un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Condamnații cu suspendare nu mai pot fi primari, dar pot fi premieri

6 Jul 2016  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Uitați o chestie ciudată în România.

Curtea Constituțională a decis astăzi (în unanimitate) că primarii condamnați la închisoare cu suspendare își pierd mandatul.

Decizia are sens. Poate că nu ar trebui să conduci un oraș dacă ai făcut ceva așa grav încât să iei pedeapsă cu închisoarea. Fă altceva, dar nu într-un loc unde ai la mână atâția bani publici. Iar suspendarea înseamnă doar că pușcăriile sunt pline și ți se face un favor prin faptul că ești lăsat în libertate, nimic altceva.

Toate acestea au loc deși primarii sunt aleși prin vot public, adică cel puțin teoretic cetățenii au știut de condamnările lor și totuși i-au pus în funcție.

În acestea condiții, pentru Liviu Dragnea nu există nici o opreliște legală de a deveni premier la iarnă, după alegeri, deși a fost condamnat cu suspendare (pentru nereguli la vot!) în aprilie 2016 și nici nu este votat de cetățeni pentru acel post, deși este unul mult mai important decât cel de primar, probabil cel mai important post din România.

Așa e legea la noi. Iar consecințele arată ca aici.

    6 comentarii

  1. O spun încă o dată: interdicție pe viață, la funcții publice, pentru cei condamnați definitiv.

      (Citează)

  2. Judecatorul poate aplica si interdictia de a mai ocupa vre-o pozitie administrativa publica. O astfel de condamnare are Adrian Nastase, deci se poate si acum. Sa nu uitam ca inchisoarea cu suspendare se aplica in mare parte pentru accidente, lucruri minore.

      (Citează)

  3. Ai dreptate pe fond, dpdv moral e de porc.
    Dar formal confunzi lucrurile. Cand spui de premier condamnat te referi in mod evident la Dragnea. Sper ca nu se va intampla, dar situatia nu e aceeasi.
    Logica pierderii mandatului e ca desi teoretic poti sa iti indeplinesti atributiile pentru ca n-ai ajuns in puscarie cum ar fi trebuit, ai cam inselat asteptarile electoratului care te-a votat stiind anumite lucruri despre tine care fie n-au fost adevarate de la inceput, fie s-au schimbat pe parcurs. Iar daca dupa ce s-a intamplat asta ai candidat din nou si idiotii te-au votat din nou (Rm. Valcea de exemplu) asta e, sa-si asume. Ca doar te-au votat stiind ce-ti poate pielea, nu mai sunt luati prin surprindere ca esti un corupt infect.
    O a doua diferenta e ca premierul e numit nu ales. Ori in legea in discutie e despre Statutul ALESILOR locali.

      (Citează)

  4. Tu presupui – gresit – ca Iohannis o sa-l desemneze ca prim-ministru pe Dragnea…

      (Citează)

  5. Mie-mi scapa ceva. Taximetristii ce au voie la Otopeni pe aeroport nu au voie sa aiba cazier. Sa inteleg ca Dragnea nu poate sa fie taximetrist pe aeroport dar poate sa fie premier, deputat, sef de partid?

      (Citează)

  6. Ca tara asta a luat-o pe aratura nu mai e un secret pentru nimeni. Daca ai fost prins furand sau condamnat pentru coruptie, e de bun simt sa nu te mai bagi in politica. Cum spunea si Iulian, daca vrei sa fii taximetrist trebuie sa nu ai cazier… La multe joburi in tara asta, incepand de la maturator pe strada, ti se cere cazier… De ce sa nu prevedem si noi in constitutie o treaba de genul asta… Ai cazier – nu mai poti fi parlamentar/ministru/functionar public, samd…

    Partidele politice au ajuns practic bande de hoti – grupuri infractionale. Ca sa intri in politica trebuie sa cotizezi la partid, ca sa candidezi iarasi… Toti banii astia se recupereaza apoi prin numirea unuia potrivit la achizitii publice :)

    Solutiile in opinia mea sunt:
    – bugete minime pentru partide, fara donatii si alte mizerii
    – daca ai o functie publica sa nu mai poti fi parte din vreun partid si nici tu sau vreo ruda sa nu mai poata face afaceri cu statul
    – plata cu bonusuri babane a celor de la dna… ai prins pe unul si ala a fost condamnat in prima instanta, iei 10% din bonus, a fost condamnat definitiv, iei restul
    – vot obligatoriu ( cu o amenda de de cateva zeci de lei )
    – referendum pentru modificari majore si pentru schimbat cod penal samd
    – dizolvat parlamentul la mai multe legi neconstitutionale

    Cele de mai sus pot parea un pic abrupte – cred insa ca fara astea ne ducem la vale foarte rau. Partidele politice vor sa isi creeze cat mai multe privilegii, sa isi mentina schema de mai sus pentru inavutire… Oamenii astia au intrat in politica pentru a se imbogati.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus