumului nedorit. Și înainte să ziceți celebra replică despre cum ar trebui interzise și zahărul sau alcoolul, mă îndoiesc că acestea omoară 42.000 de români pe an, iar dacă ar face-o s-ar lua și acolo niște măsuri, cum unele state cu probleme serioase în acest sens chiar iau. Zahărul și alcoolul, însă, fac rău doar celui care le consumă, nu și celorlalți din cameră cu el.

CE PUTEȚI FACE

Acum aproape un an v-am rugat să găsiți pe site-ul Camerei Deputaților adresa de email a deputatului vostru și să-i scrieți că vreți să continue lupta anti-fumat, nu să cedeze în fața lobby-ului de milioane de lei dați de producătorii de țigări pentru a unge mecanismele legii în favoarea lor. M-am inspirat din filme americane, dar am fost surprins să văd că foarte mulți au zis că asta au făcut. Nu știu dacă are efect, dar sper că da.

Așa că vă rog să faceți din nou acest lucru. Aici pe site-ul Camerei Deputaților veți găsi lista reprezentanților din zona voastră și datele lor de contact. Scrieți-le un email, că-i foarte simplu, amintiți-le că vă reprezintă și spuneți-le că dorința voastră este să nu voteze PL-X 272/2016 cu acele amendamente ce modifică legea 15/2016.

Iată un draft de email:

Stimate Domnule Deputat/ Doamnă Deputat,

Mă numesc …. și vă scriu în calitate de locuitor în circumscripția/zona… pe care o reprezentanți în Camera Deputaților. Vă scriu pentru a vă ruga să nu votați PL-X 272/2016 în forma curentă, un proiect de lege legat de comercializarea produselor din tutun și care modifică în mod negativ legea 15/2016 ce interzice fumatul în spații publice.

Deși transcrierea directivelor europene în legi naționale este importantă, câteva amendamente introduse în acest proiect de lege ar permite de fapt, prin ambiguități de exprimare, fumatul în spații publice, revenind la situația de dinainte de martie 2016.

În forma actuala, proiectul de lege ar dăuna sănătății românilor într-o țară în care anual mor deja 42.000 de oameni din cauza tutunului. Vă reamintesc că toate sondajele arată că populația susține în proporție foarte mare (peste 70, chiar 80%) interzicerea fumatului în spațiile publice, iar încasările la bugetul de stat nu vor fi diminuate deoarece nu se interzice fumatul, ci doar vor fi feriți de fum toxic nefumătorii.

Vă rog să votați în sensul dorinței celor pe care-i reprezentați în Parlament și pentru a crește nivelul de sănătate al românilor, nu pentru a o înrăutăți.

Cu respect,

Prenume Nume

Proiectul respectiv de lege a fost condamnat de președintele Iohannis, de ministrul sănătății Vlad Voiculescu, de secretarul de stat Raed Arafat și de alții. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine! Orice voce în plus contează, inclusiv a voastră.

Update: un cititor mi-a arătat că deja i-a răspuns deputatul căruia i-a scris, deci reacții există. Am blurat datele personale pentru a nu distruge secretul corespondenței.

raspuns_deputat

  138 comentarii

 1. cred ca trebuie analizat sau intrebat ce inseamna “spatii separate, complet izolate”. poate e vorba de spatii separate de cealalta parte a localului, unde nu se fumeaza

    (Citează)

 2. Vad ca nu ai aprobat comentariul meu.
  Din cei 70% de nefumatori cam cat crezi ca sunt si clientii obisnuiti ai barurilor,cafenelelor,cluburilor etc.De restaurante sau alte locatii unde se mananca,nu spun nimic,e normal sa nu se fumeze acolo.
  Rezulta ca 30% sunt fumatori,cam cat crezi tu ca din astia 30% mergeau in baruri ,cafenele,taverne,cluburi etc?
  Eu spun ca marea majoritate,pe cand la nefumatori,foarte putini.
  Cazuri dovedite,nu sunt singurul ce am vazut in locatiile separate pentru fumatori-nefumatori,la fumatori e plin,abia gaseai un loc,la nefumatori cam pustiu.
  Asta e repartizatea clientilor.
  Tu poti fi fumator sau nu,irelevant asta,daca ai un spatiu impartit in doua zone,una plina si pierzi clienti ca nu au loc,alta mai mult goala,ca nu vin clienti nefumatori.
  Ce faci in situatia asta?
  (vreau un raspuns real nu vrajeli,ca e bine asa,merge asa,ca sa ai dreptate dpdv al unui nefumator,angajatii stiu la ce se expun,poate au si sporuri salariale,ca doar la fumatori e plin si merge afacerea)
  Deci tu ce faci?
  Vei tine ocupata jumatate din locatia respectiva pentru 2-3-4-X clienti,cand in cealalta jumatate e arhiplin si pierzi clienti ca nu au loc?
  O sa comentezi ca nu e asa,dar de fapt asa a fost.
  Cu ceva ani in urma,era altfel legea,trebuia sa asiguri spatii pentru nefumatori.Nu stiu la voi cum a fost,insa pe aici chiar s-au facut.
  Din pacate erau cam goale,restul era plin.
  Chiar am stat la nefumatori la insistentele patronului,conditia era sa nu mai fumam daca mai vine cineva nefumator.Ghici ce a urmat.Am tras in chef pana dimineata si spatiul de nefumatori nu a fost revendicat,ca nu a venit nimeni.
  Drept rezultat spatiile de nefumatori s-au diminuat,pana au disparut,asta nu e problema mea ca fumator cum respecta altii legea.

  Au clienti fumatori?
  Spatiu pentru fumatori!

  Au clienti preponderent nefumatori?
  Spatiu pentru nefumatori!

  E locatie mai mare?
  Spatiu separat pentru fumatori si nefumatori!

  Su eu ma pot plange de nefumatorii ce-mi polueaza aerul,si ma imbalnavesc din cauza asta,cu masinile lor,si sunt de acord de exemplu ca populatia sa nu mai aiba voie sa circule cu vehicule cu motoare clasice,totul electric,costa,asta e!
  Exceptie fac serviciile,ambulanta,pompieri,politie pe astia nu-i pun la cheltuieli suplimentare.

  Vrei aer curat,fara fumul meu?
  OK
  Vreau si eu aer curat,fara noxele tale!
  OK?

    (Citează)

  • Statisticile tale sunt scoase din burtă, nu are rost să le discutăm.

   Cât despre poluarea de la mașini, se iau măsuri active pentru a o reduce și chiar elimina în viitor prin renunțarea la cele pe benzină și motorină. Nu-i nimic diferit. Poate ai auzit de normele Euro de la motoare, eliminarea plumbului din benzină, scandalul Volkswagen și altele.

   Dacă ar muri mulți oameni anual din cauza poluării mașinilor, aș cere fără probleme interzicerea lor, că pot și cu metroul sau cu bicicleta. Atâta doar că mașinile sunt un rău necesar, cară mâncare, duc oameni la distanță etc. Societatea tratează cu altă duritate răul necesar, că de asta se numește “necesar”.

   Fumatul nu e obligatoriu, nu e un drept, nu aduce nici un beneficiu, nu folosește la nimic, nu pune lumea în mișcare. Aduce doar cancer.

     (Citează)

 3. Vad ca anumite comentarii nu primesc aprobare.
  Aici e ori cum zice seful ori nu!

    (Citează)

 4. Sau dacă vrei să te întâlnești cu un prieten în mijlocul autostrăzii și mașinile care trec cu viteză îți încalcă dreptul la liniște și chiar îți pun în pericol sănătatea! Ce nasol, ar trebui interzise!

  Da – super-mişto paralela ta cu maşinile şi viaţa pusă în pericol. Sunt convins că ai gândit-o bine înainte să o expui: ”hai să-i închid gura lu’ ăsta şi să-i zic cum e să faci picnic în mijlocul autostrăzii, că e pericol de maşini pe-acolo şi atunci sigur îmi validez punctul de vedere; pentru că pericol=rău, la fel cum fumat =rău.”
  Dar ca să-ţi răspund aşa, ca unui copil: legea nu-ţi permite să staţionezi ca pieton în mijlocul autostrăzii. Aşa că paralela ta nu e prea bună. Momentan, legea u permite nici fumatul în baruri. Mo-men-tan. DUPĂ ce se schimbă legea, vin din nou aci la tine pă blog să te întreb cum e cu autostrada. Să-mi faci iar paralele de-astea lejere.

  Discuțiile de adulți nu-s cu reduceri la absurd și scenarii din astea SF, la fel cum nici urletele nu te omoară, doar te deranjează

  Ooooo – daaaa: reduceri la absurd, eh? Cam cu e paralela ta cu autostrada, sau cum?

  Revenind la subiect, fumatul face rău, sunt mii de studii care arată asta fără echivoc, lumea civilizată a început să-l interzică, în România peste 80% dintre oameni susțin interzicerea, asta e situația. Poți să inventezi gogomănii cât vrei tu, dar asta nu înseamnă că trebuie să piardă cineva timpul ca să ți le demonteze.

  Nu trebuie hombre să demonteze nimeni nimic.
  Se schimbă legea.
  Şi cam aia va fi. Şi-atunci ai să bagi un blogpost lacrimogen despre nedreptate, civilizaţie şi alte ”gogomănii”. Chipurile ca să nu-ţi ”pierzi timpul”, ahem. Şi-am să mă c*c pe mine de râs citind.

    (Citează)

 5. nwradu:
  70% dintre români sunt nefumători. Mai uită-te prin localuri, în jurul tău, câți ies afară și câți nu.

  Da Radule – să ne uităm în jur. De-aia s-au închis în oraşul meu vreo 7 cafenele din centru de când cu legea. Că sunteţi 70%, mânca-mi-aţi. Era pustiu în cafeneaua mea preferată după ce s-a băgat legea asta. Patronul ei pizduia de zile în şir că nu-i mai calcă nimeni pragul. A deschis terasă, cu chiu cu vai au venit nişte oameni. Cafeneaua mea preferată funcţionează de vreo câteva luni la jumătate din încasări. Pentru că eu şi fumătorii ca mine, care eram clienţi fideli, nu mai mergem acolo să ne bem cafeaua. Patronul ăla pierde şi nu-i mulţumit.
  Voi ăştia de-aci de pe blog vedeţi numai partea voastră, ca nişte altruişti pur-sânge ce sunteţi: voi vreţi să nu se schimbe legea, ca VOI să puteţi merge liniştiţi să respiraţi aer curat. Nu contează fumătorii, nu contează că legea e făcută pe genunchi, că e cea mai drastică din UE, nu contează nici măcar că patronii pierd bani şi-şi închid localurile din lipsă de clienţi. Nu. Contează ce vreţi VOI şi faceţi petiţii şi scrieţi articole pe blog despre sănătate. Fuck the rest, cum ar veni.
  Bă – geme în mine inima de bucurie la gândul că în sfârşit se modifică legea asta idioată. Aşa – ca să fiu în ton cu voi, să mă acordez spiritului general de ”sâc-sâc, ce bine că tabăra cealaltă suferă pentru că doar eu contez”. De cum intră în vigoare legea îmi fac poze cu mine şi 5 ţigări aprinse în gură, suflând fum spre bebeluşi şi trimit pozele alea toţi tâmpiţilor de la mine din lista de Facebook, ălora care tropăiau de fericire acum câteva luni că ”vai, Doamne, în sfârşit sănătatea”. Lol. Şi-apoi revin aci să vă văd scrâşnind din dinţi.

    (Citează)

  • Nu înțeleg de ce te bucuri așa tare nu doar că riști niște boli groaznice (un român moare la 12 minute), dar și că-i vei îmbolnăvi pe alții. Mi se pare trist dacă acestea sunt bucuriile tale. era o campanie veche cu Mihaela Rădulescu și “fumatul este singura ta bucurie?”. Zici că ți se adresează, pe cuvânt.

     (Citează)

 6. Hai să vă explice Ionel de ce toate încercările voastre de a păstra legea în forma actuală rămân fără fruct şi de ce mi se par mie amuzante articolele de genul celui de mai sus, cu tot cu îndemnul de ”VĂ ROG IO MULT TRIMITEŢI E-MAIL-URI CA SĂ PARĂ CĂ FACEM CEVA!”:

  Voi, ca nefumători, contribuiaţi înainte la bugetul de stat prin consumul din baruri. Că vă plăcea fumul, că nu vă plăcea fumul, vă luaţi o bere, o cafea, un meniu, patronul încasa şi vărsa mai departe la stat impozite şi taxe. Taxele alea s-au împuţinat de când cu legea asta. Nişte patroni nervoşi au început să urle şi ei prin e-mail-uri şi prin urmare maimuţa cu sâni care a propus legea asta a cam zburat din poziţia ei. PSD şi-a atras nişte voturi negative, un surplus de antipatie.
  Booooon.
  Şi luaţi acum în calcul ce contează mai mult pentru senatorii şi reprezentanţii voştri pe care-i spamaţi voi acum cu mail-uri de ”vă rog io mult nenea deputat să ziceţi că nu vreţi amendamentele”:
  a. Un e-mail de la un patron de crâşmă care varsă taxe de zeci de mii de euro pe an la stat
  SAU
  b. 50 de email-uri de la cetăţeni care ORICUM tot în bar vor merge după ce trec amendamentele, de-şi revine şi patronul financiar şi încasează şi statul nişte bani de pe urma – culmea – celor care trimit acum mail-uri de ”lăsaţi legea aşa”.
  Deci?
  O luăm logic?
  Ce contează mai mult: vreo 20.000 de euro/an taxe la stat dintr-o crâşmă ce riscă să se închidă din lipsă de clienţi sau părerea a 70% in clienţii ăia?
  Ce contează mai mult: dreptul patronului e a alege liber, într-o ţară democratică, dacă permite un viciu LE-GAL în incinta business-ului său care e proprietate personală (nu de stat), sau văicărelile din GMail ale unor comentatori de blog care pun mai mare preţ pe cafeaua lor săptămânală în aer curat decât pe business-ul şi dreptul la alegere al unui patron care vehiculează mii de euro săptămânal?
  Vă răspund io sau vă las pe voi să răspundeţi?
  Eu zic să vedem cum trec amendamentele astea în curând şi să râdem împreună dup-aia de e-mail-urile şi articolele voastre. Mie aşa mi se pare corect.
  Pam-pam!

    (Citează)

  • ”Tot Ionel” uite aici ceva pe surse despre cum este cu legea anti-fumat în Europa. Ce chestie?? Mi se pare mie sau vecinii noștri bulgari au total ban on indoor smoking pe toată linia mai puțin în transportul public??
   http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/15107560/1/smoke-free-legislation-table-en.pdf

   Cred că nu îți plăcea cafeneaua aia atât de mult dacă din cauza unei legi ai renunțat la obiceiurile care îți plac. În rest, m-am amuzat ceva la exemplul cu cârciumarii care plătesc taxe :) Cum ar fi ca noi ăștia nefumătorii, cantitatea neglijabilă a problemei, să nu mai ieșim în niciun loc care în care se va fuma. În aceeași țară democratică în care trăiesc patronii din exemplul tău, trăim și noi ceilalți. Țara noastră democratică unde e? De ce să mă întorc acasă cu hainele mirosind a fum de fiecare dată și de ce să mă obligi să fumez pasiv?

     (Citează)

 7. Tot Ionel: De cum intră în vigoare legea îmi fac poze cu mine şi 5 ţigări aprinse în gură, suflând fum spre bebeluşi şi trimit pozele alea toţi tâmpiţilor de la mine din lista de Facebook

  Un adevărat exemplu pentru viitoarele generații!

    (Citează)

 8. nwradu:
  Ăsta e un mit, România nu a dat cea mai drastică lege. Tu repeți acum ce-au zis producătorii de tutun, dar pur și simplu nu-i adevărat.
  Ia să te uiți cât costă un pachet de țigări în Danemarca, ca să vezi ce alte metode de protecție au găsit acolo pe lângă interzicerea fumatului.

  Cate pachete se pot cumpara in Danemarca dintr-un salariu mediu si cate in Romania?

    (Citează)

  • Bănuiesc că multe, dar totuși danezii trăiesc mult mai bine și mai mult decât noi, deși își permit mai multe țigări. Fii ca danezii!

     (Citează)

 9. Hei “Tot Ionel”…

  Ia de aici: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans
  De ce nu te muti în Cameroon, Central African Republic, Chad ?

  Dacă te uiți bine pe harta aia de acolo… o să vezi roșu în fața ochilor… la propriu nu la figurat… asta înseamnă ca ne-fumătorii câștigă. Oops!

    (Citează)

 10. si ti se pare ca o terasa cu un acoperis si un perete lateral (pe langa peretele cladirii) este spatiu inchis? Asta este aberatia principala din lege. In rest fiecare are drepturi si obligatia sa respecte drepturile celorlalti.

  anon.e.mouse:
  Da, legea e mai mult pentru nefumatori decat pentru fumatori. Doar interzicerea fumatului in locuri publice nu a dus nicaeri la o scadere foarte mare a numarului de fumatori. Studiile facute arata ca numarul de fumatori a scazut puternic prin pachetele de legi anti fumat complete: pachetele fara branding si cu avertismente, campaniile de preventie si informare (dar si interzicerea fumatului in spatiile inchise). Pe scurt, fumatul a devenit “uncool” – si asta a determinat scaderea numarului de fumatori.

  In schimb, interzicerea fumatului in spatii inchise a dus la o scadere impresionanta a urgentelor determinate de boli respiratorii (astm, alergii, etc.), de boli circulatorii (mai putine infracturi) , si la nasterea unor bebelusi mai sanatosi (la nivelul intregii populatii, nu doar mame fumatoare) aproape imediat.

    (Citează)

  • Nu e chiar așa.

   Definiția acelor pereți a venit pe filiera UE și a avut în spate mai multe studii.

   Există mai multe tipuri de fumat:
   – direct, tragi tu în piept
   – la mâna a doua, stai în cameră și e fum
   – la mâna a treia, stai în cameră în care s-a fumat, dar nu mai e fum.

   Acest fumat de mâna a treia s-a descoperit că e destul de periculos. Majoritatea compușilor generați de țigară, fumul în sine, sunt cangerigeni. Ei nu dispar în neant, ci sunt luați de ventilație sau de aerul exterior și duși din zona oamenilor.

   În camere închise sau semiînchise, se depun pe mese, scaune, pereți șamd. De asta îți poți da seama când într-un loc s-a fumat chiar și fără să fie fum acolo. Tu pui mâna pe masă, apoi la gură, ai băgat în tine niște otrăvuri.

   Și sunt diverse studii făcute de WHO și alții despre cât de periculos este asta, câți mor inclusiv din asta șamd. Devenea prea mare articolul dacă le treceam.

     (Citează)

 11. eRadical: Un adevărat exemplu pentru viitoarele generații!

  Da cois, ”exemplu”, alea-alea; pentru inteligenţii care iau literalmente tot ce scriu. Hai să pufăim superior că ”hâmpf – uite-l pe ăla ce zice de bebeluşi. CE OM CRUD! SĂ FACĂ CINEVA CEVA!”. Chiar trebuie să-ţi explic aşa, ca unui copil de 3 ani, că n-am să vânez bebeluşi LITERALMENTE prin baruri (lol!) ca să le suflu LI-TE-RAL-MEN-TE fum în faţă?
  Să-ţi silabisesc ce înseamnă sarcasmul şi ironia?
  Nu?
  Consideri că pricepi acum?
  Nah bun.

    (Citează)

 12. eRadical:
  Hei “Tot Ionel”…

  Ia de aici: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans
  De ce nu te muti în Cameroon, Central African Republic, Chad ?

  Dacă te uiți bine pe harta aia de acolo… o să vezi roșu în fața ochilor… la propriu nu la figurat… asta înseamnă ca ne-fumătorii câștigă. Oops!

  Ooooo, da – să ne uităm atent la culorile de pe hartă, că un set de culori stridente fascineză oamenii slabi de înger care cred că ALEA SIGUR ÎNSEAMNĂ CEVA. pentru că e greu să citeşti the fine print care zice aşa:

  Canada e mare acolo pe harta ta glorioasă. Ce scrie fix pe aceeaşi pagină pe care tu cu mâna ta ai oferit-o prin link? Păi asta: ”Smoking rooms are available in select hotels and motels in most jurisdictions. Individual communities have bylaws restricting where individuals may smoke.”

  Vezi că sunt excepţii de la regulă în mai toate ţările alea. Adică nu ca la noi unde nu mai ai voie să fumezi decât acasă şi în pădure. Dar nu – hai să ne uităm la culori şi să ne mândrim că vizual harta ne dă dreptate. Lol. Mă laşi?
  Vorbim după ce trec amendamentele, că repet – revin pe-aci să râd de voi.
  Până una-alta ne-am pus mai mulţi să trimitem şi oi scrisori prin care susţinem amendamentele respective. Adresa de unde se poate face asta ne-a dat-o nwradu. Mulţumim nwradu.

    (Citează)

 13. Cateva amendamente:

  1. Bolile cardiovasculare in care tu bagi exclusiv fumatul au si alte cauze: sedentarismul, dieta sau stressul. Nu am vazut pana acum o lege antisedentarism, antistress sau anti mancare nasoala..
  2. Lege spune din ce citesc pe articol : spatii special separate, complet izolate. Asta nu inseamna ca la intrarea in local ai semnul de “local pt fumatori” ci ca vei avea un local pentru nefumatori si un spatiu pentru fumat… adica baigui bullshituri cum ca se va fuma din nou peste tot.
  3. Cunosc localuri care s-au inchis din cauza acestei legi, deci mai bine spui “nu stiu sa existe” decat “nu s-a inchis”. Practic, firmele de distributie de tigari plateau pentru reclama in localul respectiv echivalentul masei salariale.
  4. La ultima verificare Romania era un stat suveran, nu-i putea impune nimeni si nimic ce legi sa adopte sau nu…
  5. Alcoolul face rau si victimelor in trafic sau nevestelor de vasluieni sa zicem. Nu cred ca sotii care-si bat nevestele vin toti curati ca lacrima de la munca si incep sa dea in neveste ca-n pokere… poate ar fi bine sa faci un studiu si pe victimele directe si indirecte ale alcoolului, poate ai avea ceva surprize…
  6. In Franta s-a facut la fel cu spatii inchise speciale pentru fumatori pentru localuri peste o anumita suprafata si cu un procentaj din suprafata respectiva bine delimitat. Dupa doua ierni se obisnuise lumea sa iasa afara, fiindca, cum spun multi pe aici, nimanui nu-i mai placea mirosul de tabac in haine, nici chiar fumatorilor.

    (Citează)

  • Hai să-ți răspund pe scurt la câteva puncte:

   1. statistica zisă de mine se referea la fumat. Poate unii mor din cauza stresului sau a zahărului, dar nu fac parte din cifrele zise de ministru.

   2. tu interpretezi legea în spiritul ei inițial. Formularea ei ambiguă lasă liber și la alte interpretări, asta e una dintre principalele probleme ale ei. Eu n-am nimic cu acvarii pentru fumători și alte asemenea, dar să fie clar definite prin lege, nu ca acum.

   3. Dacă firmele de distribuție întrețineau un local, ăla nu era local, era un faliment ținut în viață artificial. Mai sunt și localuri unde acum că nu se mai fumează nu se poate sta din cauza mirosului de mucegai, mâncare sau fum vechi, de parcă ar fi vina mea că patronii n-au investit în ventilație și s-au bazat că fumătorii maschează totul.

   4. Nu, dar poți cere anumite legi, tocmai pentru că-i un astfel de stat. Tu zici ce vrei, eu zic ce vreau, vedem ce vor și parlamentarii.

   Ca stat suveran, însă, ești sigur că parlamentarii nu iau o tonă de bani de la companii pentru a le ajuta să îmbolnăvească în continuare lumea (pentru că probabil ești de acord că fumatul dăunează sănătății)?

   5. Studii există. Fumatul rămâne principalul ucigaș în România. Omoară mai mulți oameni decât accidentele de circulație, crimele, excesul de alcool și droguri la un loc.

   6. Și atunci de ce să modificăm o lege doar pentru a avea investiții inutile ca după 2 ierni sa ajungem la aceiași concluzie după ce alți 42.000 de oameni mor anual, în loc să moară vreo 35.000?

     (Citează)

 14. nwradu:
  Nu înțeleg de ce te bucuri așa tare nu doar că riști niște boli groaznice (un român moare la 12 minute), dar și că-i vei îmbolnăvi pe alții. Mi se pare trist dacă acestea sunt bucuriile tale. era o campanie veche cu Mihaela Rădulescu și “fumatul este singura ta bucurie?”. Zici că ți se adresează, pe cuvânt.

  ”Logical fallacy” îi zice la ce faci tu mai sus. Adică eu scriu clar că mă bucur să văd frământându-se cruciaţii antifumat de pe net şi tu scrii că eu defapt am zis că mă bucur că risc boli groaznice şi că-i voi îmbolnăvi pe alţii. Şi că e trist că ALEA sunt bucuriile mele.
  Nu cois. Nu alea. Io am scris clar mai sus care e bucuria mea; tu eşti cel care nu înţelege sau interpretează în ton negativ spusele mele ca să-şi valideze DIN NOU părerea. ”Hâmpf, vai ce om crud, CE BESTIE! Un ucigaş pasiv! Uite – se bucură că-i OMOARĂ PE ALŢII!!!111oneone”.
  Mişto.

    (Citează)

  • Statul are nevoie de fumatori ca sa aiba cine sa nu mai apuce pensia. Si la cei carora le da pensie sa nu mai aiba nevoie de ea. Treaba e ca si rezolvata cand esti aproape de pensie sau pensionar.

     (Citează)

 15. Catalin:
  Statul are nevoie de fumatori ca sa aiba cine sa nu mai apuce pensia. Si la cei carora le da pensie sa nu mai aiba nevoie de ea. Treaba e ca si rezolvata cand esti aproape de pensie sau pensionar.

  Da, e o conspiraţie la mijloc. Precis sunt implicaţi şi masonii în chestia asta.

    (Citează)

 16. ionica:
  Trimis, să vedem și răspunsul :)
  Dacă nu îi iau la rând pe toți.

  Nici până acum nu a răspuns nesimțitul! Deci nici o șansă. Dovadă aici.

    (Citează)

 17. Auzi Răducule, ia aruncă tu o privire aici. Întâmplător am at peste ştire şi mi-am aus aminte cu cât patos susţineaţi pe-aci că patronii de baruri nu au de suferit, că ni se pare nou fumătorilor chestia asta şi că voi, nefumătorii, faceţi consumaţie cât 5 fumători la un loc, că doar de-aia sunteţi voi 70% din popor, mânca-mi-aţi. Ia citeşte acolo ce bine le merge patronilor de cluburi şi cafenele la 6 luni de la legea voastră. În curând n-o să mai aveţi unde ieşi cu bebeluşii la aer curat, să beţi şi voi o cafea de sănătate.

    (Citează)

 18. Auzi Răducule, ia aruncă tu o privire aici. Întâmplător am dat peste ştire şi mi-am aus aminte cu cât patos susţineaţi pe-aci că patronii de baruri nu au de suferit, că ni se pare nou fumătorilor chestia asta şi că voi, nefumătorii, faceţi consumaţie cât 5 fumători la un loc, că doar de-aia sunteţi voi 70% din popor, mânca-mi-aţi. Ia citeşte acolo ce bine le merge patronilor de cluburi şi cafenele la 6 luni de la legea voastră. În curând n-o să mai aveţi unde ieşi cu bebeluşii la aer curat, să beţi şi voi o cafea de sănătate.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus