un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O nouă zi, o nouă veste proastă: acum lovitură de stat în Turcia

16 Jul 2016  ·

GÂNDURI  ·

40 comentarii

Lumea în care trăim este tot mai surprinzătoare, nesigură și violentă. Dacă ieri v-ați trezit primind știrea despre tragedia din Franța, astăzi este rândul uneia și mai ciudate: lovitură de stat în Turcia, o parte din armată încercând să preia puterea.

Informațiile concrete sunt puține, dar Erdogan pare să rămână pe poziție. Noaptea a fost cu avioane militare zburând deasupra Istanbulului, aeroportul internațional a fost închis (ura, încă două săptămâni de haos pentru traficul aerian mondial, având în vedere că aeroportul din Istanbul devenise unul dintre cele mai mari din lume), tancuri pe străzi, poduri capturate, morți și răniți.

Dacă vă pregătiți de concediu acolo, poate ar trebui să-l regândiți.

Președintele Erdogan era în concediu în zona Marmaris. Nu cred că este vreo coincidență, mai ales că zice că imediat ce-a plecat de acolo, hotelul a fost bombardat. N-am văzut o verificare a acestei declarații. Poate învață din acestă lovitură de stat că a exagerat cu măsuri radicale și o parte din popor vrea un stat modern, nu unul religios. Sau poate nu și va continua și mai îndârjit pe această cale.

Cu Turcia în NATO și funcționând ca un gard împotriva imigrației în UE, mă îndoiesc că SUA sau marile țări europene nu-l vor susține public pe Erdogan, care oricum este popular în rândul populației sale. Lovitura de stat nu avea șanse încă de la început, în aceste condiții, iar revoluționarii ar fi avut nevoie fie să-l elimine rapid pe Erdogan, fie să aibă susținerea poporului sau măcar a întregii armate. Vedem ce-o urma.

Găsiți toate știrile pe CNN și Digi24.

    40 comentarii

  1. Nu-s fan Erdogan. Insa si mai multa instabilitate in zona aia e ultimul lucrh de care are lumea nevoie. Din pacate nu pare genul care sa invete ca trebuie sa fie mai temperat, ci dimpotriva.

      (Citează)

  2. Se pare ca marea tentativa a fost manoperau unui consilier/general concediat si un grup de 40 de militari, dar e cam greu de crezut ca muti tancuri si elicoptere cu doar 40 de oameni.

      (Citează)

  3. Eu zic ca ar fi bine sa le iasa.

      (Citează)

  4. Pe 4 iulie Erdogan îi invita pe ruşi să-şi facă o bază militară în sudul Turciei lăsându-i pe americani gură cască.

    Personal cred că nimic nu-i întâmplător.

    Nu e prima oară când americanii îşi iau măsuri de “siguranță”…

      (Citează)

  5. Vand ieftin excursie ultra all inclusive in Turcia! Tinuta in garaj si rulată foarte putin, de o baba la supermarchet…

      (Citează)

  6. Si totusi asa arata o lovitura de stat, nu ce facuse Ponta cu Antonescu in 2012.

      (Citează)

    • Asa arata o lovitura de stat MILITARA.Ce au facut cei doi saltimbanci in 2012 a fost o tentativa de acaparare totala a puterii politice fortand pana la refuz (sau ignorand) limitele jocului.

        (Citează)

    • Astăzi lovitura a fost dată de militari, în 2012 de cei 7.4 milioane de cetățeni. Dar astea sunt detalii.

        (Citează)

  7. Mi-am luat gandul de la o vacanta in Turcia odata cu intensificarea atacurilor teroriste.

      (Citează)

  8. Nu-mi vine sa cred ca începi articolul cu “Lumea în care trăim este tot mai surprinzătoare, nesigură și violentă.” De parca violenta a început acum doua luni și asistam neputincioși. Așa, ușor alarmist.

      (Citează)

  9. dimpotriva, acum vacantele is mai ieftine, si controalele la aeroport mai stricte.

    Loviturile de stat militare (chiar revolutiile) is deobicei mult mai blande fata de turisti decat de ex, islamizarea pe nesimtite a unui stat pasnic (Tunisia, sa zicem).

    Fiecare parte are ochi numai pentru dusman. Mai ales in cazul asta, nefiind o revolta impotriva strainilor, nu ai ca turist nici un stress.

      (Citează)

    • Sigur, n-o sa puna bombe in zonele frcventate de turisti, ca ei sunt oameni care gandesc si care au o logica foarte clara in tot ceea ce fac. Din cauza asta la Nisa n-au fost omorati turisti, nu?

        (Citează)

    • N-ai inteles. Islamistii pun bombe celor care gandesc occidental, revolutionarii pun eventual bombe la guvern. armata, politie etc

        (Citează)

    • Ok, dar asta nu inseamna ca vacantele in Turcia sunt safe, asa cum incercai tu sa sugerezi mai sus. Oricat de ieftine ar fi, nu cred ca un om sanatos la cap s-ar baga singur in gura lupului stiind ce-i acolo.

        (Citează)

    • Vacantele in Franta cica ar fi mai sigure acum.

        (Citează)

  10. A, nu, sunt sigur ca Erdogan o sa se simta si mai legitimat acum ca lovitura a esuat cu ajutorul poporului.

    Situatia e foarte ironica: cineva incearca printr-o actiune complet nedemocratica (coup d’etat) sa dea jos un presedinte anti-democrat, dar ales democratic. Rezultatul e ca acum prsedintele este mai legitimat si anti-democratia va creste, dupa ce democratia a fost salvata.

    De fapt eu cred ca nu e imposibil ca Erdogan insusi sa fi organizat aceasta asa zisa lovitura de stat.

      (Citează)

  11. Matilda:
    Nu-s fan Erdogan. Insa si mai multa instabilitate in zona aia e ultimul lucrh de care are lumea nevoie. Din pacate nu pare genul care sa invete ca trebuie sa fie mai temperat, ci dimpotriva.

    Sunteti certati si vorbiti doar “by proxy”?

    Just kidding

      (Citează)

  12. Trebuie fii cretin sa te mai duci in turcia in urmatorul an. Ce este mai rau urmeaza sa vina. Cine stie cate arme tancuri bombe au dispărut aseara, si cate din ele vor fi folosite pe plajele din turcia in vara asta.

      (Citează)

  13. Roxana:
    Eu am zbor peste 2 saptamani spre Antalya. Abia astept. :)

    Am fost in Antalya saptamana trecuta, adica in linistea dintre bombele de pe Ataturk si puciul asta.
    M-am asteptat sa vad ceva controale mai serioase, ceva securitate intarita, dar nimic. Atat la aeroport cat si la resort toti erau zen, n-aveau nicio treaba.
    De vreo 10 ani imi fac concediile la turci, dar asta a fost ultimul.

      (Citează)

    • Si eu la fel, 2-9 iulie in Antalya – fix fereastra intre Istanbul si puci :)

      Sa zic totusi ca erau cativa militari cu pusti pe aeroport destul de discret, insa nimic deosebit.

      In restu – a fost misto … desi dupa atentatul din Istanbul , am fost putin stresat :)

      Una peste alta, indiferent cine ajunge la putere ( Erdogan sau altii) nu prea si-ar permite sa lase turismul sa se duca naibii ( pentru ca un atentat in Antalya asta ar insemna pe urmatorii min 2-3 ani).

        (Citează)

  14. @Roxana Ar fi bine sa-ti iei numa dus, poate mai prinzi un atentat, puci ceva si te evacueaza taromu’ ! ;)

      (Citează)

  15. Pe principiul fulgerul nu loveste de 2x in acelasi loc, acum e momentul pentru mers in Turcia.

      (Citează)

  16. Amy:
    Mi-am luat gandul de la o vacanta in Turcia odata cu intensificarea atacurilor teroriste.

    Bine ca ai scapat de la Nisa, Istanbul iti mai trebuia acum… :)

      (Citează)

  17. Turcia era de evitat de anul trecut din toamna. Nici pe gratis nu as merge.

      (Citează)

  18. Sean: Am fost in Antalya saptamana trecuta, adica in linistea dintre bombele de pe Ataturk si puciul asta.
    M-am asteptat sa vad ceva controale mai serioase, ceva securitate intarita, dar nimic. Atat la aeroport cat si la resort toti erau zen, n-aveau nicio treaba.
    De vreo 10 ani imi fac concediile la turci, dar asta a fost ultimul.

    Ultimul? Ma gandesc serios sa renunt…

    Ma uitam de destinatii… Oare Marocul e mai safe?

      (Citează)

    • Am fost in maroc anul trecut. Nu m am simtit amenintat in nici un fel, doar ca relatia cu autoritățile statului a fost execrabila. 3 ore da intru in tara, vamesi care te sfidau pur si simplu. La plecare din aeroport la fel desi aveam doar bagaj de mana, si nu trebuia sa mai merg la ghiseul de check in avand checkinul facut on line, politistii m au intors din drum sa imi zica ca trebuie sa merg la ghiseul de check in, contrar tuturor normelor. Aproape era sa pierd avionul. Pt asta nu m as mai intoarce in maroc. Incompetenta statului la ei este mare, mai mare ca la noi

        (Citează)

    • Ma, misto cum va intrebati “acolo o fi safe? da’ dincolo?” Ignorand toata Europa. Plm, mare misto e si-n Croatia/Italia/Spania/Portugalia/Franta, munti inalti, la fel, peste tot, locuri misto de vazut e plina Europa Centrala de ele.

      Da’ voi va intrebati daca in Maroc/Egipt/Turcia o fi mai bine. Pai sa lol.

        (Citează)

    • Roxana: Ultimul? Ma gandesc serios sa renunt…

      Ma uitam de destinatii… Oare Marocul e mai safe?

      Iti recomand Coreea de Nord

        (Citează)

  19. fraza asta este gresita:
    “poate învață din acestă lovitură de stat că a exagerat cu măsuri radicale și o parte din popor vrea un stat modern, nu unul religios. Sau poate nu și va continua și mai îndârjit pe această cale”

    ce face erdogan in tara are suportul unei procent aproape complet de turci, cei care au probleme sunt kurzii si restul minoritarilor. dovada si ca erdogan a cerut populatiei sa iasa in strada in suportul lui si s-au umplut strazile

      (Citează)

  20. Michael Westen

    17/07/2016 la 8:05 PM

    Nu stiu daca vom afla vreodata cine a fost in spatele loviturii de stat, insa este clar ca Erdogan se va folosi de situatie pentru a-si intari pozitia si pentru a scapa de opozanti. Sa demiti/arestezi 2700 de magistrati in 24 de ore arata clar ca erau pregatiti, doar asteptau un moment propice.
    Istanbul 15 Iulie 2016 = Berlin 27 Februarie 1933? Vom vedea.

      (Citează)

  21. Am revenit ieri dupa un concediu in Turcia. Cum n-am avut net in aeroportul din Antalya (wifi pe baza de pin de pe boarding pass si am ajuns devreme), nu am aflat decat mai tarziu de la un roman de lovitura de stat.
    Totul a decurs normal dpdv al turistilor, doar vreo doua zboruri spre Germania intarziate cateva ore, dar noi am venit normal, fara politie in plus (doar la intrare cu masina in aeroport un control si in cladirea aeroportului – scanare destul de stricta).
    Mai mult m-am mirat ca la sosire in CJ am vazut jandarmi cu AK47 in mana, ceea ce nu am vazut in Turcia.

      (Citează)

  22. Careva cu planuri de vacanta in Germania?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus