un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile telefoane XPERIA XZ: același lucru, preț 700 euro

10 Sep 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Cele două telefoane prezentate de SONY la IFA Berlin sunt… Sony. Clasice. Nimic cu adevărat inedit de raportat, ci au continuat să extindă gama în același registru.

În iarnă, la Barcelona, au prezentat noua gamă X, un înlocuitor pentru vechea gamă Z, care a ținut vreo 4-5 generații de telefoane, deși n-ai putea zice asta uitându-te la ele. Acum am văzut modelul XZ, pentru că o confuzie suplimentară în litere nu strică niciodată; XZ arată la fel și are un hardware adus la zi.

Specificații SONY XPERIA XZ:

  • ecran 5,2 inchi, Full HD
  • chipset Snapdragon 820, dar cu doar 3 GB memorie RAM
  • 32 sau 64 GB stocare internă și microSD
  • cameră foto de 23 megapixeli, F/2, focală 24 mm, focalizare cu laser și detecție de fază
  • cameră frontală de 13 megapixeli, F/2, 22 mm
  • hardware audio de calitate
  • carcasă IP68 rezistentă la apă și praf, grosime 8,1 mm
  • baterie 2900 mAh

Singura dezamăgire este că nu include stabilizare optică pentru cameră, dar s-a insistat pe alte tehnologii avansate acolo, precum focalizare rapidă și predicție de mișcare pentru pre-focalizare, iar măsurarea distanței cu un laser este ceva deja uzual. Totuși, 23 megapixeli senzorul? Un 12-16 megapixeli cu pixeli de dimensiuni mai mari ar fi fost mai bun.

Mai bine se prezintă camera frontală, care are o rezoluție mare și un unghi bun de cuprindere, ceea ce va ajuta mult în cazul selfie-urilor.

Amazon l-a listat la 700 de euro! Șapte sute!

XPERIA X COMPACT m-a dezamgit, în schimb. Telefoanele “Compact” erau cam ultimele din piață cu o diagonală mai mică a ecranului, dar un hardware foarte performant.

Noul X Compact nu mai poate fi numit “foarte performant”:

  • ecran 4,6 inchi, rezoluție 1280 x 720 pixeli
  • chipset Qualcomm 650 hexa-core cu 3 GB memorie RAM
  • stocare internă 32 GB și microSD
  • cameră 23 megapixeli pe spate și 5 Mpx pe față
  • hardware audio de calitate
  • baterie 2700 mAh
  • grosime 9,5 mm

Mie mi s-a părut un telefon gros și dintr-un material nu foarte plăcut ca aspect și atingere; părea un telefon ieftin. Nu-l băgați în apă, nu s-a zis nimic de protecție IP. Costă 450 de euro.

Ambele rulează Android 6. Nu-i ceva neobișnuit, și noile Huawei au fost anunțate tot cu Android 6, dar cu un pic de efort s-ar fi putut pune direct Android 7, că producătorii de telefoane îl au de multă vreme la îndemână.

    6 comentarii

  1. Probabil nu ai fost atent, dar este foarte clar precizat:
    – XZ, rezistent la apa, IP68
    – X compact, ne-rezistent la apa

      (Citează)

  2. Eftin.De banii astia imi iau un iphone si un pachet de oreo.

      (Citează)

  3. gibraltarianul

    16/10/2016 la 11:20 PM

    Sony Xperia Z5 nu trebuie schimbat inca, nu? Nici cu X Performance, nici cu XZ? Chiar daca este putin mai vechi, este dintr-o clasa superioara celor doua, daca ne luam doar dupa procesorul octa-core.

      (Citează)

    • Nu are musai legătură acest lucru, că prea puține aplicații folosesc 4 sau 8 nuclee. X Perf și XZ sunt într-o tehnologie mai nouă, vor fi upgradate la Android-uri mai noi șamd. Totuși, diferențele sunt mici, eu n-aș face upgrade acum pentru că nu câștigi prea multe, indiferent de procesor.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus