un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Sony GTK-XB7, o boxă wireless pentru petreceri

15 Jul 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Am primit la test o boxă Sony model GTK-XB7, prezentată ca fiind “un model de pus muzică la petrecere și cu funcție Extra Bass”. OK, hai să o vedem, am zis.

S-a dovedit a fi un difuzor uriaș, ca de concert, greu de 12 kg și de mare putere, cu lumini integrate pentru a asigura atmosfera. Și da, cu extra bass, are buton pentru asta.

Specificații Sony GTK-XB7:

 • două difuzoare de 160 mm și trei tweetere de 50 mm
 • incintă de plastic
 • putere RMS 30 W pe canal, maxim 0,7% distorsiune totală
 • conectivitate Bluetooth cu NFC, USB (inclusiv telefoane/tablete cu cablu, dar nu Apple), intrare audio prin două mufe RCA
 • lumini și stroboscopuri ambientale
 • alimentare de la priză, consum 60 W
 • dimensiune 33 x 65 x 34 cm, greutate 12 kg, poate fi montat orizontal sau vertical
 • telecomandă inclusă
 • configurare prin programul Songpal de la Sony

Preț: în jur de 1500 de lei la eMAG.

CE INCLUDE PACHETUL ȘI INSTALARE

Cutia este una mare și destul de dificil de manevrat, iar boxa este bine împachetată cu polistiren de protecție. Am găsit în cutie boxa, un cablu de alimentare de la priză, telecomanda și bateriile pentru aceasta.

sony_gtk_xb7_boxa_04sony_gtk_xb7_boxa_05

Instalarea este foarte simplă, pui difuzorul pe poziție, îl conectezi la priză și îl pornești, apoi poți asculta muzică din ce surse ai la îndemână.

Un prim minus: cablul de alimentare este destul de scurt, cam 1,5 metri, or o boxă se mai ascunde printr-un colț al camerei. Trebuie să-l prelungiți voi dacă aveți nevoie de o lungime mai mare.

CONSTRUCȚIE

Are 12 kg greutate, dar măcar și două mânere, sus și jos, cu ajutorul cărora poți manevra mai ușor boxa.
sony_gtk_xb7_boxa_07sony_gtk_xb7_boxa_09

Carcasa este de plastic de două tipuri, unul mai lucios în zona butoanelor și unul mat în rest, cu picioare mici de cauciuc. Cum boxa poate fi montată vertical sau orizontal, picioare sunt pe două laterale.
sony_gtk_xb7_boxa_11sony_gtk_xb7_boxa_10

Vă spuneam că boxa include două woofere și trei tweetere, din care doar două sunt active. Asta deoarece boxa activează automat un tweeter din stânga și unul din dreapta și detectează în ce poziție este montată, comutând automat pe configurația potrivită. Difuzoarele sunt protejate de o plasă metalică neagră.
sony_gtk-xb7_pozitie

GTK-XB7 (iubesc numele de cod!) are și lumini ambientale. De jur împrejur are o bandă multicoloră ce-și schimbă culoarea în funcție de muzică, iar sus și jos câte un stroboscop destul de puternic pentru o cameră sau mică petrecere. Alte lumini micuțe sunt în centru, iluminând cele două mari difuzoare. Software-ul de configurare îți permite să le oprești sau să le configurezi în diverse moduri, vedeți mai jos.

Mufele sunt pe spate. Am găsit acolo conectorul USB, butoanele Speaker Add și Party Chain (vă zic mai încolo despre ele), intrările și ieșirile de sunet pentru Party Chain și mufa de alimentare.

sony_gtk_xb7_boxa_12

Butoanele sunt în partea de sus:

 • On/Off
 • Function – comută între USB, Bluetooth și Audio in și declanșează împerecherea pe Bluetooth.
 • Extra Bass – amplifică și mai tare frecvențele joase, că poate vrei genul acela de petrecere
 • Volum plus și minus

sony_gtk_xb7_boxa_08

Mai sunt acolo câteva LED-uri de stare ce indică modul de lucru.

În mijlocul acestei laturi vedeți și simbolul pentru NFC. Dacă atingi acolo telefonul sau tableta ta, împerecherea se face imediat pe Bluetooth, fiind cea mai simplă metodă de a asculta rapid muzică.

Telecomanda este îngustă și destul de lungă, dar utilă. Are pe ea butoane pentru a schimba folderele din USB și inclusiv butoane pentru a activa, dezactiva și schimba modul de funcționare al luminilor. Funcționează cu două baterii AAA.

sony_gtk_xb7_boxa_06

Ce-aș fi vrut în plus? Mai multe butoane! Loc este, ar fi mers chiar pe difuzor butoane pentru schimbarea folderului și, bineînțeles, unul de play/pause, ca să poți opri rapid muzica dacă asta vrei. Chiar nu înțeleg această lipsă, mai ales că în caz de petrecere poate vrei ca mai mulți oameni să poată schimba melodia, nu doar cel cu telefonul de control. Sigur, toate acestea se pot face din telecomandă, dar, din nou, telecomanda o ține o persoană.

SUNETUL

Ce să zic, se aude bine. Este o boxă pentru petrecere, așa că nu-i construită pentru înaltă fidelitate, ci pentru putere, iar funcția Extra Bass vă cam spune ce gen de muzică se va asculta cel mai des pe ea.

Sunetul mi s-a părut suficient de clar pentru a fi mulțumit de el, mai ales dacă asculți un MP3 de bună calitate. La volum puternic nu apar distorsiuni, iar de volum puternic boxa aceasta cu siguranță este capabilă, până la nivelul când nu mai poți sta în cameră cu ea și nu mai auzi ce zic cei de lângă tine, exact ca-n club.

Am ascultat muzică direct din Deezer, prin Bluetooth, și de pe un stick USB, iar singura diferență de experiență a apărut la volumul maxim. Probabil că telefonul limitează volumul maxim pe Bluetooth, în timp ce pe USB poți urca de vreo 2-3 ori mai sus, un nivel garantat să-ți aducă rapid vecinii la ușă sau, dacă stai la curte, să te faci auzit de la distanță mare.

Funcția Extra Bass face ce zice, diferența este sesizabilă. În funcție de tipul de muzică ascultat, o puteți porni și opri după dorință.

După cum văd eu lucrurile, GTK-XB7 se pretează la următoarele scenarii de utilizare:

 • petreceri ca-n club la tine în casă
 • ai casă și curte și vrei o boxă din care muzica să răsune tare și clar chiar și la distanțe mai mari sau în gălăgia unui grătar sau “pool party”
 • muzică în alte spații mari

FUNCȚII SPECIALE ȘI APLICAȚIA SONGPAL

O primă funcție ar fi Party Chain: dacă ai mai multe astfel de boxe, le poți conecta într-un lanț, dar ai nevoie de cabluri cu mufe RCA. Poți să incluzi și o boxă de alt tip, dar aceasta va fi ultima din lanț, că primește sunetul la intrare și probabil nu știe să o dea mai departe.

Speaker Add este o funcție specială pentru o pereche de difuzoare GTK-XB7. Boxele se împerechează între ele prin Bluetooth și se sincronizează la redarea sunetului, putând funcția în două moduri:

 • clonarea sunetului, ambele emit stereo
 • o boxă functionează drept canalul din stânga și alta pe post de canal dreapta, avantajul fiind că toate difuzoarele din boxă vor reda respectivul canal

Luminile pot funcționa în mai multe moduri:

 • stinse complet
 • rave – un mod adecvat muzicii active, unde LED-urile multicolore își schimbă des culoarea și stroboscopurile sunt destul de des aprinse
 • chill – fără stroboscopuri și LED-urile multicolore stau permanent aprinse și își schimbă rar și lent culoarea. Este un mod chiar plăcut pentru a asigura o atmosferă plăcută în cameră
 • hot – LED-urile se aprind în culorile calde (roșu, portocaliu, galben, magenta etc)
 • cold – LED-urile se aprind în culorile reci (alb, albastru, bleu, verde)
 • strobe – doar stroboscopuri
 • steady pe fiecare culoare – aprinde doar acea culoare

Bluetooth-ul este de clasă 2, adică bate vreo 10 metri. Din testele mele, bate ceva mai mult de atât, pot controla boxa din camera alăturată chiar și prin perete și de la două camere distanță cu ușile deschise.

USB-ul este gândit pentru stickuri USB și pentru conectarea telefoanelor prin cablu, în modul mass-storage. În manual scrie că nu este compatibil cu telefoane și tablete Apple, care pot transmite muzică doar prin Bluetooth (vina lui Apple). Mai este și o limitare la 999 de melodii ce pot fi citite prin USB.

Un bonus plăcut la portul USB este că poate încărca alte dispozitive cu un curent maxim de 2,1 Amperi. Asta înseamnă că, dacă îți conectezi acolo telefonul sau tableta prin cablu, nu doar că poți pune muzică direct din dispozitiv, dar boxa îl ține și încărcat, astfel încât petrecerea poate continua toată noaptea.

Programul de control se numește Songpal și eu îl aveam deja instalat de la propria mea boxă Sony, un model X77 mai mic, dar cu wifi în loc de USB. Cu ajutorul Songpal și după prima împerechere Bluetooth, vei putea controla boxa și inclusiv umbla prin setările ei de reglaj al luminilor și al sunetului.

Tot în Songpal vei vedea folderele și melodiile de pe un eventual stick USB conectat la boxă.

Songpal nu rulează propriu-zis muzica din telefonul tău, ci poți integra în el orice alt program instalat. De exemplu am adăugat imediat acolo aplicația Deezer și Music (cea nativă a telefonului), dar poți adăuga la fel de simplu și Soundcloud, Spotify, Zonga sau ce folosești tu. Din Songpal intri în respectiva aplicație și pornești muzica așa cum ai face în mod normal.

Tot din experiență vă pot spune că nu-i nevoie de Songpal pentru a asculta muzică prin Bluetooth. Poți împerechea boxa cu telefonul tău așa cum ai face cu orice alt accesoriu audio, iar apoi pornești muzica din programul tău preferat.

Modelul suportă și codecul LDAC pe Bluetooth, un codec al Sony pentru a transmite muzică Hi-Resolution. Dacă aveți telefon Sony, e un avantaj în plus.

De fapt, de aici vă prindeți că puteți utiliza această boxă ca orice alt accesoriu audio, inclusiv conectată la un laptop sau pentru a scoate prin ea sunetul de la YouTube, Netflix, HBO GO sau alt film. Un mic avertisment: în testul meu cu clipuri YouTube, sunetul este foarte puțin decalat, probabil de la propagarea și codecurile de Bluetooth.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Putere mare.
 • Sunet de calitate bună pentru o boxă de petrecere.
 • Telecomandă inclusă.
 • Lumini ambientale.
 • Poți încărca dispozitive prin USB.
 • Cablu de alimentare scurt.
 • Ușoară desincronizare a sunetului față de video.
 • N-ar fi stricat mai multe butoane pe carcasă.

CONCLUZIE

Sony GTK-XB7 face ceea ce promite, este o boxă bună pentru petreceri și are putere suficientă pentru a te asurzi în propria casă și chiar și în spații deschide, de exemplu la curte. Telecomanda este utilă, software-ul satisfăcător ca arhitectură și ușurință în utilizare, dar mai putea fi lucrat la alte mici detalii pentru a face boxa și mai utilă.

Preț: în jur de 1500 de lei la eMAG.

  3 comentarii

 1. Un dublu casetofon SHARPCO cu leduri!

    (Citează)

 2. Uite ceva asemanator, cu 60W RMS, microfon si maner gen troller :

  http://www.pcgarage.ro/boxe-portabile/trust/fiesta-pro-party-speaker-black/

  Daca vrei sa testezi, te rog sa imi spui.

    (Citează)

 3. Amplificare are?

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus